Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Začína sa nebezpečná éra: USA zrušili právo na potrat! Je to radikálne rozhodnutie, hrozí kultúrna vojna

Odchádzajúci prezident Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Odchádzajúci prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Meg Kinnard)

WASHINGTON - Kľúčový okamih amerických dejín, ku ktorému sa dlho schyľovalo, alebo náznak štiepenia americkej spoločnosti. Tak hodnotia piatkové rozhodnutie amerického najvyššieho súdu o zrušení práva na potrat v Spojených štátoch zahraničné médiá. Komentáre americkej tlače si všímajú hlavne nový trend v rozhodnutiach súdu, ktorý sa neobáva ísť proti časti verejnej mienky a ktorý by mohol presadiť aj ďalšie zmeny.

Súd by teraz mohol chcieť zasahovať aj do ďalších oblastí súkromného života, ako je antikoncepcia alebo sobáše osôb rovnakého pohlavia, píše vo svojej analýze v denníku The New York Times (NYT) Charlie Savage. Za zrušenie práva na potrat hlasovalo päť sudcov, proti sa postavili štyria.

Začína sa nebezpečná éra

Najmä u ľavicovo zmýšľajúcich ľudí vyvolal verdikt obavy, že "rozhodnutie o potratoch by mohlo byť len začiatkom prudkého posunu doprava v otázkach, ktoré sa priamo dotýkajú intímnych osobných rozhodnutí," píše Savage. Pripomenul tiež súhlasné stanovisko sudcu Clarence Thomasa, v ktorom navrhuje preskúmanie precedensov opierajúcich sa o rovnakú argumentáciu.

Začína sa nebezpečná éra:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Meg Kinnard)

"Radikálne rozhodnutie Najvyššieho súdu o potratoch začína novú, nebezpečnú éru," píše vo svojom komentári editorský tím denníka The Washington Post. Je to "bezohľadný záchvat súdneho aktivizmu" a "ďalšia vlna zákazov bude určite nasledovať", dodávajú.

Verejná mienka nebude brániť konzervatívnym plánom

"Nová väčšina amerického najvyššieho súdu dala tento týždeň dvoma rozhodnutiami odvážne najavo, že verejná mienka nebude brániť konzervatívnym plánom na zmenu právneho prostredia v krajine," píše politický komentátor denníka The Washington Post Michael Scherer. Najvyšší súd v USA tento týždeň ako protiústavný zamietol obmedzovanie skrytého nosenia zbraní v štáte New York.

Rozhodnutie je "právnym, politickým a spoločenským bleskom", ale nebolo nečakané, píše korešpondent CNN v Bielom dome Stephen Collinson. "Rozsudok bol výsledkom ohromne úspešného generačného úsilia konzervatívneho hnutia na všetkých politických úrovniach, od radových sociálnych a náboženských aktivistov cez zakladateľov pravicového právneho establishmentu až po následných republikánskych prezidentov," dodáva. Demokrati si prešli "fázou nedôvery, hnevu a bolesti," a zvrátiť rozhodnutie im môže trvať ďalšie desaťročie.

Radikálne rozhodnutie... ako spoločnosť zareaguje na podnecovanie ku kultúrnej vojne?

Spojené štáty sú "rozdelené na dva národy, ktoré už vôbec nemajú rovnaké zákony," píše vo svojej analýze pre France info historik Corentin Sellin.

Bruselský server Politico hovorí o "radikálnom rozhodnutí pre radikálne časy" a pripomína, že traja z piatich sudcov, ktorí hlasovali za zrušenie práva na potrat, vymenoval bývalý republikánsky prezident Donald Trump. Otázkou je, ako americká spoločnosť zasiahnutá radikálnymi prúdmi zareaguje na ďalšie podnecovanie ku kultúrnej vojne, pýta sa redaktor John Harris.

Názor na podporu zákazu vyjadrila v texte pre televíziu Fox News Erin Hawleyová. Rozsudok podľa nej posilňuje ženy a prispeje k premene pohľadu spoločnosti na materstvo, ktoré nevylučuje profesijnú kariéru. Materstvo je ťažké, ale ľahko dostupné potraty na vyžiadanie nie sú riešenia, dodáva. V prospech zákazu potratov podľa nej hovorí aj vedecký pokrok dosiahnutý za uplynulých 50 rokov od pôvodného rozsudku.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon)

Celoštátne právo na potrat pochádzalo z verdiktu v procese označovanom ako Roeová verzus Wade z roku 1973. Jeho zrušenie znamená, že rozhodovanie o interrupciách bude odteraz v réžii jednotlivých štátov. Prezident Joe Biden označil piatkové rozhodnutie súdu za tragický omyl, predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová ho nazvala šokujúcim.

Viac o téme: ZákazPotratySúd USADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu