Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty piaty (28. jún 2022)

Počet obetí raketového útoku na nákupné centrum v Kremenčuku stúpol na 18 Zobraziť galériu (18)
Počet obetí raketového útoku na nákupné centrum v Kremenčuku stúpol na 18 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil pondelkový raketový útok Ruska na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk za "bezočivý teroristický čin". Správu sme prevzali z agentúry AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Ruská invázia na Ukrajine trvá už 124 dní

Ruská invázia na Ukrajine trvá už 124 dní (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE 

22:00 Dnešný online sa končí.

21:33 Nemecko a Holandsko dodajú Ukrajine ďalších šesť samohybných húfnic typu Panzerhaubitze 2000. V utorok to v Madride oznámila nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová a šéfka holandského rezortu obrany Kajsa Ollongrenová. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

21:11 Ukrajinská kontrarozviedka informovala, že zadržala bývalého pracovníka sovietskej tajnej služby KGB, ktorý vraj poskytoval Rusku údaje pre marcový raketový útok na vojenskú základňu v západoukrajinskom meste Javoriv. Zomreli pri ňom desiatky vojakov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Twitter.com)

20:51 Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v utorok pred začiatkom summitu NATO v Madride zverejnila zábery a súradnice objektov, v ktorých západní politici prijímajú rozhodnutia proti Rusku po začatí vojny na Ukrajine. Uviedla to agentúra Reuters.

20:16 Rusko do štvrtkovej polnoci zablokuje obnovenie mandátu stálej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine, ktorá tam pôsobí už 23 rokov. Ako pre AFP vysvetlil Henrik Villadsen, ktorý je od roku 2018 koordinátorom projektov OBSE na Ukrajine, Rusko "má právomoc zablokovať mandát (stálej misie OBSE) na konci júna a povedalo, že to urobí".

19:41 Francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu oznámil, že Francúzsko čoskoro pošle obrnené vozidlá na Ukrajinu. Povedal tiež, že Francúzsko zvažuje poskytnúť Ukrajine protilodné rakety Exocet.

19:15 Rusko dnes podniklo raketový útok na tretie najväčšie ukrajinské mesto Dnipro, uviedli tamojšie úrady. Starosta tejto priemyselnej metropoly Borys Filatov uviedol, že pod troskami autoservisu, ktorý bol pri útoku zničený, sú ľudia.

18:50 Ruský oligarcha a hlinikárenský magnát Oleg Deripaska v utorok vyhlásil, že zničenie Ukrajiny vojenskou operáciou bude "kolosálnou chybou", a to aj pre Rusko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na obrázku je ruský oligarcha Oleg Deripaska.
Zobraziť galériu (18)
Na obrázku je ruský oligarcha Oleg Deripaska.  (Zdroj: Wikipedia)

18:12 Proruské ozbrojené zložky v utorok zadržali prokyjevského, riadne zvoleného, starostu juhoukrajinského mesta Cherson Ihora Kolychajeva. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala agentúra AFP. 

17:45 Manželky ruských vojakov z Burjatska žiadajú miestne úrady, aby ich manželov priviezli z Ukrajiny domov. Viac ako tucet žien nahralo videohovor, v ktorom povedali, že ich manželia majú otras mozgu a sú fyzicky a morálne vyčerpaní.

17:14 Včerajší ruský raketový útok v Kremenčuk vážne poškodil závod na výrobu cestných strojov "Kredmash ". Závod nevyrábal vojenskú techniku ​​od roku 1989.

16:53 Ruské rakety zasiahli Dnipro. Podľa starostu Dnipra Borysa Filatova zasiahli ruské rakety mesto 28. júna. Stále nie je jasné, čo bolo cieľom a či sú nejaké obete.

16:24 Rusko terorizuje ukrajinskú spoločnosť raketovými útokmi, aby narušilo morálku krajiny. Rusko vedie "kampaň raketového teroru" proti Ukrajine, aby zničilo jednotu Ukrajincov, uviedol hovorca ministerstva obrany Oleksandr Motuzianyk.

15:55 Východoukrajinské mesto Lysyčansk  naďalej odráža ruské útoky, informoval v utorok prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. "Našou hlavnou úlohou je vydržať čo najdlhšie," dodal vo svojom statuse zverejnenom na platforme Telegram. Z 95.000 ľudí, ktorí žili v meste pred ruskou inváziou na Ukrajinu, ich zostalo približne 15.000. Hajdaj súčasne upozornil, že pre miestne obyvateľstvo je mimoriadne nebezpečné zostávať v Lysyčansku, pretože ruské jednotky "robia všetko pre to, aby zabili čo najviac civilistov". Poukázal na to, že jedna zo štvrtí "je posiata protipechotnými mínami".

15:21 Orgány činné v trestnom konaní už stanovili mená pilotov, ktorí ostreľovali obchodné centrum v Kremenčuku.

14:50 Moskovský súd v stredu nariadil 15 dní držať vo väzbe Iľju Jašina, jedného z posledných predstaviteľov politickej opozície, ktorí ešte zostali v Rusku, píše agentúra AFP. "Obvodný súd v (moskovskej štvrti) Chamovniki ma práve poslal na 15 dní do väzenia," uviedol samotný Jašin na sociálnej sieti Twitter.

14:30 Lídri siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7 sa v spoločnom vyhlásení zaviazali, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny "tak dlho, ako to bude potrebné" a že zároveň budú naďalej ekonomicky trestať Rusko za vojenskú inváziu. V hre je aj ďalšie rozšírenie sankcií voči Moskve. Cieľom je zníženie príjmov Ruskej federácie z predaja energetických surovín či zlata. Informovala o tom agentúra AP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/AP/Matthias Schrader)

14:17 Jeden civilista a 16 príslušníkov vojenskej služby vrátane 2 dôstojníkov sa 28. júna vrátili domov výmenou za 15 ruských vojnových zajatcov, informovalo riaditeľstvo pre spravodajské služby ukrajinského ministerstva obrany.

13:59 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v utorok naliehal na lídrov NATO, ktorí sa stretnú na summite v Madride, aby naďalej podporovali Ukrajinu v boji proti ruskej agresii. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

13:50 Orgány činné v trestnom konaní už stanovili mená pilotov, ktorí ostreľovali obchodné centrum v Kremenčuku.

13:45 Ruský útok na Kremenčuk by mohol byť vyšetrovaný v Haagu. Generálna prokurátorka Iryna Venediktová uviedla, že útokom by sa mohol zaoberať Medzinárodný trestný súd v Haagu.

13:40 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že požiar v nákupnom centre v Kremenčuku spôsobil "výbuch munície pre západné zbrane" uskladnenej v blízkosti obchodného centra. TASR o tom informuje na základe správy denník The Guardian.

"Vzdušné sily Ruskej federácie vykonali 27. júna v meste Kremenčuk v Poltavskej oblasti v továrni na cestnú techniku útok vysokopresnými zbraňami na hangáre so zbraňami a muníciu, ktoré dodali Spojené štáty a európske krajiny," uviedol ruský rezort obrany na svojej pravidelnej každodennej tlačovej konferencii. "V dôsledku útoku boli zasiahnuté zbrane a munícia západnej výroby, ktoré boli určené na ďalšiu prepravu pre ukrajinskú skupinu vojsk v Donbase," uviedol hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov.   

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

"Výbuch uskladnenej munície pre západné zbrane spôsobil požiar v obchodnom centre nachádzajúcom sa vedľa továrne, ktoré bolo práve v prevádzke," dodal Konašenkov. Denník The Guardian pripomína, že ruský rezort obrany toto svoje tvrdenie nepodložil žiadnymi dôkazmi a že rezort v pondelok naznačil, že škody spôsobené cez víkend ruskými strelami v obytnej štvrti Kyjeva boli spôsobené v dôsledku snahy ukrajinskej strany o zostrelenie striel. Rusko naďalej trvá na tom, že neútočí na civilné ciele.

13:30 Francúzsky prezident Emmanuel Macron po skončení summitu siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta (G7) vyhlásil, že Rusko "nemôže a nesmie vyhrať" vojnu na Ukrajine. TASR informáciu prevzala od agentúry AP.

Macron v utorok po skončení stretnutia lídrov na zámku Elmau v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko potvrdil, že skupina G7 bude naďalej podporovať Ukrajinu a nepoľaví v sankciách "tak dlho, ako to bude potrebné. "Je to jasné, útok Ruska na územie Ukrajiny má len jeden cieľ a tým je kapitulácia Ukrajiny," vyhlásil Macron.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa francúzskeho prezidenta budú nasledujúce týždne kľúčové, pokiaľ ide o situáciu v oblasti exportu ukrajinského obilia, ktorý vážne narušilo ruské vojenské ťaženie. "Najbližších pár týždňov bude kľúčových," povedal Macron a dodal, že pred tohtoročnou žatvou je potrebné uvoľniť svetové zásoby surovín, aby sa predišlo potravinovej kríze v chudobných krajinách sveta.

13:15 Rusko musí byť po pondelkovom raketovom útoku na nákupné centrum v ukrajinskom meste Kremenčuk označené za "štátneho sponzora terorizmu", povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Iba úplne šialení teroristi, ktorí by nemali mať miesto na tejto Zemi, môžu strieľať rakety na civilné objekty... Rusko musí byť uznané za štátneho sponzora terorizmu. Svet to dokáže, a preto musí zastaviť ruský teror," uviedol Zelenskyj na svojom kanáli na platforme Telegram.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.
Zobraziť galériu (18)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

13:10 Rusko zastaví svoju ofenzívu, ak sa Ukrajina vzdá, uviedol v utorok Kremeľ a zároveň vyzval Kyjev, aby nariadil svojim vojakom zložiť zbrane. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Ukrajinská strana môže všetko zastaviť ešte pred koncom dnešného dňa. Potrebné je k tomu vydať príkaz pre nacionalistické jednotky, aby zložili zbrane a splniť podmienky Ruskej federácie," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov počas svojej pravidelnej tlačovej konferencie.

12:50 Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková v súčasnosti – viac než štyri mesiace po začatí ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu – nevidí nijakú šancu na diplomatické a mierové riešenie situácie. "Putin zničí celú Ukrajinu a zabije celý ukrajinský ľud," povedala v utorok v rozhovore pre stanicu RTL/ntv v súvislosti s vojnou, ktorú nariadil ruský prezident Vladimir Putin. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

12:45 Lídri siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7 v utorok odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu ako nezákonnú a neospravedlniteľnú a zhodli sa na tom, že Rusku za rozpútanie vojny spôsobia "vážne a okamžité ekonomické škody". Oznámil to hostiteľ summitu, nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR o tom informovala na základe tlačovej konferencie po skončení stretnutia na zámku Elmau v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (18)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Viac o téme: RuskoOSNVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu