Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty tretí (28. marec 2022)

Ukrajinský vojak pred tankom Zobraziť galériu (11)
Ukrajinský vojak pred tankom (Zdroj: SITA/AP Photo)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu pripustil, že nie možné úplne vytlačiť Rusko z územia jeho krajiny. Takýto pokus by podľa neho "viedol k tretej svetovej vojne". Dianie sledujeme ONLINE:

  • Zelenskyj: Prioritami na rokovaniach budú "zvrchovanosť a územná celistvosť".
  • Cez humanitárne koridory uniklo v nedeľu vyše 1100 ľudí.
  • Ďalšie rokovania Ukrajiny a Ruska sa v pondelok začnú v Istanbule
  • Ukrajina žiada OSN o demilitarizovanú zónu okolo černobyľskej elektrárne.
  • Ruské sily sa stiahli z mesta Slavutyč, kde žijú zamestnanci Černobyľu
  • Rusko izolovalo Ukrajinu od námorného obchodu, tvrdí Británia.

Naživo z Ukrajiny


Zelenskyj je v novom videu presvedčený, že vojnu vyhrajú Ukrajinci a chystá sa udeľovať ceny hrdinom krajiny.

Zelenskyj je v novom videu presvedčený, že vojnu vyhrajú Ukrajinci a chystá sa udeľovať ceny hrdinom krajiny (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)


ONLINE

22:01 Členovia ukrajinskej delegácie, ktorí sa zúčastnili na mierových rozhovoroch s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine, popreli správy o tom, že by sa stali obeťou útoku chemickými zbraňami. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

21:16 Británia chce zvýšiť ekonomický tlak na Rusko. V pondelok to povedal britský premiér Boris Johnson počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

21:10 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok oznámil, že sa v utorok "nakrátko" stretne s delegáciami Ruska a Ukrajiny pred tým, ako začnú v Istanbule ďalšie kolo mierových rozhovorov. 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (11)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

20:37 Európska únia musí "motivovať" Ukrajincov v Poľsku, ktorí utiekli pred vojnou vo svojej krajine, aby sa presunuli aj do ďalších krajín bloku. Vyhlásila to v pondelok komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

20:20 Organizácia Spojených národov (OSN) požaduje humanitárne prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou, povedal v pondelok generálny tajomník OSN António Guterres. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v pondelok s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o prebiehajúcich rokovaniach medzi Ukrajinou a Ruskom. Zelenskyj o tom informoval na sociálnej sieti Twitter.

19:44 Ruský oligarcha Roman Abramovič a ďalší vyjednávači na rusko-ukrajinských mierových rozhovoroch mali po rokovaní začiatkom tohto mesiaca príznaky ako pri otrave. Informoval o tom v pondelok denník The Wall Street Journal (WSJ), ktorý sa odvolal na viaceré zdroje oboznámené s incidentom. Informáciu neskôr pre stanicu BBC potvrdila aj Abramovičova hovorkyňa.

19:31 Rusko využíva korupciu na miestnej úrovni ako nástroj vplyvu v balkánskom regióne. Vyhlásil to bulharský premiér Kiril Petkov v pondelok po stretnutí lídrov krajín juhovýchodnej Európy, ktoré sú členmi NATO.

18:57 Ukrajinská vojenská rozviedka zverejnila v pondelok mená a kontaktné údaje 620 ľudí, ktorí sú podľa nej dôstojníkmi ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zapojenými do "kriminálnych aktivít" v Európe. Tvrdenie ukrajinských úradov nebolo možné nezávisle overiť.

18:38 Európska únia potrebuje systém prerozdeľovania ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine založený "na solidarite", a nie na pevne stanovených kvótach. V pondelok to uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová po príchode na rokovanie so svojimi partnermi z členských krajín EÚ v Bruseli. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

18:37 Ruský prezident Vladimir Putin zrejme nie je pripravený robiť kompromisy s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Agentúre Reuters to v pondelok povedal nemenovaný vysoký predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí pred začiatkom ďalšieho kola rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom v Turecku.

18:25 Európa musí byť schopnejšia v oblasti obrany a ruský prezident Vladimir Putin by mal konečne súhlasiť s prímerím a pristúpiť na vážne rokovania. Povedal to v pondelok nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. Správa bola prevzatá z oficiálnej webovej stránky nemeckej vlády.

Olaf Scholz na summite Global Solutions v Berlíne
Zobraziť galériu (11)
Olaf Scholz na summite Global Solutions v Berlíne  (Zdroj: SITA/Annegret Hilse/Pool Photo via AP)

17:48 V ukrajinskom Mariupole zomrelo od 1. marca, kedy začalo obliehanie mesta ruskými silami, podľa odhadov miestnych úradov takmer 5000 ľudí, uviedol web Ukrajinska pravda. V izolovanom meste podľa rovnakej štatistiky, na ktorú sa web odvoláva, naďalej zostáva okolo 170-tisíc ľudí.

17:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v pondelok s talianskym premiérom Mariom Draghim o tom, ako Taliansko pomôže s vytvorením systému, ktorý poskytne Ukrajine bezpečnostné záruky a ochráni ju pred budúcimi hrozbami. 

17:20 Lekári v niektorých častiach Ukrajiny zaznamenali v uplynulých týždňoch dvoj- až trojnásobne vyšší počet predčasných pôrodov. Môže to súvisieť so stresom a zdravotnými problémami, ktoré u rodičiek vznikli počas konfliktu. Informovala o tom stanica BBC.

16:52 Starosta mesta Irpiň, ktoré sa nachádza neďaleko Kyjeva, v pondelok uviedol, že ukrajinské sily získali späť "plnú kontrolu" nad mestom. Tvrdenie starostu však nebolo možné nezávisle overiť. "Dnes máme dobré správy – Irpiň bol oslobodený," povedal starosta Oleksandr Markušyn vo videu na sociálnej sieti Telegram. "Sme si vedomí toho, že útokov na naše mesto bude viac, a budeme ho odvážne brániť," dodal.

16:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky vyhlásil, že niektorých ukrajinských starostov, unesených ruskými okupantmi, našli mŕtvych, iné zase nemožno nájsť vôbec. Uviedla to dnes agentúra Unian s odvolaním sa na rozhovor, ktorý šéf štátu poskytol týždenníku The Economist. Zelenskyj v interview zdôraznil, že Rusko používa rovnaké metódy, po ktorých siahlo v roku 2014 na Donbase na východe Ukrajiny pri vytváraní separatistických "republik".

16:31 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že Moskva sa chystá obmedziť vstup na územie Ruskej federácie pre občanov "nepriateľských štátov", medzi ktoré patria všetky krajiny Európskej únie. Okrem toho budú nové vízové opatrenia platiť aj voči občanom z Británie či Spojených štátov. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúry AFP.

16:02 Ruské médiá hlásia, že Ramazan Kadyrov, vodca Čečenska, prišiel do Mariupolu.

15:48 Krajiny skupiny G7 odmietli požiadavku Moskvy platiť za ruský plyn v rubľoch. Bolo by to porušenie zmlúv, tlmočil dnes ich stanovisko nemecký minister hospodárstva Robert Habeck po tom, čo o problematike so svojimi kolegami na diaľku rokoval. Informuje o tom agentúra DPA, podľa ktorej sa na porade zúčastnili aj zástupcovia Európskej únie.

Rokovanie o situácii na Ukrajine
Zobraziť galériu (11)
Rokovanie o situácii na Ukrajine  (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

15:46 Holandský pivovar Heineken sa rozhodol ukončiť svoje podnikanie v Rusku. Oznámil to v dnešnom vyhlásení. Už predtým Heineken uviedol, že zastaví nové investície a vývoz do Ruska. Na stiahnutie z Ruska sa podľa svojho dnešného oznámenia odhodlal aj dánsky pivovar Carlsberg.

15:26 Ruskí a bieloruskí študenti Masarykovej univerzity v Brne odsúdili v spoločnom videu ruský útok na Ukrajinu. Podľa rektora Martina Bareša prejavila viac ako desiatka mladých ľudí osobnú statočnosť. Chceli dať najavo, že nesúhlasia s krokmi svojich vlád. Bieloruské jednotky sa síce zatiaľ do invázie nezapojili, ruská armáda však operuje aj z bieloruského územia.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu