Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty prvý (5. apríl 2022)

Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok mesto Buča v Kyjevskej oblasti Zobraziť galériu (23)
Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok mesto Buča v Kyjevskej oblasti (Zdroj: koláž Topky/SITA)

KYJEV - Civilných obetí v iných oslobodených ukrajinských mestách môže byť "oveľa viac" než v Buči, povedal v pondelok prezident Volodymyr Zelenskyj. Spomenul napríklad mesto Boroďanka západne od Kyjeva, informoval portál britskej stanice Sky News. Dianie sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok mesto Buča v Kyjevskej oblasti

Volodymyr Zelenskyj navštívil v pondelok mesto Buča v Kyjevskej oblasti (Zdroj: Profimedia)

ONLINE

22:00 Dnešný online prenos sa skončil. Ďakujeme, že ste nás sledovali. 

21:58 Desivé fotografie z mesta Borodyanka. 

Desivé fotografie z mesta Borodyanka
Zobraziť galériu (23)
Desivé fotografie z mesta Borodyanka  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Desivé fotografie z mesta Borodyanka
Zobraziť galériu (23)
Desivé fotografie z mesta Borodyanka  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

Desivé fotografie z mesta Borodyanka
Zobraziť galériu (23)
Desivé fotografie z mesta Borodyanka  (Zdroj: Twitter/NEXTA)

21:52 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok obvinil Západ zo snahy zmariť  rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou tým, že podnecuje "hystériu" v súvislosti s násilnosťami spáchanými na civilistoch v ukrajinskom meste Buča.

21:44 Vojna na Ukrajine je dosiaľ jednou z najväčších výziev pre medzinárodný poriadok a mier vo svete. Súvisí to s charakterom ruskej invázie, jej intenzitou a tiež dôsledkami. Povedal to na úvod utorkového zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku generálny tajomník OSN António Guterres. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

Šéf OSN António Guterres počas rokovania BR OSN
Zobraziť galériu (23)
Šéf OSN António Guterres počas rokovania BR OSN  (Zdroj: SITA/UNTV via AP)

21:27 Rumunsko v utorok vyhostilo desať ruských diplomatov. Tamojšie ministerstvo zahraničných vecí tento krok zdôvodnilo tým, že porušili Viedenský dohovor o diplomatických stykoch z roku 1961, informuje agentúra DPA.

21:19 Vraždenie ukrajinských civilistov v meste Buča bolo súčasťou cielenej ruskej kampane zameranej na "zabíjanie, mučenie, znásilňovanie a páchanie zverstiev". V utorok to pred odchodom do Bruselu na stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín NATO a skupiny G7 uviedol americký minister Antony Blinken. Informuje o tom agentúra AFP.

21:10 Ruská raketa zasiahla v pondelok v obliehanom ukrajinskom prístave v Mariupole obchodnú loď, ktorá sa plavila pod vlajkou štátu Dominika. V utorok to oznámil zástupca predsedu námornej správy Ukrajiny Viktor Vyšnov, informuje TASR podľa správ britskej stanice Sky News a agentúry Reuters.

20:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prirovnal v utorok v prejave k poslancom španielskeho parlamentu ničivý útok Ruska na jeho krajinu k bombardovaniu baskického mesta Guernica nacistami v roku 1937. "Je apríl roku 2022, ale vyzerá to ako apríl v roku 1937, keď celý svet počul o jednom z vašich miest, Guernice," povedal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas virtuálneho prejavu k poslancom španielskeho parlamentu
Zobraziť galériu (23)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas virtuálneho prejavu k poslancom španielskeho parlamentu  (Zdroj: TASR/AP Photo/Manu Fernandez)

20:42 Pri ruskom ostreľovaní Mykolajiva zahynulo 12 civilistov, 41 bolo zranených. Rusko ostreľovalo Mykolajiv 4. apríla kazetovou muníciou, napísala generálna prokuratúra.

20:27 „Mrija“ napriek všetkému naďalej žije. Je to symbol neporaziteľnej Ukrajiny. Ukrajinské lietadlo Antonov An-225 označované ako "Mrija" je najväčšie lietadlo na svete. Zostrelené bolo v úvodných dňoch ruskej invázie na Ukrajinu. 

20:15 V Borodyanke môže byť situácia ešte horšia ako v Buči.

19:58 Medzi Ukrajincami klesá podpora vstupu do Severoatlantickej aliancie, upozornil na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na výsledky prieskumu sociologickej skupiny Rejting. Táto podpora podľa denníka klesla skoro na "predvojnovú" úroveň pred ruským vpádom z 24. februára.

19:41 Vraždenie ukrajinských civilistov v meste Buča bolo súčasťou cielenej ruskej kampane zameranej na "zabíjanie, mučenie, znásilňovanie a páchanie zverstiev". V utorok to pred odchodom do Bruselu na stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín NATO a skupiny G7 uviedol americký minister Antony Blinken. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

19:34 Fínsko a Švédsko by boli v Severoatlantickej aliancii vítané, ak by sa do nej rozhodli vstúpiť, ale toto rozhodnutie závisí od oboch krajín. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii v Bruseli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:18 Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj v utorkovom príhovore na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) vyzval na okamžité vyvodenie zodpovednosti za ruské vojnové zločiny páchané počas invázie Moskvy na Ukrajinu. Apeloval tiež na to, aby bolo Rusko vylúčené z BR OSN. Informácia pochádza z agentúry AFP.

19:10 Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid v utorok "dôrazne" odsúdil ruské "vojnové zločiny" na Ukrajine. Ide o prvú otvorenú kritiku Ruska zo strany židovského štátu od vtedy, ako Moskva spustila vojenskú ofenzívu na Ukrajine. Infomrácia pochádza z britského denníka The Guardian. "Zábery a svedectvá z Ukrajiny sú hrozné. Ruské sily spáchali vojnové zločiny voči bezbrannej civilnej populácii. Tieto vojnové zločiny dôrazne odsudzujem," uviedol Lapid vo vyhlásení.

18:59 Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v utorok na pôde Bezpečnostnej rady OSN odmietol obvinenia, že ruské sily spáchali na Ukrajine zverstvá. Ako tvrdí, na takéto obvinenia neexistujú svedecké dôkazy, informuje agentúra AFP.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia
Zobraziť galériu (23)
Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia  (Zdroj: TASR/AP Photo/John Minchillo)

18:51 Rusko musí pozorne sledovať svoj vývoz potravín do nie priateľských krajín, pretože protiruské sankcie západných štátov vyvolali globálnu potravinovú krízu a špirálovitý rast cien energií. Vyhlásil to dnes prezident Vladimír Putin pri porade s predstaviteľmi ruského poľnohospodárstva. Varoval súčasne, že vyššie ceny energií v kombinácii s nedostatkom hnojív prinútia Západ tlačiť peniaze na skupovanie zásob, čo povedie k nedostatku potravín v chudobnejších krajinách.

18:35 Nemecko je vzhľadom na ruské vojnové zverstvá v ukrajinskom meste Buča v zásade pripravené na ďalšie zbrojné dodávky Kyjevu. O ich type však doteraz nie je rozhodnuté, uviedla dnes podľa agentúry DPA nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. K dodávke ťažkých zbraní vrátane tankov vyzýva vládu kancelára Olafa Scholza konzervatívnej opozície. Berlín doteraz poskytol napríklad protilietadlové strely či pancierové päste.

18:24 Udalosti v obci Buča severozápadne od Kyjeva nie sú dielom neposlušnej ruskej jednotky, ale prejavom úmyselnej snahy "zabíjať, mučiť a páchať zverstvá", vyhlásil dnes americký minister zahraničia Antony Blinken.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjBuča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu