Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOJNA na Ukrajine Deň deväťdesiaty piaty (29. máj 2022)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/(AP Photo/Alexei Alexandrov)

LONDÝN - Ruský veľvyslanec v Británii Andrej Kelin uviedol pre stanicu BBC, že neverí, že jeho krajina použije vo vojne proti Ukrajine taktické jadrové zbrane, pretože podľa ruských vojenských pravidiel sa takéto zbrane v konfliktoch, ako je tento, nepoužívajú.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov (Zdroj: Facebook/MIL.IN.UA)

ONLINE

22:00 Ďakujeme za pozornosť. Dnešný online sa skončil.

20:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu oznámil, že zbavil funkcie miestneho šéfa bezpečnostnej služby SBU v Charkovskej oblasti Romana Dudina. Ako dôvod uviedol, že od začiatku ruskej invázie nedostatočne bránil mesto Charkov, ležiace na severovýchode Ukrajiny. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

19:15 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v nedeľu vyjadril obavy, že jednota Európskej únie "sa začína rozpadať". Uviedol to deň pred začiatkom mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, na ktorom budú prezidenti a premiéri členských krajín diskutovať o embargu na dovoz ruskej ropy a plánoch na znižovanie závislosti od ruských energií. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

18:30 Rusi silne ostreľujú Sumskú a Černihivskú oblasť. Rusko dnes desaťkrát ostreľovalo regióny severnej Ukrajiny. Informoval o tom The Kyiv Independent s odvolaním sa na Štátnu pohraničnú stráž.

17:55 Ruský vyšetrovací výbor zahájil trestné konanie v súvislosti so žoldnierstvom voči synovi britskej poslankyne Helen Grantovej, ktorý bojuje proti ruskej armáde na Ukrajine. Ruský vyšetrovací výbor, na ktorý sa odvoláva agentúra DPA, to uviedol v nedeľu na platforme Telegram. Ben Grant, ktorý niekoľko rokov slúžil v námornej pechote britských ozbrojených síl, je v médiách vo svojej vlasti vnímaný ako hrdina bojujúci od marca po boku ukrajinských síl.

17:35 Kvôli výpadkom prúdu v Doneckej oblasti zostalo 115 baníkov zablokovaných v podzemí. Viaceré mestá vo vládou kontrolovanej časti oblasti sú bez elektriny pre prerušené vedenie. Úrady podľa starostu Kramatorska pracujú na vynesení baníkov na povrch. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

17:20 Novinári ukázali strašný rozsah škôd v Irpene. Zábery z drona priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.

16:50 Ruské sily stratili na Ukrajine 2 vysokých dôstojníkov. Na Ukrajine zahynuli plukovník Volodymyr Ivanov, člen tlačovej služby ruského ministerstva obrany, a Oleksandr Vyhulyar, veliteľ 106. paradesantnej divízie. Informoval o tom The Kyiv Independent s odvolaním sa na oznámenie ukrajinskej armády.

15:50 Obyvatelia Litvy vyzbierali vo verejnej zbierke viac ako päť miliónov eur určených na nákup vojenského bezpilotného dronu Bayraktar TB2 pre ukrajinské sily brániace sa proti ruskej invázii. TASR informuje na základe nedeľňajšej správy agentúry AFP.

15:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil Charkov a Charkovskú oblasť. Video priniesol portál NEXTA na sociálnej sieti.

15:15 Poľsko pošle na Ukrajinu 18 samohybných húfnic KRAB. Tieto húfnice môžu strieľať na vzdialenosť až 40 kilometrov, šesťkrát za minútu. Poľsko je po USA zatiaľ druhým najväčším darcom zariadení pre Ukrajinu. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

14:50 Rusi údajne kradli kov z okupovaného Mariupolu. Podľa poradcu starostu Mariupolu Petra Andriuščenka už druhý deň po sebe nakladajú ruské lode v prístave Mariupol kovom. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

14:12 Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill v nedeľu vyhlásil, že ruská pravoslávna cirkev "chápe" rozhodnutie svojej odnože na Ukrajine, ktorá sa v súvislosti s inváziou ruských jednotiek rozhodla prerušiť vzťahy s Moskvou a deklarovala svoju "úplnú nezávislosť". "Plne chápeme, ako dnes ukrajinská pravoslávna cirkev trpí," povedal patriarcha v Katedrále Krista Spasiteľa v centre Moskvy.

12:06 Maďarský rezort diplomacie označil za neprijateľné vyhlásenie ukrajinskej strany, podľa ktorej sa "s ropovodom Družba, cez ktorý prúdi ropa do Maďarska, môže stať čokoľvek". Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na nedeľňajšie vyjadrenie štátneho tajomníka maďarského ministerstva zahraničných vecí zodpovedného za rozvoj bilaterálnych vzťahov Tamása Menczera vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sue Ogrocki)

11:35 Rusko zintenzívnilo svoj útok na východoukrajinské mesto Severodoneck, ktoré je jednou z posledných častí Luhanskej oblasti ovládaných ešte ukrajinskou armádou. Informovala o tom v nedeľu britská spravodajská televízia Sky News.

10:56 Ukrajinskí vojaci zneškodnili od začiatku ruskej vojny 80.000 mín a výbušnín, ale vyčistiť od nich Ukrajinu úplne potrvá roky. Na západe Ukrajiny, kam sa uchýlilo do bezpečia niekoľko miliónov ľudí z bojovej zóny, teraz mnoho civilistov navštevuje kurzy určené pôvodne dobrovoľníkom domobrany. Chcú sa vrátiť domov, ale najskôr sa musia naučiť, ako prejsť zamínovaným územím. Medzi tými, ktorí sa učia rozpoznať nebezpečenstvo v teréne, sú aj trinásťročné deti, píše denník The New York Times.

10:00 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko prešlo v sobotu (28. 5.) 3479 osôb. Z toho bolo 2153 žien, 736 mužov a 590 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo 95 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za sobotu 3669 osôb.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 43 policajtov, 60 hasičov, 88 colníkov, 156 vojakov, 77 dobrovoľníkov, 85 zamestnancov okresných úradov, 43 príslušníkov zahraničných zložiek a 12 zamestnancov migračného úradu," uviedla Eliášová. Zároveň bolo vypravených deväť autobusov, ktoré prepravili 86 osôb. Vlakovou dopravou bolo prepravených 53 osôb. Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie SR 465.966 osôb. Dočasné útočisko v SR získalo od marca 78.493 ľudí. Celkový počet osôb na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu od 24. februára je 210.143.

9:47 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára dovedna už 3,684 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

8:24 Ruská armáda na východe Ukrajiny zosilnila ofenzívu v snahe dobyť mesto Severodoneck, kde ovládli už niektoré predmestia. Podľa ranného hlásenia ukrajinského generálneho štábu ale ukrajinské jednotky opäť zničili niekoľko ruských tankov a obrnených vozidiel. Kyjev začal viac naliehať na západné krajiny, aby Ukrajine dodali viac zbraní, najmä raketometov. Ukrajinský generálny štáb ráno tiež varoval, že trvá hrozba raketových útokov z územia Bieloruska.

6:20 Asi päťdesiat domov v ukrajinskej dedine Demydiv, ktorú zaplavila voda zo zničenej priehrady, je stále čiastočne zatopených. Hrádza na rieke Irpiň vo februári vyhodila do povetria ukrajinská armáda v snahe zastaviť postup ruských inváznych jednotiek na Kyjev.

Zelenskyj budúci týždeň očakáva dobré správy, čo sa týka dodávok zbraní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v budúcom týždni očakáva "dobré správy" ohľadom dodávok zbraní, ktorými západné krajiny podporujú Ukrajinu vzdorujúcu ruskej agresii. Podľa Zelenského je situácia na fronte neopísateľne ťažká pri Lysyčansku a Severodonecku.

"Nad okupantmi získame prevahu v technologickej a útočnej sile. Veľa záleží na našich partneroch. Sú pripravení Ukrajine poskytnúť všetko potrebné na obranu slobody. Už v budúcom týždni v tomto ohľade očakávam dobré správy," povedal Zelenskyj v pravidelnom príhovore k národu zverejnenom v sobotu večer.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Podľa amerických médií Spojené štáty budúci týždeň oficiálne informujú o dodávkach salvových raketometov M142 HIMARS a M270 MLRS s dostrelom do 300 kilometrov.

Serhij Hajdaj, šéf vojenskej správy Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, v sobotu na telegrame informoval, že ukrajinské jednotky majú stále kontrolu nad mestom Severodonec, kde sa ich snaží obkľúčiť ruská armáda. Rusi ovládli hotel Mir na okraji mesta a jeho okolia, podľa Hajdaja ale sa im nedarí postúpiť ďalej a utrpeli značné straty. Ruskojazyčná verzia BBC uvádza, že tieto informácie nemožno nezávisle overiť.

Podľa Zelenského Rusi podnikli "barbarské útoky" v Sumskej oblasti, na čo použili mínomety a rakety. Uviedol, že v sobotu zaútočili aj na prístavné mesto Mykolajiv, kde zasiahli sídlisko. Jeden človek zomrel, šesť ďalších utrpelo zranenie. "Takýto cieľ si Ruská federácia vybrala. Takéto udalosti budú svetu stále a stále pripomínať, že Rusko je konečne treba označiť za teroristický štát," povedal tiež Zelenskyj.

Ruský veľvyslanec v Británii: Rusko na Ukrajine nepoužije jadrové zbrane

Rusko má podľa neho veľmi prísne pravidlá na ich použitie, najmä vtedy, keď je ohrozená existencia štátu. "So súčasnou operáciou to nemá nič spoločné," povedal.

Keď ruský prezident Vladimir Putin koncom februára, krátko po invázii uviedol svoje jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti, bolo to všeobecne vnímané ako varovanie. Taktické jadrové zbrane sa používajú na relatívne krátke vzdialenosti, na rozdiel od "strategických“ jadrových zbraní, ktoré možno vystreliť na oveľa väčšie vzdialenosti, a práve tieto vyvolávajú strašiaka totálnej jadrovej vojny. Predpokladá sa, že Rusko má asi 2000 taktických jadrových zbraní.

Viac o téme: MoskvaVladimir PutinKyjevRusko UkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu