Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň stoštyridsiaty šiesty (19. júl 2022)

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Ukrainian Presidential Press Office)

KYJEV/MOSKVA/TEHERÁN - Zatiaľ čo ruská vojenská agresia na Ukrajine pokračuje 146. dňom, ruský prezident Vladimir Putin ide na svoju prvú známu zahraničnú cestu od invázie mimo postsovietskej krajiny. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia

Ukrajinský prezident Zelenskyj zverejnil hrôzostrašné zábery ruského útoku na mesto Vinnycia (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

ONLINE

21:43 Švédsky dobrovoľník bol zabitý v Doneckej oblasti. Podľa švédskej televíznej stanice SVT bol 28-ročný dobrovoľník zo Švédska zabitý po zásahu granátom do hrude.

20:48 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v utorok požiadal Západ o "drastické" zvýšenie dodávok mobilných raketových systémov, ktoré by Kyjevu umožnili protiofenzívu proti ruským inváznym jednotkám. Informovala o tom agentúra AFP. "Tieto systémy nám (doteraz) umožnili zničiť približne 30 veliteľských pozícií a skladov munície," povedal Reznikov v online  prejave na pôde Atlantickej rady, think-tanku so sídlom vo Washingtone.

20:38 Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v utorok v Teheráne poďakoval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi za sprostredkovanie rokovaní o vývoze obilia z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia Kremľa.

19:50 Pri ostreľovaní mesta Kramatorsk bolo zranených 10 osôb, päť z nich bolo hospitalizovaných.

19:40 Viac ako 10 tisíc obyvateľov Mariupoľu je vo filtračných táboroch. Informoval o tom primátor mesta. 

18:46 Na Ukrajine zavládne mier iba za podmienok Ruska. V utorok to uviedol podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Informuje o tom agentúra Reuters. "Rusko dosiahne všetky svoje ciele. Bude mier - za našich podmienok," napísal Medvedev v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

16:10 Ukrajina a Rusko si vymenili niekoľko desiatok mŕtvych tiel svojich vojakov. Informuje o tom agentúra DPA. Každá zo strán odovzdala nepriateľovi 45 tiel. Výmena sa uskutočnila medzi obcami Vasylivka a Kamjanske v Záporožskej oblasti podľa štandardov Ženevských konvencií bez uvedenia bližších podrobností. DPA sa odvoláva na ruskú agentúru Ria Novosti, ktorej výmenu potvrdil príslušník ruskej okupačnej správy v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

14:42 Ukrajinský parlament v utorok schválil odvolanie generálnej prokurátorky Iryny Venediktovovej a riaditeľa Bezpečnostnej služby (SBU) Ivana Bakanova. S odvolaním sa na vyjadrenia niekoľkých poslancov o tom informuje agentúra AFP.

"Parlament zahlasoval za to, aby boli Iryne Venediktovovej odňaté právomoci generálnej prokurátorky," uviedol poslanec David Arachamia počas schôdze parlamentu na sociálnej platforme Telegram. Arachamia zároveň vyzval verejnosť, aby sa nenechala strhnúť "fámami" okolo personálnych zmien v exekutíve, a ubezpečil, že Venediktovová "ostáva v tíme".

13:40 Počet obetí ruského útoku na Vinnyciu vzrástol na 25. Podľa guvernéra Vinnyckej oblasti Serhija Borzova žena zomrela v nemocnici na následky zranení. 54 ľudí zranených pri útoku zostáva hospitalizovaných, osem z nich je v kritickom stave. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

13:15 Rusko ostreľovalo obytné budovy v Kramatorsku v Doneckej oblasti. Podľa guvernéra Pavla Kyrylenka Rusko pravdepodobne vykonalo letecký útok na centrálny Kramatorsk, pričom zabil najmenej jedného civilistu. Zasiahnuté obytné budovy začali horieť. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

10:30 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 19. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. Informuje o nich na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

9:30 Ruskí okupanti v noci ostreľovali Odeský región. Podľa miestnych úradov sa zranilo šesť ľudí vrátane jedného dieťaťa. Operačné veliteľstvo „Juh“ ozbrojených síl Ukrajiny hlási, že z Čierneho mora bolo vypálených sedem riadených striel Kalibr. Video priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.

8:45 Fotografia zachytávajúca mladíka zahaleného do ukrajinskej vlajky, ako v okupovanom meste Mariupol kráča k pozostatkom budovy činoherného divadla zničenej ruskými jednotkami, sa veľmi rýchlo rozšírila na sociálnych sieťach a stala sa virálnou. Odvahu mladého muža ocenil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

8:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily sú teraz schopné spôsobiť ruským jednotkám "značné straty". Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN, ktorá dodala, že aj podľa ďalších ukrajinských vládnych činiteľov prílev zbraní zo Západu, určených pre ukrajinskú armádu, mení situáciu na bojiskách. Vo svojom každodennom videoposolstve Zelenskyj uviedol, že ozbrojené sily sú "schopné spôsobiť okupantom značné logistické straty". 

7:20 Poľsko požiadalo Európsku úniu, aby v súvislosti s vojnou na Ukrajine uvalila na Rusko prísnejšie sankcie, ktoré by sa vzťahovali na plyn, ropu, banky, služby, informačné technológie a pozemnú i námornú dopravu. TASR správu prevzala od agentúry PAP, ktorá o tom informovala v pondelok.

6:30 Dobrovoľníkom, ktorí sa zapoja do ruskej "zvláštnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva svoju inváziu na Ukrajine, petrohradské vojenské náborové úrady ponúkajú prémie za ničenie protivníka. Napríklad za zostrelené lietadlo sľubujú 300-tisíc rubľov (vyše 2500 eur) a za likvidáciu čaty vojakov 100-tisíc rubľov (vyše 850 eur). Informoval o tom petrohradský portál Rotonda s odvolaním sa na nemenovaného mestského zástupcu.

6:15 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská sa stretla v pondelok v Spojených štátoch s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského plánuje vo Washingtone aj schôdzku s prvou dámou USA Jill Bidenovou. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská.
Zobraziť galériu (4)
Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská.  (Zdroj: Facebook/Олена Зеленська)

6:00 Nové západné zbrane umožňujú ukrajinskej armáde vykonávať útoky na ruské logistické zázemie. Vo svojom večernom videu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa náčelníka ukrajinskej armády Valerija Zalužného sa vďaka novým systémom, ako je americký HIMARS, podarilo stabilizovať situáciu na bojisku, informovala v pondelok stanica CNN.

Zelenskyj ohlásil prepustenie viacerých spolupracovníkov tajnej služby

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil prepustenie 28 spolupracovníkov Ukrajinskej tajnej služby (SBU). Ide o osoby na rôzne vysokých postoch a v rôznych funkciách, "dôvody sú však podobné: neuspokojivé pracovné výsledky", povedal Zelenskyj v pondelok neskoro večer vo svojom pravidelnom videoprejave. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Zelenskyj predtým už oznámil suspendovanie šéfa SBU Ivana Bakanova a generálnej prokurátorky Iryny Venediktovovej z ich funkcií. Ukrajinský prezident nedávno vyjadril rozhorčenie v súvislosti so skutočnosťou, že na Ruskom okupovaných územiach na Ukrajine zostalo viac než 60 spolupracovníkov SBU a ukrajinskej generálnej prokuratúry, čo Kyjev považuje za velezradu. Ukrajinské médiá zároveň poukázali na skutočnosť, že suspendovaný šéf SBU Bakanov mal medzi svojimi zamestnancami len malú autoritu, cituje DPA.

Ukrajina chce tiež posilniť boj proti nepriateľským pozorovateľom jej delostrelectva. Často sa totiž stáva, že samotní Ukrajinci prezradia nepriateľovi pozície vlastných jednotiek a korigujú tak delostreleckú paľbu nepriateľa. Pokyn zasiahnuť proti takýmto zradcom prichádza priamo od prezidenta, uviedol v pondelok Zelenského poradca v oblasti bezpečnosti Olexij Danilov. Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim predtým vyhlásil odmenu za dolapenie takýchto nepriateľských delostreleckých pozorovateľov vo výške 100 eur na hlavu, píše DPA. Mykolajivská oblasť čelí ťažkej paľbe zo strany Ruska.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

Putin ide na prvú cestu mimo postsovietskej krajiny od invázie na Ukrajinu

Zatiaľ čo ruská vojenská agresia na Ukrajine pokračuje 146. dňom, ruský prezident Vladimir Putin ide na svoju prvú známu zahraničnú cestu od invázie mimo postsovietskej krajiny. Navštívi Teherán, kde sa stretne s iránskymi lídrami a tiež so svojím tureckým náprotivkom. Rokovať majú o vojne v Sýrii a s tureckým prezidentom má šéf Kremľa tiež hovoriť o dohode, ktorej cieľom je obnoviť vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more.

"Diskusia s Putinom sa zameria na obilie, Sýriu a Ukrajinu," uviedol podľa agentúry Reuters vysoký turecký predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite. Očakáva sa, že Rusko, Ukrajina, Turecko a OSN podpíšu v nasledujúcich dňoch dohodu, ktorej cieľom je obnoviť cez Čierne more prepravu obilia z Ukrajiny, ktoré je zablokované v prístavoch kvôli Ruskom rozpútanej vojne.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa od ruskej invázie na Ukrajine stavia do úlohy prostredníka medzi Moskvou a Kyjevom, podľa agentúry AFP zároveň hrozí začatím novej ofenzívy na severe Sýrie proti kurdským bojovníkom. "Turecko chce podniknúť v Sýrii 'zvláštnu operáciu', rovnako ako Rusko podniká 'špeciálnu operáciu' na Ukrajine," povedal AFP analytik Vladimir Sotnikov s odvolaním sa na termín, ktorý Moskva používa pre svoju agresiu voči susednej krajine.

Kým Rusko a Irán sú kľúčovými podporovateľmi sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Turecko poskytlo pomoc povstaleckým skupinám, ktoré stále bojujú proti Asadovým silám na severozápade krajiny. Putin a Erdogan sa situáciou v Sýrii budú podľa hovorcu Kremľa zaoberať tiež spoločne s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím v takzvanom astanskom formáte, ktorého cieľom je podľa trojice iniciátorov nájsť mierové riešenie situácie v blízkovýchodnej krajine. Prvé rokovanie v tomto formáte sa odohralo v roku 2017 v kazašskej metropole, ktorá sa vtedy volalo Astana.

Šéf Kremľa, ktorý od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu navštívil iba na konci júna stredoázijské postsovietske krajiny, má v Teheráne naplánované tiež stretnutie s iránskym duchovným vodcom ajatolláhom Alím Chameneím. Tým, že ide na prvú veľkú zahraničnú cestu od invázie na Ukrajinu do Iránu, vysiela Západu signál, že Moskva bude usilovať o budovanie vzťahov s týmto nepriateľom Spojených štátov, podotkla agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu