Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty (23. jún 2022)

12:08 Tri hlavné inštitúcie Európskej únie zakázali prístup do svojich sídiel pre lobistov ruských firiem v Bruseli. Možnosť, na ktorú už v stredu upozornil týždenník Politico, sa podľa tlačovej agentúry AFP nakoniec stala realitou, informuje spravodajca. Zákaz vstupu do euroinštitúcií pre lobistov ruských firiem – napríklad predstaviteľov spoločnosti Gazprom, Lukoil, Rosatom či Rusal – prichádza ako dodatočné opatrenie k šiestim doterajším balíkom sankcií EÚ voči Rusku zavedených po začatí ruskej agresie voči Ukrajine. Vyplýva to priamo zo šiesteho sankčného balíka EÚ, ktorý zakazuje akékoľvek poradenské služby v oblasti podnikania a vzťahov s verejnosťou.

Na zákaze vstupu ruských lobistov do euroinštitúcií sa jednomyseľne zhodli aj veľvyslanci členských štátov pri EÚ (COREPER) 15. júna. Lobisti ruských spoločností majú zákaz vstupu do Európskeho parlamentu (EP), ktorý s touto iniciatívou prišiel ako prvý, do Európskej komisie i Európskej rady. Predsedníčka EP Roberta Metsolová už začiatkom júna oznámila, že zástupcovia ruských spoločností už nemôžu vstupovať do budov Európskeho parlamentu v Bruseli, Štrasburgu či Luxemburgu. "Nesmieme im nechať priestor na šírenie ich propagandy a falošných a toxických príbehov o invázii na Ukrajinu," vysvetlila Metsolová.

12:01 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu (22. 6.) na Slovensko 3195 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 852 mužov, 1840 žien a 503 detí. O dočasné útočisko požiadalo 188 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za stredu 3175 osôb. Informovala o tom Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 27 policajtov, 27 hasičov, 85 colníkov, 95 vojakov, 35 dobrovoľníkov, dvaja kňazi a 28 zamestnancov migračného úradu," ozrejmila.

09:50 Dvaja britskí občania a jeden Maročan, ktorí boli proruskými separatistami na východe Ukrajiny odsúdení na trest smrti, pripravujú proti tomuto verdiktu odvolania. Vo štvrtok o tom informovala americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na správu ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS.

Úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), vyhlásenej v roku 2014 proruskými separatistami na východe Ukrajiny, uviedli, že títo traja muži boli žoldniermi bojujúcimi na strane ukrajinskej armády. Ruské jednotky ich zadržali v apríli v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Začiatkom júna boli súdom Doneckej ľudovej republiky odsúdení na smrť. Ruská štátna agentúra RIA Novosti informovala, že budú popravení zastrelením.

09:43 Náčelník vojenskej správy Luhanskej oblasti Hajdaj informoval, že mesto Lysyčansk bolo v stredu niekoľkokrát terčom ostreľovania. Dodal, že leteckým a raketovým útokom bolo vystavených aj viacero obcí v okolí Severodonecka a Lysyčanska. Informoval, že napriek ostreľovaniu bolo z Lysyčanska evakuovaných niekoľko civilistov a ukrajinským zložkám sa do mesta  podarilo priviezť humanitárnu pomoc.

Ukrajinská armáda vo štvrtok na základe vývoja na bojiskách uviedla, že "nepriateľ sústreďuje svoje hlavné úsilie na úplné ovládnutie mesta Severodoneck, vedie útočné operácie na obkľúčenie našich jednotiek v blízkosti mesta Lysyčansk a blokuje hlavné logistické trasy". Dodala tiež, že ruské jednotky sa pripravujú aj na premostenie rieky Donec. CNN konštatovala, že územie, ktoré bránia ukrajinské sily v mieste, kde sa stretávajú hranice Luhanskej a Doneckej oblasti, sa postupom ruských jednotiek ešte viac zmenšilo. Ruské útoky tam pokračujú z troch strán.

09:34 Ruské jednotky dobyli v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny dve ďalšie obce nachádzajúce sa v blízkosti strategicky významného mesta Lysyčansk. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom vo štvrtok informovala agentúra CNN. Náčelník vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj podľa CNN uviedol, že obce Loskutivka a Raj-Olexandrivka v stredu obsadili ruské jednotky. Obe dediny ležia juhozápadne od Lysyčanska a nachádzajú sa v okruhu približne ôsmich kilometrov od diaľnice spájajúcej Lysyčansk so západom krajiny.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej štvrtkovej aktualizácii situácie na bojiskách uviedol, že ruské a proruské jednotky sa teraz sústreďuje na obsadenie tejto diaľnice. Rusi sa "snažia obsadiť dominantné výšiny v oblasti Berestove s cieľom získať kontrolu nad diaľnicou Bachmut – Lysyčansk", pričom tam prevelili ďalšiu taktickú prápornú skupinu," uvádza sa v raporte ukrajinského generálneho štábu. Pokiaľ ide o mesto Severodoneck, Hajdaj uviedol, že ukrajinskej armáde sa naďalej darí "zadržiavať" ruské jednotky.  Dodal však, že ruskí "okupanti ničia (v meste) priemyselné zariadenia". "Ruská armáda 'oslobodzuje' Severodoneck od života a pracovných miest," povedal Hajdaj.

06:57 Intenzívne vzdušné a delostrelecké útoky zo strany Ruska majú za cieľ zničenie celého regiónu Donbas na východe Ukrajiny, uviedol v noci na štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň vyzval spojencov Ukrajiny, aby urýchlili dodávky ťažkých zbraní, ktoré by sa na bojisku vyrovnali Rusku. 

"Musíme oslobodiť našu krajinu a dosiahnuť víťazstvo, ale rýchlejšie, omnoho rýchlejšie," povedal Zelenskyj vo videoposolstve a zopakoval požiadavku svojej krajiny o silnejšie a rýchlejšie zbrane.  "V Donbase došlo k masívnym vzdušným i delostreleckým útokom. Cieľ okupantov je nezmenený, chcú zničiť celý Donbas, krok za krokom," podotkol. "Preto znovu a znovu zdôrazňujeme zrýchlenie dodávok zbraní na Ukrajinu. Čo je rýchlo potrebné, je rovnosť na bojisku, aby sme zastavili túto diabolskú armádu a vytlačili ju za hranice Ukrajiny," uviedol ďalej ukrajinský prezident.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu