Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty (23. jún 2022)

Situácia v Donecku, Luhansku a okolí je kritická Zobraziť galériu (7)
Situácia v Donecku, Luhansku a okolí je kritická (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že jeho vzormi sú bežní Ukrajinci, ktorí odolávali útočiacim ruským silám. Rusko prirovnal k fiktívnej postave lorda Voldemorta z kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Uviedol to prostredníctvom videorozhovoru so študentmi Fakulty medzinárodných vzťahov a verejnej politiky na Torontskej univerzite. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

V prvej línii na Ukrajine bojujú aj mnohí dobrovoľníci

V prvej línii na Ukrajine bojujú aj mnohí dobrovoľníci (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:42 Ukrajina urobila symbolický krok – vo štvrtok oznámila, že oficiálne podala sťažnosť proti Rusku na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), aby nariadil ukončiť "masové a hrubé porušovanie ľudských práv" silami Moskvy počas vojny na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. 

21:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil štvrtkové rozhodnutie lídrov Európskej únie na summite v Bruseli, ktorí udelili Ukrajine štatút kandidátskej krajiny EÚ. Zelenskyj to uviedol na sociálnej sieti Twitter.

20:40 Lídri európskych krajín udelili v piatok večer na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín. S odkazom na vyjadrenie predsedu Európskej rady Charlesa Michela na Twitteri.

20:28 USA pošlú Ukrajine ďalších 450 miliónov dolárov vo forme vojenskej pomoci vrátane niektorých dodatočných raketových systémov stredného doletu, uviedli americkí predstavitelia 23. júna podľa agentúry Associated Press.

19:59 Od začiatku vojny bolo na Ukrajine zničených viac ako 150 kultúrnych pamiatok vrátane 70 cirkevných budov, 30 historických budov, 18 kultúrnych domov, 15 pamiatok, 12 múzeí a 7 knižníc. Väčšina zničených v Donecku, Charkove a Kyjeve.

19:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes kritizoval izraelskú vládu za to, že sa nepripojila k medzinárodným sankciám uvaleným na Rusko kvôli vojne na Ukrajine. Izraelským občanom sa ale poďakoval za zaslanú humanitárnu pomoc, informovala ruská redakcia BBC. Napriek tomu, že podpora Ukrajiny je podľa Zelenského medzi ľuďmi v Izraeli viditeľná, neodráža sa to v konkrétnych krokoch izraelského kabinetu.

Izraelský prezident Jicchak Herzog
Zobraziť galériu (7)
Izraelský prezident Jicchak Herzog  (Zdroj: TASR/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File))

19:03 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 450 miliónov dolárov (428 miliónov eur). Súčasťou poskytnutého vybavenia budú aj raketové systémy stredného doletu. Informovala o tom agentúra AP, ktorej to potvrdil nemenovaný zdroj z Washingtonu. 

18:41 Až 10 403 civilných obetí zaznamenali na Ukrajine v dôsledku ruskej vojny. Agentúra OSN pre ľudské práva k 22. júnu potvrdila 4 662 mŕtvych a 5 803 zranených civilistov na Ukrajine od 24. februára. Najmenej 320 detí bolo zabitých a 479 bolo zranených.

18:08 Česko v podstate vyčerpalo zásoby zbraní zo sovietskej éry, aké mohlo poslať na pomoc Ukrajine brániacej sa voči ruskej agresii. Povedal to vo štvrtok český premiér Petr Fiala po rokovaní, ktoré v Bruseli absolvoval s generálnym tajomník NATO Jensom Stoltenbergom, informuje portál Novinky.cz.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

17:41 Bielorusko by mohlo poskytnúť Rusku zbrane a vojenské vybavenie. Podľa Oleksija Hromova, zástupcu veliteľa operácií generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl, v súčasnosti prebieha servis a vyskladnenie vybavenia bieloruskej armády.

17:16 Ukrajina začne prvý proces s ruským vojakom obvineným zo znásilnenia. Michail Romanov (32) je obvinený z vraždy civilného muža v oblasti Kyjeva 9. marca a následného opakovaného znásilnenia manželky tohto muža.

16:41 Ľudový hrdina Ukrajiny Andrii Verkhohliad zomrel v boji. Podľa príspevku novinára Volodymyra Runetsa na Facebooku bol nadporučíkom 72. samostatnej mechanizovanej brigády. Andrii Verkhohliad bol zabitý 23. júna.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu