Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozhodnutie, ktoré môže zastaviť vojnu: Toto sú Putinove podmienky pre Zelenského!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (11)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Russian Presidential Press Service via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj môže upevniť nezávislosť Ukrajiny, avšak za vysokú cenu. Napísal to denník The Jerusalem Post (JP), podľa ktorého sa začínajú objavovať detaily o sobotňajšom rokovaní premiéra Naftaliho Bennetta s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Jeruzalemský denník napísal s odvolaním sa na zdroje blízke týmto rokovaniam, že Rusko dalo "konečnú" verziu ponuky na ukončenie súčasnej krízy a Zelenskyj sa má vyjadriť, či ju prijme, alebo odmietne.

Horšia ponuka ako tá pred inváziou

Podľa zdrojov JP je ponuka horšia ako tá, ktorú mohol Zelenskyj mať pred inváziou, ale „názorové rozpory oboch strán nie sú veľké“. Putin podľa JP nariadil armáde zastaviť operáciu a dodržať prímerie, zatiaľ čo čaká na Zelenského rozhodnutia. Pokiaľ bude odmietavé, dá vojsku príkaz na plné nasadenie, čo môže zmeniť podobu Ukrajiny.

ROZHOVOR Rusko je izolované: Neviem si predstaviť, že Putin vyhrá! Ukrajina teraz nemá prečo ustúpiť (Zdroj: Topky/Maarty)

Podmienky Ruska pre Zelenského 

Zelenskyj má kývnuť na to, že sa vzdá Donbasu a oficiálne uzná proruských disidentov. Ďalej má sľúbiť, že Ukrajina nevstúpi do NATO, pristúpiť na zredukovanie armády a vyhlásiť neutralitu. V prípade odmietnutia zomrú tisíce, možno desiatky tisíc Ukrajincov a je možné, že Ukrajina stratí nezávislosť.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (11)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP))

Bennett podľa zdrojov JP nešiel do Moskvy s úmyslom byť prostredníkom medzi oboma stranami, ale s cieľom zoznámiť sa s Putinovým názorom, jeho duševným stavom a limitom, ktorý nehodlá prekročiť. O tom mal potom informovať Západ.

Putina neodrádzajú ani rastúce komplikácie

Ukrajina a Rusko medzi sebou konajú podľa JP priamo a tieto rozhovory sú závažnejšie, než ako to prezentuje Západ. Kyjev sa o informácie z týchto rokovaní so Západom nedelí, pretože nechce zmierňovať pocit naliehavosti situácie, aký vo svete panuje. Ukrajinci poznajú presne požiadavky Moskvy a vedia, že v najbližších dňoch ich čaká zásadné rozhodnutie. Na Ukrajinu nikto nenalieha, rozhodnúť sa musí Zelenskyj.

Naftali Bennett
Zobraziť galériu (11)
Naftali Bennett  (Zdroj: SITA/Ronen Zvulun/Pool via AP)

Podľa JP je Putin odhodlaný pokračovať a rastúce komplikácie ho neodrádzajú. Naopak. Nemôže cúvnuť, takže čím viac sa bude vojna komplikovať, tým väčší bude tlak na to, aby preukázal, čo dosiahol. Aj keď sa ukázalo, že Rusko nezvíťazí rýchlo, Putin je odhodlanejší než kedykoľvek predtým.

Viac o téme: VojnaPodmienkyRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjNaftali Bennett
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu