Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň deväťdesiaty druhý (26. máj 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (16)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool, Ukrainian Presidential Press Office, TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

BERLÍN/KYJEV/MOSKVA - Rusko zničilo alebo poškodilo najmenej 56 ukrajinských škôl takým spôsobom, ktorý naznačuje možný vojnový zločin. V stredu o tom informovala agentúra Associated Press (AP). Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

84. deň vojny na Ukrajine

84. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)

ONLINE

21:42 Fínska premiérka Sanna Marinová si vo štvrtok na návšteve Ukrajiny pozrela mestá Buča a Irpiň v okolí Kyjeva a potom sa v metropole stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News. Fínska premiérka prisľúbila pomoc pri obnove miest a pri oprave infraštruktúry, uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

21:22 Rusko sa vyhráža Západu eskaláciou konfliktu. Lavrov povedal, že "krokom k neprijateľnej eskalácii" by mohla byť dodávka zbraní #Ukrajine , ktoré sú schopné zaútočiť na #ruské územie. Informuje o tom portál Nexta.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (16)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

20:58 Ukrajinský predstaviteľ Petro Andriuščenko vo štvrtok oznámil, že ruskí vojaci okupujúci Mariupol zrušili letné školské prázdniny v tomto prístavnom meste na juhovýchodne krajiny, aby sa žiaci pripravili na prechod na ruský učebný plán. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Strategické mesto padlo do rúk moskovských síl po ničivom obliehaní, ktoré sa skončilo, keď ukrajinskí vojaci zabarikádovaní v tamojších oceliarňach Azovstaľ minulý týždeň nakoniec zložili zbrane.

20:42 Zásobovanie Ukrajiny západnými zbraňami, ktoré môžu zasiahnuť ruské územie, povedie k neprijateľnej eskalácii. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Lavrov ruskej stanici RT vysielajúcej v arabčine povedal, že ruskí predstavitelia varovali Západ, že fakticky vedie zástupnú vojnu s Ruskom prostredníctvom Ukrajincov. Dodávky zbraní schopných ohroziť ruské územie podľa neho budú "najvážnejším krokom k neprijateľnej eskalácii".

20:29 Členské štáty Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v rezolúcii prijatej vo štvrtok prevažnou väčšinou hlasov ostro odsúdili vojnu Ruska na Ukrajine a útoky na tamojšie zdravotnícke zariadenia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Rezolúciu na výročnom Svetovom zdravotníckom zhromaždení, ktoré je rozhodovacím orgánom WHO, schválili pomerom 88 hlasov k 12. Aj keď dokument nezavádza žiadne sankcie proti Rusku, ešte viac zdôrazňuje izoláciu Moskvy na medzinárodnej scéne.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Zobraziť galériu (16)
Tedros Adhanom Ghebreyesus  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matilde Campodonico, FILE)

20:00  Rusko sa pripravuje na obnovenie ofenzívy. Ruská armáda cvičí záložných vojakov a dopĺňa vybavenie v ruských regiónoch Voronež a Belgorod, ktoré hraničia s ukrajinskými oblasťami Luhansk a Charkov. V oblasti Sumy pokračujú Rusi v ostreľovaní.

19:36 Ruský súd potvrdil prepustenie 115 príslušníkov Národnej gardy, ktorí podali námietku proti svojmu prepusteniu za to, že sa odmietli zúčastniť na vojenskej operácii Moskvy na Ukrajine. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP. Prípad je zrejme prvým oficiálnym potvrdením toho, že vojaci sa odmietajú podieľať na vojne Ruska na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára.

19:27 Moskva je pripravená "výrazne prispieť" k odvráteniu hroziacej potravinovej krízy, ak Západ odvolá sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin počas telefonátu s talianskym premiérom Mariom Draghim. Informuje o tom agentúra AFP.

"Vladimir Putin zdôraznil, že Ruská federácia je pripravená výrazne prispieť k prekonaniu potravinovej krízy vývozom obilia a hnojív pod podmienkou zrušenia politicky motivovaných obmedzení zo strany Západu," uviedol Kremeľ vo vyhlásení zverejnenom po telefonáte ruského a talianskeho lídra.

Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo.
Zobraziť galériu (16)
Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo.  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

19:08 Bieloruské hnojivá sa pokúsili dostať cez Ukrajinu, v dôsledku čoho bolo zatknutých 188 železničných vagónov a náklad. Hodnota nehnuteľnosti spolu s bieloruskými železničnými vagónmi predstavovala približne 20 miliónov dolárov.

18:45 V Poltavskom regióne súdia ruskí vojnoví zločinci Alexander Bobykin a Alexander Ivanov V prvých dňoch vojny strieľali z "Gradu" na obytné budovy v Charkovskej oblasti. Prokuratúra pre nich požaduje 12 rokov väzenia. Informuje o tom portál Nexta. 

18:21 Počet obetí pri ruskom ostreľovaní Charkova vzrástol na 7. Podľa guvernéra Charkovskej oblasti Oleha Synehubova Rusi ostreľovali štvrte Ševčenkivskij, Kyjevskij a Pavlove Pole, pričom zabili sedem civilistov a ďalších 17 zranili, vrátane deväťročného dieťaťa.

18:01 Najbohatší muž Ukrajiny Rinat Achmetov vo štvrtok oznámil, že plánuje zažalovať Rusko za straty vo výške 17 až 20 miliárd dolárov spôsobené bombardovaním oceliarní Azovstaľ, ktoré vlastní v zničenom meste Mariupol. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Oceliarne Azovstaľ utrpeli ťažké škody pri ruskom bombardovaní a ostreľovaní, keď sa tento rozsiahly areál s tunelmi v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol stal poslednou baštou ukrajinských obrancov. Aj Illičov mariupolský hutnícky závod, takisto vlastnený Achmetovom, bol počas ruského ostreľovania mesta ťažko poškodený.

Rinat Achmetov. najbohatší Ukrajinec.
Zobraziť galériu (16)
Rinat Achmetov. najbohatší Ukrajinec.  (Zdroj: TASR)

17:41 Za podporu Ukrajiny vo vojne proti Rusku poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj fínskej premiérke Sanne Marinovej, ktorá dnes navštívila Kyjev. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej ukrajinský štátnik ocenil najmä vojenské vybavenie, ktoré Fínsko jeho krajine poskytlo.

17:25 V Melitopole okupanti premenovali ulicu Dmitrija Doncova na ulicu vraha KGB Pavla Sudoplatova. Informuje o tom portál Nexta.

16:54 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že Západ neuspeje vo svojich snahách izolovať Rusko a že sám bude čeliť ekonomickým problémom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters. Putin počas svojho príhovoru k členom Euroázijského ekonomického fóra, do ktorého patrí niekoľko bývalých sovietskych republík, uviedol, že Rusko sa neodstrihne od medzinárodnej spolupráce a technológií.

Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo.
Zobraziť galériu (16)
Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo.  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

16:35 Český prezident Miloš Zeman prijal vo štvrtok na zámku v Lánoch švajčiarskeho prezidenta Ignazia Cassisa. Rokovali o vzťahoch oboch krajín, vzťahoch Švajčiarska s Európskou úniou aj o vojne na Ukrajine. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz. Zeman ocenil Švajčiarsko za to, že sa pripojilo k sankciám Únie proti Rusku za jeho agresiu na Ukrajine. Informoval tiež, že sa s prezidentom Cassisom zhodli na tom, že "veria vo vyriešenie konfliktu nie zhnitým kompromisom, ale víťazstvom Ukrajiny".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

16:15 Najmenej štyria ľudia prišli vo štvrtok o život počas ostreľovania východoukrajinského mesta Charkov ruskými silami. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Okupanti opäť ostreľujú centrum regiónu," oznámil Synjehubov prostredníctvom sociálnej siete Telegram. "Na základe predbežných informácii utrpelo zranenia sedem ľudí. Nanešťastie, štyria boli zabití. Obyvateľov Charkova a okolia žiadame, aby zostali v úkrytoch," dodal. Úrady podľa jeho slov informácie o ostreľovaní preverujú.

16:00 Ukrajina vo štvrtok uviedla, že v Donbase na východe krajiny prebehajú doposiaľ najintenzívnejšie boje, keďže ruské sily sa snažia dostať hlbšie do tohto priemyselného regiónu. Informuje o tom agentúra AFP. "Boje dosiahli maximálnu intenzitu... Nepriateľské sily napádajú pozície našich vojakov súčasne v troch smeroch," uviedla zástupkyňa ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Na tlačovej konferencii zároveň varovala, že Ukrajinu čaká extrémne zložité a dlhé obdobie bojov.

Rusko poslalo do útoku v Donbase tisíce vojakov, ktorí na tento región útočia z troch strán v snahe obkľúčiť ukrajinských vojakov v mestách Severodoneck a Lysyčansk. Ak by tieto dve mestá padli, ruské sily by dobyli takmer celú Luhanskú oblasť, čo je podľa agentúry Reuters jedným z hlavných cieľom Kremľa vo vojne. "Situácia je naďalej veľmi zložitá a vykazuje známky ďalšieho zhoršenia... Musíme pochopiť, že toto je vojna a že sa na našej strane nanešťastie nevyhneme stratám," dodala Maľarová.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

"Rusko je vo výhode, no robíme všetko, čo môžeme,“ povedal o situácii v Luhanskej oblasti vo štvrtok ukrajinský generál Olexij Hromov. Uviedol tiež, že ruské sily boli pozorované, ako premiestňujú raketový systém Iskander do Brestskej oblasti na západe Bieloruska, čo podľa Hromova môže znamenať, že chystajú ďalší raketový útok na západ Ukrajiny.

15:48 Ruské jednotky poslali z oblastí hraničiacich s Ukrajinou materiál v hodnote 58 ton. Mediazona píše, že „nedošlo len k abnormálnemu nárastu zásielok, ktorý sa zhodoval s vypuknutím vojny, ale aj k nezvyčajným spojeniam medzi mestami, ktoré potvrdzujú veľkoobchodné rabovanie“.

15:29 Taliansky mierový plán pre Ukrajinu "nie je seriózny", vyhlásil vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Správu priniesla tlačová agentúra ANSA. Štvorstupňový plán Talianska obsahuje prímerie (zastavenie paľby), rozhovory o "medzinárodnom právnom postavení" Ukrajiny, t. j. či bude neutrálna, dvojstrannú dohodu medzi Kyjevom a Moskvou o Krymskom polostrove a Donbase, ako aj mnohostrannú dohodu o mieri a bezpečnosti v Európe.

15:07 Rusko vyhostí novinárov západných krajín, ak bude platforma YouTube na svojich stránkach blokovať prístup k tlačovým konferenciám ruského ministerstva zahraničných vecí. Povedala to vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje denník The Guardian citujúci zo správy ruskej agentúry TASS.

"Proste sme im povedali: Zablokujete ďalší brífing, a jeden novinár alebo americké médium sa vráti domov. Ak dôjde k zablokovaniu ďalšieho brífingu, určíme konkrétneho novinára či konkrétne médium, ktoré sa vráti domov," povedala Zacharovová.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu