Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bhután: Kráľ sa vzdal moci a na pondelok vyhlásil voľby

Kráľ z dynastie Wangčhuk chce v krajine zaviesť demokraciu.
Kráľ z dynastie Wangčhuk chce v krajine zaviesť demokraciu. (Zdroj: SITA)

THIMPHU - V Bhutáne, ktorý posledné storočie ovládala kráľovská dynastia Wangčhuk, sa v pondelok konajú prvé parlamentné voľby. Ide o iniciatívu kráľa, ktorý sa pred vyše rokom rozhodol dobrovoľne vzdať moci v prospech budúcej demokraticky zvolenej politickej reprezentácie.

"V prvom rade, musíte ísť voliť. Každý jeden človek musí využiť toto svoje právo," znelo v nedeľu jedno z posledných kráľových nariadení. Bol to skôr len "otcovský" apel na podriadených, z ktorých značná časť so zmenou režimu nesúhlasí. "Dnes máte dobrého kráľa, ale čo keď zajtra budete mať zlého?" obhajuje kráľ svoj nápad zaviesť v krajine demokraciu. Podľa riaditeľa bhutánskeho denníku Kuensel Kinleyho Dorčiho je to "nespochybniteľný argument" v prospech zmeny.

Obyvatelia malého himalájskeho štátu si tak v pondelok zvolia 47 poslancov novovytvorenej dolnej komory parlamentu. O ich priazeň súperia dve strany, pričom obe, Ľudová demokratická strana (PDP) aj Zjednotená strana Bhutánu (DPT), majú takmer identický program, postavený na prísľuboch znižovať chudobu a zlepšiť infraštruktúru v krajine.

Odporcovia myšlienky prechodu moci z kráľovskej rodiny na demokraticky zvolených politikov sa obávajú najmä toho, že zmena nepriaznivo ovplyvní kultúrne dedičstvo krajiny. Bhután sa až do konca minulého storočia takmer úplne izoloval pred okolitým svetom a jeho technickými vymoženosťami. V krajine je okrem iného úplne zakázané fajčiť, televíziu tu povolili až v roku 1999. Turisti musia za návštevu platiť kráľovi vysoké poplatky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu