Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stotridsiaty druhý (5. júl 2022)

(Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV – Ukrajina vedie rozhovory s Tureckom a Organizáciou Spojených národov (OSN) o zárukách týkajúcich sa vývozu obilnín z ukrajinských prístavov, uviedol v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie ruského tanku v donbaských stepiach

Zničenie ruského tanku v donbaských stepiach (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE


20:55 Ruskom podporovaní ukrajinskí separatisti zajali v okupovanom prístavnom meste Mariupol dve lode plaviace sa pod cudzou vlajkou. Separatisti tvrdia, že lode sú teraz "štátnym majetkom" ich samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s tým, že ide o prvý podobný prípad týkajúci sa komerčnej lodnej dopravy.

19:31 44 detí unesených Ruskom sa vracia na územie kontrolované Ukrajinou. Predtým boli deti nezákonne odvezené do Ruska a oblastí okupovaných Ruskom v roku 2014, napísalo ministerstvo pre reintegráciu. Väčšinu tvoria siroty alebo deti zbavené rodičovskej starostlivosti.

18:50 Ukrajina a jej spojenci sa v utorok dohodli na súbore zásad obnovy vojnou zničenej krajiny, ktoré zahŕňajú aj potrebu rozsiahlych reforiem na zvýšenie transparentnosti a odstránenie korupcie, informovala agentúra AFP.

AFP spresnila, že lídri približne 40 krajín v utorok na záver dvojdňovej konferencie v juhošvajčiarskom meste Lugano podpísali Luganskú deklaráciu, v ktorej sa zaviazali podporovať Ukrajinu počas pravdepodobne dlhej a nákladnej obnovy vojnou zničenej krajiny.

18:16 3 ruské rakety zostrelené pri Odeskej oblasti. Podľa operačného veliteľstva Juh ukrajinských ozbrojených síl ich zostrelila protivzdušná obrana ešte nad Čiernym morom.

17:01 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok opäť zopakoval tvrdenie, že Rusko do bojov prebiehajúcich v rámci "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine neposiela brancov. S odvolaním sa na správy ruských médií o tom informovala agentúra Reuters.

16:51 Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, v utorok v prvom čítaní jednomyseľne prijala návrhy dvoch zákonov na podporu vojny, ktorú vedie Rusko voči Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:49 Ruské sily intenzívne ostreľujú východoukrajinské mesto Sloviansk, oznámil v utorok Vadym Ľach, starosta tohto mesta, ktoré sa momentálne stáva ďalším cieľom Moskvy v rámci jej postupu v Donbase. Informuje o tom agentúra AFP.

"Sloviansk! Masívne ostreľovanie tohto mesta. V centre, na severe. Všetci sa ukryte," napísal Ľach v príspevku na Facebooku. Agentúra Reuters medzičasom s odvolaním sa na vyjadrenie tamojšej polície informovala, že ruské sily zasiahli v utorok v Sloviansku trhovisko, pričom usmrtili jednu ženu a zranili prinajmenšom tri ďalšie osoby.

15:16 Sergej Jelisejev, bývalý príslušník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), sa ujal vedenia regionálnej vlády v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámili to v utorok tamojšie proruské orgány, píše agentúra AFP. Legitímne ukrajinské úrady zatiaľ toto vyhlásenie nekomentovali.

14:33 Rusko v utorok oznámilo, že vyšetruje údajné prípady mučenia, akému mali byť na Ukrajine vystavení ruskí vojaci, ktorí tam padli do zajatia a koncom júna boli prepustení v rámci výmeny zajatcov. Informuje o tom agentúra AFP. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vo vyhlásení uviedol, že "overuje fakty týkajúce sa neľudského zaobchádzania s ruskými vojnovými zajatcami na Ukrajine".

13:50 Japonsko rozširuje sankcie proti Rusku, Bielorusku. Zakazuje dovoz zlata z Ruska. Rozšírený zoznam sankcií zahŕňa 90 fyzických a právnických osôb vrátane ruských kolaborantov v dočasne obsadenej Chersonskej oblasti.

13:14 Ukrajinská vlajka Haďom ostrove spadla a stáke nebola vztýčená. Hovorkyňa južného velenia ukrajinských ozbrojených síl Natalia Humeniuk už skôr uviedla, že na Haďom ostrove, z ktorého boli v júni vyhnané ruské jednotky, vztýčili ukrajinskú vlajku.

12:20 Kremeľ sa pripravuje na usporiadanie referenda v okupovanom Donbase. Zdroje údajne povedali ruskému médiu Kommersant, že Kremeľ vydal príkaz na nábor a prípravu ľudí na okupovaných územiach Doneckej a Luhanskej oblasti, aby sa do augusta konalo referendum.

11:46 Ukrajinská matematička Maryna Vjazovská dnes v Helsinkách prevzala najprestížnejšie ocenenie vo svojom odbore - Fieldsovu medailu. Stala sa tak iba druhou ženou, ktorá túto cenu, udeľovanú raz za štyri roky, získala od jej založenia v roku 1936. Informovala o tom agentúra AFP.

10:39 V Doneckej oblasti boli zabití 2 civilisti a 4 zranení v dôsledku ruských útokov. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra Rusko 24-krát zaútočilo ručnými zbraňami a delostrelectvom na 13 osád v Doneckej oblasti, pričom poškodilo 23 civilných objektov vrátane 13 domov.

10:10 Dočasnú ochranu v Česku v pondelok získalo 1186 utečencov z Ukrajiny, o 256 menej ako pred týždňom. Príslušné víza od ruského útoku na Ukrajinu získalo 387.945 utečencov. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes na twitteri zverejnilo ministerstvo vnútra. Cudzineckej polícii sa od začiatku vojny pred viac ako štyrmi mesiacmi prihlásilo 337.148 ľudí, z toho 3506 za pondelok oproti 2486 prihláseným pred týždňom. Hlásiť sa nemusia deti mladšie ako 15 rokov, ktorých je podľa štatistík medzi utečencami z Ukrajiny zhruba tretina.

9:38 Phan Thi Kim Phuc, ktorá sa ako dieťa stala známou z fotografie z roku 1972 zachytávajúcej útok napalmom počas vojny vo Vietname, sprevádzala v pondelok 236 ukrajinských utečencov na ich ceste z Poľska do Kanady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

9:12 Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky 2 528 osôb. Z toho bolo 661 mužov, 1 436 žien a 431 detí. O dočasné útočisko požiadalo 317 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3 455 osôb. Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 27 policajtov, 21 hasičov, 86 colníkov, 91 vojakov, 37 dobrovoľníkov a 21 zamestnancov migračného úradu. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva vnútra.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od 24. 2. 2022 – 577 878.
Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 – 84 327.
Celkový počet osôb na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu od 24. 2. 2022 – 329 744.

8:56 Britský premiér Boris Johnson oznámil, že Škótsko a Wales spolu prispeli 100 miliónmi libier na vojenskú podporu Ukrajiny.

8:18 Ruské invázne jednotky ostreľujú ukrajinské pozície pozdĺž celej frontovej línie, pričom útočia v smere na obce Novoluhanske a Spirne v oblasti východoukrajinského Bachmutu. Vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov to dnes uviedol ukrajinský generálny štáb. Hlavné úsilie nepriateľských síl sa podľa neho sústredí na vytvorenie kontroly nad územím Luhanskej oblasti v rámci jej administratívnych hraníc.

7:41 Ruské rakety zasiahli prístavné mesto Mykolajiv, povedal starosta Mykolajivu Oleksandr Sienkevyč, keď sa v meste spustili sirény.

7:00 Putin pravdepodobne nariadil „operačnú pauzu“ po ruskom obsadení Lysyčanska, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny.

6:12 Švédsko bude podporovať politiku otvorených dverí Severoatlantickej aliancie (NATO), uviedla premiérka Magdalena Anderssonová v pondelok počas návštevy Kyjeva. Informovala o tom televízia CNN.

5:59 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v pondelok večer stretol v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Hlavnou témou konzultácií boli postoje oboch krajín v otázke ďalšieho postupu pri vojne na Ukrajine a pokračujúca podpora tejto krajiny, oznámil Elyzejský palác. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

S obnovou Ukrajiny nemožno čakať na koniec vojny, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok na to, aby sa s obnovou zničenej infraštruktúry jeho krajiny nečakalo na koniec ruskej invázie. Mnohé je potrebné urobiť bezodkladne, zdôraznil v pravidelnom večernom videopríhovore. Informovala o tom agentúra DPA. Zelenskyj poukázal na to, že v oblastiach, ktoré po obsadení ruskými jednotkami znovu ovládli ukrajinské sily, boli zničené desaťtisíce domov.

Je tiež potrebné už teraz začať prípravy na zimu, okrem iného z hľadiska zaistenia bezpečného zásobovania energiami. Veľké časti ukrajinského hospodárstva sú v dôsledku bojov ochromené a tisíce podnikov zastavili prevádzku, uviedol Zelenskyj v príhovore. Pri obnove Ukrajiny by však podľa neho malo ísť o viac, než len opätovné postavenie zničených múrov.

"Ukrajina sa musí stať najslobodnejšou, najmodernejšou a najbezpečnejšou krajinou v Európe," vyhlásil. K priebehu bojov na východe krajiny, kde museli ukrajinskí vojaci cez víkend opustiť mesto Lysyčansk a ruské sily tak úplne ovládli Luhanskú oblasť, sa Zelenskyj vyjadril len stručne, píše DPA. Povedal, že ukrajinská armáda každý deň spôsobuje ruským jednotkám straty, a dodal: "Musíme ich zlomiť." To si podľa jeho slov vyžiada čas a "nadľudské úsilie", alternatíva však neexistuje, ak má mať Ukrajina zaistenú budúcnosť. Vo Švajčiarsku sa v týchto dňoch koná prvá veľká konferencia o obnove Ukrajiny. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ na nej v pondelok odhadol, že na tento účel bude potrebných najmenej 750 miliárd dolárov (720 mld. eur).

 Ukrajina rokuje o bezpečnosti vývozu obilnín s Tureckom a OSN

"V súčasnosti prebiehajú rozhovory s Tureckom a OSN a našimi zástupcami, ktorí sú zodpovední za bezpečnosť obilia opúšťajúceho naše prístavy," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii so švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou, ktorá v pondelok navštívila Ukrajinu.

"Je veľmi dôležité, že niekto garantuje bezpečnosť lodí pre túto alebo inú krajinu – okrem Ruska, ktorému nedôverujeme. Potrebujeme bezpečnosť pre lode, ktoré sem prídu naložiť potraviny," uviedol ukrajinský líder. Zelenskyj dodal, že Ukrajina v tejto záležitosti rokuje "priamo" s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, pričom svetová organizácia zohráva vedúcu úlohu a nie je len prostredníkom. V posledných týždňoch sa objavili správy, že takéto rozhovory by sa čoskoro mali odohrávať v Turecku, informovala agentúra Reuters.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu