Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Epsteinova priateľka pôjde na 20 rokov do väzenia, rozhodol súd

Ghislaine Maxwellová Zobraziť galériu (2)
Ghislaine Maxwellová (Zdroj: SITA/Chris Ison/PA via AP, File)

NEW YORK - Na 20 rokov väzenia odsúdil v utorok americký súd Ghislaine Maxwellovú, bývalú priateľku zosnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina. Utorkový verdikt bol vyvrcholením procesu, v rámci ktorého Maxwellová čelila obvineniam z napomáhania Epsteinovi pri zabezpečovaní maloletých dievčat bohatým klientom, aby ich tí následne pohlavne zneužívali. Informovala o tom agentúra AP.

Maxwellová okrem toho bude musieť zaplatiť pokutu vo výške 750.000 dolárov. Podľa sudkyne Alison J. Nathanovej bolo v tomto prípade potrebné uložiť výrazný trest a vyslať tak jasný signál, že podobné zločiny budú potrestané.

K uvedeným zločinom došlo podľa súdu v čase, keď sa Epstein a Maxwellová stretávali s ľuďmi ako bývalý americký prezident Bill Clinton, podnikateľ a neskôr prezident Donald Trump či britský princ Andrew. Epstein po zadržaní pred troma rokmi spáchal vo väzbe samovraždu, Maxwellová vinu popierala.

Epsteinova priateľka pôjde na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/New York State Sex Offender Registry)

Prokuratúra žiadala pre 60-ročnú Maxwellovú trest odňatia slobody v trvaní 30 až 55 rokov. Obhajoba, naopak, požadovala najviac päťročný trest s argumentom, že Maxwellová by nemala pykať za zločiny medzičasom zosnulého Epsteina. Ten údajne sám pohlavne zneužil stovky dievčat.

Viac o téme: VäzenieSúd Jeffrey EpsteinGhislaine Maxwellová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu