Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň osemdesiaty druhý (16. máj 2022)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (9)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Napriek ťažkým ruským útokom kontroluje ukrajinská armáda naďalej približne desať percent územia Luhanskej oblasti na východe krajiny, oznámil v nedeľu večer jej najvyšší predstaviteľ Serhij Hajdaj. Dianie na Ukrajine sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov

Zničenie ruského tanku v regióne Charkov (Zdroj: Facebook/MIL.IN.UA)

ONLINE

20:38 Ruská armáda stratila viac ako 400 vojakov pri pokuse prekročiť rieku Donec v regióne Luhansk. Informuje o tom New York Times s odvolaním sa na údaje Inštitútu pre štúdium vojny.

19:49 Krajiny EÚ by mali prestať s blokádou integračných ambícií niektorých krajín západného Balkánu. Povedal to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rámci pondelňajších rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, na ktorých sa ako hostia zúčastnili aj šéfovia diplomacií západobalkánskych krajín.

19:23 Najmenej desať ľudí zahynulo pri ostreľovaní východoukrajinského mesta Sjevjerodoneck, ktoré je takmer úplne obkľúčené ruskými vojakmi. V pondelok to na sociálnej sieti Telegram napísal gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, informuje agentúra AFP. Ruskí vojaci "ostreľujú Sjevjerodoneck bez prestávky," uviedol Hajdaj. "Najmenej desať ľudí zahynulo. V súčasnosti je oblasť extrémne náročné skontrolovať," dodal gubernátor.

19:20 Ruské sily pravdepodobne opevňujú okupované osady na juhu Ukrajiny, čo naznačuje, že Rusi sa snažia o vytvorenie trvalej kontroly v regióne. Ukrajinskí predstavitelia informovali, že ruské sily začali kopať zákopy a stavať betónové opevnenia v bližšie nešpecifikovaných oblastiach Mykolajivskej a Chersonskej oblasti pri Melitopole a v západnej Záporožskej oblasti. Informujú o tom OS SR. 

19:01 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyhlásil, že Ukrajina "nemá inú možnosť než vyhrať" vojnu proti ruským inváznym silám. Kuleba zároveň vylúčil, že by Kyjev  pristúpil na nejaké ústupky voči Rusku, aby dosiahol zastavenie bojov.

18:24 V dôsledku raketového útoku ruských jednotiek v regióne Odessa bolo vážne zranené šesťročné dievča. Vyšetrovanie sa začalo, informoval úrad generálneho prokurátora Ukrajiny.

18:23 Putin hovorí, že vojenské cvičenia sa budú konať na jeseň. Vojenské cvičenia sa budú konať v Kazachstane, Kirgizsku a Tadžikistane v rámci Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, vojenského bloku pod vedením Ruska, uviedol 16. mája ruský diktátor Vladimir Putin.

18:10 Ruským silám pravdepodobne došli zálohy pripravených na boj, čo prinútilo ruské vojenské velenie spojiť vojakov z mnohých rôznych zložiek, vrátane súkromných vojenských spoločností a zástupných milícií, do zdanlivo pravidelných armádnych jednotiek a námornej pechoty. Približne 2500 ruských záložníkov cvičí v oblastiach Belgorod, Voronež a Rostov, aby posilnili ruské útočné operácie na Ukrajine. Informujú o tom OS SR.

17:44  Ruské sily sa pravdepodobne vzdali cieľa dokončiť rozsiahle obkľúčenie ukrajinských jednotiek od mesta Doneck po Izjum v prospech dokončenia dobytia Luhanskej oblasti. Ruské vojenské velenie bude v budúcnosti pravdepodobne uprednostňovať bitku o Severodoneck, pričom určité úsilie vynaloží na prerušenie ukrajinských pozemných komunikačných liniek (GLOC) vo východnej Doneckej oblasti. Informujú o tom OS SR. 

17:20 Volodymyr Zelenskyj nahral video s poďakovaním armáde 127. brigády, ktorá dosiahla štátnu hranicu s Ruskom.

16:33 Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že s predstaviteľmi ukrajinskej armády dosiahlo dohodu na evakuácii ranených vojakov z oceliarní Azovstaľ v zničenom prístavnom meste Mariupol. Informuje o tom agentúra AFP.

15:49 Západ dúfa v predĺženie konfliktu na Ukrajine v snahe oslabiť Rusko, vyhlásil v pondelok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko na summite členských krajín Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO). Informuje o tom britská spravodajská stanica Sky News.

15:45 Európska komisia v pondelok oznámila, že spúšťa telefónnu linku pomoci pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine.

15:40 Dlhotrvajúci konflikt by uvrhol 9 z 10 Ukrajincov do chudoby. Budovy, cesty, mosty, nemocnice a školy v odhadovanej hodnote 100 miliárd dolárov boli podľa ukrajinskej vlády zničené. Informuje o tom OSN. 

15:25 Švédsko oficiálne požiada o vstup do NATO, oznámila v pondelok švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Krátko predtým sa za podanie žiadosti Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii v parlamentnej rozprave vyslovila väčšina strán.

14:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po takmer troch mesiacoch vojny proti Rusku bez uvedenia dôvodu nahradil šéfa Síl územnej obrany ukrajinskej armády (TrO ZSU). 

Ukrajinské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že Zelenskyj za veliteľa síl územnej obrany vymenoval generálmajora Ihora Tancjuru, ktorý na tomto poste vystrieda Jurija Haluškina. Sily územnej obrany pomáhajú ukrajinskej armáde brániť krajinu vo vojne rozpútanej Ruskom 24. februára, pripomína Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (9)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

14:20 Vstup Fínska a Švédska do NATO môže vyvolať reakciu

Rozhodnutie Fínska a Švédska o vstupe do Severoatlantickej aliancie (NATO) nepredstavuje pre Rusko hrozbu, môže však "vyvolať reakciu". Povedal to v pondelok ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko podľa Putina nemá s Fínskom a Švédskom problémy. Rozšírenie vojenskej infraštruktúry na ich území si však bude vyžadovať reakciu zo strany Moskvy. Putin na summite členských krajín Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO) povedal, že rozširovanie NATO predstavuje pre Rusko problém, píše National Post. Rusko si podľa Putina musí dávať pozor na plány tejto vojenskej aliancie pod vedením USA, ktoré majú za cieľ zvýšiť jej globálny vplyv.

13:50 Celkovo už 3,4 milióna ľudí prišlo z Ukrajiny do Poľska od 24. februára, keď Rusko spustilo na územie svojho suseda vojenskú inváziu. V pondelok dopoludnia o tom informovala poľská pohraničná stráž (SG), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra PAP.

13:40 Kongres Spojených štátov sa bude snažiť ratifikovať žiadosť Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie ešte predtým, než sa v auguste začnú tzv. parlamentné prázdniny. Uviedol to v pondelok líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell po stretnutí s fínskym prezidentom Saulim Niinistöm v Helsinkách. 

13:30 Ukrajinskí pohraničníci odrazili vpád ruskej sabotážnej a prieskumnej skupiny v Sumskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to v pondelok tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj.

13:15 Nemecký kancelár Olaf Scholz chce pokračovať vo svojom úsilí byť sprostredkovateľom v rokovaniach o ukončení ruskej invázie na Ukrajine. V pondelok to uviedol hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (9)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

12:45 Kremeľ v pondelok oznámil, že rozhodnutie Fínska a Švédska vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) bezpečnosť v Európe nezlepší. "Nie sme presvedčení o tom, že vstup Fínska a Švédska do NATO nejakým spôsobom posilní alebo zlepší bezpečnostnú architektúru na našom kontinente," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu