Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poľskí armádni experti: Ruský vrtuľník v Estónsku bol test! Putin skúša pripravenosť síl NATO

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)

VARŠAVA - Poľskí generáli sa vyjadrili k sobotňajšiemu incidentu, pri ktorom ruský vrtuľník narušil vzdušný priestor Estónska. Domnievajú sa, že ide o zastrašovanie, ale aj o prieskumnú a spravodajskú akciu. Ruský prezident podľa nich skúša, kam až môže zájsť v kontexte hraníc a priestoru NATO.

V sobotu 18. júna vstúpil ruský vrtuľník do vzdušného priestoru Estónska. Informovala o tom agentúra Associated Press. Ruský veľvyslanec v Tallinne bol predvolaný na estónske ministerstvo zahraničia. Vo vyhlásení estónskej armády sa uvádzalo, že v sobotu večer 18. júna ruské lietadlo MI-8 pristálo nad juhovýchodnou časťou krajiny v oblasti obce Koidula, ktorá sa nachádza hneď vedľa ruských hraníc.

Archívne VIDEO Heger na summite EÚ: Úspech Ukrajiny je aj diplomatický úspech Slovenska

Heger na summite EÚ: Úspech Ukrajiny je aj diplomatický úspech Slovenska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ako informovala estónska armáda, ruský vrtuľník bol v estónskom vzdušnom priestore takmer dve minúty, mal vypnuté komunikačné zaradenie a tým pádom sa nemohol spojiť s estónskou leteckou navigačnou službou.

Vrtuľník typu Mi-8
Zobraziť galériu (3)
Vrtuľník typu Mi-8  (Zdroj: SITA/AP Photo/Musa Sadulayev, File)

Generál poľskej armádnej divízie a spoluzakladateľ GROM Roman Polko a generál vo výslužbe Bogusław Pacek sa k tomuto incidentu vyjadrili, píšu Wiadomości. Ministerstvo zahraničných vecí Estónska si v reakcii na narušenie ruského vzdušného priestoru predvolalo ruského veľvyslanca v Tallinne. Diplomat dostal protestnú nótu.

Len test 

Generál Pacek povedal, že narušenie vzdušného priestoru Estónska je jedným z mnohých takýchto incidentov, ktorých sa dopustila Ruská federácia. "Dá sa to považovať za prieskumné alebo spravodajské aktivity, ale za provokáciu," poznamenal s tým, že Rusi sú niečoho takéhoto schopní. Špecialista sa tiež domnieva, že Putin takto testuje systém obrany Severoatlantickej aliancie. "Toto je len test, ako sily NATO reagujú, v akom čase, s akými silami a ako presne táto reakcia prebieha. Ale aj to, ako reaguje svet, ako reaguje Estónsko, aké politické kroky možno očakávať," dodal.

Poľskí armádni experti: Ruský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podobný názor má aj generál Polko. To, čo robí Rusko, sa nedeje náhodou. Provokácie, testovanie odolnosti či reakcie systémov NATO, boli podľa neho prítomné už mnoho mesiacov či dokonca rokov pred samotnou inváziou na Ukrajinu. Vysvetlil, že Ruská federácia chce tiež preskúmať „odhodlanie“ NATO strážiť svoje vlastné hranice a priestor, či už ide o more, pevninu alebo vzduch. 

Turci to riešili po svojom 

Polko vysvetlil, že Rusko sa snaží eskalovať situáciu na Ukrajine. Poľský generál tiež nepochybuje o tom, že reakcia na také udalosti, ako je narušenie estónskeho vzdušného priestoru ruskou armádou, musí byť priama a radikálna. "Myslím, že pri rozhovoroch s veľvyslancom zaznela informácia, že pri ďalšom takomto incidente to bude ako v Turecku, kedy Turci zostrelili ruské lietadlo," zhrnul generál Polko.

Viac o téme: RuskoNATOEstónskoUkrajina v krízeVojn ana Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu