Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stoštyridsiaty prvý (14. júl 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

KYJEV/MOSKVA - Takmer dva milióny ľudí vrátane státisícov detí Rusko nútene deportovalo z Ukrajiny, odkedy Kremeľ vo februári spustil v krajine rozsiahlu vojenskú ofenzívu. V stredu to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše denník The Guardian. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova

Unikátne bojové zábery od ukrajinských pohraničníkov, snažili sa dostať jednotky ruskej armády ďalej od Charkova (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:01 Partizáni podpálili rafinériu slnečnicového oleja v Mariupole.

19:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada vytvorenie "osobitného tribunálu" na vyšetrovanie ruskej invázie na Ukrajine. Zelenskyj to vo štvrtok povedal prostredníctvom telemostu účastníkom konferencie o vojnových zločinov na Ukrajine, ktorá sa konala v Haagu, informuje agentúra AFP.

18:45  Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak vyzval vo štvrtok poslancov, aby zriadili výbor, ktorý by monitoroval dodávky zbraní od západných spojencov. Týmto spôsobom by sa zaistila maximálna transparentnosť a zamedzilo by sa šíreniu nepravdivej ruskej propagandy. Informovala o tom agentúra AFP. Stalo sa tak po tom, ako EÚ vyjadrila obavy z možného pašovania zbraní z Ukrajiny, ktorých by sa mohli zmocniť skupiny organizovaného zločinu operujúce v Európe.

16:42 Proruskí separatisti v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok oznámili, že v regióne plánujú ešte tento rok uskutočniť referendum o pripojení sa k Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

16:30 Dianie na Ukrajine a koordinácia pri vyšetrovaní medzinárodných zločinov v tejto krajine bola témou štvrtkovej ministerskej konferencie v Haagu, na ktorej sa zúčastnila aj šéfka slovenského rezortu spravodlivosti Mária Kolíková. Vo svojom vystúpení podporila vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine. Informoval o tom jej hovorca Peter Bubla.

13:20 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová kritizovala vo štvrtok Spojené štáty a Britániu za to, že pomáhajú s výcvikom ukrajinských síl. Táto ich výpomoc je podľa nej súčasťou "hybridnej vojny", ktorú krajiny NATO vedú proti Rusku. Informuje o tom agentúra Reuters.

13:10 Británia poskytne Ukrajine 2,5 milióna libier na pomoc pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Vo štvrtok to oznámila britská vláda, informuje britská spravodajská stanica Sky News. Tieto financie budú použité na pomoc ukrajinskej generálnej prokuratúre pri vyšetrovaní vojnových zločinov súvisiacich s rusko-ukrajinským konfliktom.

12:05 Najmenej 12 ľudí vrátane jedného dieťaťa zahynulo a 25 ďalších osôb utrpelo zranenia pri štvrtkovom ruskom raketovom útoku na mesto Vinnycia v strednej časti Ukrajiny. Uviedla to Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

10:00 Nielen v Maďarsku, ale aj na Slovensku zaznieva názor, že sankcie proti Rusku predlžujú vojnu na Ukrajine. Sankcie však podľa slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka nepredlžujú vojnu, ale existenciu Ukrajiny. Uviedol to počas tlačovej konferencie šéfov diplomacií neformálneho zoskupenia Central 5 (C5) v Budapešti.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

9:30 Ruská plnohodnotná invázia na Ukrajinu sa začala 24. februára zároveň zo štyroch smerov, z ktorých jeden zahŕňal bieloruské územie. Očakávalo sa, že onedlho potom sa bieloruskí vojaci priamo zapoja do vojny. Štyri mesiace od začiatku konfliktu ale vyslanie svojich jednotiek do vojny bieloruský vodca Alexander Lukašenko aj naďalej odkladá, píše denník The Kyiv Independent.

9:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom príhovore uviedol, že v meste Časiv Jar po útoku pokračovalo odpratávanie sutín. "Bol to jeden z najbrutálnejších ruských útokov počas celej vojny – toľko obetí... Vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom obetí," dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.
Zobraziť galériu (5)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

8:40 Na 48 stúpol v noci na štvrtok počet obetí sobotňajšieho raketového útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny. Oznámila to Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS). TASR správu prevzala z denníka The Guardian. "(Počas záchrannej operácie) v päťposchodovej obytnej budove v meste Časiv Jar bolo nájdené telo mŕtveho človeka. Dosiaľ tak bolo nájdených 48 tiel zahynutých osôb vrátane jedného dieťaťa," uviedla DSNS s tým, že z trosiek sa podarilo zachrániť deväť ľudí.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

7:15 Vstup Ukrajiny do Európskej únie (EÚ) podporuje 58 percent Čechov, viac ako štvrtina je proti. Vyplýva to z prieskumu, ktorý od konca marca do začiatku mája uskutočnilo Centrum pre výskum verejnej mienky (CVVM). V otázke zapojenia Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO) je však česká spoločnosť značne rozdelená. Za vstup Kyjeva do NATO je 41 percent občanov ČR, rovnaké percento s tým nesúhlasí, informoval v stredu spravodajský webový portál iDNES.cz.

6:40 Turecko očakáva, že sa na budúci týždeň podarí uzavrieť dohodu o námornej preprave ukrajinského obilia. Po dnešnom rokovaní v Istanbule medzi delegáciami Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN to uviedol turecký minister obrany Hulusi Akar. Výsledok rokovaní v Istanbule označil za významný posun vpred aj generálny tajomník OSN António Guterres.

6:00 Udanie na vlastnú manželku napísal polícii 37-ročný muž z obce Gorki-10 v okolí Moskvy. Dôvodom boli rozpory manželov ohľadom špeciálnej vojenskej operácie, ako ruské úrady nazývajú vojnu proti Ukrajine, rozpútanú na rozkaz prezidenta Vladimira Putina. O prípade dnes informoval na svojom webe denník Moskovskij komsomolec, správa pritom zaujala médiá v Rusku i vo svete.

KĽDR uznala nezávislosť republík v Donbase

Severná Kórea dnes potvrdila, že uznala samostatnosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR). S proruskými separatistickými celkami chce rozvíjať vzťahy na štátnej úrovni, uviedla severokórejská oficiálna agentúra KCNA. KĽDR je po Rusku a Sýrii treťou krajinou na svete, ktorá obe republiky uznala ako samostatné štáty, napísala agentúra AFP. Ukrajina v stredu oznámila, že kvôli tomu s Pchjongjangom prerušuje diplomatické vzťahy.

Agentúra KCNA uviedla, že vedeniu proruských republík zaslala oficiálne listy, kde oznamuje svoje rozhodnutie uznať samostatnosť oboch celkov. V listoch KĽDR "vyjadrila vôľu rozvinúť vzťahy na úrovni štátov" s DNR a LNR.

O severokórejskom rozhodnutí v stredu informovali predstavitelia oboch proruských celkov. Ukrajinské ministerstvo zahraničia oznámilo prerušenie diplomatických vzťahov s KĽDR. Rozhodnutie Pchjongjangu vníma Kyjev ako pokus o rozvracanie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, hrubé porušenie Charty OSN a noriem a princípov medzinárodného práva. Podľa ukrajinskej diplomacie uznanie režimov v Donecku a Luhansku, dosadených ruskými okupantmi, nebude mať právne dôsledky a nezmení medzinárodne uznané hranice Ukrajiny, dodal denník Ukrajinska pravda.

Okrem KĽDR uznávajú samostatnosť oboch separatistických republík len ďalšie dve krajiny - Rusko a Sýria. Moskva tak urobila vo februári krátko pred začiatkom útoku proti Ukrajine, Damask krok oznámil na konci júna.

Do Ruska deportovali už takmer dva milióny Ukrajincov, tvrdí Zelenskyj

Takmer dva milióny ľudí vrátane státisícov detí Rusko nútene deportovalo z Ukrajiny, odkedy Kremeľ vo februári spustil v krajine rozsiahlu vojenskú ofenzívu. V stredu to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, píše denník The Guardian.

"Len si predstavte toto číslo - dva milióny ľudí. Toľko ich už bolo deportovaných do Ruska," citovala Zelenského slová agentúra Ukrinform. Zelenskyj vo videoprejave na medzinárodnej konferencii v Soule uviedol, že v tzv. filtračných táboroch na územiach dočasne okupovaných Ruskom sú zadržiavané desaťtisíce Ukrajincov vrátane mladých žien. "Som presvedčený, že všetci viete, čomu sú tam vystavované," dodal.

"Nikto v súčasnosti nebude vedieť menovať presné počty - všetci títo deportovaní ľudí sú zbavení možnosti komunikovať, odobrali im občianske preukazy, sú zastrašovaní a prevážaní do odľahlých oblastí Ruska, aby bolo pre nich čo najťažšie vrátiť sa do vlasti," povedal Zelenskyj.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu obvinil Rusko z násilnej deportácie 1,6 milióna Ukrajincov na svoje územie. Touto zámernou nezákonnou "filtračnou" operáciou chce Moskva podľa neho vyľudniť niektoré oblasti Ukrajiny. Blinken tvrdí, že ľudia z okupovaných oblastí na juhu a východe Ukrajiny sú presúvaní ďaleko do vnútrozemia Ruskej federácie. Medzi deportovanými Ukrajincami sa nachádza i 260.000 detí, z ktorých niektoré násilím odobrali rodičom a v Rusku budú určené na adopciu, dodal šéf americkej diplomacie.

Viac o téme: RuskoKĽDRVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu