Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň tretí (26. február 2022)

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Twitter/NEXTA)

KYJEV - Ukrajinská metropola v čelila ťažkej noci a boje pokračujú aj dnes. Ruské vojská včera obkľúčili Kyjev a Ukrajina prešla do obrannej fázy. Vladimir Putin sa ocitol na sankčnom zozname a EÚ uvalila na Rusko tvrdé sankcie. Viacerí krajiny zvažujú odstrihnutie Ruska od SWIFT-u. Ukrajinu čaká tretí deň vo vojne.


NAŽIVO z Kyjeva

Ulice druhého najväčšieho mesta Ukrajiny sú prázdne, Charkov je pritom ostreľovaný aj v noci (Zdroj: Profimedia.sk)


Náš ONLINE sa skončil. Hneď ráno sa vám prihlásime s aktuálnymi informáciámi. Ďakujeme, že ste ho sledovali s nami.

1:32 Podľa novinárov zažíva ukrajinské hlavné mesto Kyjev ďalšiu temnú noc plnú explózií a varovania poplašných sirén.

1:30 Podľa vyhlásenia ukrajinskej armády bol zastavený ťažký ruský útok pri meste Charkov. Ruským jednotkám sa však, naopak, podarilo postúpiť pri meste Cherson na juhu, informuje DPA.

1:23 Ukrajinské ozbrojené sily čelia na mnohých miestach silným útokom ruskej armády, píše DPA. Bojuje sa pri Charkove, Chersone či v Luhanskej oblasti.

1:22 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v sobotu večer oznámil, že Ukrajina dočasne zatvorí svoje hranice s Ruskom a Bieloruskom.

Vo videovyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Telegram Šmyhaľ ozrejmil, že od pondelka 28. februára bude prechod z Ruska a Bieloruska na Ukrajinu povolený iba občanom Ukrajiny. V sobotu na tlačovej konferencii Šmyhaľ obvinil Rusko z vojnových zločinov, ktorých sa podľa neho dopustilo, keď počas vpádu na ukrajinské územie útočilo na civilné ciele. Rusko preto bude musieť čeliť "vojenskému tribunálu", vyhlásil premiér.

Ukrajinských občanov v zahraničí vyzval, aby sa zapojili do boja. "Prosím, vráťte sa a dokážte, že ste na strane svetla. Obraciam sa aj na všetky civilizované krajiny: Na koho strane ste?" spýtal sa Šmyhaľ. "Ste na strane vrahov detí, alebo ste na strane veľkých Európanov, ktorí bránia svoju krajinu a svoju slobodu pred agresiou?" dodal podľa televízie CNN. 

1:19 Kyjev zažíva ďalšiu temnú noc plnú explózií a poplašných sirén, informujú podľa ČTK novinári na mieste ruskej ofenzívy. Politici varovali, že Kyjev bude túto noc čeliť doteraz najhoršiemu útoku, a vedenie mesta zaviedlo zákaz vychádzania platný až do pondelkového rána.

1:14 Rusko oficiálne uznalo prvého zabitého ruského vojenského dôstojníka

Hlava Dagestanu Sergej Melikov vyjadril sústrasť rodine dôstojníka Nurmagomeda Gadžimagomedova, ktorého zabili na Ukrajine.

1:08 Moment, kedy strela zasiahla ropný sklad 40 kilometrov od Kyjeva.

00:47 Ruská federácia v nedeľu uzatvorila svoj vzdušný priestor pre lety prevádzkované dopravcami z Lotyšska, Litvy, Slovinska a Estónska. Podľa agentúry AFP o tom informovala Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija).

00:45 V okolí Kyjeva mala byť druhý masívna explózia, hlási CNN. 

00:32 Ďalšie zábery z požiadu skladu ropy.  Mesto sa nachádza 40-kilometrov juhozápadne od metropoly.

00:24 Nad ukrajinskou metropolou Kyjev sa okolo polnoci miestneho času rozozvučali sirény varujúce pred raketovými útokmi a náletmi, informovala britská spravodajská stanica BBC.

00:16 Masívna explózia pri Kyjeve, horí sklad ropy

Podľa prvotných informácií mal v dôsledku bombardovania a streľby horieť sklad ropy vo Vasylkive v kyjevskej oblasti. Ak by to bola pravda, hrozí katastrofa. Výbuch neskôr potvrdila starostka mesta. Z miesta šľahajú obrovské plamene a kúdole dymu. 

00:11 Charkov je takisto pod ťažkou paľbou

26. február 2022

23:59 Kyjev má byť do hodiny napadnutý, Rusko použije všetko, čo má, z hlavného mesta sa ozýva intenzívna paľba

"Za 30 až 60 minút bude napadnutý Kyjev. Rusko nás zasiahne všetkým, čo majú. Cieľom je hlavný trh Bessarabka. Všetky parlamentné rozhovory explodujú," napísala Lesya Vasilenko, poslankyňa tamojšieho parlamentu.

23:54 Streľba v Charkove silnie.

23:50 V obci Zelenovka neďaleko Chersonu zastrelili ruskí vojaci automatickými zbraňami civilného novinára a zasiahli aj bytový dom v Charkove. 

23:45 "Chceme zabrániť Putinovi, aby financoval svoju vojnovú mašinériu," povedala šéfka EK von der Leyenová.

23:26 AKTUÁLNE Nemecká vláda tvrdí, že spojenci sa dohodli na vyradení Ruska zo SWIFT-u.

23:23 Ukrajinská bezpečnostná služba: Konvoj čečenského lídra Kadyrov rozdrvili neďaleko Hostomelu. Informuje o tom Channel 24 s odvolaním sa na vlastné zdroje z ukrajinskej bezpečnostnej služby. 

23:22 USA zvažujú sankcie voči ruskej centrálnej banke

Spojené štáty podľa agentúry Bloomberg zvažujú sankcie voči ruskej centrálnej banke. Prezident Biden má na stole návrh zmrazenia rezerv. To by mohlo mať výrazný vplyv na ruskú ekonomiku aj bankový systém.

23:15 Premiér Eduard Heger prisľúbil ukrajinského prezidentovi, že podporí ich vstup do Európskej únie.

 

SĽÚBIL SOM 🇺🇦 PREZIDENTOVI, ŽE PODPORÍME ICH VSTUP DO EÚ Večer som ešte zavolal ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Saturday, February 26, 2022

22:52 Silné explózie v Hostomeli, Kyjeve a ďalších mestách

22:47 Putinovi majú pomôcť Čečenci. Na Ukrajinu bola vyslaná jednotka obávaných čečenských vojakov, ktorí si vyslúžili pomenovanie lovci. Pripravených na boj ich má až 70-tisíc. Včera to v prejave oficiálne potvrdil líder Čečenskej autonómnej republiky Ramzan Kadyrov. Objavili sa tiež zatiaľ nepotvrdené správy o existencii zoznamu Ukrajincov, ktorých majú mať Čečenci v hľadáčiku s cieľom tieto osoby zajať, či dokonca zabiť.

22:45 Krajiny EÚ by mali kompletne uzavrieť vzdušný priestor Rusku. "Všetky krajiny Európskej únie sú pripravené uzavrieť vzdušný priestor Rusku," uviedol novinár. 

22:29 Ruská invázia Ukrajiny, stav k 22:00.

> Berďansk - letisko obsadené
> Černigov, Charkov, Kyjev, Sumy - ostreľované
> Mykolaiv a Mariupoľ - boje

22:27 Mesto Mykolajiv blízko chersonskej oblasti po bojoch.

22:19 Za prvých 24 hodín vojny proti #Ukrajine stratilo #Rusko viac vojakov ako za 8 rokov vojny v Sýrii, uviedol The Economist, ktorý cituje Nexta.

22:09 V noci sú možné masívne raketové útoky

"Najmä na Černihiv (Černigov) a ďalšie mestá v regióne. Nepriateľ z beznádeje použije všetko, čo má, a dokonca je ochotný bombardovať mestá. Ak je to možné, strávte túto noc v úkryte," píše Nexta.

21:56 Nepriateľ do mesta neprenikol, noc bude ťažká

Podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička nepriateľ do mesta nevnikol, ale v Kyjeve operujú sabotážne skupiny, citovala vyjadrenie starostu na Telegrame agentúra Unian. Sabotérov zneškodňuje armáda, orgány činné v trestnom konaní a obrana. Rusko ostreľuje obytné štvrte v hlavnom meste.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Andreas Gebert)

"Dnes došlo k stretom a potýčkam. Pokračujú v niektorých oblastiach aj teraz," povedal. Ťažká bude podľa Klička aj noc. "Vojská sa stále ponáhľajú do Kyjeva," povedal. Od soboty 17-tej hodiny do pondelka ôsmej hodiny ráno bol vyhlásený zákaz vychádzania. Metro a verejná doprava nefunguje. V uliciach mesta sa smú pohybovať len osoby so špeciálnymi preukazmi, výnimkou je len presun do krytu v prípade náletu.

21:47 Námestník ministra vnútra Ukrajiny Anton Geraščenko vyhlasuje, že ozbrojené sily Ukrajiny zastavili postup nepriateľa z východu.

21:42 "Odoberte agresorskej krajine právo hlasovať v Bezpečnostnej rade OSN, označte konanie Ruska za genocídu ukrajinského ľudu, pomôže s odvozom tiel ruských vojakov. Toto som povedal v rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom," uviedol Zelenskyj.

21:40 Prezidentka Zuzana Čaputová zajtra predpoludním navštívi obec Ubľa a tamojší hraničný priechod, aby sa oboznámila so situáciou na slovensko-ukrajinskej hranici, informovala Kancelária prezidentky.

21:35 Ruská delostrelecká paľba zasiahla kyjevskú detskú onkologickú nemocnicu Okhmadyt, pričom zabila jedno dieťa a dve zranila spolu s dvoma dospelými, píše Kyjev Independent. Očití svedkovia uviedli, že mesto je pod paľbou viacnásobných raketových systémov.

21:32 Ostreľovanie hlavného mesto Kyjeva pokračuje. Miestne médiá hlásia ďalší letecký poplach. 

21:30 Ruskí okupanti útočia na Charkov. Na videu počuť množstvo striel.

21:29 Ruské straty za posledných 24 hodín. 

21:11 V Kyjeve zneškodnili 15 sabotérov, ktorí sa dostali do civilných áut.

V Kyjeve zneškodnili 15 sabotérov, ktorí sa dostali do civilných áut (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

21:10 Obyvatelia Odessy sú pripravení na "votrelcov" z Ruska.

21:09 Zábery zostreleného ruského vrtuľníka Mi-24 v Chersonskej oblasti na Ukrajine.

Zábery zostreleného ruského vrtuľníka Mi-24 v Chersonskej oblasti na Ukrajine (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

20:49 Kyjev čaká ruská ofenzíva v plnej sile

Výstraha pred náletom v Kyjeve. Ľudia musia urýchlene ísť do najbližšieho úkrytu.

20:42 Zelenskyj vyzval OSN, aby vojnu vyhlásila za genocídu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa žiada OSN, aby vyhlásila ruské akcie na území Ukrajiny za genocídu a pozastavila hlasovacie práva Moskvy v Bezpečnostnej rade.

20:22 Okupantov budú na dopravných značkách vítať nápisy... "Vitajte v PEKLE!"

20:18 Obyvatelia Charkova sú vo veľkom nebezpečí

"Dnes večer majú obyvatelia Charkova prísny zákaz opustiť svoje domovy a úkryty," píše Nexta na Twitteri. 

19:59 Ostreľovanie Charkova, mesto čaká dlhá a ťažká noc. 

19:54 V Kyjeve padajú strely blízkeho dosahu.

19:45 Útok Ruska na Ukrajinu je zlomovým bodom v histórii

Ruská invázia na Ukrajinu predstavuje zlomový bod v histórii, vyhlásil v sobotu nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz, informuje AFP. Scholzove vyjadrenia prišli krátko po tom, čo spolková vláda v Berlíne v rámci významného obratu v doterajšej politike odobrila rozsiahlu dodávku zbraní na pomoc Ukrajine. "V tejto situácii je našou povinnosťou podporovať Ukrajinu v jej obrane voči prenikajúcej armáde (ruského prezidenta) Vladimira Putina podľa našich najlepších možností," podotkol Scholz a zdôraznil, že Nemecko "stojí blízko pri Ukrajine".

19:44 Dvaja dánski novinári utrpeli strelné poranenia

Dvaja dánski novinári utrpeli na Ukrajine strelné poranenia, keď na ich auto v sobotu pálili neznámi strelci. Informoval o tom zamestnávateľ novinárov, denník Ekstra Bladet. Na Ukrajine prebieha už tretí deň celoplošný útok Ruska, pripomenula tlačová agentúra AFP. Reportér Stefan Weichert a fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen boli "urýchlene prevezení do nemocnice a sú mimo ohrozenia života", uviedol dánsky denník Ekstra Bladet. Obaja žurnalisti robili reportáž o vojne neďaleko severovýchodného ukrajinského mesta Ochtyrka, približne 50 kilometrov od ruskej hranice, dodal denník. Zranení boli aj napriek tomu, že mali na sebe nepriestrelné vesty.

19:37 Podľa monitorovacej stránky protestov OVD-Info bolo za posledné tri dni v Rusku zadržaných pri protivojnových protestoch celkovo 2692 ľudí. Najmenej 1370 z nich bolo zadržaných pri protestoch v Moskve, uviedla CNN.

19:35 Hackeri zaútočili na viaceré slovenské médiá.

19:19 Kyjev a jeho predmestia sú pod paľbou. Aktivuje sa letecký poplach. Zákaz vychádzania platí od 17 do pondelka do pondelka.

19:18 Bombardovanie v meste Sumy. 

19:17 Ruskí vojaci vyhodili do vzduchu priehradu, aby obnovili zásoby vody na Krym

Ruskí vojaci vyhodili do vzduchu priehradu, ktorú postavila Ukrajina na juhu v Chersonskej oblasti a ktorá v roku 2014 odrezala Ruskom anektovaný Krymský polostrov od zásob vody. V sobotu o tom informovala televízna stanica ruskej armády Zvezda, na ktorú sa odvolala nemecká tlačová agentúra DPA. Priehrada odrezala dôležitý Severokrymský kanál od rieky Dneper - práve tento kanál privádzal vodu z Dnepra na polostrov Krym.

Ruskí výsadkári obsadili kanál po začatí útoku Ruska na Ukrajinu. Krym bral do anektovania až 90 percent svojich zásob vody práve z tohto kanála. Z dôvodu blokády šéf krymskej administratívy Sergej Aksionov nariadil obyvateľom, aby obmedzili používanie vody. Úroveň podzemnej vody na Krymskom polostrove výrazne klesla a vyschli veľké oblasti, ale to aj z dôvodu nedostatku zrážok.

19:13 Medvedev hrozí za sankcie zabaviť majetky cudzincov v Rusku a ukončiť ŠTART III

Rusko by mohlo v reakcii na sankcie prijaté Západom kvôli ruskej invázii na Ukrajinu zabaviť majetok podnikov a občanov zo Spojených štátov, krajín Európskej únie a ďalších štátov. Mohlo by tiež odstúpiť od novej dohody ŠTART III. Uviedol to dnes bývalý prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je teraz podpredsedom bezpečnostnej rady. Za nespravodlivé označil piatkové rozhodnutie pozastaviť členstvo Ruska v Rade Európy.

Dôvodom sankcií uvalených na Rusko nie je podľa Medvedeva nič iné ako politická impotencia Západu. "No, sankcie sú prijímané zo zjavného dôvodu. Z politickej impotencie, ktorá vznikla na základe neschopnosti zmeniť kurz Ruska. A tiež - v nádeji, že sa ospravedlnia za hanebné rozhodnutia, ako je zbabelý útek z Afganistanu," napísal exprezident na sociálnej sieti VKontakte. "Tieto zákazy, samozrejme, vôbec nič nezmenia," vyhlásil Medvedev.

19:11 Nemecko schválilo dodávky zbraní na Ukrajinu, uviedol vládny zdroj

Nemecko schválilo dodávky 400 protitankových raketometov na Ukrajinu, informoval v sobotu vládny zdroj. Je to zásadný obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá zakazuje vývoz zbraní do konfliktných oblastí, informuje AFP. "Vzhľadom na napadnutie Ukrajiny Ruskom je vláda pripravená uvoľniť materiál súrne potrebný na obranu Ukrajiny," napísal zdroj v oznámení.

19:02 Ruská stíhačka Su-30 bola zničená protilietadlovou raketovou jednotkou Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny v Čiernom mori.

 

В акваторії Чорного моря зенітним ракетним підрозділом Повітряних Сил Збройних Сил України знищений російський винищувач...

Posted by Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces on Saturday, February 26, 2022

19:01 Nemecko pracuje na obmedzení prístupu Ruska k bankovému systému SWIFT

Nemecko v sobotu oznámilo, že pracuje na vylúčení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT "cieleným a funkčným spôsobom", ktorý by obmedzil akékoľvek kolaterálne škody. Informovala o tom agentúra AFP. "Súčasne urýchlene pracujeme na obmedzení kolaterálnych škôd  z vylúčenia zo SWIFT-u tak, aby (opatrenie) zasiahlo tých správnych ľudí," uviedli nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a minister hospodárstva Robert Habeck v spoločnom vyhlásení. "To, čo potrebujeme, je cielené a funkčné obmedzenie SWIFT-u," dodali.

18:42 Zelenskyj v ďalšom prejave zhrnul najnovšie správy z vojny a prihovoril sa ľuďom: Budeme bojovať tak dlho, ako to bude potrebné

"Budeme bojovať tak dlho, ako to bude potrebné na oslobodenie krajiny. Ak sa už v krytoch rodia deti, aj keď ostreľovanie pokračuje, tak nepriateľ v tejto vojne nemá šancu," povedal. 

 

Президент України - Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Володимир Зеленський / President of Ukraine -...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Saturday, February 26, 2022

18:39 Ruskí okupanti mali zostreliť autobus pri dedine Volochiv Jar v Charkovskej oblasti. Päť ľudí zahynulo a šesť bolo zranených. Informuje o tom portál Kyjev Indipendent.

18:38 V Charkove sa bojuje.

18:33 Slovensko sa pripravuje na možný nárast vojnových utečencov z Ukrajiny. V prípade, že hraničné priechody nebudú zvládať nápor Ukrajincov utekajúcich pred vojnou, do prevádzky budú uvedené HOT-SPOTy na hraničných priechodoch.

18:22 Dedina blízko Mariuopoľa bola bombardovaná.

18:08 Pri zásahu bytového domu v Kyjeve raketou zahynuli dvaja ľudia

Dvaja ľudia zahynuli v sobotu pri zásahu bytového domu v Kyjeve raketou. Informoval o tom portál britskej stanice BBC s odvolaním sa na ukrajinské úrady. Ukrajinská pohotovostná služba tiež uviedla, že vážne zranenia utrpelo pri zásahu raketou ďalších šesť ľudí.

Podľa skorších slov hasiča Petra Prokopova, ktorý sa podieľal na záchranných prácach, zasiahlo výškovú bytovú budovu na juhozápadnom okraji mesta, neďaleko Medzinárodného letiska Kyjev-Žuľany, medzi 16. a 21. poschodím. Dva byty zničil oheň, pričom záchranné zložky evakuovali 80 ľudí.

18:04 Ukrajina zničila všetky železničné spojenia s Ruskom, informoval The Kyiv Independent. Štátna železničná služba podľa denníka oznámila, že všetky železničné trate z Ruska na Ukrajinu boli vyhodené do povetria ukrajinskými ozbrojenými silami.

18:03 Počas ruského ostreľovania v oblasti Donbasu dnes zahynulo 19 civilistov, ďalších 73 ľudí bolo zranených. Podľa agentúry Interfax Ukrajina o tom informoval predstaviteľ oblastnej vojenskej a civilnej správy Pavlo Kyrylenko. Podľa televízie Hromadske tiež oznámil, že ďalších päť ľudí Rusi zabili v Charkovskej oblasti pri ostreľovaní autobusu.

17:43 Letisko Berďansk bolo obsadené.

17:22 Fínsko a Švédsko odbili varovania susedného Ruska, že ich prípadné pripojenie sa k NATO by vyvolalo "vážne vojensko-politické následky" zo strany Moskvy.

17:12 Ruská armáda dostala rozkazy na rozšírenie svojej ofenzívy na Ukrajine "všetkými smermi" po tom, čo Kyjev odmietol rokovať v Bielorusku, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení, informuje AFP.

17:10 Explózie už počuť aj z Kyjeva.

17:09 Poľský premiér Mateusz Morawiecki kritizoval v sobotu západné krajiny, ako napríklad Nemecko, za prejavy "neústupčivého egoizmu" tvárou v tvár vojny, ktoré Rusko vedie na Ukrajine. Podľa Morawieckeho sú potrebné skutočne "zdrvujúce sankcie", informovala agentúra AFP.

"Dnes nie je čas na akýsi neústupčivý egoizmus, svedkom ktorého sme v istých západných krajinách vrátane Nemecka, žiaľ," povedal Morawiecki v Berlíne pred schôdzkou so spolkovým kancelárom Olafom Scholzom. "Preto som sem prišiel... Otriasť svedomím Nemecka. Aby konečne rozhodli o sankciách, ktoré sú skutočne zdrvujúce," povedal poľský premiér reportérom.

17:07 V Charkove aktuálne znejú sirény, mesto je prázdne a počuť aj výbuchy. Informovala o tom reportérka CNN Prima News, ktorá s kameramanom ostala ako jediný zahraničný štáb v blízkosti prvej línie bojov. 

16:56 Lukašenko sa dopustil vlastizrady, Cichanovská sa vyhlásila za národného vodcu Bieloruska

"Urobil z našej krajiny účastníka invázie na Ukrajinu. Vyhlásila som sa teda za národného vodcu Bieloruska, aby som chránila suverenitu a nezávislosť našej krajiny, zastupovala som ju pri rokovaniach o bezpečnosti a krízovom manažmente v regióne," uviedla na Twitteri Svetlana Cichanovská, bieloruská politička, aktivistka a kandidátka v bieloruských prezidentských voľbách v roku 2020.

16:49 Ukrajinský vojak na svojej pozícii pri obrnenom vozidle pri ukrajinskom Charkove.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP/Andrew Marienko)

16:29 Minister vnútra: Obyvateľom Kyjeva sme rozdali 25-tisíc automatických zbraní

Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev rozdali obyvateľom množstvo zbraní, aby mohli odraziť očakávaný veľký útok ruskej armády na metropolu. V sobotu popoludní o tom informovala tlačová agentúra DPA.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP/Emilio Morenatti)

Celkovo rozdali civilistom v Kyjeve 25-tisíc automatických zbraní, ako aj desať miliónov nábojov, uviedol ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj vo videu zverejnenom v sobotu. Obyvateľom poskytli aj protitankové zbrane. "Kyjev sa ubráni," povedal Monastyrskyj. Dodal, že je hrdý, keď vidí, ako ľudia bránia svoje mestá, dediny, ulice a domy. "Organizujú sa sami, nedochádza k rabovaniu ani k lúpežiam," doplnil.

16:21 Ramzan Kadyrov, vodca ruského Čečenska a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, v sobotu povedal, že čečenskí bojovníci boli nasadení na Ukrajinu, a vyzval Ukrajincov, aby zvrhli svoju vládu, píše agentúra Reuters

16:18 Bývalý ruský minister zahraničia Andrej Kozyrev kritizuje Lavrova a schvaľuje sankcie, ktoré na neho uvalili USA a EÚ. "V 90. rokoch bol mojím námestníkom, kryl mi chrbát. Dnes by som si dával pozor, ak by stál za mojím chrbtom."

16:15 V Luhanskom kraji zničili ruský tank. 

16:10 Aktuálny stav bojov na Ukrajine
- Energodar a Berďansk sú pod tlakom Rusov
- Melitopol Rusi zrejme dobylir
- Černihiv, Charkov a Ochtyrka sú ostreľované

16:03 Česká republika od polnoci na nedeľu úplne uzavrie vzdušný priestor aerolinkám z Ruska 

Doteraz smeli lietadlá nad územím ČR prelietať. Českej televízii to oznámil minister dopravy Martin Kupka (ODS), následne informáciu uviedol na twitteri a v tlačovej správe. ČR už o polnoci z piatku na sobotu zakázalo prevádzku všetkých ruských leteckých dopravcov na svojom území. Obmedzenia sa týkali liniek, ktoré by lietali na české letiská. Zároveň Rusko dnes uzavrelo vzdušný priestor pre leteckých dopravcov z Českej republiky, Poľska a Bulharska.

15:58 Ukrajinský minister zahraničných vecí uviedol, že procest odpojenia Ruska od SWIFT-u už začal. 

15:55 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko apeloval na demokratický svet, aby okamžite pomohol zastaviť vojnu Ruska proti Ukrajine. "Priatelia, hovorte to svojim anglicky hovoriacim známym. Celý svet – všetkými možnými spôsobmi – musí zamerať svoje úsilie na ukončenie tejto vojny!"

15:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes svojou správou na twitteri vzbudil dojem, že Turecko súhlasilo s požiadavkou Kyjeva zakázať ruským vojnovým lodiam preplávať úžinami Bospor a Dardanely. O takéto opatrenie Turecko vo štvrtok po začatí ruskej invázie na Ukrajinu požiadali ukrajinské úrady. Ankara zatiaľ nepotvrdila, že na uzavretie úžin skutočne siahla. Rusko podľa agentúry Interfax zatiaľ z tureckej strany takú informáciu nedostalo.

"Ďakujem svojmu priateľovi, prezidentovi (Recepu Tayyipu) Erdoganovi a tureckým občanom za ich silnú podporu. Zákaz preplávania ruských vojnových lodí do Čierneho mora a významná vojenská a humanitárna podpora sú pre nás teraz mimoriadne dôležité. Ukrajina na to nikdy nezabudne!" napísal Zelenskyj na twitteri.

15:50 Ľudia zastavili tank

V meste Černihiv na severovýchode Ukrajiny sa miestni obyvatelia postavili do cesty ruskému tanku.

15:49 Zajatý ruský vojak ubezpečuje, že nechcel ísť na Ukrajinu. "Nechcel som ísť bojovať."

15:46 K výzve na zastavenie vojny na Ukrajine sa pridal aj litovský prezident Gitanas Nauséda

Rusku adresoval v sobotu Rusku naliehavú výzvu na zastavenie bojov na území Ukrajiny, "aj keď sa už napáchalo toľko zla". Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. Vo videozázname zverejnenom na sociálnej sieti Nauséda povedal: "Je strašné vidieť, čo sa deje. Je strašné vidieť umierať ženy a deti."

15:42 Šéf tureckej diplomacie požiadal Lavrova, aby Rusko ukončilo útok na Ukrajinu

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova v sobotu počas telefonického rozhovoru požiadal o ukončenie ruského útoku na Ukrajinu. Čavušoglu takisto pripomenul, že Turecko je pripravené byť hostiteľskou krajinou rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, píše AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Turecký šéf diplomacie Lavrovovi povedal, že ďalšia vojenská eskalácia nepomôže nikomu, informuje AFP s odvolaním sa na zdroj, ktorý chcel zostať v anonymite.

15:30 Slováci by nemali cestovať do určitých oblastí Bieloruska. Rezort zahraničia odporúča necestovať slovenským občanom do určitých oblastí Bieloruska. Informuje o tom na svojom webe.

15:28 Poľsko súhlasí, aby bola Ukrajina prijatá do EÚ. 

15:19 Do dočasného núdzového tábora prijali hasiči zatiaľ 90 utečencov. Prví z nich v ňom našli útočisko dnes o jednej hodine ráno. Podľa informácií z miesta tvoria približne 80 % z došlých utečencov deti.

 

Do dočasného núdzového tábora prijali hasiči zatiaľ 90 utečencov 🤞🏻 Prví z nich v ňom našli útočisko dnes o jednej...

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Saturday, February 26, 2022

15:07 Tajná služba poprela správy o ruských výsadkároch blízko mesta Ľvov

Ukrajinská spravodajská služba SBU poprela v sobotu správy o pristátí ruských vrtuľníkov v Ľvovskej oblasti na západe krajiny. Informovala o tom agentúra DPA. Starosta mesta Ľvov Andrij Sadovyj predtým uviedol, že v blízkosti mesta Brody na severe Ľvovskej oblasti pristáli tri ruské vrtuľníky, ukrajinské jednotky však útok vzápätí odrazili.

Sadovyj na sociálnej sieti Facebook napísal, že v sobotu ráno približne o 9.00 h dorazilo do oblasti asi 90 kilometrov severovýchodne od Ľvova zhruba 60 ruských výsadkárov. Tí sa podľa jeho vyjadrení po zásahu ukrajinskej armády stiahli. "Máme situáciu pod kontrolou," dodal Sadovyj.

14:59 Británia dodá Ukrajine ďalšie zbrane; ruskú inváziu spomalil silný odpor

Británia v sobotu prisľúbila, že bude pokračovať v dodávkach zbraní ukrajinskej armáde v čase, keď sa ruské jednotky snažia preniknúť do metropoly Kyjev. Informovali o tom britská tlačová agentúra PA Media a následne agentúra DPA.

Námestník britského ministra obrany pre ozbrojené sily James Heappey uviedol, že vďaka silnému odporu ukrajinských síl ruskí vojaci zrejme nedosiahli pokrok, v aký dúfali. Varoval však, že obrancov mesta čakajú "ďalšie dni, týždne, mesiace" ťažkých bojov, keď sa ruský prezident Vladimir Putin snaží zvrhnúť ukrajinskú vládu. "Bude to dlhá námaha. Bude to brutálne. Na našich televíznych obrazovkách uvidíme hrozné veci," povedal Heappey pre stanicu BBC. Podľa jeho slov hrozí, že Kremeľ sa vo svetle ukrajinského odporu uchýli k ťažšiemu bombardovaniu.

14:56 Štátny tajomník poľského ministerstva vnútra Pawel Szefernaker v sobotu oznámil, že od začiatku Ruskej invázie na Ukrajinu prišlo cez hranice z Ukrajiny do Poľska 100-tisíc ľudí. "Od začiatku bojov na Ukrajine až do dnešného dňa, pozdĺž celej hranice (Poľska) s Ukrajinou, prekročilo hranice z Ukrajiny do Poľska 100.000 ľudí," povedal Szefernaker v pohraničnej poľskej obci Medyka na juhovýchode krajiny.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR / AP, Milan Kapusta)

Takisto povedal, že 90 percent týchto utečencov má v Poľsku konkrétne miesto, kam sa môžu uchýliť - ako domovy svojich priateľov či rodín. Zvyšné osoby podľa jeho slov žiadajú o pomoc na jednom z deviatich záchytných stredísk zriadených pozdĺž hranice. 

14:53 Muži dobrovoľne nastupujú do obrany krajiny

V ukrajinskom meste Vinnycia sa muži dobrovoľne hlásia k obrane svojej vlasti. "Toto je len jedno malé mesto. Takto je to po celej Ukrajine," píše na FB Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny.

14:45 Slovensko rieši otázku vyhostenia ruských diplomatov

Slovensko sa zaoberá otázkou vyhostenia ruských diplomatov. Po sobotnom rokovaní vlády to potvrdil premiér Eduard Heger s tým, že na európskej úrovni koordinujú, aby sa takýto krok správne načasoval. "Nebudeme váhať. Je to len o zladení, aby sa vyslal jasný a silný signál na zastavenie tejto agresie," vyhlásil. Premiér deklaruje, že bude verejnosť informovať.

14:43 The Guardian zverejnil porovnanie armády Ruska a armády Ukrajiny.

14:40 AKTUÁLNE informácie z Černobyľu. "Žiadna hrozba vplyvom lokálne zvýšených hodnôt žiarenia v Černobyle NEHROZÍ," uviedla stránka. Včera večer ešte prebiehali pravdepodobne menšie strety vojsk aj v dedinách v blízkosti Černobyľskej zóny. Pravoslávna cirkev uviedla, že tam vyhoreli aj kostoly. Včera v oblasti mesta Ivankiv (posledné mesto pred Černobyľskou zónou) ukrajinské jednotky vyhodili do vzduchu most vedúci do Kyjeva, aby tak spomalili postup ruských vojsk.

 

Najnovšia aktualizácia diania v Černobyľskej zóne a okolí ⚠️☢️ (+ odkazy) 🟡 Včera večer ešte prebiehali pravdepodobne...

Posted by Černobyľ on Saturday, February 26, 2022

14:37 Maďarsko neblokuje vylúčenie Ruska zo systému SWIFT

Šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa to uviedol na sociálnej sieti Facebook. "Nie je to pravda! Maďarsko sa nikdy neozvalo voči žiadnemu návrhu sankcií, nič sme neblokovali a ani neblokujeme. Hanba tým, ktorí šíria falošné správy, nech sú akejkoľvek národnosti!!!" napísal Szijjártó. Návrh vylúčiť Rusko zo systému SWIFT má podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského už takmer úplnú podporu medzi členskými krajinami EÚ. "Dúfam, že Nemecko a Maďarsko budú mať odvahu podporiť toto rozhodnutie," vyhlásil.

14:35 Estónsko zakáže ruským leteckým spoločnostiam využívať svoj vzdušný priestor

Estónsko sa pridá k Poľsku a Českej republike a uzatvorí svoj vzdušný priestor pre Rusko v súvislosti s jeho útokom na Ukrajinu, oznámila v sobotu vláda v Tallinne. Informovala o tom agentúra DPA. "Estónsko sa pridáva k iniciatíve Poľska a zakáže všetkým ruským leteckým spoločnostiam využívanie nášho vzdušného priestoru," povedal minister hospodárstva Taavi Aas pre rozhlasovú stanicu ERR. Ako dodal, v tejto súvislosti sa už pripravuje aj návrh príslušného rozhodnutia.

14:30 Hovorca ukrajinského prezidenta poprel tvrdenia Kremľa o tom, že Ukrajina odmietla rokovať a Rusko preto obnovilo boje na Ukrajine. Ukrajina je stále otvorená dialógu.

14:28 Ukrajina vyzvala Červený kríž, aby z územia odstránil mŕtve telá tisícok Rusov

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) by mal odstrániť mŕtve telá "tisícok" Rusov zabitých počas invázie na Ukrajinu a vrátiť ich do Ruska, uviedla v sobotu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC. Vereščuková počas televízneho brífingu povedala, že ide o telá "tisícok okupantov" a "humanitárnu potrebu". "Žiadame, aby telá ruských okupantov opustili územie a boli vrátené do Ruskej federácie," dodala. Ukrajinská vicepremiérka podľa BBC priamo vyzvala MVČK: "Urobte, čo je potrebné, aby sa tento humanitárny problém vyriešil."

14:20 Ozbrojené sily na základe rozhodnutia vlády nasadili 580 vojakov na pomoc policajnému zboru a colnej a finančnej správe v štyroch sektoroch našej východnej hranice. Priamo na deviatich vytypovaných miestach na hranici a na existujúcich hraničných priechodoch plnia vojaci úlohy podľa potreby policajného zboru.

14:17 Kremeľ tvrdí, že Kyjev odmieta konať, preto po pauze obnovil ofenzívu na Ukrajine

Ruské vojenské jednotky podľa Kremľa v piatok pozastavili ofenzívu na Ukrajine, aby umožnili priestor na vyjednávanie. Dnes ale boje obnovili, pretože Ukrajina vyjednávať odmietla. Podľa tlačových agentúr to povedal hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina Dmitrij Peskov.

14:13 Hybridná vojna v plnom prúde

"Ruská propaganda nepozná hraníc a aktuálne sa špekuluje, že Ukrajina sa možno chystá zhodiť „špinavú bombu“ na ruské územie. Toto je chorý fejk. Ukrajina nemá jadrové zbrane, nevykonáva žiadnu prácu na ich vytvorení/získaní," napísal minister zahraničných vecí Kuleba. 

13:53 V Kyjeve sprísnili nariadenia v oblasti zákazu vychádzania

Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v sobotu sprísnili nariadenia v oblasti zákazu vychádzania s cieľom posilniť obranu mesta, informovala agentúra AFP. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že zákaz vychádzania bude v platnosti od 17.00 h do 8.00 h v období od soboty do pondelka rána. Cieľom je podľa jeho slov posilnenie obrany hlavného mesta a zaistenie bezpečnosti obyvateľov.

"Všetci civilisti, ktorí sa počas zákazu vychádzania budú nachádzať na ulici, budú považovaní sa členov nepriateľských sabotérskych a prieskumných skupín," napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.

13:51 O odpojení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT rokuje aj Slovensko

O odpojení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT sa rokuje, potvrdil to premiér Eduard Heger. Robí sa to podľa neho preto, aby Rusko zastavilo svoju agresiu na Ukrajine. Heger tvrdí, že odpojenie Ruska od SWIFT-u je "viac áno ako nie". No zároveň podotýka, že kým nie je úplný súhlas, tak je to jedno. "Sme krajina, ktorú to bude bolieť menej. Sú krajiny, ktoré to bude bolieť výrazne viac, pretože majú väčšiu obchodnú aj platobnú bilanciu s Ruskou federáciou," podotkol predseda vlády.

13:47 Reportérov Českej televízie (ČT) a CNN Prima News na Ukrajine, ktorá čelí útoku ruských jednotiek, dočasne zadržala polícia kvôli podozreniu zo špionáže. Štáb Primy následne donútila opustiť ukrajinské územie, oznámili ČTK zástupcovia televízie. Na problémy štábu ČT upozornil server iDNES.cz.

13:46 Holandsko presunulo ambasádu do Poľska, dodá Kyjevu rakety

Holandsko presúva svoje veľvyslanectvo na Ukrajine do susedného Poľska a rozšíri vojenskú pomoc Kyjevu o 200 protilietadlových rakiet Stinger. Oznámila to v sobotu holandská vláda, informuje TASR s odvolaním sa na správy agentúr DPA a AFP i holandských médií. Ministerstvo zahraničných vecí v Haagu pripomenulo, že holandskú ambasádu už pred týždňom presunuli z Kyjeva do západoukrajinského Ľvova, kde sa však tiež "zhoršuje bezpečnostná situácia".

13:42 "Celé Slovensko sa zomklo a otvára sa utečencom z Ukrajiny. Ďakujem všetkým, ktorí pomáhajú," napísala polícia na sociálnej sieti. 

 

ASPOŇ JEDEN MALÝ ÚSMEV: CELÉ SLOVENSKO SA ZOMKLO A OTVÁRA SA UTEČENCOM Z UKRAJINY ĎAKUJEME VŠETKÝM, KTORÍ...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Saturday, February 26, 2022

13:40 Rusko uzavrelo vzdušný priestor pre leteckých dopravcov z Českej republiky, Poľska a Bulharska. S odvolaním sa na ruskú federálnu agentúru pre leteckú dopravu Rosaviacija o tom informuje agentúra Interfax. Je to odveta za rovnaké rozhodnutie, ktoré kvôli ruskej invázii na Ukrajinu tieto tri krajiny urobili voči ruským leteckým spoločnostiam v piatok.

13:29 Uprostred ukrajinsko-ruskej krízy sa NATO rozhodlo rozmiestniť pozemné, námorné a vzdušné zložky síl rýchlej reakcie NATO "prvýkrát v histórii kolektívnej obrany, uviedla agentúra Andalou. 

13:05 Už len dva súhlasy od odpojenia Ruska zo SWIFT-u. Na odpojenie Ruska od SWIFT-u je potrebný súhlas Nemecka a Maďarska.

13:01 Budove, ktorú zasiahla ruská raketa, hrozí, že sa zrúti. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Civilná ochrana a hasiči Ukrajiny)

13:00 Požiar v bytovom dome v Černigove. Horí na najvyššom poschodí. 

12:58 Rusko nepotrebuje diplomatické vzťahy so Západom

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v sobotu vyhlásil, že Moskva nepotrebuje diplomatické vzťahy so Západom. Reagoval na sériu sankcií voči Rusku oznámených západnými krajinami, ktoré označil za známku "politickej bezmocnosti". Informácie priniesli stanice BBC a Sky News, ako aj agentúry DPA a AP.

12:56 Prvý konkrétny efekt odvety, o ktorej rozhodol Západ po útoku Moskvy na Ukrajinu. Nákladná loď prevážala autá a smerovala do Petrohradu, bola podozrivá, že patrí ruskej spoločnosti. Blokádu spustili francúzske colné orgány počas tranzitu v oblasti Honfleur v Lamanšskom prielive v Normandii. Jednotku prepadli a zadržali v prístave Boulogne sur Mer. Informuje portál Corriere Della Serra.

12:53 Aktuálne z Melitopoľa.

12:42 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl sumarizuje aktuálne informácie k ruskej invázii:
- Nepriateľ pokračuje v ofenzíve vybranými smermi. Hlavné úsilie sa sústreďuje v operačných obvodoch Polisskyi, Siverskyi, Slobozhanskyi a Tavriyskyi. Hlavným účelom operácie okupantov je obkľúčiť a zablokovať Kyjev, „demilitarizovať“ a „odnárodňovať“ Ukrajinu a prinútiť ukrajinské vedenie, aby zmenilo svoj politický kurz na ruské pomery.

 

📍 General Staff of the Ukrainian Armed Forces: Operational information as of 11:00 AM on Russian invasion 🔵The enemy...

Posted by Ukraine Сrisis Media Center on Saturday, February 26, 2022

12:36 Rusi do vojny verbujú aj veľmi mladých chlapcov. Na zábere vidieť mladého vojaka, ktorý čelí nahnevaným Ukrajincom. Aj toto je smutná tvár zbytočnej vojny...

12:33 "Víťazstvo bude naše!" napísal generálporučík Valery Zalužny.

 

Перемога буде за нами! - Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine генерал-лейтенант Валерій Залужний

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Saturday, February 26, 2022

12:31 V Charkove bol zadržaný ruský sabotér. Ďalších našli ukrytých v rôznych podzemných úkrytoch.

12:28 Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v sobotu médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za "napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny". Médiám v opačnom prípade hrozí zablokovanie a pokuta.

Roskomnadzor vo svojom vyhlásení viacero nezávislých médií vrátane televízie Dožď a nezávislých novín Novaja Gazeta obvinil zo šírenia "nespoľahlivých spoločensky významných nepravdivých informácií" o ostreľovaní ukrajinských miest ruskou armádou a o úmrtiach civilistov, píše AFP.

12:17 Slovensko rokuje o ukončení prevádzky ruských stíhačiek Mig-29 na Sliači a poslaní ruských technikov späť do vlasti. Vyhlásil to v sobotu minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) po rokovaní vlády s tým, že vzdušný priestor SR by mohol byť chránený geograficky blízkym spojencom.

11:47 Rozhodnutie vylúčiť Rusko z platobného systému SWIFT padne v priebehu niekoľkých dní. Agentúre Reuters to povedal zdroj z únijnej centrálnej banky.

11:44 Rezort vnútra zriadil kontakty, na ktoré sa môžete obrátiť s pomocou pre Ukrajincov. Ľudia môžu poskytnúť pomoc prostredníctvom mailu pomocpreukrajinu@minv.sk alebo telefonicky na čísle +4212/48 59 33 12. 

11:41 Ukrajina žiada Červený kríž o pomoc s dopravou. "Ruskí votrelci nesú veľké straty. Na Ukrajinskej zemi sú tisíce ich tiel." Pozrite si apel Iriny Vereďukovej na Medzinárodný výbor Červeného kríža o pomoc s dopravou.

11:35 Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur. Schválila to v sobotu vláda. O darovanie materiálu požiadala Ukrajina. Ministerstvo obrany SR preto navrhlo darovať vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur a taktiež materiál vo vlastníctve Štátnych hmotných rezerv SR v hodnote 8,4 milióna eur.

11:34 Veľvyslanectvo SR v Kyjeve zostáva naďalej funkčné v minimalistickom zložení pod vedením veľvyslanca Mareka Šafina. Oznámil to v sobotu minister zahraničných vecí Ivan Korčok. 

11:32 VIDEO Premiér Eduard Heger s ministrom obrany po rokovaní vlády. "Slováci, som na vás hrdí, ako sa zapájate a pomáhate vojnovým utečencom," povedal premiér.

Na Slovensku platí MIMORIADNA situácia, SR rokuje aj o ukončení prevádzky ruských stíhačiek (Zdroj: Topky/Maarty)

11:20 Na Slovensku nastane od soboty obeda mimoriadna situácia

Na Slovensku nastane od soboty 12.00 h mimoriadna situácia. Vyhlásenie mimoriadnej situácie súvisí s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Rozhodla o tom vláda na sobotnom rokovaní.

11:08 Odolali sme a úspešne odrazili nepriateľské útoky

"Boje pokračujú. V mnohých mestách a okresoch nášho štátu. Ale vieme, čo chránime – krajinu, zem, budúcnosť detí. Kyjev a kľúčové mestá v okolí hlavného mesta ovláda naša armáda. Okupanti chceli zablokovať centrum nášho štátu a dali sem svoje bábky ako v Donecku. Porušili sme ich plán," hovorí Zelenskyj v novom videu. 

10:57 Česká vláda schválila zaslanie ďalej vojenskej pomoci Ukrajine. Ako v sobotu oznámilo ministerstvo obrany v Prahe, ide o guľomety, samopaly, ostreľovacie pušky, pištole a príslušnú muníciu v hodnote 188 miliónov českých korún, informuje na svojom webe český Deník N.

10:55 Ukrajina sa hrdisky bráni ruskému útoku, napísal Mikloš

"Všetci sme stále v šoku a premýšľame, čo a ako by sa malo urobiť, aby boli obete čo najmenšie a aby to vojnovému zločincovi Putinovi (ktorého odteraz nebudem nazývať inak ako Putler) nevyšlo a aby sa tá hrôza čo najskôr skončila. Som presvedčený, že zastaviť ho môžu a musia len samotní Rusi, Západ a my všetci však musíme prispieť k tomu, aby sa tak stalo čo najskôr," napísal na sociálnej sieti bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorý od roku 2016 pôsobil ako šéf poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.

 

Ukrajina sa hrdisky bráni ruskému útoku. Všetci sme stále v šoku a premýšľame, čo a ako by sa malo urobiť, aby boli...

Posted by Ivan Mikloš on Saturday, February 26, 2022

10:45 "Slovenský diplomatický konvoj vypravený včera z Kyjeva je v bezpečí na území Rumunska a smeruje na Slovensko," informoval šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. 

 

Slovenský diplomatický konvoj vypravený včera z Kyjeva 🇺🇦 je v bezpečí na území Rumunska a smeruje na Slovensko 🇸🇰....

Posted by Ivan Korčok on Saturday, February 26, 2022

10:42 Jelizaveta Peskovová, dcéra hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, zverejnila v piatok večer na sociálnej sieti Instagram príbeh (story), v ktorom odmietla vojnu. Peskovová použila hashtag “nie vojne” napísaný v azbuke, ktorý na internete používajú Rusi, ktorí nesúhlasia s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Vojenskú akciu pritom nariadil prezident Vladimir Putin, ktorému jej otec Dmitrij robí dlhé roky hovorcu a inváziu v médiách označuje ako “špeciálnu operáciu”. Na tému upozornili poľský spravodajský portál Wyborcza.pl aj reportér televízie BBC Francis Scarr pracujúci v Moskve.

10:35 Bývalý prezident Ruskej federácie Dmitrij Medvedev naznačil, že by sa "do Ruska mohol vrátiť trest smrti"

10:33 Pri nočných bojoch o Kyjev bolo zranených 35 ľudí vrátane dvoch detí, uviedol starosta mesta Vitalij Kličko.

10:30 Tento mladý ruský vojak si myslel, že cesta na Ukrajinu je len pokračovaním cvičení. "Ďalší ruský vojak oklamaný Putinom. Neexistuje vôbec žiadna motivácia bojovať proti Ukrajincom!" napísal zástupca ministra vnútra Anton Geraščenko. 

10:24 Rusi nezískali žiadnu výhodu

"Ozbrojené sily Ruskej federácie nezískali za posledných 24 hodín žiadnu operatívnu a taktickú výhodu, čo naznačuje, že Ukrajina vyhráva," uviedol to poradca vedúceho úradu prezidenta Michaila Podolyaka. "Pochopili sme, že dnešná noc bude ťažká, pretože Ruská federácia musela využiť a využiť všetky svoje zdroje a rezervy, aby nám v našich mestách dala maximálny dopad. Hneď poviem, že sa to nestalo. Ozbrojené sily Ukrajiny spolu s Národnou políciou Ukrajiny kompletne kontrolujú celú situáciu a územie nášho štátu," vyhlásil.

 

Офіс Президента України: Збройні сили Російської Федерації за минулу добу не здобули жодної оперативно-тактичної...

Posted by Міністерство оборони України on Friday, February 25, 2022

10:19 Doterajší počet obetí ruskej invázie na Ukrajinu je podľa ukrajinského ministerstva zdravotníctva najmenej 198. Medzi mŕtvymi sú tri deti. Jej šéfa citovala tlačová agentúra Interfax, podľa ktorej bolo zranených 1115 ľudí vrátane 33 detí. Agentúra Reuters uviedla, že nie je jasné, či mal na mysli iba civilné obete. 

10:10 "Ukrajina bojuje proti útočníkovi so zbraňami v rukách, bráni svoju slobodu a európsku budúcnosť," napísal prezident. "Veríme, že EÚ si vyberie Ukrajinu," dodal. 

9:57 Ukrajinský prezident Zelenskyj žiada prijatie do EÚ

V súvislosti s ruským útokom na Ukrajinu žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijatie svojej krajiny do Európskej únie. Informuje o tom agentúra DPA. "Je to rozhodujúci moment, aby sme raz a navždy ukončili dlhoročnú diskusiu a rozhodli o členstve Ukrajiny v EÚ," uviedol Zelenskyj v sobotňajšom tvíte. Podľa vlastných slov hovoril s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom o "ďalšej účinnej pomoci", ako aj "hrdinskom boji Ukrajincov za svoju slobodnú budúcnosť".

Členstvo Ukrajiny v EÚ bolo dosiaľ pokladané za vylúčené, píše DPA. Takýto krok by podľa expertov okrem iného znemožnil dohodu s Ruskom. Otázka zbližovania s EÚ vyvolala na prelome rokov 2013 – 2014 masové protesty v centre Kyjeva. Situácia viedla k pásu proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Rusko následne anektovalo ukrajinský polostrov Krym a na východe Ukrajiny vypukol separatistický konflikt.

9:42 AKTUÁLNA situácia na slovensko-ukrajinskej hranici
 
Pred konfliktom sme na východnej hranici zaznamenali denne 1444 vstupov. V súčasnosti sme ich za posledných 24 hodín vybavili 10 526, z toho za dnešný deň (do 06.00 hod. 26.02.2022) 4907. Kým za bežného stavu sme vstupujúcich na územie Slovenska vybavovali priebežne, dnes sú čakacie doby na hraničných priechodoch osem až 10 hodín. 

9:38 Pozrite si video, ktoré zachytáva nočné ostreľovanie Kyjeva.

9:37 Rada prokurátorov SR vyjadrila podporu ukrajinským prokurátorom v ich úsilí čeliť porušeniu zásad medzinárodného práva a zaistiť uchovanie územnej celistvosti, zvrchovanosti a slobody Ukrajiny. Prezidentovi Ukrajinskej asociácie prokurátorov Oleksandrovi Shinalskyemu zaslala list. "Rovnakú podporu a solidaritu vyjadruje rada prokurátorov všetkým obyvateľom Ukrajiny," uviedol predseda rady prokurátorov Stanislav Jakubčík.

9:36 Starosta Kyjeva hovorí, že podchod metra bude slúžiť len ako prístrešok. Nebude slúžiť na prepravu.

9:33 Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok (25.2.) schválila Národná rada SR.

9:30 Všetky mosty v Kyjeve majú pod kontrolou ukrajinské ozbrojené sily. Ruské jednotky operujú na ľavom brehu, preto obyvateľov na ľavom brehu mesta prosia, aby neprechádzali na pravý breh.

9:28 Evakuačná kolóna slovenského zastupiteľského úradu je už v Rumunsku

Evakuačná kolóna slovenského zastupiteľského úradu z Kyjeva pred niekoľkými minútami bezpečne prekročila hranice do Rumunska. Oznámil to na sociálnej sieti minister obrany SR Jaroslav Naď. K evakuačnej kolóne sa podľa ministra pridali aj "kolegovia zo slovinského veľvyslanectva v Kyjeve".

9:27 Ukrajinská ambasáda v Moskve sa evakuuje a presúva do Lotyšška.

9:18 Ruské jednotky sa tiež pri Kyjeve snažia ovládnuť vodnú elektráreň, ktorá leží na severnom okraji metropoly na Kyjevskej priehrade. Agentúra Interfax Ukrajina ráno uviedla, že elektráreň je stále pod kontrolou ukrajinskej armády, ale má výpadky. "Elektráreň ale zatiaľ nefunguje, jej personál sa skrýva. Akonáhle skončia boje v oblasti, technici sa okamžite budú snažiť dodávky energie spotrebiteľom obnoviť," citujú ukrajinské médiá ministerstvo energetiky. Informácie sú k siedmej hodine rannej.

9:07 Obytnú budovu v Kyjeve zasiahla ruská raketa, informuje Ukrajina. Na sociálnych sieťach koluje mnoho videí, zatiaľ nie sú informácie o obetiach ani zranených. Budova sa nachádza v oblasti neďaleko letiska Žuljany.

8:50 Zábery, na ktorých vidno, ako Rusko zasiahlo civilnú budovu, sú šokujúce. 

8:42 Čína: Vojna v Ukrajine zašla priďaleko

Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün vyhlásil, že Peking je "hlboko znepokojený" posledným vývinom situácie na Ukrajine. Uviedla to v sobotu agentúra DPA. "Už to prerástlo do takého bodu, ktorý si neželáme vidieť," Čang Ťün povedal počas výnimočného zasadania Bezpečnostnej rady OSN v piatok. "Sme toho názoru, že zvrchovanosť a územná celistvosť všetkých štátov by sa mala rešpektovať a ciele a princípy Charty OSN kolektívne dodržiavať," dodal.

8:35 Západní partneri posielajú zbrane Ukrajine, Zelenskyj ostáva v Kyjeve

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu oznámil, že "partneri" jeho krajiny posielajú zbrane, aby pomohli Kyjevu bojovať proti ruským jednotkám. Informoval tiež, že hovoril telefonicky s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

"Nový deň na diplomatickom fronte sa začal rozhovorom s Emmanuelom Macronom," napísal Zelenskyj na Twitteri. "Zbrane a vybavenie od našich partnerov sú na ceste na Ukrajinu. Protivojnová koalícia funguje!" citovala ho agentúra AFP. Ukrajinský prezident zverejnil na sociálnych sieťach video, že ostáva v Kyjeve a nikam neodchádza. "Neverte fejkom," napísal. 

8:32 Počet obetí sa upresňuje. Práve prebieha evakuácia.

 

Оперативна інформація. м. Київ ⤵️ 26 лютого до ДСНС надійшла інформація, що по проспекту Лобоновського 6 А сталося...

Posted by ДСНС України on Friday, February 25, 2022

8:25 Rusi v noci zasiahli aj civilnú budovu. "Evidujeme ďalší vojnový zločin proti civilnému obyvateľstvu Ukrajiny. Záchranári evakuujú obyvateľov výškovej budovy,  kde zasiahla strela obytnú budovu na 17. a 18. poschodí," uviedli hasiči na FB. 

8:22 V Kyjeve v noci prebiehali ťažké boje a o hlavné mesto sa bojuje doteraz. Ruská armáda narážala na tvrdý odpor, Ukrajina oznámila, že ich útoky sa podarilo odraziť.

8:15 Úrady v Kyjeve varovali pred bojmi v uliciach

Úrady v Kyjeve varovali v sobotu v súvislosti s postupom ruských jednotiek pred pouličnými bojmi v ukrajinskej metropole. "Na uliciach nášho mesta sa teraz bojuje. Žiadame vás, aby ste zachovali pokoj a maximálnu opatrnosť!" píše sa v oznámení. Kto sa podľa neho nachádza v úkrytoch, by v nich aj mal ostať, cituje agentúra DPA. V prípade leteckého poplachu by mali ľudia vyhľadať najbližší kryt. Mesto na tento účel vydalo mapu.

"Keď ste doma, potom nechoďte k oknu, nechoďte na balkóny," píše sa vo výzve s tým, že obyvatelia by mali tiež podniknúť preventívne opatrenia, aby sa chránili pred zraneniami v dôsledku zásahu troskami alebo strelami, uviedla agentúra AP. Starosta Kyjeva Kličko uviedol, že oblasť pri dôležitej elektrárni, na ktorú útočia Rusi, zasiahli nové výbuchy. V Kyjeve platí zákaz nočného vychádzania od 22.00 h (21.00 h SEČ) do 7.00 h miestneho času (6.00 h SEČ).

7:55 Česká republika, Poľsko a Bulharsko v piatok v reakcii na ruskú inváziu Ukrajiny oznámili, že od polnoci nevpustia do svojho vzdušného priestoru žiadne lietadlo ruských aerolínií. Informuje o tom v sobotu agentúra AFP. Poľské aerolínie LOT už v piatok pozastavili všetky lety do Moskvy a Petrohradu. "Od dnešnej polnoci zastavujeme prevádzku všetkých ruských leteckých dopravcov na českom území," český minister dopravy Martin Kupka napísal na Twitteri.

7:47 Americký prezident Joe Biden podpísal dokument o poskytnutí "okamžitej vojenskej pomoci" Ukrajine v hodnote 600 miliónov dolárov. Urobil tak v čase, keď ruské sily v sobotňajších skorých ranných hodinách postupovali ďalej do ukrajinskej metropoly Kyjev, informuje agentúra DPA.

7:40 Kanada sa pripojila k EÚ, USA či Británii a oznámila, že sa taktiež chystá zaviesť nové sankcie priamo na ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa ruského rezortu diplomacie Sergeja Lavrova. S odvolaním sa na vyjadrenie kanadského premiéra Justina Trudeaua o tom informovala agentúra AFP. "Uvalíme sankcie na prezidenta Putina a ďalších strojcov tejto barbarskej vojny," povedal Trudeau s tým, že medzi sankcionovaným bude aj Lavrov. "Títo muži sú najväčšmi zodpovední za smrť a skazu, ktorá sa odohráva na Ukrajine," dodal. Kanadský premiér sa tiež vyslovil za odpojenie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT.

7:35 Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok vyzval ruských vojakov na Ukrajine, aby sa "vrátili do kasární", uviedla v sobotu agentúra AFP. "Nikdy sa nesmieme vzdať. Musíme dať ďalšiu šancu mieru," Guterres povedal novinárom po tom, čo Moskva vetovala rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine.

7:20 Vláda USA uvalila sankcie na Putina, Lavrova a Šojgu

Americká vláda uvalila sankcie na ruského prezidenta Vladimíra Putina, ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ministra obrany Sergeja Šojgu a ďalších členov ruskej bezpečnostnej rady. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. Na sankčnom zozname sa nachádza podľa spravodajskej televízie Sky News aj náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov. Podľa amerického ministerstva financií sú Putin a Lavrov "priamo zodpovední za nevyprovokovaný ruský útok a následnú nezákonnú inváziu" Ukrajiny. 

6:50 Samit Severoatlantickej aliancie (NATO) bol silným odkazom jednoty a zhody medzi 30 krajinami, ktorých je Slovensko súčasťou. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. "Vladimír Putin dúfal, že nás rozdelí, dnes sme však jednotnejší, ako kedykoľvek predtým. A sme odhodlaní brániť naše krajiny, našu suverenitu a našich občanov. Lebo útok na Ukrajinu je aj útokom na demokratické hodnoty našich krajín," povedala hlava štátu.

6:40 Poslanec Ruskej štátnej dumy Michail Matvejev reagoval na situáciu na Ukrajine na sociálnej sieti. "Keď som hlasoval za uznanie DNR (Donecká Ľudová republika, pozn.) a LNR (Luhanská Ľudová republika, pozn.), hlasoval som za mier, nie za vojnu. Chcel som, aby sa Rusko stalo štítom, aby Donbas nebol bombardovaný, nie aby bol bombardovaný Kyjev."

6:30 Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün vyhlásil, že Peking je "hlboko znepokojený" posledným vývinom situácie na Ukrajine. Uviedla to v sobotu agentúra DPA. "Už to prerástlo do takého bodu, ktorý si neželáme vidieť," Čang Ťün povedal počas výnimočného zasadania Bezpečnostnej rady OSN v piatok. "Sme toho názoru, že zvrchovanosť a územná celistvosť všetkých štátov by sa mala rešpektovať a ciele a princípy Charty OSN kolektívne dodržiavať," dodal.

6:28 Vláda Spojených štátov je pripravená pomôcť ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému opustiť Kyjev a zabrániť tak, aby bol zajatý alebo zabitý postupujúcimi ruskými silami. Prezident však zatiaľ odmieta opustiť Kyjev aj krajinu, informoval dnes denník The Washington Post, ktorého správu zaznamenali aj niektoré ruské médiá.

6:24 Ruské jednotky vstúpili do mesta Melitopoľ na juhovýchode Ukrajiny neďaleko Krymu, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na ruské a ukrajinské zdroje. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany, ruské jednotky sa vylodili v meste Azov pri Azovskom mori a obsadili Melitopoľ "bez akéhokoľvek odporu".

6:21 Kyjev naďalej odoláva. Metropolou sa večer rozzvučali sirény, ľudia sú schovaní v úkrytoch. Ulice sú prázdne, po 22. hodine platí zákaz vychádzania.

6:18 Rusko v piatok zablokovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá mala dôrazne odsúdiť ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine. Informovali o tom agentúry AP a DPA. Rezolúcia mala takisto žiadať okamžité zastavenie ruskej invázie a stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny. Za rezolúciu hlasovalo 11 krajín z 15-člennej Bezpečnostnej rady. Rusko podľa očakávaní rezolúciu vetovalo, pričom Čína, India a Spojené arabské emiráty sa zdržali hlasovania. Nemenovaný zdroj z Bieleho domu pre AP však uviedol, že po hlasovaní BR OSN sa bude o podobnom texte hlasovať aj na Valnom zhromaždení OSN, v ktorom nemá žiaden z jeho 193 členov právo veta.

6:15 Starosta Kyjevu Vitalij Kličko označil situáciu v meste za "hrozivú" a dodal, že ukrajinskí vojaci strážia mosty a všetky dôležité prístupové body.

"Dnešná noc bude najťažšia, nesmieme prísť o hlavné mesto," povedal v krátkom videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred začatím ruského útoku na Kyjev. Dodal, že o osude krajiny sa rozhodne túto noc.

6:13 Ruské vojská útočia na Kyjev

V hlavnom meste Ukrajiny prebiehajú v noci z piatku na sobotu boje. Podľa britskej stanice BBC otriasli Kyjevom viaceré explózie. Silný výbuch bolo počuť neďaleko centrálneho Námestia nezávislosti (Majdan) a viaceré explózie boli hlásené v sídlisku Troješčina. Podľa svedkov delostreleckú paľbu na Kyjev je počuť na kilometre ďaleko od centra mesta. Ukrajinské médiá informujú taktiež o streľbe, pričom "extrémne tvrdý boj" prebieha neďaleko kyjevskej zoologickej záhrady. Na kyjevskej ulici Víťazstva je na videách vidno horiace vozidlá.

6:11 Viacerí poltiici, svetoví lídri i odborníci vrátane šéfa NATO Jensa Stoltenberga potvrdili, že cieľom Ruska je nastoliť na Ukrajine bábkovú vládu.

6:09 Odstrihnutie Ruska od SWIFT-u by zabolelo aj ostatné krajiny

Odstrihnutie Ruskej federácie od medzinárodného platobného systému SWIFT by možno mohlo položiť na kolená režim ruského prezidenta Vladimíra Putina. Zabolelo by to však aj krajiny, ktoré s Ruskom obchodujú, bolo by takmer nemožné zaplatiť napríklad za ruský plyn. Zhodli sa na tom analytici. Precedens by to však nebol.

6:06 Vyše 50-tisíc ľudí už utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie spred dvoch dní. Uviedol to v piatok Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Informovala o tom agentúra AFP. "Viac ako 50.000 ukrajinských utečencov utieklo zo svojej krajiny za menej ako 48 hodín, väčšina do Poľska a Moldavska," napísal Grandi v piatok podvečer na Twitteri.

6:03 Vzťahy medzi Moskvou a Západom sa blížia "bodu z ktorého niet návratu"

Dôvodom sú rozsiahle ekonomické sankcie, ktoré zaviedli voči Rusku viaceré krajiny. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí v ruskej televízii. "Dostali sme sa do bodu, za ktorým už neexistuje žiadna cesta späť," povedala Maria Zacharovová. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

NATO vysiela na svoje východné krídlo sily rýchlej reakcie

Severoatlantická aliancia (NATO) vzhľadom na konflikt na Ukrajine opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého cituje agentúra AFP. Krajiny NATO aktivovali obranné plány, "v dôsledku ktorých... vysielajú (niektoré) súčasti jednotiek síl rýchlej reakcie na súš, na more i do vzduchu," vysvetlil Stoltenberg.

Prezidentka Čaputová: Putina nezastaví nič! Útočí a chceme sa brániť, sankcie nie sú dostatočné (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyslané posily podľa neho zahŕňajú tisíce vojakov a viac ako 100 stíhačiek, ktoré budú nasadené v stave najvyššej pohotovosti na 30 rôznych miestach. Ako píše agentúra AP, sily rýchlej reakcie NATO celkovo pozostávajú z približne 40-tisíc vojakov. Stoltenberg však uviedol, že Aliancia ich na svoje východné krídlo nevyšle všetkých. "Stále je to nestabilná situácia. Ale vieme, že ukrajinské sily statočne bojujú a sú schopné spôsobiť škody ruským inváznym silám," povedal Stoltenberg po videosummite lídrov NATO.

Nemecko posiela na Slovenko raketové systémy

Nemecko poskytne na ochranu členských krajín NATO vo východnej Európe ďalších vojakov a zbraňové systémy. Na Slovensko plánuje podľa informácií agentúry DPA premiestniť mobilné protilietadlové raketové systémy Patriot. DPA ďalej uviedla, že aj Slovensko by chcelo mať na svojom území bojovú skupinu NATO pod vedením Nemecka, aká už pôsobí v Litve. Nemecko však chce v tejto fáze plánovania poskytnúť vojakov a vybavenie len pre skupinu, ktorú avizovalo Francúzsko a ktorá má pôsobiť v Rumunsku.

Vojak ukrajinskej armády kontroluje úlomky zostreleného lietadla v Kyjeve na Ukrajine v piatok 25. februára 2022.
Zobraziť galériu (10)
Vojak ukrajinskej armády kontroluje úlomky zostreleného lietadla v Kyjeve na Ukrajine v piatok 25. februára 2022.  (Zdroj: SITA/ AP Photo/Vadim Zamirovsky)

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v tejto súvislosti vo vysielaní televízie ZDF povedala, že nemecká armáda pošle na Slovensko v krátkom čase jednu rotu, ktorá sa postupne pretransformuje na bojovú skupinu (Battlegroup). "Zapojíme sa aj do protivzdušnej obrany," uviedla Lambrechtová. Cieľom týchto krokov je podľa nej vyslať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi jasný signál, aby zastavil vojenské ťaženie na Ukrajine.

"V NATO s veľkým znepokojením sledujeme, že vo svojom včerajšom vyhlásení vojny sa tiež zastrene vyhrážal použitím jadrových zbraní. Odstrašovaním, jednotou a jasným postojom však dávame najavo, že sa nedáme zastrašiť," povedala Lambrechtová pre DPA. "Útok na spojenca by bol útokom na nás všetkých s hroznými následkami pre Rusko. A Putin to vie,“ dodala.

Ukrajina nechce s Ruskom rokovať v Minsku, navrhla Varšavu

Ukrajinská strana navrhla, aby sa rokovania s Ruskom uskutočnili vo Varšave, nie v Minsku, uviedol v piatok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Dodal, že po predložení tohto návrhu sa ukrajinská strana vraj odmlčala. Informoval o tom spravodajský web Polsatnews.pl a agentúra AP. Podľa Peskova táto pauza "trvá už dosť dlho". Denník The New York Times napísal, že Putin vo svojom vyhlásení na zasadnutí ruskej Bezpečnostnej rady vyzval ukrajinských vojakov, aby zložili zbrane, pričom vládu prezidenta Zelenského označil za "bandu narkomanov a neonacistov".

Hraničný priechod Vyšné Nemecké: Ukrajinské rodiny sú rozdelené, muži museli narukovať (Zdroj: FB/Polícia SR)

"Zdá sa, že pre nás bude jednoduchšie dohodnúť sa s vami ako s touto bandou narkomanov a neonacistov, ktorí sa usadili v Kyjeve a zajali ako rukojemníkov celý ukrajinský ľud," povedal Putin. Tento Putinov ostrý slovník podľa NYT naznačuje, že neplánuje zapojiť Zelenského do mierových rozhovorov, napriek tomu, že na jeho ponuku Kremeľ reflektoval.Ruská štátna televízia odvysielala výňatky z Putinovho príhovoru, ktorým sa očividne snažil utíšiť obavy ruskej verejnosti z vojny so susedným štátom. Využíval pritom nepodložené tvrdenia, že ruským jednotkám na Ukrajine kladú odpor väčšinou dobrovoľnícke prápory zložené z pravicových ukrajinských nacionalistov, nie regulárna ukrajinská armáda.

Šéf diplomacie EÚ potvrdil, že Putin a Lavrov sú na sankčnom zozname EÚ

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell potvrdil, že ministri zahraničných vecí EÚ v piatok pridali ruského prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na sankčný zoznam EÚ pre inváziu Ruska na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP. "Prezident Putin a minister zahraničných vecí Lavrov sú na zozname sankcionovaných ľudí spolu so zostávajúcimi členmi Štátnej dumy, ktorí podporujú túto agresiu Ruska na Ukrajine," povedal Borrell novinárom po stretnutí ministrov EÚ v Bruseli.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (10)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Na zmrazení Putinových a Lavrovových aktív v európskych krajinách sa v noci na piatok dohodli prezidenti a predsedovia vlád krajín EÚ v Bruseli. Tieto cielené opatrenia sú súčasťou rozsiahleho balíka sankcií, ktoré budú mať "masívne následky" pre Rusko a jeho sektory energetiky, financií aj dopravy, tovar s dvojakým použitím, ako aj na kontrolu vývozu, financovanie vývozu a vízovú politiku.

Zelenskyj bude brániť Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom o "posilnení sankcií (voči Rusku), konkrétnej obrannej pomoci a protivojnovej koalícii". USA sa poďakoval za "silnú podporu" Ukrajiny. Zelenskyj v piatok krátko predtým zverejnil videoselfie spred prezidentského paláca v Kyjeve, v ktorom sa spolu so svojimi kľúčovými poradcami a spolupracovníkmi zaviazal zostať a brániť hlavné mesto pred ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že Zelenskyj toto video zverejnil na svojom konte na sociálnej sieti Telegram.

"Všetci sme tu. Naša armáda je tu. Občania sú tu. Všetci sme tu a bránime našu nezávislosť, našu krajinu a tak to aj zostane," povedal Zelenskyj oblečený v mikine a tričku stojac pred svojím sídlom v spoločnosti premiéra Denysa Šmyhaľa, svojho poradcu a šéfa prezidentskej kancelárie Mychajla Podoľaka, šéfa prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka a šéfa parlamentného klubu strany Sluha ľudu Davyda Arachamiju.

Zelenského poradca Podoľak na brífingu v Kyjeve, ktorého záznam bol zverejnený na sieti Telegram, predtým ubezpečoval, že Zelenskyj je v Kyjeve, pracuje 24 hodín denne a je informovaný o tom, čo sa v krajine deje a robí operatívne rozhodnutia o riadení štátu. Dodal, že prezident má pravidelné stretnutia s ostatnými lídrami i s členmi vlády a poslancami a vedie konzultácie so svetovými lídrami.

Viac o téme: InváziaRuskoEduard HegerVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu