Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty (25. marec 2022)

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: SITAAP Photo/Rodrigo Abd)

KYJEV - Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili celkovo 50 vojnových aj civilných zajatcov. Výmenu potvrdili obe strany, informovala agentúra AFP. Podľa vyjadrenia Kyjeva ide o vôbec prvú "plnohodnotnú" výmenu zajatcov od začiatku už mesiac trvajúcej ruskej invázie.

  • Lídri EÚ obvinili Rusko z vojnových zločinov a pohrozili mu aj ďalšími sankciami
  • Rusko a Ukrajina si vymenili 50 vojnových a civilných zajatcov
  • Cez humanitárne koridory odišlo vo štvrtok vyše 3300 ľudí
  • Lídri EÚ obvinili Rusko z vojnových zločinov 

 

Naživo z Ukrajiny 

 VIDEO V uliciach ukrajinského mesta Mariupoľ sa v týchto dňoch ťažko bojuje 

V uliciach ukrajinského mesta Mariupoľ sa v týchto dňoch ťažko bojuje (Zdroj: MIL.UA)

ONLINE 

21:55 Ukrajinské sily spustili protiofenzívu v meste Cherson, jedinom veľkom meste Ukrajiny, ktoré od začiatku invázie ovládli ruské jednotky. Povedal to v piatok vysokopostavený predstaviteľ obrany Spojených štátov s tým, že ruské sily nemajú už nad mestom úplnú kontrolu. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a stanice Sky News.

21:47 Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN) v piatok podnikla ďalšie kroky, ktoré sú  reakciou na ruskú inváziu na Ukrajinu. Prijaté rozhodnutia majú "preukázať solidaritu organizácie s ukrajinským ľudom a jej oddanosť vede v službách mieru". Rusko má od 8. marca pozastavený štatút pozorovateľa v CERN.

21:41 Za 30 dní vojny Ruska proti Ukrajine polícia v Poltavskej oblasti zhabala 30 nelegálne vlastnených kusov vojenskej techniky vrátane 11 tankov, 2 obrnených vozidiel, 8 guľometov a 5 pušiek.

21:30 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal zákon o trestnej zodpovednosti za nepravdivé informácie o práci ruských štátnych orgánov, ktoré pôsobia v zahraničí s cieľom chrániť záujmy Ruska a jeho občanov. Informovala o tom agentúra AFP.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (14)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

21:25 CNN uviedla s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Pentagonu, že USA zaznamenali „pohyb určitého počtu vojakov z Gruzínska“. Rusko napadlo Gruzínsko v roku 2008.

21:07 "Je to nepredstaviteľné, videli sme to len v hororoch," uviedol Biden počas návštevy v Poľsku. Putina označil za vojnového zločinca.

20:50 Požiadavka platiť za ruský plyn v rubľoch nezodpovedá uzatvoreným zmluvám, tvrdí Emmanuel Macron.

20:49 Pápež František v piatok vo vatikánskej Bazilike svätého Petra zasvätil Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Ruskú agresiu voči Ukrajine nazval "krutou a nezmyselnou vojnou, ktorá ohrozuje svet" a zdôraznil význam "bratstva a mieru". TASR prevzala správu z agentúry APA.

Pápež František počas svojho príhovoru na Námestí sv. Petra vo Vatikáne
Zobraziť galériu (14)
Pápež František počas svojho príhovoru na Námestí sv. Petra vo Vatikáne  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

20:47 Podľa ruských novín "Novaja Gazeta" prvá skupina 200 militantov libanonského "Hizballáhu" dorazí do Bieloruska budúci týždeň. 29. marca pôjdu na Ukrajinu bojovať za Ruskú federáciu.

20:27 Ruské sily už nemajú plnú kontrolu nad Chersonom, prvým veľkým ukrajinským mestom, ktoré sa silám prezidenta Vladimira Putina podarilo dobyť v rámci jeho invázie, uviedol v piatok vysoký predstaviteľ Pentagonu. Informoval o tom The New York Times.

20:10 Alexander Krasnoyarstev, pilot ruského Su-34, povedal, že pri pokuse o útek po katapultovaní sa zo zostreleného lietadla zabil civilistu, ktorý ho prenasledoval vidlami.

19:56 Prvou známou obeťou paľby z ukrajinských pozícií sa na ruskom území stal vojenský pravoslávny kňaz Oleg Arťomov, napísal v piatok denník Le Parisien. Arťomov prišiel o život vo štvrtok, keď ruskú dedinu Žuravľovka v Belgorodskej oblasti zasiahla raketa typu Smerč vystrelená z ukrajinského územia z pozícií ukrajinskej armády.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVolodomyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu