Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počas Dňa nezávislosti sa v Chicagu strieľalo: Zadržali 22-ročného podozrivého, zahynulo najmenej šesť ľudí

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Nam Y. Huh)

WASHINGTON – Americká polícia zadržala podozrivého v prípade hromadnej streľby, pri ktorej v pondelok na predmestí Chicaga zahynulo najmenej šesť ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Informujeme o tom na základe správ televízie NBC News a agentúry AP.

Niekoľko hodín po smrtiacej streľbe počas sprievodu pri príležitosti osláv Dňa nezávislosti USA na predmestí Chicaga identifikovali vyšetrovatelia podozrivého, ktorý je stále na úteku. TASR o tom informovala na základe správ agentúr DPA a AP. Polícia v meste Highland Park, kde k streľbe došlo, v pondelok večer miestneho času oznámila, že pátra po 22-ročnom mužovi menom Robert E. Crimo III. Upozornila súčasne, že je považovaný za ozbrojeného a nebezpečného, pričom pravdepodobne používa strieborné auto s evidenčným číslom štátu Illinois. Strelec predpoludním miestneho času, krátko po začiatku slávnostného sprievodu, spustil streľbu a zabil najmenej šesť ľudí. 

Podľa lekára z neďalekej nemocnice ošetrili 25 ľudí so strelnými zraneniami vo veku osem až 85 rokov. Polícia našla na mieste činu poloautomatickú pušku. Úrady predtým uviedli, že útočníkom bol beloch nižšieho vzrastu vo veku 18 až 20 rokov. Na sprievod strieľal zrejme zo strechy jednej z okolitých budov. Motívy činu nie sú zatiaľ známe.

Podozrivý zo streľby v Chicagu, Robert E. Crimo III.
Zobraziť galériu (5)
Podozrivý zo streľby v Chicagu, Robert E. Crimo III.  (Zdroj: SITA/City of Highland Park Police Department via AP)

Zadržali podozrivého zo streľby pri Chicagu

Polícia v meste Highland Park, kde došlo k streľbe počas osláv Dňa nezávislosti USA, oznámila, že 22-ročného Roberta "Bobbyho" Crima III zadržali po krátkom prenasledovaní jeho auta niekoľko kilometrov od miesta činu. Polícia v predošlom oznámení o pátraní po tomto mužovi uviedla, že ide o "záujmovú osobu", vo vyhlásení o jeho zadržaní však uviedla, že Crimo je "považovaný za zodpovedného" za krvavý čin.

Počas Dňa nezávislosti sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nam Y. Huh)

Útočník predpoludním miestneho času, krátko po začiatku slávnostného sprievodu pri príležitosti Dňa nezávislosti, spustil streľbu a zabil najmenej šesť ľudí. Zranenia utrpelo ďalších vyše 30 osôb. Podľa lekára z neďalekej nemocnice ošetrili 25 ľudí so strelnými zraneniami vo veku osem až 85 rokov. Polícia našla na mieste činu poloautomatickú pušku.

Počas Dňa nezávislosti sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nam Y. Huh)

Úrady predtým uviedli, že útočníkom bol beloch nižšieho vzrastu vo veku 18 až 20 rokov. Na sprievod strieľal zrejme zo strechy jednej z okolitých budov. Motívy činu nie sú zatiaľ známe.

Biden vyzval Američanov na jednotu, kritizoval rozhodnutia Najvyššieho súdu

 

Americký prezident Joe Biden vyzval v pondelok Spojené štáty na jednotu vo vystúpení pri príležitosti Dňa nezávislosti, ktorého oslavy zatienila hromadná streľba počas sprievodu na predmestí Chicaga. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Biden v príhovore na podujatí pre rodiny vojakov v Bielom dome uviedol, že je presvedčený, že krajina prekoná súčasné "znepokojujúce" obdobie. "Ekonomika rastie, no nie bez bolesti. Sloboda je terčom útoku, a to tu aj v zahraničí," povedal Biden. "V posledných dňoch sa objavili dôvody domnievať sa, že táto krajina sa pohybuje vzad, že sloboda bola obmedzená, že práva, o ktorých sme si mysleli, že sú zaručené, už zaručené nie sú."

Počas Dňa nezávislosti sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nam Y. Huh)

Šéf Bieleho domu sa zmieňoval o verdiktoch Najvyššieho súdu, ktoré zrušili federálnu ochranu práva na interrupciu, rozšírili právo nosiť strelné zbrane na verejnosti a obmedzili schopnosť vlády bojovať proti klimatickej zmene. "Viem, že to môže byť vyčerpávajúce sa znepokojujúce, no dnes večer chcem, aby ste vedeli, že sa cez toho všetko dostaneme," dodal.

Počas Dňa nezávislosti sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nam Y. Huh)

Biden sa predtým vyjadril k streľbe v meste Highland Park v štáte Illinois, pri ktorej útočník zabil šiestich ľudí a ďalších vyše 30 zranil. Podozrivého o niekoľko hodín neskôr zadržala polícia. Americký prezident odsúdil tento "nezmyselný" násilný čin a vyhlásil, že bude naďalej bojovať proti tomu, čo označil za "epidémiu násilia páchaného zbraňami" v Spojených štátoch.

Viac o téme: StreľbaPodozrivýUSAChicago4th of July
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu