Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty (23. jún 2022)

16:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok kritizoval Izrael za to, že odmietol zaviesť voči Rusku tvrdé sankcie. Vyjadril sa tak vo videopríhovore na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme, štyri mesiace po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o to agentúra AFP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

16:08 Ruského plukovníka Vadima Zimina, ktorého povinnosťou bolo nosiť Vladimirovi Putinovi prezidentský kufrík s kódmi na odpálenie jadrových zbraní, našli v pondelok doma pri Moskve postreleného. V stredu o tom informoval portál britských novín metro.co.uk.

15:41 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vo štvrtok oznámil, že Spojené štáty už dodali jeho krajine salvové raketomety HIMARS. Informuje o tom agentúra AFP. "Systém HIMARS je na Ukrajine. Ďakujem môjmu (americkému) partnerovi a priateľovi (ministrovi obrany) Lloydovi Austinovi za tieto mocné zbrane. Leto bude pre ruských okupantov horúce a pre niektorých z nich to bude posledné leto," napísal Reznikov na sociálnej sieti Twitter.

15:21 Americký výrobca športového oblečenia Nike úplne opúšťa Rusko tri mesiace po tom, ako tam pozastavil svoje aktivity. Spoločnosť to uviedla vo štvrtok vo vyhlásení zaslanom médiám e-mailom. "Nike sa rozhodla opustiť ruský trh," uviedla spoločnosť v e-mailovom vyhlásení. Dodala, že jej prioritou je zabezpečiť plnú podporu zamestnancom a zároveň zodpovedne obmedziť operácie v Rusku v nasledujúcich mesiacoch.

14:45 Tri ruské rakety zaútočili na južné mesto 23. júna a zasiahli priemyselnú a civilnú infraštruktúru Mykolajiva, informovalo ukrajinské operačné veliteľstvo "Juh". Obete na životoch ešte nie sú určené. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Zničené mesto Charkov po nočných ostreľovaní
Zobraziť galériu (7)
Zničené mesto Charkov po nočných ostreľovaní  (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

14:04 Európsky parlament vo štvrtkovom uznesení vyzval Európsku radu na bezodkladné udelenie štatútu kandidátskych krajín na vstup do EÚ Ukrajine a Moldavsku. Za uznesenie na takzvanom miniplenárnom zasadnutí hlasovalo 539 europoslancov, 45 bolo proti a 14 sa zdržali. Hlavy štátov a predsedovia vlád členských krajín EÚ rokujú počas štvrtka a piatka na summite, počas ktorého majú rozhodovať aj o udelení štatútu kandidátskych krajín Ukrajine a Moldavsku. EP vyzval aj na udelenie štatútu kandidáta Gruzínsku, akonáhle táto krajina splní priority stanovené Európskou komisiou. Apeloval tiež na oživenie procesu rozširovania Únie o krajiny západného Balkánu.

12:23 Experti OSN potvrdili, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine úplne alebo čiastočne zničených 152 kultúrnych a historických pamiatok. Ako s odvolaním sa na aktualizovanú správu Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vo štvrtok informovala agentúra AFP, patria medzi ne múzeá a pamätníky, kostoly a iné náboženské stavby, knižnice a iné výnimočné budovy.

"Tieto opakované útoky na ukrajinské kultúrne pamiatky musia prestať. Kultúrne dedičstvo vo všetkých svojich formách by nemalo byť za žiadnych okolností terčom útokov," uviedla vo vyhlásení generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu