Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stojedenásty (14. jún 2022)

Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck Zobraziť galériu (3)
Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

KYJEV - Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo už viac ako 12.000 civilistov. Oznámil to šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinské vzdušné sily zničili tri ruské rakety, ktoré boli vypustené z Čierneho mora

Ukrajinské vzdušné sily zničili tri ruské rakety, ktoré boli vypustené z Čierneho mora (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online prenos sa skončil. 

21:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Ukrajina nepoužije zbrane s dlhým doletom na útok na Rusko. Zelenskyj ďalej povedal, že Ukrajina nebude ostreľovať obytné štvrte v Rusku, ak jej Západ poskytne zbrane s dlhým doletom. "Nie sme teroristi," povedal a dodal, že Ukrajina potrebuje zbrane na oslobodenie svojho územia.

21:05 Zahraničné médiá informujú, že ruské jednotky obsadili Chersonskú univerzitu a uniesli prorektora. Ruská armáda údajne uniesla prorektora Chersonskej štátnej univerzity Maksyma Vinnyka s pomocou dvoch spolupracovníkov.

20:38 Výbuchy sú hlásené v Ruskom okupovanej Novej Kachovke v Chersonskej oblasti. Používatelia sociálnych sietí zverejnili videá a fotografie výbuchov v sklade s ruskou vojenskou muníciou, informoval internetový denník Ukrajinska pravda.

20:05 Americký prezident Joe Biden v utorok predstavil plán západných spojencov na vybudovanie dočasných skladov v blízkosti hraníc s Ukrajinou na zabezpečenie vývozu obilia, ktorý Rusko znemožňuje blokádou ukrajinských čiernomorských prístavov. TASR prevzala túto správu od agentúry AFP.

Biden uviedol, že dôvodom na vybudovanie síl v tesnej blízkosti hraníc s Ukrajinou je rozdiel v rozchode koľaje. Z týchto skladov sa bude obilie prevážať ďalej po železnici do Európy a následne na svetový trh, dodal. Upozornil však, že vybudovanie novej infraštruktúry nejaký čas potrvá.

19:43 Generálny štáb ukrajinskej armády informoval, že ruské jednotky sa pokúšajú zaútočiť na osady v Donecku, Luhanské oblasti. Ruské jednotky sa pokúsili zaútočiť na mesto Zolote v Luhanskej oblasti a osady neďaleko Rusmi okupovaného Rubižne v rovnakom regióne, informoval ukrajinský generálny štáb.

19:20 Ukrajina dostala len desať percent zbraní, o ktoré žiadala svojich spojencov. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina to dnes uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ukrajina bez pomoci Západu vojnu proti Rusku vyhrať nedokáže, dodala.

"Napriek tomu, aké veľké úsilie Ukrajina vynakladá a aké profesionálna je naša armáda, bez pomoci západných partnerov túto vojnu nedokážeme vyhrať," uviedla námestníčka. "Z toho, o čo Ukrajina požiadala a čo potrebujeme, sme dostali asi desať percent," dodala. Západ by podľa nej mal dodávky zbraní urýchliť a je potrebné stanoviť jasné termíny ich odovzdania.

18:54 Rusko začne obmedzovať prístup verejnosti k niektorým rozpočtovým údajom. Chce tým krajinu ochrániť pred ďalšími sankciami, uviedlo dnes podľa agentúry Reuters ruské ministerstvo financií. Vo vyhlásení upozornilo, že v reakcii na "negatívne dôsledky" sankcií na ruskú ekonomiku čiastočne obmedzí informácie o zverejňovaných rozpočtových výdavkoch.

18:35 Ruský prezident Vladimir Putin chce pravdepodobne stále dobyť veľkú časť Ukrajiny, alebo celé jej územie. V utorok to uviedol námestník amerického ministra obrany Colin Kahl, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Stále si myslím, že (Putin) plánuje získať významnú časť Ukrajiny, ak nie celú Ukrajinu. Nemyslím si však, že by tieto ciele mohol dosiahnuť," uviedol Kahl s tým, že Rusko na dosiahnutie takýchto veľkých vojenských cieľov nemá dostatočné kapacity.

17:51 Rusko dnes zakázalo vstup do krajiny 29 britským novinárom a 20 zástupcom obranného sektora. Ide o odpoveď na západné sankcie a "šírenie dezinformácií o Rusku", uviedlo podľa agentúry Reuters ruské ministerstvo zahraničia.

17:30 Ukrajinské ministerstvo vnútra informuje, že úplné odmínovanie Ukrajiny môže trvať 5-10 rokov. Hovorkyňa ministerstva Alona Matvieieva uviedla, že pyrotechnické jednotky už odmínovali viac ako 2 milióny hektárov ukrajinského územia. Podľa nej je stále potrebné odmínovať asi 30 miliónov hektárov.

16:52 Šesť ľudí utrpelo zranenia pri utorkovom ostreľovaní ruského mesta Klincy, ktoré sa nachádza zhruba 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Oznámil to gubernátor ruskej Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz, informuje agentúra Reuters.

"Všetci zranení boli prevezení do miestnej nemocnice a ich stav je stabilizovaný," napísal Bogomaz v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Všetci postihnutí majú údajne zranenia od šrapnelov.

16:40 Český Senát by mal podľa zahraničného výboru vyzvať Európsku radu, aby za týždeň udelila štatút kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine, ktorá takmer štyri mesiace čelí ruskej agresii. Horná komora by výzvu mala schváliť v stredu po ohlásenom vystúpení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred oboma komorami českého Parlamentu. Návrh stanoviska dnes poskytol predseda výboru Pavel Fischer (nezávislý).

16:21 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila ruskú raketu nad Chmelnyckou oblasťou. Podľa guvernéra Chmelnyckej oblasti Serhija Hamalija trosky dopadli na pole. Civilné obete zatiaľ nie sú hlásené.

16:01 Ukrajina a EÚ sa dohodli na liberalizácii cestnej dopravy. Podľa Mustafu Naiema, námestníka ministra infraštruktúry, sa očakáva, že dohoda bude podpísaná do konca júna. Počíta so zrušením systému povolení pre ukrajinských dopravcov.

15:40 Ruské ministerstvo obrany dnes vyzvalo ukrajinských vojakov ukrývajúcich sa v chemickom závode Azot v Severodonecku na východe Ukrajiny, aby sa vzdali, uviedla agentúra Interfax. Ministerstvo zároveň oznámilo zámer umožniť civilistom, ktorí sa v areáli chemičky ukrývajú, evakuáciu na území pod kontrolou proruských separatistov. Podľa Serhija Hajdaja, gubernátora Luhanskej oblasti, v ktorej Severodoneck leží, je v priemyselnom areáli asi 500 civilistov vrátane približne 40 detí.

15:10 Na území celej Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach, s výnimkou okupovaného Chersonského regiónu a Krymu.

14:59 V Ľvovskej oblasti dopadli úlomky rakety na tehelňu. Štyria ľudia boli zranení.

14:42 Ruská armáda oznámila, že v stredu otvorí humanitárny koridor na evakuáciu stoviek civilistov, ktorí sa ukrývajú v chemickej továrni Azot vo východoukrajinskom meste Severodoneck. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Riadiac sa princípmi ľudskosti sú ruské ozbrojené sily a útvary (samozvanej proruskej) Luhanskej ľudovej republiky pripravené zorganizovať humanitárnu operáciu na evakuáciu civilistov," uviedlo v utorok ministerstvo obrany v Moskve.

14:15 Výcvik ukrajinských vojakov pre používanie nemeckých húfnic bude čoskoro ukončený a tieto zbrane budú môcť byť použité vo vojne na Ukrajine, uviedla v utorok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Informuje o tom agentúra Reuters.

Ukrajina žiada Západ, aby jej poslal viac lepšieho delostreleckého vybavenia. Západné krajiny pritom prisľúbili, že dodajú Ukrajine zbrane, ktoré spĺňajú štandardy NATO, no ich premiestnenie istú dobu trvá.

13:45 Kremeľ v utorok uviedol, že si je "istý", že by lídri proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny boli ochotní vypočuť si reakciu Británie týkajúcu sa osudu dvoch britských občanov, ktorí boli odsúdení na smrť, pretože bojovali na Ukrajine. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na svojej pravidelnej tlačovej konferencii novinárom povedal, že Londýn v súvislosti s odsúdenými Britmi Moskvu nekontaktoval.

13:24 Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu v utorok vyhlásil, že zákon z roku 2012, ktorý umožňuje ruským úradom zasiahnuť voči mimovládnym organizáciám, médiám a jednotlivcom označovaným za "zahraničných agentov", je v rozpore s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Informuje o tom agentúra AFP.

Rusko po marcovom vylúčení z Rady Európy po vojenskej invázii Moskvy na Ukrajinu prestane byť v septembri takzvanou "zmluvnou stranou" zmieneného dohovoru. To znamená, že jeho občania už nebudú môcť štrasburskému súdu podávať sťažnosti týkajúce sa porušenia ich ľudských práv zo strany ruskej vlády.

13:21 Kyjev v utorok uviedol, že jeho sily sa stále zdržiavajú v meste Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Snažia sa pritom odtiaľ evakuovať civilistov po tom, čo ruské sily zničili posledný most vedúci do tohto bojmi zničeného mesta.Informuje o tom agentúra Reuters. "Situácia je veľmi zložitá... Ruskí vojaci sa snažia vziať mesto útokom, no (ukrajinská) armáda sa drží," uviedol šéf severodoneckej vojenskej správy Olexandr Striuk s tým, že s mestom sa darí udržiavať komunikáciu aj po tom, čo boli zničené všetky do neho vedúce mosty nad riekou Severný Donec.

"Stále existuje možnosť evakuácie ranených a komunikácie s ukrajinskou armádou a miestnymi obyvateľmi," potvrdil Striukove slová pre agentúru AP v utorok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.  Podľa agentúry DPA sa v Severodonecku v súčasnosti nachádza ešte približne 12.000 civilistov. Ukrajina tiež uvádza, že vyše 500 ich uviazlo vo vnútri chemickej továrne v industriálnej časti mesta, v ktorom ukrajinské sily už celé týždne odolávajú ruskému bombardovaniu a útokom.

11:53 Situácia na Ukrajine nie je čiernobiela a tamojšia vojna "bolo možno nejakým spôsobom vyprovokovaná". Vyhlásil to pápež František v interview zverejnenom v utorok v jezuitskom časopise Civilta Cattolica, ktoré redaktorom poskytol ešte minulý mesiac. Zatiaľ, čo odsudzujeme "zúrivosť a krutosť ruských vojakov, nesmieme zabúdať na skutočné problémy, ak ich chceme vyriešiť", uviedol František, pričom spomenul faktory, ktoré podnecujú vojnu. Konkrétne menoval zbrojný priemysel.

"Je pravda, že Rusi si mysleli, že všetko sa o približne týždeň skončí, no zmýlili sa. Narazili na statočných ľudí, ktorí zápasia o prežitie... Naozaj by som chcel vyzdvihnúť hrdinstvo ukrajinského ľudu," uviedol František. Pápež ďalej uviedol, že niekoľko mesiacov predtým, ako ruský prezident Vladimir Putin poslal ruskú armádu na Ukrajinu, sa stretol s nemenovanou hlavou štátu, ktorá vyjadrila obavy, že NATO "šteká na brány Ruska" spôsobom, ktorý môže viesť k vojne.

"Nevidíme celú túto drámu, odohrávajúcu sa za touto vojnou, ktorá bola možno nejako buď vyprovokovaná, alebo jej nebolo možné predísť," uviedol František. Následne si položil rečnícku otázku, či z neho toto vyjadrenie robí "proputinovského" zástancu. "Nie, tým nie som. Takéto vyjadrenie by bolo zjednodušené a nesprávne," uviedol najvyšší pontifex.

Pápež František
Zobraziť galériu (3)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

10:51 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok v Izraeli zdôraznila spojenectvo medzi Európskou úniou a Izraelom a spoločné úsilie voči ruskej vojne na Ukrajine i klimatickej kríze."EÚ a Izrael musia byť priatelia a spojenci, pretože dejiny Európy sú dejinami židovského národa," povedala von der Leyenová v príhovore na pôde Ben Gurionovej univerzity v izraelskej Beerševe. Takisto vyjadrila odhodlanie bojovať v EÚ proti antisemitizmu.

Najsilnejšou väzbou, ktorú euroblok a Izrael spolu zdieľajú, je podľa nej viera v demokraciu a jej hodnoty. "Dnes viac ako kedykoľvek predtým musia demokracie, ako sú tie naše, držať pohromade," povedala. Pripomenula, že obe krajiny tak robia čeliac ruskej vojne na Ukrajine i v boji proti klimatickej kríze.

09:44 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok (13. 6.) na Slovensko 2316 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 642 mužov, 1299 žien a 375 detí. O dočasné útočisko požiadalo 266 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za pondelok 2298 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 31 policajtov, 32 hasičov, 92 colníkov, 101 vojakov, 44 dobrovoľníkov, dvaja duchovní, 120 zamestnancov okresných úradov a 26 zamestnancov migračného úradu," uviedla Eliášová.

08:54 Počet obrobených polí na Ukrajine klesol od začiatku ruskej vojenskej invázie o štvrtinu, povedal v pondelok v Kyjeve novinárom námestník ukrajinského ministra poľnohospodárstva Taras Vysockyj. Informuje o tom agentúra DPA. Vysockyj zároveň predpovedal, že tohtoročná úroda bude postačujúca pre domáce potreby predovšetkým z dôvodu poklesu dopytu, keďže množstvo obyvateľov z krajiny ušlo pred vojnou.

Poľnohospodárske podniky na Ukrajine však neovplyvňujú len boje, ale aj ruská blokáda vývozu, ktorá spôsobuje pokles množstva plodín orientovaných na export, upozornil Vysockyj. Poľnohospodári sa podľa neho teraz spoliehajú na menej náročné plodiny, akými sú napríklad sójové bôby. Plocha pestovania sóje zostala aj napriek vojne takmer nezmenená.

06:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby Kyjevu prejavil viac podpory v boji proti ruskej invázii, a vyčítal mu, že sa priveľmi obáva možných reakcií Moskvy. Zelenskyj sa takto vyjadril v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF, citoval ho aj portál britskej stanice Sky News. Scholz má pritom podľa špekulácií už vo štvrtok 16. júna podniknúť svoju prvú cestu do Kyjeva od začiatku vojny.

Scholza opakovane kritizovali za to, že počas vojny na Ukrajine nezaujal dostatočne dôrazný postoj proti Rusku. Zelenskyj v rozhovore pre ZDF povedal, že potrebuje od Scholza "istotu", že Nemecko podporuje Ukrajinu. "Kancelár a jeho vláda sa musia rozhodnúť: nemôže existovať kompromis medzi Ukrajinou a vzťahmi s Ruskom," dodal ukrajinský prezident.

Podľa Zelenského je bitka o Donbas "jednou z najbrutálnejších v Európe a za Európu"

Bitka o región Donbas na východe Ukrajiny "sa určite do histórie vojen zapíše ako jedna z najbrutálnejších bitiek v Európe a za Európu", vyhlásil v pondelok v nočnom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informoval o tom portál americkej televízie CNN. Počas dňa predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl uviedli, že ich vojaci boli ruskými jednotkami vytlačení z centra mesta Severodoneck, ktoré je spolu so susedným mestom Lysyčansk hlavným ohniskom súčasných bojov o územia v Luhanskej oblasti. Tá spolu s Doneckou oblasťou tvorí región Donbas.

Ukrajinskí predstavitelia tiež oznámili, že tri kľúčové mosty spájajúce Severodoneck s Lysyčanskom sú teraz pre vozidlá neprejazdné, a to znamená, že zásobovacie trasy a evakuácie ľudí cez tieto trasy sú znemožnené. Zelenskyj v príhovore povedal, že Ukrajinci čelia "výraznej prevahe Rusov v množstve výzbroje - a predovšetkým  v množstve delostreleckých systémov".

"Cena, ktorú v tejto bitke platíme, je veľmi vysoká. Je jednoducho strašná. A dennodenne svojich partnerov upozorňujeme na fakt, že iba dostatočné množstvo moderného delostrelectva doručeného Ukrajine zaistí našu prevahu a potom aj koniec ruského mučenia ukrajinského Donbasu," dodal ukrajinský líder. Zelenskyj informoval, že v pondelok bol pri ruskom ostreľovaní v bitke o Lysyčansk zabitý chlapec. Vyhlásil: "Takto to je: aj šesťročný chlapec na Moskovskej ulici je, ako sa ukázalo, nebezpečný nepriateľ Ruskej federácie."

Neprejazdné sú už všetky mosty spájajúce Severodoneck a Lysyčansk

Všetky tri mosty spájajúce ukrajinské mestá Severodoneck a Lysyčansk sú v súčasnosti neprejazdné pre vozidlá. Oznámil to v pondelok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, informuje americká televízie CNN. Prvý z mostov zničili podľa Hajdaja ruské sily už koncom mája. Druhý most bol zničený počas uplynulého víkendu. Momentálne je podľa Hajdaja neprejazdný už aj tretí most. "Mosty umožnili prevážať aspoň nejaký humanitárny náklad... V súčasnosti je nemožné tieto mosty použiť," uviedol Hajdaj.

Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck
Zobraziť galériu (3)
Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

Zničenie mostov poskytuje podľa Hajdaja ruskej armáde ďalšiu výhodu. Gubernátor však tvrdí, že prístup k zbraniam a humanitárnym zásobám je "náročný, ale nie nemožný". Hajdaj dodal, že cestovanie medzi Severodoneckom a Lysyčanskom je aj naďalej možné, no z bezpečnostných príčin nemôže v tomto smere poskytnúť viac detailov. "Lysyčansk je ostreľovaný veľmi intenzívne, s ťažkými zbraňami (Rusi) ničia všetko - humanitárne veliteľstvá aj nemocnice," uviedol gubernátor. Z Lysyčansku je však podľa neho naďalej možné denne evakuovať ľudí a prijímať humanitárnu pomoc.

Hajdaj ďalej uviedol, že ruské ozbrojené sily kontrolujú väčšinu Severodonecka, asi 70 až 80 percent. Tvrdenia samozvanej Luhanskej demokratickej republiky o tom, že Severodoneck padol, označil za nepravdivé a dodal, že časť mesta majú aj naďalej pod kontrolou ukrajinskí obrancovia. Ruské sily sa v súčasnosti snažia dobyť celé územie Donbasu, ktoré pozostáva z Luhanskej a Doneckej oblasti. Severodoneck a neďaleké mesto Lysyčansk sú poslednými ohniskami ukrajinského odporu v Luhansku. Tieto dve mestá oddeľuje rieka Severný Donec.

Viac o téme: InváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu