Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň osemdesiaty piaty (19. máj 2022)

Vadim Šišimarin Zobraziť galériu (21)
Vadim Šišimarin (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Rusko v stredu vyhlásilo, že nasadilo na Ukrajine sofistikované laserové zbrane, ktoré sa používajú na likvidáciu dronov. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského takéto vyhlásenia svedčia o "úplnom krachu invázie", ktorý núti Moskvu k tvrdeniam o nasadení nových "zázračných" zbraní. Dianie sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

84. deň vojny na Ukrajine

84. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)

ONLINE

21:59 Nemecko spoločne s Holandskom v súčasnosti nevedia Ukrajine dodať viac ako 12 húfnic, ktoré už Kyjevu prisľúbili. Vo štvrtok to na spoločnej tlačovej konferencii v Haagu oznámili nemecký kancelár Olaf Scholz a holandský premiér Mark Rutte. Informuje o tom agentúra DPA. Scholz uviedol, že húfnice "skrátka nie sú k dispozícii" a ich počet pre Ukrajinu nebol určený náhodne. "Zvážili sme... koľko ich musí byť, aby vytvorili funkčnú jednotku," povedal nemecký kancelár. 

21:43 Pravdepodobnosť, že Rusko zaútočí na niektorú z členských krajín Severoatlantickej aliancie, je "veľmi nízka". Uviedol to poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre denník Polska Times, ktorý bol zverejnený vo štvrtok. Na otázku, či je Poľsko v bezpečí vzhľadom na ruskú ofenzívu na Ukrajine, Duda podľa agentúry PAP poznamenal, že hoci je hrozba zo strany Ruska stále prítomná, "pravdepodobnosť, že ktokoľvek - vrátane Ruska - sa odváži napadnúť členskú krajinu NATO, riskujúc stret s... americkou armádou, je veľmi nízka".

Poľský prezident Andrzej Duda
Zobraziť galériu (21)
Poľský prezident Andrzej Duda  (Zdroj: SITA/AP Photo/Beata Zawrzal, file)

21:26 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok oznámil, že jeho krajina kúpila od Ruska rakety Iskander, ktoré Rusi používajú na Ukrajine, ako aj systémy protivzdušnej obrany S-400. Lukašenko nespresnil nakúpené množstvo týchto zbraní, uviedol len, že ich je toľko, koľko armáda potrebuje. Informuje o tom agentúra AFP.

"Dosiahli sme dohodu s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom," povedal Lukašenko, ktorého vyjadrenie bolo zverejnené na účte prezidentskej kancelárie na platforme Telegram. "S takýmito zbraňami je to úplne iná armáda," dodal Lukašenko a dodal, že môže tak spôsobiť nepriateľovi "neprijateľné, kolosálne škody."

21:13 Francúzsko kvôli hrozbám súvisiacim s ruskou agresiou na Ukrajine umiestnilo na základni Severoatlantickej aliancie v Rumunsku nový raketový systém protivzdušnej obrany. Podľa francúzskych médií to oznámil hovorca generálneho štábu francúzskej armády Pascal Ianni.

Hovorca upresnil, že ide o systém krajiny-vzduch novej generácie Mamba, ktorý "dokáže zaistiť ochranu silám pôsobiacim v danej oblasti". Jeho umiestnenie v Rumunsku je určené predovšetkým na ochranu leteckej základne aliancie, na ktorej sa nachádza niekoľko tisíc vojakov, a na "posilnenie odstrašujúcej a obrannej pozície NATO na východnom krídle v Európe".

20:47 Zástupca veliteľa pluku „Azov“ nahral video, v ktorom vyvrátil informácie ruskej propagandy, že sa vzdal a opustil Azovstal . „Operácia pokračuje, podrobnosti o nej nezverejním,“ povedal Svyatoslav Palamar (Kalina).

20:45 Spojené štáty zatiaľ neplánujú poslať vojakov na svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, ktoré v stredu znova otvorili po trojmesačnej uzávere. Vo štvrtok to povedal nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva obrany. Nevylúčil však, že by sa tak nemohlo stať v budúcnosti. Informuje o tom americká televízia CNN. Posledné slovo v tejto veci bude mať americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý sa zatiaľ definitívne nerozhodol, skonštatoval nemenovaný predstaviteľ.

20:28 Predseda Zboru náčelníkov štábov (JCS) armády USA generál Mark Milley telefonoval vo štvrtok so svojím ruským náprotivkom, náčelníkom generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerijom Gerasimovom. Išlo o ich prvý rozhovor, odkedy ruská armáda 24. februára zaútočila na Ukrajinu, uviedlo americké ministerstvo obrany (Pentagón). Informuje o tom agentúra AFP.

20:15 Od začiatku vojny na Ukrajine zneškodnila 1975 leteckých bômb Uviedol to tlačový tajomník Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie Alexander Khorunzhy.

19:54 Senát amerického Kongresu vo štvrtok schválil balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov. Informuje o tom agentúra AFP. Balík pomoci schválil Senát týždeň po tom, ako ho v hlasovaní odobrila americká Snemovňa reprezentantov. Na definitívne schválenie finančnej pomoci Kyjevu je ešte potrebný podpis amerického prezidenta Joea Bidena.

19:27 Britský premiér Boris Johnson telefonoval vo štvrtok s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o vojenskej podpore a o globálnej potravinovej bezpečnosti. Vo vyhlásení to uviedol hovorca britskej vlády, informuje o tom americká televízia CNN. "Lídri diskutovali o pokroku v rokovaniach, pričom sa dohodli na zintenzívnení spolupráce so spojencami, vrátane USA, Francúzska a Nemecka, s cieľom stanoviť dlhodobú bezpečnostnú architektúru pre Ukrajinu," povedal hovorca britskej vlády.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (21)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, Pool)

18:58 Ukrajinské sily oslobodili v priebehu 2 týždňov 23 osád v Charkovskej oblasti. Ruské jednotky pokračujú v ostreľovaní oblastí Černihiv a Sumy, „aby odvrátili naše sily z hlavných smerov“, hovorí ukrajinský generál Oleksij Hromov.

18:37 Pri štvrtkovom ostreľovaní východoukrajinského mesta Sjevjerodoneck zahynulo najmenej 12 ľudí a viac ako 40 osôb sa zranilo. Vo štvrtok to na sociálnej sieti napísal gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, informuje o tom agentúra AFP. Podľa Hajdaja strieľali ruské jednotky na mesto bez zjavne určeného cieľa. Podľa jeho slov môže byť počet obetí ešte vyšší. Oblasť však pre pretrvávajúce ostreľovanie nie je možné skontrolovať, dodal.

Gubernátor Luhanskej oblasti uviedol, že ostreľovanie začalo vo štvrtok ráno a pokračovalo počas celého dňa. Sjevjerodoneck a neďaleké mesto Lysyčansk sú poslednými ohniskami ukrajinského odporu v Luhanskej oblasti.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyVadim Šišimarin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu