Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stotridsiaty štvrtý (7. júl 2022)

Vojnou zničený Charkov
Vojnou zničený Charkov (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ukrajinská armáda zrušila opatrenie, ktoré mužom v brannom veku zakazovalo opustiť vojenský obvod, v ktorom sú zaregistrovaní. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Výbuch tanku ruských okupantov v stepiach Donbasu

Výbuch tanku ruských okupantov v stepiach Donbasu (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

20:44 Ukrajina si vo štvrtok predvolala tureckého veľvyslanca v Kyjeve po tom, ako Turecko prepustilo ruskú nákladnú loď, ktorá údajne prevážala kradnuté ukrajinské obilie. Uviedol to hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. "Ľutujeme, že ruskej lodi Žibek Žoly, ktorá bola plná ukradnutého ukrajinského obilia, bolo umožnené opustiť (turecký) prístav Karasu napriek dôkazom z trestnej činnosti predloženým tureckým orgánom," povedal Nikolenko.

20:35 Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje už viac ako 21.000 podozrení z vojnových zločinov a zločinov agresie spáchaných Ruskom od začiatku invázie. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. Podľa Venediktovovej pribúda každý deň 200 až 300 nových podozrení z vojnových zločinov spáchaných na ukrajinskom území ruskými okupačnými silami.

20:31 Traja ľudia zahynuli a päť osôb utrpelo zranenia vo štvrtok pri ruskom raketovom útoku na Charkov na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.
"Traja civilisti zahynuli a päť utrpelo zranenia v dôsledku ostreľovania Charkova," napísal Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

19:59 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že ak chce Západ poraziť Rusko na bojovom poli, môže sa o to pokúsiť.

19:09  Čínsky minister zahraničných vecí Wang I sa vo štvrtok na indonézskom ostrove Bali stretol so svojim ruským náprotivkom Sergejov Lavrovom, aby pred začiatkom stretnutia ministrov G20 prediskutovali vojnu na Ukrajine. Lavrov na stretnutí informoval Wanga o "realizácii hlavných úloh špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine, pričom zopakoval, že cieľom je "denacifikácia" Ukrajiny, uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

18:21 V Avdiivke zasiahla strela okupanta obytný dom. Podľa predbežných je na mieste jeden mŕtvy a dvaja zranení. Informáciu priniesla Nexta.

17:58 Ruské sily v súčasnosti okupujú približne 22 percent poľnohospodárskej pôdy na Ukrajine, ktorá je jedným z najväčších producentov obilia a jedlých olejov. Analýzu satelitných záberov robili vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Z analýzy NASA vyplýva, že ruské sily okupujú na juhu a východe Ukrajina územie, na ktorom sa pestuje približne 28 percent ukrajinskej produkcie ozimín (pšenica, repka, jačmeň a raž) a asi 18 percent letných plodín - napríklad kukurice a slnečnice.

17:40 Generálny štáb: Viac ako 70 % ruských projektilov míňa ciele. Zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu generál Oleksij Hromov uviedol, že väčšinu ruských projektilov a rakiet vzduch-zem zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana, alebo zasiahli oblasti bez vojenských cieľov. Uviedol to The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

17.16 Zelenskyj reaguje na Johnsonovu rezignáciu a nazýva ho „skutočným priateľom Ukrajiny“. Prezident Volodymyr Zelenskyj dodal, že je presvedčený, že britská politika voči Ukrajine sa nezmení napriek rezignácii britského premiéra Borisa Johnsona. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

16:58 Ruské sily vo štvrtok ostreľovali mestá Kramatorsk a Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámili miestni predstavitelia. Starosta Kramatorska Olexandr Hončarenko na sociálnej sieti Facebook uviedol, že pri ruskom leteckom útoku na centrum mesta dopadla raketa a zároveň vyzval obyvateľov, aby ostali vo svojich krytoch.

16:54 Americkí senátori Richard Blumenthal a Lindsey Graham prišli na Ukrajinu a navštívili Buchu. Mali tiež stretnutie s Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom Nexta. 

16:14 Medzinárodné rezervy Ukrajiny sa v júni znížili o 9 %. Národná banka Ukrajiny (NBU) informovala, že vládny orgán predal 4 miliardy dolárov, čím sa národné rezervy znížili na 22,8 miliardy dolárov. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

15:33 Úrady zadržali v Charkove 63-ročnú ženu, ktorá na sociálnych sieťach podporuje ruskú vojnu. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zadržala ženu podľa článku 436-2 trestného zákona, ktorý zakazuje ospravedlnenie vojny Ruska proti Ukrajine. Uviedol to The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

15:01 Kyjev poďakoval Britovi Borisovi Johnsonovi za podporu Ukrajiny v „najťažších časoch“ po ruskej invázii po tom, čo politik odstúpil z postu lídra konzervatívcov, čím si uvoľnil cestu pre svoj odchod z postu premiéra.

14:59  Ukrajinskí vyšetrovatelia rozbili zločinecký gang, ktorý nútil ženy utekajúce pred vojnou na prostitúciu v zahraničí. Úrady v Kyjeve zatkli predpokladaného vodcu gangu po niekoľkomesačnom sledovaní.

14:57 Poľsko je pripravené postaviť terminál pre ukrajinské obilie, aby uľahčilo logistiku. Poľský minister poľnohospodárstva Henryk Kowalczyk uviedol, že jeho krajina je pripravená pomôcť zlepšiť logistiku s cieľom urýchliť proces spracovania obilia, uprostred prebiehajúcej ruskej blokády ukrajinských prístavov. Uviedol to The Kyiv Independent na sociálnej sieti. 

13:42 Najmenej jeden človek prišiel vo štvrtok o život a niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia pri ruskom nálete  na mesto Kramatorsk na východe Ukrajiny. Po explózii zostal rozsiahly kráter na pozemku nachádzajúcom sa medzi hotelom a obytnými budovami, spresnili novinári AFP, ktorí boli na mieste prítomní. Tí videli aj telo jednej obete a niekoľko zranených osôb, ako i najmenej dve vozidlá v plameňoch. Kramatorsk je administratívnym centrom Doneckej oblasti, ktorá je terčom útoku ruskej armády.

13:40 Nemecká sociálnodemokratická ministerka obrany Christine Lambrechtová vo štvrtok odmietla možnosť, že by Nemecko dodalo Ukrajine 200 obrnených transportérov Fuchs, ako to žiada konzervatívny blok CDU/CSU. Zdôvodnila to tým, že nemôže "drancovať" zdroje vlastnej armády.  

"Podporujeme Ukrajinu všetkými možnými a zodpovednými spôsobmi. Musíme však zaručiť aj obranyschopnosť Nemecka," povedala Lambrechtová pre DPA. Nemecko už začalo Ukrajine dodávať ťažšie vojenské vybavenie vrátane protilietadlových tankov. Ukrajinskí predstavitelia však opakovanie naliehajú na krajiny Západu, aby im poskytli viac vybavenia na boj proti ruským jednotkám. "Je nezodpovedné drancovať Bundeswehr a ignorovať odporúčania generálneho inšpektora, a to najmä v týchto časoch," uviedla Lambrechtová.

13:17 Ruská nákladná loď, ktorú zadržali turecké úrady a podľa Kyjeva prevážala kradnuté obilie z Ukrajiny, sa po takmer týždni vzdialila z tureckého pobrežia. Vo štvrtok o tom s odvolaním sa na webový portál MarineTraffic.com informovala agentúra AFP. Podľa nemenovaného tureckého zdroja sa loď vrátila do ruských teritoriálnych vôd.

Loď Žibek Žoly prevážajúca ukrajinské obilie z okupovaného prístavu Berďansk sa vzdialila najmenej 20 kilometrov od tureckého čiernomorského prístavu Karasu a následne zrejme vypla svoj transpondér a zmizla z dohľadu, vyplýva z dát uvedeného webu monitorujúceho pohyb plavidiel. Zdroj z Turecka pre AFP povedal, že loď podľa všetkého stále obsahuje aj náklad. Vyvrátil tak tvrdenia ruskej štátnej agentúry TASS, ktorá odvolávajúc sa na člena posádky tvrdila, že náklad plánujú pred návratom preložiť na inú loď.

13:03 Lietadlo ruských ozbrojených síl vo štvrtok ráno uskutočnilo raketový útok na strategicky významný Hadí ostrov v Čiernom mori a usmrtilo niekoľkých príslušníkov ukrajinských jednotiek. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Stalo sa tak po tom, čo Kyjev oznámil, že jeho vojaci na ostrove znova vztýčili ukrajinskú vlajku. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Približne o 05.00 h sa niekoľko ukrajinských vojakov vylodilo na ostrove z motorového člna a odfotilo sa s vlajkou. Lietadlo ruských vzdušných síl okamžite zaútočilo na Hadí ostrov vysoko presnými raketami, v dôsledku čoho bola časť príslušníkov ukrajinskej armády zneškodnená," povedal hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Vedúci úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak prostredníctvom platformy Telegram vo štvrtok zverejnil video, ktoré zachytáva, ako traja vojaci na Haďom ostrove vztyčujú ukrajinskú vlajku.

12:55 Viac než polovica ukrajinských utečencov žijúcich v Poľsku sa po skončení vojny plánuje vrátiť domov, vyplýva z výsledkov nového prieskumu. Informuje o tom agentúra PAP. V správe Centra pre východoeurópske štúdiá Varšavskej univerzity (UV) sa uvádza, že späť domov sa chystá 58 percent Ukrajincov, kým 29 percent chce natrvalo zostať v Poľsku.

Len 12 percent opýtaných uviedlo, že má v pláne odcestovať do inej krajiny – z nich 26 percent za takýto štát označilo Nemecko, 16 percent USA, 11 percent Britániu, desať percent Švédsko, osem percent Slovensko a sedem percent Kanadu. Ďalších 63 percent respondentov uviedlo, že chce pracovať v Poľsku, kým 20 percent sa plánuje o seba postarať z vlastných zdrojov, vyplýva zo správy s názvom "Ukrajinskí utečenci v Poľsku".

12:30 Rusko by mohlo dočasne poľaviť vo svojej ofenzíve na Ukrajine, kým sa jeho armáda pokúša zhromaždiť svoje sily na nový útok, vyplýva z vyjadrení analytikov. Agentúra AP o tom informovala vo štvrtok. Ruské jednotky v stredu "prvýkrát za 133 dní vojny" nemali nijaké územné zisky na Ukrajine, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Jeho analytici odhadujú, že si Moskva možno dala "operatívnu pauzu", ktorá však neznamená "úplné zastavenie aktívnych nepriateľských akcií".

Ruské sily sa podľa ISW pravdepodobne zamerajú na ofenzívne akcie relatívne malého rozsahu, keď sa pokúsia vytvoriť podmienky pre významnejšie útočné operácie a prebudovať potrebnú bojovú silu. Napriek pokračovaniu bojov na Ukrajine sa aj britské ministerstvo obrany domnieva, že ruská armáda "rekonštituuje" svoje sily, všíma si AP. Zo správy britských tajných služieb, ktorú zverejnili vo štvrtok, vyplýva, že intenzívne ostreľovanie pozdĺž frontovej línie v Donecku by mohlo byť zamerané na zabezpečenie predchádzajúcich ruských ziskov.

12:12 Fínsky parlament vo štvrtok schválil návrh zákona, ktorý umožní postaviť bariéry na 1300 kilometrov dlhých hraniciach s Ruskom a v prípade potreby ich uzavrieť pred náporom migrantov. Informuje o tom agentúra Reuters. Návrh bol v jednokomorovom fínskom parlamente prijatý tzv. superväčšinou, ktorá umožňuje schvaľovanie právnych noriem v zrýchlenom konaní.

Reuters v tejto súvislosti pripomína obavy z možnej odplaty Ruska za snahy Fínska o vstup do NATO v prechodnom období, keď prebieha ratifikačný proces prístupových dokumentov. Keď návrh zákona schválený fínskymi poslancami nadobudne účinnosť, vláda bude môcť rozhodnúť o postavení plotov a ďalších zábran v blízkosti hraníc s Ruskom. V mimoriadnych situáciách bude tiež môcť tieto hranice uzavrieť pre žiadateľov o azyl.

10:50 Odvetvie estetickej medicíny v Rusku čelí nedostatku botoxu či silikónových prsných implantátov, ktoré sa pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu dovážali najmä z Nemecka a Spojených štátov. V dôsledku sankcií Západu sa však mnohí výrobcovia stiahli z ruského trhu, uviedla vo štvrtok Julija Frangulovová, spoluzakladateľka združenia kliník estetickej medicíny. 

Rusko sa podľa Medzinárodnej spoločnosti estetickej plastickej chirurgie v počte skrášľovacích procedúr radí na deviate miesto na svete – v roku 2020 tam vykonali 621.000 zákrokov. Po začiatku vojny na Ukrajine sa však z ruského trhu stiahol americký výrobca botoxu AbbVie. Okrem botoxu pociťujú ruské skrášľovacie kliniky aj nedostatok injekčných výplní tváre na báze kyseliny hyalurónovej, ktoré sa používajú na augmentáciu pier. Ruský farmaceutický priemysel však dúfa, že na konci leta by sa dodávky skrášľovacích produktov do Ruska mohli opäť obnoviť.

10:19 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu na Slovensko 3371 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 752 mužov, 2009 žien a 610 detí. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo  3161 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. Dodala, že o dočasné útočisko požiadalo 266 žiadateľov. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 91 policajtov, 26 hasičov, 82 colníkov, 89 vojakov, 55 dobrovoľníkov a 24 zamestnancov migračného úradu," priblížila Eliášová.

09:24 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vo štvrtok vyhlásila, že Bezpečnostná rada OSN zlyhala, čo sa týka reakcie na ruskú inváziu na Ukrajinu. V tejto súvislosti kritizovala právo veta, ktoré má päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN vrátane Ruskej federácie, a vyzvala na reformu tejto organizácie. 

Ardernová počas obchodnej cesty do Austrálie, kde navštívila think-tank Lowyho inštitút pre medzinárodnú politiku, uviedla, že Rusko zaujalo "morálne skazený postoj v dôsledku morálne skazenej a nelegálnej vojny". Vyzvala, aby bola Moskva v súvislosti s vojenskou ofenzívou vzatá na zodpovednosť. Ardernová apelovala na Medzinárodný trestný súd v Haagu, aby vyšetril podozrenia z páchania vojnových zločinov na Ukrajine. Dodala, že Nový Zéland by mohol v procese voči Rusku na súde figurovať ako tretia strana.

06:28 Už viac ako 8,79 milióna ľudí opustilo Ukrajinu od začiatku ruskej invázie z konca februára. Oznámil to v stredu Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), z ktorého správy citovala spravodajská stanica Sky News.

UNHCR na svojej webstránke tiež upozornil na to, že eskalujúce boje vyhnali v posledných týždňoch na Ukrajine milióny ľudí z ich domovov. "Eskalácia konfliktu na Ukrajine zapríčinila civilné obete a tiež zničenú civilnú infraštruktúru, pričom ľudí prinútila utiecť zo svojich domovov v snahe nájsť bezpečie, ochranu a pomoc," uviedol UNHCR. Dodal pritom, že situáciou ukrajinských utečencov sa vzhľadom na jej naliehavosť i rozsah ich humanitárnych potrieb zaoberá viacero agentúr OSN.

06:19 Ukrajinský prezident Zelenskyj uviedol, že zbrane, ktoré Kyjevu poslali západní spojenci fungujú veľmi dobre a sú veľmi presné. "Konečne je cítiť, že západné delostrelectvo - zbrane, ktoré sme dostali od našich partnerov - začali pracovať s veľkou silou. Ich presnosť je presne taká, ako je potrebné," povedal Zelenskyj.

Ukrajinská armáda podľa jeho slov využíva zmienené delostrelectvo na značné ničenie skladov a ďalších logisticky dôležitých ruských cieľov, čím podľa jeho slov výrazne znižuje "útočný potenciál" ruských síl.

06:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že ruský raketový útok zničil v stredu pedagogickú univerzitu v Charkove. Zelenskyj sa takto vyjadril vo nočnom videoposolstve k národu. V prípade zmienenej univerzity Zelenskyj uviedol, že bola zasiahnutá jej hlavná budova, prednáškové sály, univerzitné múzeum aj vedecká knižnica. Tento útok podľa jeho slov so "100-percentnou presnosťou charakterizuje ruskú inváziu" a najviac vystihuje "definíciu barbarstva".

Ukrajina poprela, že Rusi zničili raketové systémy HIMARS

Ukrajina obvinila v stredu Rusko zo šírenia nepravdivých informácií po tom, ako Moskva oznámila, že v Doneckej oblasti zničila raketové odpaľovacie systémy HIMARS americkej výroby. Informuje o tom  americká televízia CNN. "Ruskí propagandisti aktívne šíria nepravdivé informácie o údajnom zničení amerického raketového systému HIMARS," napísali ukrajinské ozbrojené sily vo vyhlásení. "Zdôrazňujeme, že táto správa nezodpovedá realite a nie je ničím iným ako dezinformáciou," dodali.

Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že ruské sily počas víkendu zničili v Doneckej oblasti dva raketové odpaľovacie systémy HIMARS americkej výroby a sklady zbraní, v ktorých boli aj rakety. Ministerstvo zverejnilo aj videozáznam, ktorý údajne zachytáva tento útok. CNN upozornila, že ani jedno z uvedených tvrdení nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Washington prisľúbil, že Kyjevu dodá osem systémov HIMARS na obranu proti ruským inváznym jednotkám. K dnešnému dňu boli do bojov na Ukrajine nasadené štyri, pripomína CNN. "Raketové systémy dodané Spojenými štátmi neustále spôsobujú ničivé zásahy na strategicky dôležité body nepriateľa, ktoré vedú ku kolosálnym stratám techniky a personálu okupačných síl," dodala ukrajinská armáda.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu