Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Japonsko aj USA reagujú na zemetrasenie v Afganistane: Taliban umožnil dodávky humanitárnej pomoci

Zemetrasenie v Afganistane si vyžiadalo stovky obetí
Zemetrasenie v Afganistane si vyžiadalo stovky obetí (Zdroj: Twitter/Crucial News India)

KÁBUL - Japonská vláda plánuje poskytnúť Afganistanu humanitárnu pomoc v súvislosti so stredajším zemetrasením, pri ktorom zahynulo najmenej 1000 ľudí. Vo štvrtok to uviedol námestník hlavného tajomníka japonskej vlády Seidži Kihara, informuje agentúra Reuters.

Kihara povedal, že japonská vláda koordinuje kroky na "okamžité poskytnutie potrebnej podpory" Afganistanu a tiež vyhodnocuje situáciu s cieľom porozumieť aktuálnym potrebám Kábulu. Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 zasiahlo v stredu afganské provincie Paktíká a Chóst, ktoré sa nachádzajú na východe Afganistanu v blízkosti jeho hraníc s Pakistanom.

Otrasy si vyžiadali najmenej 1000 obetí a viac ako 1500 zranených. Podľa miestnych úradov zostalo pod troskami zrútených domov a ďalších budov mnoho ľudí. Poskytovanie pomoci Afganistanu komplikuje to, že po vlaňajšom uchopení moci radikálnymi islamistami z Talibanu sa z Afganistanu stiahli mnohé medzinárodné humanitárne organizácie.

USA hľadajú spôsoby pomoci ľuďom

Spojené štáty vyjadrili v stredu žiaľ nad ničivým zemetrasením v Afganistane a oznámili, že budú hľadať všetky spôsoby pomoci - aj prostredníctvom rozhovorov s vládcami z hnutia Taliban. Informácie priniesla agentúra AFP. "Spojené štáty sú hlboko zarmútené, keď vidia následky ničivého zemetrasenia, ktoré vzalo v Afganistane životy najmenej 1000 ľuďom," povedal Jake Sullivan, poradca prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť.

"Prezident Biden sleduje vývoj situácie a nariadil USAID a ďalším partnerom federálnej vlády, aby posúdili možnosti americkej pomoci pre tých najhoršie zasiahnutých," dodal Sullivan, pričom spomenul Agentúru USA pre medzinárodný rozvoj. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol, že USA sú v kontakte s humanitárnymi organizáciami v Afganistane, ktoré dostávajú pomoc z Washingtonu.

"Americkí humanitárni partneri už reagujú, napríklad posielajú lekárske tímy na pomoc zasiahnutým ľuďom, a posudzujeme aj ďalšie možnosti pomoci," napísal Blinken vo vyhlásení. Ničivé zemetrasenie nastalo takmer rok po tom, čo Biden ukončil dvadsaťročnú americkú vojenskú prítomnosť v Afganistane a povstalci z militantného hnutia Taliban bleskurýchlo ovládli krajinu. Spojené štáty sa zapájajú do rozhovorov s radikálmi, ale odmietajú uznať vládu Talibanu - vyhlasujú, že chcú vidieť pokrok v kľúčových amerických prioritách vrátane prístupu k ženám.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price povedal, že USA sú otvorené diskusii s Talibanom, ale nemajú informácie o tom, že by faktická vláda Afganistanu už požiadala o pomoc. "Domnievam sa, že humanitárna reakcia na zemetrasenie bude v najbližších dňoch témou rozhovorov medzi predstaviteľmi USA a Talibanu," uviedol Price novinárom. Zemetrasenie s magnitúdou 5,9 postihlo odľahlú, drsnú časť východného Afganistanu, ktorý patrí k najchudobnejším krajinám na svete.

Taliban umožnil prepravu pomoci do zasiahnutých oblastí 

Záchranári i obyvatelia regiónov na východe Afganistanu vo štvrtok pokračujú v snahách o záchranu ľudí, ktorí pri stredajšom silnom zemetrasení uviazli pod ruinami svojich domov. Ako konštatovala agentúra AFP, záchranné práce vo východoafganskej provincii Paktíká sprevádza silný lejak.Stredajšie zemetrasenie podľa AFP zasiahlo oblasti, ktoré už trpeli následkami silných dažďov, čo spôsobilo pády skál a zosuvy bahna. Tento fakt výrazne sťažuje záchranné a vyslobodzovacie práce. Úplný rozsah skazy medzi dedinami zastrčenými v horách vychádza na svetlo sveta len pomaly, konštatovala agentúra AFP.

Cesty, ktoré sú rozjazdené a aj vo svojom obvyklom stave len ťažko prejazdné, môžu byť vážne poškodené. Zosuvy pôdy z nedávnych dažďov ešte viac sťažili prístup do postihnutých oblastí a ľudia si tam musia pomôcť vlastnými silami. Dôležitým faktorom je aj to, že ešte pred prevzatím moci Talibanom boli afganské pohotovostné tímy nedostatočne pripravené na to, aby sa vyrovnali s prírodnými katastrofami, ktoré krajinu často postihujú. Od návratu talibov k moci zostalo v Afganistane len niekoľko letuschopných lietadiel a vrtuľníkov, preto akákoľvek okamžitá reakcia na najnovšiu katastrofu je obmedzená. "Vláda pracuje v rámci svojich možností," napísal na Twitteri Anas Hakkání, vysoký predstaviteľ Talibanu. "Dúfame, že medzinárodné spoločenstvo a humanitárne agentúry tiež pomôžu našim ľuďom v tejto zúfalej situácii," konštatoval.

Ramiz Alakbarov, zástupca osobitného predstaviteľa OSN v Afganistane, však súčasne podľa agentúry AFP povedal, že Taliban  oficiálne nepožiadal OSN, aby zmobilizovala medzinárodné pátracie a záchranné tímy alebo aby zabezpečila pomoc zo susedných krajín na doplnenie niekoľkých desiatok sanitiek a tých pár vrtuľníkov vyslaných do zóny prírodnej katastrofy afganskou vládou. Napriek tomu predstavitelia viacerých agentúr OSN uviedli, že Taliban im umožnil plný prístup do zemetrasením postihnutých oblasti. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid na Twitteri napísal, že do Paktíky prišlo osem nákladných áut s potravinami a ďalšími potrebami z Pakistanu. Vo štvrtok tiež informoval, že do krajiny dorazili dve lietadlá s humanitárnou pomocou z Iránu a ďalšie z Kataru.

Získanie priamejšej medzinárodnej pomoci môže byť zložitejšie; mnohé krajiny, vrátane USA, presúvajú humanitárnu pomoc do Afganistanu prostredníctvom OSN a iných podobných organizácií, aby sa vyhli tomu, že ju odovzdajú priamo "do rúk" Talibanu. Generálny tajomník OSN António Guterres informoval, že Spojené národy sa "plne zmobilizovali" na pomoc a do zóny zasiahnutej zemetrasením vyslali zdravotnícke tímy a zásoby liekov a potravín, traumatické súpravy a núdzové prístrešky, informovala vo štvrtok agentúra AP.

Zemetrasenie postihlo najviac provinciu Paktíká, pričom najmä oblasť ležiacu asi 50 kilometrov juhozápadne od mesta Chóst, informoval pakistanský meteorologický ústav. Odborníci usúdili, že epicentrum zemetrasenia bolo v hĺbke iba desať kilometrov, a upozornili, že plytké zemetrasenia majú tendenciu spôsobiť väčšie škody. Stredajšie zemetrasenie si vyžiadalo najmenej 1000 obetí. Sú však obavy, že ich počet môže ešte stúpať.

Viac o téme: Zemetrasenie USAJaponskoAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu