Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň osemdesiaty siedmy (21. máj 2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (7)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue, Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok odsúdil ruský raketový útok na budovu kultúrneho centra v meste Lozova v Charkovskej oblasti. Pri útoku sa zranilo sedem ľudí vrátane 11-ročného dieťaťa. Zelenskyj to uviedol v príspevku na sociálnej sieti Telegram, informovala o tom britská stanica BBC. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

84. deň vojny na Ukrajine

84. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)

ONLINE

22:00 Ukrajina by mohla byť pripravená na protiofenzívu do 2 mesiacov. Ruslan Leviev, šéf Conflict Intelligence Team, pre spravodajskú stránku Meduza povedal, že vojna sa pravdepodobne o jeden a pol alebo dva mesiace otočí v prospech Ukrajiny.

21:45 Ukrajina exhumovala telá Rusov, vrátane vysokopostaveného ruského dôstojníka, z hrobov vykopaných miestnymi obyvateľmi v Charkovskej oblasti. V sobotu o tom informoval portál americkej televízie CNN.

Ukrajinskí predstavitelia vybrali telá najmenej šiestich príslušníkov ruskej armády, vrátane podplukovníka, pochovaných miestnymi obyvateľmi v uvedenej oblasti, informoval na Facebooku v sobotu predstaviteľ oblastnej polície Serhij Bolvinov.

21:30 Ukrajina by mohla byť pripravená na protiofenzívu do 2 mesiacov. Ruslan Leviev, šéf Conflict Intelligence Team, pre spravodajskú stránku Meduza povedal, že vojna sa pravdepodobne o jeden a pol alebo dva mesiace otočí v prospech Ukrajiny.

21:20 Ukrajina by mohla byť pripravená na protiofenzívu do 2 mesiacov. Ruslan Leviev, šéf Conflict Intelligence Team, pre spravodajskú stránku Meduza povedal, že vojna sa pravdepodobne o jeden a pol alebo dva mesiace otočí v prospech Ukrajiny.

20:20 Rusko zváži výmenu obrancov Mariupolu za Medvedčuka. Ruský vyjednávač Leonid Sluckij povedal, že Rusko zváži výmenu ukrajinských vojakov, ktorých Rusko zajalo ako vojnových zajatcov v Mariupole, za prokremeľského poslanca Viktora Medvedčuka.

19:30 Rusko pripravuje ofenzívy smerom na Slovjansk. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské jednotky sa neúspešne pokúsili zaútočiť na Lypove, Vasylivku, Maryinku a Novomykhailivku v Doneckej oblasti.

19:00 Ruské sily zničili most medzi Sivierodoneckom a Lysyčanskom. Serhiy Haidai, guvernér Luhanskej oblasti, uviedol, že most predtým vyhodili do vzduchu ruskí splnomocnenci v roku 2014 a potom ho v roku 2016 znovu postavili.

18:15 Ukrajina sa musí stať plnohodnotným členom Európskej únie a nepotrebuje žiadne alternatívy v podobe "európskeho politického spoločenstva", ktoré navrhuje Francúzsko. V sobotu v Kyjeve to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii s portugalským premiérom Antóniom Costom. Správu sme prevzali od agentúry AFP.

17:30 Rusko rozšírilo v sobotu zákaz vstupu na celkovo 963 občanov USA a 26 Kanaďanov. Je to odveta za západné sankcie uvalené na Moskvu za to, že vedie agresiu na Ukrajine. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry DPA.

17:20 Zelenskyj očakáva, že na Ukrajinu bude zhodených viacero raketometov. Predstavitelia viac ako 40 krajín sa stretnú 23. mája na nemeckej leteckej základni Ramstein, aby prediskutovali ďalšiu vojenskú podporu Ukrajine.

17:10 Prezident Zelenskyj povedal, že Rusko kradne ukrajinskú úrodu. Podľa ukrajinského ministerstva pre agrárnu politiku je vývoz obilia obmedzený na 500 000 metrických ton mesačne v porovnaní s 5 miliónmi pred vojnou.

17:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu v Kyjeve stretol s portugalským premiérom Antóniom Costom a stretnutie označil ako "dôležité a zmysluplné". Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Portugalský premiér António Costa navštívil Ukrajinu
Zobraziť galériu (7)
Portugalský premiér António Costa navštívil Ukrajinu  (Zdroj: TASR/AP)

16:30 Ruské sily blokujú dodávky liekov do nemocníc na okupovaných územiach. Podľa Viktora Ljaška 235 zdravotníckych zariadení a 20 pohotovostných tímov, väčšina z nich v Chersonskej oblasti, čelí nedostatku.

16:15 Bezpilotné lietadlá zohrávajú na oboch stranách rusko-ukrajinského konfliktu kľúčovú rolu, hoci o nich obe strany vo veľkom množstve prichádzajú. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v sobotu uviedlo britské ministerstvo obrany. Informujeme podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

16:10 Ukrajina upozorňuje na riziko leteckých útokov z Bieloruska, ktoré sa zatiaľ do vojny na Ukrajine oficiálne nezapojilo. V sobotu to v správe o vývoji situácie v krajine uviedol ukrajinský generálny štáb, informujeme na základe správy agentúry DPA.

16:00 Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) obmedzuje po vojne na Ukrajine dodávky aj spoluprácu s Ruskom. Inštitút rešpektuje rozhodnutia členských štátov. K embargu, uvalenému na Rusko pristupuje rovnako. CERN zatiaľ spoluprácu s ruským inštitútmi nezrušil, rozhodnutie má padnúť na zasadnutí hlavného orgánu v júni. Dotknúť sa to môže vyše 1000 ruských vedcov. Pre médiá to v sobotu v Ženeve uviedol fyzik a zástupca koordinátora pre riadiaci systém detektora ALICE Peter Chcochula. CERN v sobotu navštívila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

15:20 Irpeň navštívil portugalský premiér Antonio Costa.

15:15 Ukrajina spúšťa horúcu linku pre vojakov ruskej armády, aby sa vzdali. Po zachytení hovorov vojakov naverbovaných Ruskom v Rusmi okupovaných častiach Ukrajiny, ktorí svoju službu prirovnávajú k otroctvu a žiadajú o pomoc, bola v roku 2024 spustená horúca linka, aby sa vzdali.

14:25 Rusko zakázalo vstup na svoje územie viac ako 900 Američanom vrátane prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena či riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama Burnsa. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

14:15 Ukrajinský veľvyslanec v Poľsku Andrij Deščycia sa v mene svojej krajiny poďakoval Poľsku za prijatie miliónov ukrajinských utečencov. Takisto vyjadril presvedčenie, že Európska únia čoskoro uvoľní miliardy eur pre Poľsko, aby náklady za pomoc Ukrajine neniesol poľský ľud. TASR o tom informuje na základe sobotňajšej správy agentúry AP. "Som znepokojený, pretože neviem, kde sú hranice tejto pohostinnosti, pohostinnosti Poliakov," povedal Deščycia v piatkovom rozhovore pre AP.

14:00 Podľa britského ministerstva obrany sa Rusku môžu minúť pozorovacie drony.

13:30 Ruské ostreľovanie zničilo hudobnú školu v Doneckej oblasti. Hudobnú školu v meste Sviatohirsk ostreľovali ruské sily v sobotu skoro ráno, informoval guvernér Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Škola je teraz podľa Kyrylenka úplne zničená. Infromoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

13:15 Americký prezident Joe Biden podpísal zákon o poskytnutí pomoci Ukrajine v objeme takmer 40 miliárd dolárov. Oznámil to dnes Biely dom. Podľa médií ide o najväčší balík americkej zahraničnej pomoci za posledných aspoň 20 rokov. Návrh vojenskej a humanitárnej podpory už schválila ako americká Snemovňa reprezentantov, tak senát. Biden pôvodne navrhoval pomoc zhruba o sedem miliárd dolárov nižšiu, jeho rýchly súhlas s navrhovanou pomocou sa ale očakával.

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (7)
Americký prezident Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

13:05 Postoj obyvateľov Rakúska k členstvu v Severoatlantickej aliancii (NATO) sa nezmenil a neovplyvnil ho ani plánovaný vstup Švédska a Fínska do NATO po ruskej invázii na Ukrajinu. Vyplýva to z nového prieskumu, podľa ktorého je za zachovanie neutrality 70 percent Rakúšanov. Informovali o tom rakúske médiá. V prieskume pre aktuálne vydanie spravodajského týždenníka Profil len 16 percent opýtaných vyjadrilo názor, že Rakúsko by malo rovnako ako Švédsko a Fínsko vstúpiť do NATO. Štrnásť percent respondentov sa k otázke nevyjadrilo.

12:30 Vojnové zločiny na Ukrajine budú trestne stíhané a zverstvá spáchané počas ruskej invázie "nezostanú nepotrestané". Vyhlásil to v sobotu komisár Európskej únie pre spravodlivosť Didier Reynders, informovala agentúra DPA. Reynders pre talianske noviny La Stampa povedal, že vojnové zločiny na Ukrajine vyšetruje 11 členských štátov EÚ, pričom dosiaľ identifikovali viac než 600 podozrivých osôb. Vyšetrovania prebiehajú na Ukrajine, no tiež v rôznych iných európskych krajinách pomocou výpovedí ľudí, ktorí utiekli pred násilím a bojmi, uviedol Reynders.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders
Zobraziť galériu (7)
Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders  (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

12:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre ukrajinských novinárov povedal, že dnes Ukrajinu vo vojne bráni 700 000 vojakov. "K dnešnému dňu je to 700 000 – tu môžete vidieť výsledok práce 700 000 ľudí, ktorí bojujú. 700 000. Toto je čas vojny." Zelenskyj dodal, že tento počet ľudí a techniky je roztrúsený po celej krajine. Informovala o tom Ukrajinska Pravda.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

11:45 Rusko tvrdí, že jeho ozbrojené sily zničili pri raketovom útoku na severozápade Ukrajiny veľkú dodávku zbraní poskytnutých Západom. Oznámilo to v sobotu ruské ministerstvo obrany, informovali agentúra AFP a televízia BBC. Ruský rezort uviedol, že strely dlhého doletu Kalibr odpálené z mora zničili "veľkú zásielku zbraní a vojenského vybavenia" dodanú Spojenými štátmi a európskymi krajinami neďaleko železničnej stanice v meste Malyn v Žytomyrskej oblasti, ležiacej východne od Kyjeva.

11:20 Vojnu na Ukrajine možno ukončiť len prostredníctvom diplomacie, uviedol v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyjadril sa v čase uviaznutých rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou, informuje agentúra AFP. Vojna "bude krvavá, bude sa bojovať, ale definitívne sa skončí len prostredníctvom diplomacie", povedal Zelenskyj pre ukrajinskú televíziu.

11:00 Pred pobočkou reštaurácie McDonald's na moskovskej železničnej stanici sa tento týždeň tvorili dlhé rady. Išlo totiž o jednu z posledných mála reštaurácií americkej siete, ktoré zostali otvorené. Ruskí klienti si tak chceli pred odchodom McDonald's z tamojšieho trhu dopriať posledné obľúbené jedlá. Americký reťazec rýchleho občerstvenia sa medzitým 19. mája dohodol na predaji svojej ruskej siete jednému z držiteľov licencie Alexandrovi Govorovi. Ten prostredníctvom svojej firmy GiD LLC v rámci franšízy prevádzkuje 25 reštaurácií. 

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu