Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty siedmy (30. jún 2022)

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP Photo/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool, Efrem Lukatsky, Twitter.com/Christiaan Triebert)

MOSKVA/KYJEV/MADRID - Ruský prezident Vladimir Putin odmietol v stredu zodpovednosť ruskej armády za pondelňajší raketový útok na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk, pri ktorom podľa Kyjeva zahynulo najmenej 18 osôb a približne ďalších 60 utrpelo zranenia. Informuje o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Invázia na Ukrajine pokračuje: Domáci bojovníci ničia ruské zbrane

Invázia na Ukrajine pokračuje: Domáci bojovníci ničia ruské zbrane (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

20:47 Turecko vo štvrtok vyzvalo na zintenzívnenie úsilia o ukončenie vojny na Ukrajine. Po skončení summitu NATO v Madride to uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom agentúra AFP.

"Mali by sme zintenzívniť naše diplomatické úsilie o dlhotrvajúce prímerie," povedal Erdogan. Podľa neho pri dosiahnutí "spravodlivého mieru neexistujú porazení". Ankara sa pri riešení tohto konfliktu snaží presadzovať "vyváženú politiku", pretože je od Moskvy energeticky závislá, dodal turecký prezident.

20:13 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal povedie približne 100-členú delegáciu Kyjeva, ktorá sa na budúci týždeň zúčastní na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane. Vo štvrtok o tom informoval ukrajinský veľvyslanec vo Švajčiarsku Artem Rybčenko, píše agentúra AFP.

19:18  Indonézsky prezident Joko Widodo vo štvrtok odovzdal šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi odkaz od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uviedol to samotný Widodo po tom, ako v Moskve rokoval s Putinom. Informovala o tom agentúra AFP. Widodo povedal, že je pripravený pomôcť sprostredkovať komunikáciu medzi ruským a ukrajinským prezidentom. O obsahu Zelenského odkazu žiadne podrobnosti neposkytol.

19:08 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová vo štvrtok v rámci summitu NATO v Madride diskutovala so svojou španielskou rezortnou kolegyňou Margaritou Roblesovou o prípadných dodávkach tankov vyrobených v Nemecku zo Španielska pre ukrajinské sily. Informovala o tom agentúra DPA.

17:57 Spojené štáty v najbližších dňoch oznámia ďalšiu dodávku zbraní pre Ukrajinu v hodnote 800 miliónov dolárov. Vo štvrtok to v Madride, dejisku konania tohtotýždňového summitu NATO, vyhlásil americký prezident Joe Biden, informuje agentúra AFP. Šéf Bieleho domu avizoval, že Washington chce v rámci novej dodávky Ukrajine poskytnúť ďalšie systémy protivzdušnej obrany, delostrelectvo či delostrelecké lokalizačné systémy.

17:13 V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu potrebuje humanitárnu pomoc  podobe vody, potravín a zdravotnej starostlivosti približne 16 miliónov Ukrajincov. Vo štvrtok to uviedla humanitárna koordinátorka OSN pre Ukrajinu Osnat Lubraniová. Informovala o tom agentúra AFP.

16:54 Pápež František vo štvrtok nepriamo obvinil Rusko z "ozbrojeného dobývania, expanzionizmu a imperializmu" na Ukrajine, kde podľa neho rozpútalo krutú a nezmyselnú agresívnu vojnu. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:36 Sankcie voči Moskve môžu byť za určitých okolností vnímané ako akt agresie a dôvod na vyhlásenie vojnu. Vo štvrtok to uviedol podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, informuje agentúra Reuters.

"Rád by som ešte raz zdôraznil, že za určitých okolností možno takéto nepriateľské opatrenia kvalifikovať aj ako akt medzinárodnej agresie. A tiež aj ako casus belli (dôvod na vojnu)," povedal Medvedev. Dodal, že Rusko má právo na sebaobranu.

15:04  Stiahnutie ruských vojakov z ukrajinského Hadieho ostrova dokazuje, že Ukrajina môže vo vojne s Ruskom zvíťaziť. Vyhlásil to vo štvrtok britský premiér Boris Johnson na tlačovej konferencii po summite NATO v Madride, ktorému dominovali dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu.Informovali o tom agentúry AP a AFP. "Pre Putina bude napokon nemožné udržať si krajinu, ktorá neprijme jeho vládu," vyhlásil Johnson, ktorý zároveň poukázal na jednotný Severoatlantickej aliancie voči agresívnym krokom Ruska.  

14:39 Španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok na záver madridského summitu NATO zdôraznil jednotu a súdržnosť členských krajín, podporu prejavenú Ukrajine, dohodu o prijatí Fínska a Švédska i prijatie novej strategickej koncepcie Aliancie.

"Najdôležitejšou časťou tohto summitu je vyjadrenie pevného odkazu jednoty a súdržnosti, ktorú preukázali všetky zúčastnené krajiny," povedal Sánchez vo vyhlásení. Členské krajiny Aliancie podľa jeho slov potvrdili pevnosť európskych i transatlantických väzieb. "Hlavným cieľom všetkých krokov je zachovať mier a chrániť našu spoločnosť," povedal.

14:04 Švédsko plánuje dodať Ukrajine viac výzbroje vrátane protitankových zbraní, ako i vybavenia na odstraňovanie mín, oznámilo švédske ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra DPA. Nový švédsky balík pomoci pre Ukrajinu bude dosahovať hodnotu 500 miliónov švédskych korún (46,6 milióna eur).

13:40 Moskva je otvorená dialógu o strategickej stabilite a nešírení jadrových zbraní, vyhlásil vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Rusko je otvorené dialógu o zaistení strategickej stability, o zachovaní režimov nešírenia zbraní hromadného ničenia a o zlepšení situácie v oblasti zbrojnej kontroly," uviedol šéf Kremľa počas právnického fóra, ktoré sa koná v Petrohrade.

12:40 Rusko zadržiava viac ako 6000 ukrajinských vojnových zajatcov, oznámilo vo štvrtok ministerstvo obrany v Moskve. Správa prichádza deň po tom, ako si obe strany vojny vymenili ďalších zajatých vojakov. TASR informácie prevzala z agentúry AFP.

12:10 Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko poďakoval Slovensku za veľkú pomoc, na ktorú nikdy nezabudne. Informoval o tom na sociálnej sieti minister obrany SR Jaroslav Naď po stretnutí s Kličkom na summite NATO v Madride.

11:45 Rusko vo štvrtok stiahlo svoje sily z ukrajinského Hadieho ostrova. Odchod ruskej armády z neho potvrdilo ruské ministerstvo obrany i ukrajinské operačné velenie Juh. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a príspevkov operačného velenia Juh na sociálnych sieťach.

11:30 Loď vezúca 7000 ton obilia vyplávala z juhoukrajinského prístavu v meste Berďansk, ktorý v súčasnosti okupuje ruská armáda. TASR správu prevzala od agentúry AFP s tým, že ide o prvý náklad obilia od začiatku nepriateľských akcií.

10:20 Bezpečnostná služba Ukrajiny zverejnila nové video, ktoré ukazuje, ako ruská raketa zasiahla nákupné centrum v Kremenčuku. Záznamy z kamier dokazujú, že v nákupnom centre bolo v čase útoku množstvo ľudí. Informuje o tom na socciálnej sieti portál NEXTA.

Kyjev vyvracia tvrdenia Moskvy: Zábery z Kremenčuku ukazujú množstvo ľudí v nákupnom centre počas útoku (Zdroj: Facebook/Служба безпеки України)

10:00 Ruská invázia na Ukrajinu vyriešila krízu identity Severoatlantickej aliancie. Vo štvrtkovom redakčnom komentári to uviedol taliansky denník La Repubblica, informovala agentúra DPA. "Vždy platí zásada, že vojenské aliancie potrebujú na svoje fungovanie nepriateľa. (Ruský prezident) Vladimir Putin plne prevzal túto úlohu a umožnil NATO prekonať krízu identity, o ktorej hovoril (francúzsky prezident Emmanuel) Macron v roku 2019," napísal denník, podľa ktorého Severoatlantická aliancia počas summitu v Madride "opäť objavila svoju pôvodnú funkciu", ktorou je kolektívna obrana euroatlantického priestoru pred Kremľom.

9:20 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 30. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. Informuje o nich The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

8:30 Británia prisľúbila v stredu Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote miliardy libier (1,16 miliardy eur), aby jej pomohla odraziť ruskú inváziu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Nová vojenská pomoc zahŕňa systémy protivzdušnej obrany, bezpilotné lietadlá, inovatívne vybavenie pre elektronický boj a tisíce balíčkov pre ukrajinských vojakov, uviedla britská vláda vo vyhlásení.

8:00 Ukrajinské operačné velenie „Juh“ hlási, že 28. júna stratili ruské sily 40 vojakov, raketový systém Pantsir S-1 na Hadom ostrove, dve húfnice „Msta-B“ a samohybnú húfnicu „Msta-S“, ako aj tri jednotky. obrnených a iných vozidiel na južnej frontovej línii. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

7:40 Rusko má stále územné ambície za hranicami Donbasu. Americká think-tanková organizácia Inštitút pre štúdium vojny 29. júna uviedla, že ruské sily pokračujú v útočných operáciách severne od Charkova. Informoval o tom The Kyiv Independent.

7:20 Objavilo sa video, ktoré ukazuje ruský útok na bytový dom v Mykolajive. V dôsledku útoku zahynulo najmenej päť ľudí a ďalších päť bolo zranených. Video priniesol portál NEXTA na sociálnej sieti.

7:00 Ruský marcový nálet na divadlo v ukrajinskom meste Mariupol, kde sa ukrývali stovky civilistov, bol "jasným vojnovým zločinom", pri ktorom zahynulo najmenej desať ľudí. Uviedla to v stredu ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), ktorá útok prešetrovala, pričom sa opierala o výpovede dovedna 52 preživších a svedkov, ako aj fotografie, videá a satelitné snímky.

6:15 Rusko nemá "nijaký problém" so vstupom Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO). Ruský prezident Vladimir Putin to povedal v stredu tlačovej konferencii v turkménskom hlavnom meste Ašchabad, kde sa zúčastňoval na tzv. kaspickom summite, informuje agentúra AFP.

Dodal však, že ak by v týchto krajinách došlo k nasadeniu "vojenských kontingentov a vojenskej infraštruktúry", Rusko by bolo "povinné reagovať zrkadlovo" a vytvoriť pre ne rovnakú hrozbu, akú by oni predstavovali pre Moskvu.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Pavel Golovkin)

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil v stredu večer ukončenie diplomatických vzťahov so Sýriou. K takémuto kroku Kyjev pristúpil po tom, ako Damask oficiálne uznal nezávislosť a suverenitu dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny. Informuje o tom agentúra AFP. 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu