Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOJNA na Ukrajine Deň druhý (25. február 2022)

Vojna na Ukrajine Zobraziť galériu (30)
Vojna na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka, Jacquelyn Martin, Oleksandr Ratushniak, Emilio Morenatti)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval v noci na piatok o smrti 137 Ukrajincov, ktorí zahynuli počas prvého dňa ruskej vojenskej invázie na Ukrajine. Ukrajinský líder v príhovore zverejnenom na jeho oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook tiež uviedol, že je pre nepriateľa cieľom "číslo jeden". Ruské vojenské jednotky sa už blížia a obsadzujú hlavné mesto Ukrajiny Kyjev. Mestom sa šíri zvuk sirén a očakáva sa aj pád mesta do rúk Rusov. Celú situáciu na Ukrajine dnes sledujeme online.

NAŽIVO Situácia v Kyjeve:


  • Rusko v skorých ranných hodinách vo štvrtok zaútočilo na Ukrajinu
  • ruské vojská sa blížia ku Kyjevu, viacerí odborníci predpokladajú, že svedkami "toho najhoršieho" môžeme byť až dnes
  • o život už prišli stovky ľudí, a to na ruskej, ale aj ukrajinskej strane
  • v meste Kyjev sa rozozvučali sirény a počuť výbuchy
  • ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že je spolu s jeho rodinou pre Rusov cieľom "číslo jeden"

ONLINE

23:59 Nová legislatíva zároveň zavádza nový inštitút "blokovania",  ktorým sa má zamedziť šíreniu škodlivého obsahu na internete. Prináša to úprava zákona o kybernetickej bezpečnosti. Inštitút "blokovania" má platiť do konca júna 2022, rozhodovať o ňom má Národný bezpečnostný úrad. Predkladatelia upozorňujú na rast sofistikovanosti útokov.

"Škodlivým obsahom sa rozumie programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb," uvádza sa v zákone.

23:42 Útok príde v noci, hovorí Zelenskyj

Útok na Kyjev príde dnes v noci, očakáva prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. "Táto noc bude najťažšia. Nepriateľ pôjde naplno. Musíme odolať," povedal. "Mnoho miest nášho štátu je pod útokom: Černihiv, Sumy, Charkov, naši chlapci a dievčatá na Donbase, mestá na juhu, zvláštna pozornosť je venovaná Kyjevu. Nemôžeme stratiť hlavné mesto," povedal. 

23:22 Vyše 50.000 ľudí už utieklo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie spred dvoch dní. Uviedol to v piatok Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi. Informovala o tom agentúra AFP. "Viac ako 50.000 ukrajinských utečencov utieklo zo svojej krajiny za menej ako 48 hodín, väčšina do Poľska a Moldavska," napísal Grandi v piatok podvečer na Twitteri.

23:15 Protesty proti invázii ruských jednotiek na Ukrajinu pokračovali v Rusku aj v piatok a konali sa v Moskve, Petrohrade i ďalších ruských mestách. Združenie OVD-Info, ktoré monitoruje zatýkanie protivládnych aktivistov, v piatok oznámilo, že v Moskve boli zadržané desiatky demonštrantov. Zatknutia hlásili aj v Petrohrade, Nižnom Novgorode, Briansku či Archangeľsku.

22:39 Ukrajinské médiá uvádzajú, že v dôsledku ostreľovania explodovali čerpacie stanice v prístavnom meste Mykolajiv.

22:22 Británia uvalila sankcie na Putina a Lavrova

Británia nariadila zmrazenie všetkých aktív šéfa Kremľa Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Pridala ich tak na sankčný zoznam ruských oligarchov, ktorým majú v Británii zmrazený majetok a bankové účty. Uvalenie nových sankcií oznámilo v piatok večer britské ministerstvo financií, informuje agentúra AFP.

22:15 MO SR informácie o vojenskom posilnení hraníc s Ukrajinou zatiaľ nekomentovalo

Ministerstvo obrany (MO) SR zatiaľ nekomentovalo informácie o vojenskom posilnení hraníc členských krajín NATO s Ukrajinou. Vyplýva to z reakcie hovorkyne rezortu obrany SR Martiny Kovaľ Kakaščíkovej pre TASR na medializované informácie aj o údajnom premiestnení mobilných protilietadlových raketových systémov Patriot na územie Slovenska.

21:49 Humanitárni pracovníci potrebujú "bezpečný a neobmedzený" prístup k ľuďom v núdzi na Ukrajine, na ktorú útočia ruské invázne vojská. V piatok to uviedol námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. OSN zatiaľ nevie, koľko ľudí na Ukrajine potrebuje humanitárnu pomoc, povedal Griffiths novinárom v sídle OSN v New Yorku. Podľa OSN bolo v dôsledku vojny vysídlených už 100.000 Ukrajincov, námestník však očakáva, že svoje domovy bude musieť opustiť ešte ďalších 1,8 milióna ľudí.

21:32 Americká spoločnosť Meta v piatok potvrdila, že Rusko "čiastočne obmedzí" prístup k sociálnej sieti Facebook na svojom území. "Bežní Rusi používajú naše aplikácie na vyjadrenie názoru a zorganizovanie akcií. Chceme, aby aj naďalej vyjadrovali svoj názor, zdieľali, čo sa deje, a organizovali sa prostredníctvom Facebooku, Instagramu, WhatsAppu a Messengeru," uviedol Nick Clegg zo spoločnosti Meta vo vyhlásení. "Chceme pokračovať v tom, aby bolo počuť ich hlas," dodal.

21:24 Nemecká ministerka obrany Lambrechtová ohlásila vyslanie nemeckých vojakov na Slovensko, podľa DPA vyšle Nemecko na Slovensko aj systém Patriot.

21:08 Sankcionované ruské banky čelia problémom s medzinárodnými platbami.

21:06 Ruské jednotky spustili raketový útok na letisko v Starokonstantinove neďaleko mesta Khmelnitsky. Potvrdil to primátor mesta.

21:04 Ruská armáda porušuje na Ukrajine medzinárodné humanitárne právo, uviedla vo štvrtok medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). Organizácia v tlačovej správe informuje o svojom "výskume", na základe ktorého dospela k záveru, že "ruská armáda porušuje medzinárodné humanitárne právo... ruské útoky by mohli napĺňať právnu definíciu vojnových zločinov... a že ruské tvrdenia o používaní presne navádzaných striel sú zjavne nepravdivé."

20:50 Snaha Ruska rýchlo prevziať kontrolu nad Ukrajinou stratila na sile v dôsledku odporu ukrajinských obrancov na zemi aj vo vzduchu, uviedol v piatok pre agentúru AP vysoko postavený predstaviteľ amerického rezortu obrany. "Ich dynamika, najmä pokiaľ ide o Kyjev, sa za posledných 24 hodín spomalila," uviedol. Ruské sily, ktoré vstúpili na Ukrajinu vo štvrtok skoro ráno, sa ešte musia zmocniť nejakého väčšieho mesta alebo získať kontrolu nad vzdušným priestorom, dodal. "Nedosiahli pokrok, ktorý - ako sme presvedčení - očakávali," povedal predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.

20:43 Po ťažkých bojoch a veľkých stratách sa ruskí okupanti podľa Pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny zastavili pri Konotope. Podľa informácií majú ruskí vojaci problém s palivom a zásobovaním a snažia sa kúpiť palivo. Ruskí vojaci požadujú jedlo od miestneho obyvateľstva a údajne boli zaznamenané prípady rabovania obchodných prevádzok. Na okraji mesta je asi 40 kusov spálenej ruskej techniky.

20:35 Informácie od primátora Kyjeva Vitalija Klička hovoria o desivej súčasnej situácii v Kyjeve. Hovorí o tom, že nasledujúca noc a úsvit budú veľmi ťažké. Ruské jednotky sú podľa týchto informácií blízko hlavného mesta, pričom ukrajinská armáda a polícia neutralizujú sabotážne skupiny v meste. Mosty v hlavnom meste sú pod ochranou a špeciálnou kontrolou. Stráž drží vojenská technika a vojaci ozbrojených síl.

20:32 V Kyjeve aktuálne hrozí letecký útok.

20:29 Rezort zahraničia odporúča necestovať slovenským občanom do oblastí Ruskej federácie, ktoré sa nachádzajú v blízkosti spoločnej hranice s Ukrajinou. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o tom informuje na svojom webe.

20:07 Ministerstvo vnútra Ukrajiny podľa Nexty zverejnilo fotografie ruských sabotérov zadržaných v Kyjeve, ktorí sa prezliekli do uniformy ukrajinskej armády.

19:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom o "posilnení sankcií (voči Rusku), konkrétnej obrannej pomoci a protivojnovej koalícii". USA sa poďakoval za "silnú podporu" Ukrajiny.

19:56 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko uvalí na západné štáty odvetné sankcie a Moskva zámerne zníži svoju závislosť od dovozu, aby sa ochránila pred hrozbou sankcií.

19:55 Kyjevom neustále otriasajú výbuchy.

19:52 ,,Konvoj s muníciou, ktorú odovzdávame Ukrajine, už dorazila k našim susedom. Podporujeme Ukrajincov, sme solidárni a staviame sa proti ruskej agresii," napísal na svojom účte na Twitteri poľský minister obrany Mariusz Błaszczak.

19:22 Ministri zahraničných vecí EÚ schválili nové cielené sankcie voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi za vpád ruských jednotiek na územie Ukrajiny. Podľa agentúry DPA o tom v piatok informovali diplomatické zdroje. Na zmrazení Putinových a Lavrovových aktív v európskych krajinách sa v noci na piatok dohodli prezidenti a predsedovia vlád krajín EÚ v Bruseli.

19:20  Severoatlantická aliancia  vzhľadom na konflikt na Ukrajine opäť posilní svoju vojenskú prítomnosť na svojom východnom krídle, a to tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení lídrov 30 členských štátov NATO, z ktorého cituje stanica Sky News. "Nikto by sa nemal dať oklamať prívalom klamstiev od ruskej vlády," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom po mimoriadnom piatkovom summite lídrov NATO, ktorý sa konal virtuálne.

19:09 Rada EÚ schválila druhý balík osobných a ekonomických sankcií proti Rusku.

19:08 Johnson vyzval krajiny NATO, aby odpojili Rusko od SWIFT. Podľa neho je nemožné normalizovať vzťahy s Ruskom po udalostiach na Ukrajine.

19:06 NATO bude pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine vrátane systémov protivzdušnej obrany.

19:03 Ukrajinská strana navrhla, aby sa rokovania s Ruskom uskutočnili vo Varšave, nie v Minsku, uviedol v piatok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Dodal, že po predložení tohto návrhu sa ukrajinská strana odmlčala. Podľa Peskova táto pauza "trvá už dosť dlho"

19:02 Rusko "čiastočne obmedzí" prístup k Facebooku na svojom území po tom, čo táto sociálna sieť uvalila obmedzenia na účty médií spájaných s Kremľom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruskú Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií.

18:47 Po konzultáciách s bezpečnostnými zložkami štátu a na základe odporúčaní vlády Českej republiky zablokovalo združenie poskytovateľov internetových služieb CZ.NIC osem dezinformačných webov, ktoré "ohrozujú národnú bezpečnosť"

18:41 Mesto Sumy drží obranu a je pod kontrolou Ukrajiny.

18:37 Srbsko sa nepripojí k sankciám namiereným proti Rusku.

18:35 Streľba a explózie sú viditeľné aj v meste Odessa.

18:18 Ukrajina tvrdí, že jej armáda je terčom útoku bieloruských hackerov.

18:16 Približná mapa doterajších bojov na Ukrajine.

 

❗️Приблизительная карта боевых действий по состоянию на сейчас.

Posted by Ігор Мосійчук on Friday, February 25, 2022

18:15 Prezident Ukrajiny Zelenskyj zostáva v Kyjeve. Video natáčal spolu s ďalšími štátnikmi Ukrajiny. Vyvrátil tak dezinformácie ruských propagandistov o jeho údajnom úteku z mesta.

17:52 V meste Mykolajiv sa strieľa. Ľudia sa zhromažďujú v bombových krytoch.

17:49 V Melitopole strieľali okupanti na nemocnicu. Video zachytáva zasiahnutie onkologického oddelenia. 

17:48 V Charkove vypukol masívny požiar.

17:43 Boj medzi ruskými a ukrajinskými silami  v okolí mesta Černihiv, približne 105 kilometrov severne od Kyjeva. Video zachytáva horiace regionálne veliteľstvo Bezpečnostnej služby Ukrajiny.

17:36 Úrad jadrového dozoru SR na Slovensku nezaznamenal zvýšenie radiačnej úrovne. Krajine podľa úradu nehrozí riziko pre zvýšenú radiáciu v zóne pri bývalej jadrovej elektrárni Černobyľ na Ukrajine.

17:34 Francúzska vláda sa vyslovila v piatok za "odstrihnutie" Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT a zároveň odsúdila režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za jeho rolu pri ruskom útoku na Ukrajinu. "Niektoré členské štáty (Európskej únie) majú (voči odrezaniu Ruska od systému SWIFT) výhrady. Francúzsko nie je jedným z týchto štátov," povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire po stretnutí so svojimi európskymi rezortnými kolegami v Paríži.

17:26 Rusku bolo pozastavené členstvo v Rade Európy po jeho invázii na Ukrajinu, uviedol v piatok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. "Výbor ministrov Rady Európy, ktorému Taliansko predsedá, prijal rozhodnutie vylúčiť Ruskú federáciu z jej členstva," uviedol Di Maio vo vyhlásení. Dodal, že Taliansko tento krok považuje za "nevyhnutné opatrenie" vzhľadom na "neprijateľnú vojenskú agresiu" Ruska voči Ukrajine, ktorá predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva.

17:22 V Bruseli sa aktuálne začal mimoriadny summit Severoatlantickej aliancie (NATO). Prezidentka Zuzana Čaputová sa pripojí online z Varšasy, kde sú lídri východného krídla tzv. bukurešťskej deviatky (B9).

17:16 Rusko utrpelo straty. Podľa informácií ministra obrany prišli Rusi o 2800 vojakov, viac ako 80 tankov či 7 helikoptér, uviedol námestník ukrajinského ministra obrany.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)

17:14 AKTUÁLNE z Černobyľu a okolia

"V okolí obce Kupovate, ktorá sa nachádza v Černobyľskej zóne, je okrem včerajška aj dnes počuť streľbu a výbuchy. Potvrdila to dcéra jednej z Černobyľských babušiek, ktoré spolu telefonovali. Pravdepodobne tam tak stále prebiehajú boje," informuje stránka Černobyľu na sociálnej sieti. "Most nad riekou Dneper, ktorý spája brehy Bieloruska a Ukrajiny (rieka je zároveň hranicou štátov) bol zničený. Cesta ktorá po ňom vedie, je cestné spojenie medzi Černobyľom a mestom Slavutyč (mesto vybudované pre vysťahovalcov z mesta Pripiať)," uviedla stránka. 

 

AKTUÁLNE z Černobyľu a okolia + zaujímavé odkazy ⚠️☢️ 🟡 V okolí obce Kupovate, ktorá sa nachádza v Černobyľskej zóne, je...

Posted by Černobyľ on Friday, February 25, 2022

17:01 Moldavská národná námorná agentúra v piatok uviedla, že loď plaviacu sa v "neutrálnych vodách" Čierneho mora zasiahla raketa. Vážne zranenia pri tom utrpeli dvaja členovia posádky, informovala agentúra AP. Incident sa odohral asi 19 kilometrov od prístavu Pivdennyj neďaleko Odesy.

Námorná agentúra vo vyhlásení dodala, že nie je jasné, odkiaľ bola vystrelená raketa, ktorá zasiahla loď Millennial Spirit určenú na prevoz chemikálií a plaviacu sa pod vlajkou Moldavska. Po zásahu "na palube lode vypukol požiar; vybavenie a záchranné člny boli zničené," dodala námorná agentúra vo svojom vyhlásení s tým, že keď posádka lode opúšťala loď, mala iba záchranné vesty. Do bezpečia jej pomohli posádky v okolí sa plaviacich lodí.

17:00 Francúzsko vyslalo tento týždeň do Kyjeva osem členov elitnej policajnej protiteroristickej jednotky GIGN. Ich úlohou je posilnenie bezpečnosti tamojšieho francúzskeho veľvyslanectva v čase pokračujúcej ruskej vojenskej agresie.

16:58 Podľa informácii Nexty počas ruského ostreľovania v regióne Kyjeva zahynuli 4 civilisti a ďalších 15 bolo zranených.

16:55 Ľudia v Rige nosia kvety a sviečky, aby si uctili pamiatku ukrajinských vojakov a civilistov, ktorí zomreli v dôsledku invázie.

16:46 Rusko uzavrelo svoj vzdušný priestor pre britské letecké spoločnosti.

16:45 Ruskí vojaci ostreľujú mesto Charkov viacerými raketometmi. 

16:42 Šéf Kremľa Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že ruským jednotkám na Ukrajine kladú odpor väčšinou dobrovoľnícke prápory zložené z pravicových ukrajinských nacionalistov. Informovala o tom agentúra AP, ktorá poznamenala, že Putin neposkytol žiadne dôkazy pre svoje tvrdenia, ktoré nebolo možné nezávisle overiť.

16:20 Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares v piatok oznámil, že z Ukrajiny evakuovali zvyšok diplomatického zboru a asi 100 španielskych občanov. Informovala o tom  agentúra AFP. "Poslední pracovníci španielskej ambasády na Ukrajine vrátane veľvyslanca opúšťajú Kyjev," oznámil v piatok Albares. Dodal, že z Ukrajiny evakuovali taktiež asi stovku španielskych občanov, ktorí sa pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu rozhodli vrátiť do vlasti.

16:02 Kyjevom opäť znie zvuk sirény.

15:56 Národná rada SR prijala uznesenie ohľadom ruskej agresie na Ukrajine. Za bolo 112 poslancov. Jeden poslanec nehlasoval.

15:55 Česko uzavrie kvôli konfliktu na Ukrajine svoj vzdušný priestor lietadlám všetkých ruských aeroliniek, podobne, ako to dnes urobilo Poľsko.

15:42 Paríž od piatku na tri noci nasvietia vo farbách ukrajinskej vlajky na znak solidarity po invázii ruských jednotiek do tejto krajiny. Oznámili to prevádzkovatelia tohto monumentu, informovala agentúra AFP.

15:40 Francúzski policajti pred ruským konzulátom, kde neznámy páchateľ nasprejoval na plote hákové kríže v Štrasburgu. 

Francúzski policajti pred ruským konzulátom, kde neznámy páchateľ nasprejoval na plot hákové kríže
Zobraziť galériu (30)
Francúzski policajti pred ruským konzulátom, kde neznámy páchateľ nasprejoval na plot hákové kríže  (Zdroj: TASR/AP Photo/Jean-Francois Badias)

15:32 Na sociálnej sieti sa opäť ozval ukrajinský minister Kuleba, ktorý žiada tvrdšie kroky voči Rusku. "Niektorým európskym lídrom, ktorí majú stále pochybnosti: Každý rok na ceremóniách opakujete slová: „Už nikdy viac.“ Čas ich dokázať. Rusko práve teraz vedie strašnú agresívnu vojnu v Európe. Tu je váš test na „Nikdy viac“: Odpojte Rusko od Swiftu a izolujte ho odvšadiaľ!" píše Kuleba.
 

15:28 Kremeľ tvrdí, že Rusko na Západ uvalí odvetné sankcie.

15:21 Európska únia sa po rokovaní rozhodla uvaliť sankcie už aj priamo na aktíva ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Informáciu priniesli DPA a AFP.

15:17 Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že už zabili viac ako 1000 ruských vojakov zapojených do invázie. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že bilanciu nie je možné nezávisle overiť. "Ruské matky posielajú svojich synov na istú smrť, pretože ukrajinské ozbrojené sily držia línie a budú brániť svoju krajinu pred okupantmi," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského silového rezortu. Ruské ministerstvo obrany naopak tvrdí, že "eliminovalo" 200 ukrajinských vojakov pri obliehaní kľúčového letiska Hostomeľ neďaleko Kyjeva s tým, že spomedzi ruských vojakov nepadol ani jeden. "Úspech výsadkových síl bol zabezpečený potlačením všetkých systémov protivzdušnej obrany (nepriateľa) v blízkosti miesta pristátia," uviedla Moskva. Ani toto tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť.

15:08 Pracovníčka ministerstva obrany na Ukrajine Anna Maliarová k 15:00 vyčíslila približné straty na ruskej strane od začiatku okupácie.

Tanky do 80
Bojové obrnené autá rôzneho typu 516
Lietadlá 10
Vrtuľníky 7
Personalizované sklady 2800

 

З початку відкритого широкомасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України, військам країни-загарбника...

Posted by Ганна Маляр on Friday, February 25, 2022

15:07 Starosta Mariupolu hlási, že ukrajinskí vojaci zničili tankovú kolónu, ktorá sa presúvala smerom k mestu z Pavlopilu. 

15:04 Európska únia v piatok vyhlásila, že šéf Kremľa Vladimir Putin sa chystá zničiť Ukrajinu a jeho kroky sú porovnateľné s konaním nacistov počas druhej svetovej vojny. Informuje sa tak na základe správy agentúry AFP. "Chce v podstate zničiť Ukrajinu. Chce zobrať Ukrajine nezávislosť. Chce Ukrajincom spôsobiť škodu a utrpenie. Toto je absolútne neľudské," povedal hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Peter Stano.

14:58 "Dnešné ruské útoky na materskú školu a sirotinec sú vojnovými zločinmi a porušením Rímskeho štatútu. Spolu s Generálnou prokuratúrou zhromažďujeme tieto a ďalšie skutočnosti, ktoré obratom pošleme do Haagu. Zodpovednosť je nevyhnutná," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

14:56 Miestni v Kyjeve sa pripravujú na "stretnutie" s okupantami tým, že si chystajú Molotovové kokteily.

14:55 Anonymous sa prihlásilo k zodpovednosti za vyradenie ruského webu ministerstva obrany.

14:43 Banka Sberbank v Česku, ktorá má väzby na Rusko, dnes o 14.00 uzavrela svoje pobočky v Česku, pretože sú vraj dôvodom bezpečnostné problémy na jednotlivých pobočkách.

14:37 Sýrsky prezident Bašár Asad v piatok v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom ocenil ruskú inváziu na Ukrajinu s tým, že išlo o "korekciu histórie". "Prezident Asad zdôraznil, že to, čo sa dnes deje, je korekciou histórie a obnovením rovnováhy v globálnom poriadku po páde Sovietskeho zväzu," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie sýrskeho prezidenta.

14:35 Maďarské ozbrojené sily začali preskupovať vojakov k blízkosti ukrajinských hraníc, oznámil v piatok veliteľ maďarskej armády Romulusz Ruszin-Szendi na výcvikovej základni v Hajdúhadháze v Hajducko-bihárskej župe. Veliteľ vyzval obyvateľstvo k trpezlivosti, pretože vojaci budú mať denné i nočné cvičenia v streľbe. Do úloh na hraniciach podľa jeho vyjadrenia nasadili aktívnych a záložných vojakov. Maďarská vláda v utorok na svojom účte na Facebooku uviedla, že pošle vojakov k ukrajinsko-maďarským hraniciam. "Bezpečnosť Maďarska je najdôležitejšia, preto posilníme ukrajinsko-maďarské hranice," píše sa v statuse vlády.

14:28 Nemocnice v Dnipre sú v ohrození a na sociálnych sieťach sa objavujú srdcervúce videá, ako prenášajú novorodencov do bezpečného krytu.

14:20 Ruské vojská pri Charkove údajne poškodili plynovody, pričom niekoľko dedín tak zostali bez tejto suroviny.

14:18 Predstavitelia amerických tajných služieb sa obávajú, že Kyjev by sa mohol v priebehu niekoľkých dní dostať pod ruskú kontrolu. Pre televíziu CNN to uviedli dva nemenované zdroje oboznámené s najnovšími informáciami od amerických spravodajských služieb. CNN uviedla, že počiatočné hodnotenie situácie z obdobia pred ruskou inváziou predpokladalo, že ukrajinské hlavné mesto môže byť Rusmi dobyté do jedného až štyroch dní od spustenia útoku. Americké tajné služby sa však podľa nemenovaných zdrojov domnievajú, že Rusko čelí tvrdšiemu odporu ukrajinských síl, než sa pôvodne očakávalo.

14:11 Organizácia Spojených národov (OSN) sa pripravuje až na štyri milióny utečencov z Ukrajiny v prípade, ak bude ruská vojenská agresia proti tejto krajine naďalej eskalovať. Informuje o tom agentúra DPA. Do susedných krajín - Poľska, Slovenska, Maďarska, Moldavska, Rumunska, ale aj Ruska - od štvrtkového rána už prešli cez hranice tisíce ľudí, uviedla v piatok v Ženeve hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Úrad tvrdí, že Ukrajincom hľadajúcim únik je pripravený poskytnúť pomoc.

14:10 Železnice Slovenskej republiky zavádzajú bezplatnú prepravu pre utečencov z Ukrajiny, ktorí sa môžu vlakom previesť len tým, že sa preukážu cestovným pasom.

14:07 Ľudia sa pred útokmi ukrývajú aj v podzemí metra v Charkove. V Kyjeve je momentálne poplach. Rozoznel sa takzvaný červený poplach. Ľudia sa pod týmto signálom musia okamžite ísť ukryť do bezpečia.

Obyvatelia druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov sa ukrývajú pred ruskými útokmi v metre (Zdroj: profimedia.sk)

14:06 Pápež František navštívil v piatok ruské veľvyslanectvo pri Svätej stolici, aby vyjadril znepokojenie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. S odvolaním sa na vatikánsky tlačový úrad o tom v piatok informovala agentúra AFP. Pápež bol na ruskom veľvyslanectve v Ríme len niečo vyše pol hodiny, uviedol tlačový úrad bez poskytnutia ďalších podrobností o stretnutí.

Na snímke pápež František počas modlitby Anjel Pána
Zobraziť galériu (30)
Na snímke pápež František počas modlitby Anjel Pána  (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Alessandra Tarantino))

 

14:02 Rusko je podľa servera Nexta pripravené poslať jednotky delegácie do Minska, ktoré by mohli s Ukrajinou začať vyjednávať. 

13:58 Poľsko uzatvára svoj vzdušný priestor pre lietadlá z Ruska.

13:53 Zelenskyj ďakuje švédskej premiérke Magdalene Anderssonovej za humanitárnu, vojenskú a technickú pomoc Švédska Ukrajine.

13:47 Veľvyslanec Ukrajiny Jurij Muška prišiel do slovenskej Národnej rady SR, kde mu slovenskí poslanci tlieskali postojačky. "Ešte som nemal tú česť vystúpiť pred parlamentom. Kde začať? Neviem, kde mam začať. Ruské okupačné útoky obnovili raketové útoky na naše hlavné mesto Kyjev," priznal Muška poslancom, ktorý varoval, že "vojna už je tu".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: NR SR)

13:41 Ukrajinský prezident Zelenskyj odkazuje svojim vojakom, aby sa držali a hovorí, že sú "všetko, čo máme".

13:38 Slovensko už cez hranice s Ukrajinou premiestňuje aj zvieratá, o čom na sociálnej sieti informuje účet Zvieracieho ombudsmana.

 

AKTUÁLNE: PODĽA DOSTUPNÝCH INFORMÁCIÍ UŽ PRÍJIMA SLOVENSKO NA HRANICIACH AJ ZVIERATÁ Zvieratá by podľa ŠVPS SR mali byť...

Posted by Zvierací ombudsman on Friday, February 25, 2022

13:36 Kyjevom sa opäť ozývajú sirény.

13:34 Civilným občanom v Kyjeve distribuujú zbrane, o čom svedčí aj video reportéra Moshe Schwartza.

13:30 Západ sa neponáhľa pomôcť Ukrajine proti ruskej invázii, povedal v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP. "Ako sa budete brániť, keď tak pomaly pomáhate nám na Ukrajine?" uviedol Zelenskyj vo vyhlásení, ktoré vydal jeho úrad. "Štátne inštitúcie v Európe sa neponáhľajú so skutočne ráznymi rozhodnutiami," dodal ukrajinský prezident. Zelenskyj zároveň vyzval Európanov s "bojovými skúsenosťami", aby prišli bojovať na Ukrajinu, kde ruské jednotky už ohrozujú hlavné mesto Kyjev. "Ak máte bojové skúsenosti... a nechcete sa pozerať na nerozhodnosť politikov, môžete prísť do našej krajiny a pripojiť sa k nám v obrane Európy tam, kde je to teraz veľmi nevyhnutné," cituje AFP Zelenského vyhlásenie.

13:07 Mapa na servere Nexta označuje miesta, kde sa v Kyjeve bojuje.

13:01 Vojaci v ukrajinskom hlavnom meste sa zrejme pripravujú na veľkú bitku počas toho, ako sa ruské vojská pomaly blížia ku Kyjevu. Z mnohých záberov ide strach.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Emilio Morenatti)

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Emilio Morenatti)

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Emilio Morenatti)

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Emilio Morenatti)

12:54 Podľa bývalého švédskeho premiéra Carla Bildta je evidentné, že hlavným cieľom ruskej agresie je obsadiť Kyjev a nastoliť bábkovú vládu, ktorá nastolí "mier".

12:50 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zopakoval postoj Kremľa, že Moskva neuznáva súčasnú vládu v Kyjeve a chce ju "vyčistiť od nacizmu". Rusko je podľa jeho slov ochotné s Ukrajinou diskutovať len vtedy, ak sa ukrajinská armáda vzdá.

12:49 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v pondelok v Paríži stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Japonsko a Austrália v piatok oznámili, že zavedú nové sankcie voči Rusku. Ide o reakciu na spustenie ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine.

12:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal prejav k lídrom Západu a prosí ich o pomoc v boji za Európu. Ten týmto prejavom apeloval hlavne na dobrovoľníkov z EÚ.

12:36 Posledné informácie hovoria o tom, že v Kyjeve zastrelili skupinu ruských diverzantov, vydávajúcich sa za ukrajinské jednotky v uniformách. "Žiadame občanov, aby informovali o pohybe techniky! Vyrobte Molotovove koktaily, zneškodnite okupanta! Ostatní obyvatelia - buďte opatrní! Nevychádzajte z domu!" píše v tweete, ktorý publikoval oficiálny účet ukrajinského ministerstva obrany.

12:30 Ruské jednotky, ktoré vtrhli na Ukrajinu, ovládli životne dôležitý vodný kanál na zásobovanie Moskvou anektovaného ukrajinského polostrova Krym, ktorý za uplynulých osem rokov trpel nedostatkom vody. Informovala o tom agentúra AFP

12:10 Webstránka ruského ministerstva obrany momentálne nefunguje.

12:02 Rusko v týchto hodinách zrýchlilo svoje vojenské aktivity predovšetkým voči hlavnému mestu Kyjevu.

12:01 Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že v prípade konania štátov NATO a EÚ okolo Ruska už ani doterajšie sankcie nestačia. Premiér Eduard Heger zas apeluje na občanov, aby sa nenechali zmanipulovať šíriacimi sa dezinformáciami, ktorých je teraz na sociálnych sieťach a internete príliš veľa.

11:58 Vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej pred summitom lídrov NATO.

Prezidentka Čaputová: Putina nezastaví nič! Útočí a chceme sa brániť, sankcie nie sú dostatočné (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:53 Ukrajinské ministerstvo začalo vyzbrojovať poslancov ukrajinského parlamentu v záujme obrany Kyjeva.

11:35 V černobyľskej zóne zaznamenávajú zvýšené hodnoty radioaktivity, pričom tento jav pripisujú predovšetkým rozvíreniu radioaktívneho prachu v oblasti v dôsledku prejazdu ruských vojsk.

 

Nové informácie zo zóny ⚠️☢️ 🟡O zvýšených hodnotách radiácie sa písalo v predošlých príspevkoch. Najnovšie informácie...

Posted by Černobyľ on Friday, February 25, 2022

11:33 Hrôzostrašné obrázky kolujú sociálnymi sieťami, kde je možné vidieť zapichnuté rakety na ukrajinských uliciach.

11:31 Ministerstvo vnútra SR zverejnilo čakacie lehoty na hraničných priechodoch s Ukrajinou:

HP Ubľa
od 08:00 hod do 10:00 hod.
Vybavovací proces prebieha plynule, priebežne s čakacími dobami. Z dôvodu colnej kontroly na strane Ukrajiny je vybavovací proces spomalený, cestujúci uvádzajú čakaciu dobu 4 až 6 hodín.
Pretrváva skutočnosť, že od 10.00 hod. až doposiaľ je zaznamenaný intenzívny prechod peších cestujúcich na vstupe, hlavne deti s rodičmi a mladí ľudia.

HP Vyšné Nemecké
od 08:00 hod do 10:00 hod.
K vybaveniu UKR strana púšťa iba ženy, deti a starších občanov – v malých skupinkách priebežne. Na slovenskej strane po vybavení osôb za HP nevznikajú žiadne kritické situácie spojené so zhromažďovaním týchto osôb. Na SVK strane momentálne čaká na vybavenie iba 6-7 áut a ďalší 1 autobus s cestujúcimi pred závorou.

HP Veľké Slemence
od 08:00 hod do 10:00 hod.
Na strane UKR približne čaká 80 osôb v rade na vybavenie.

11:27 V uliciach Kyjeva vraj vládne totálny chaos. Niektorí Rusi sa podľa tvrdení reportétov z ČT24 maskujú za civilné obyvateľstvo, a tak ich nie je možné odlíšiť od vojenských jednotiek či bežného ľudu. Niektorí sa dokonca podľa ich tvrdení maskujú v ukrajinských uniformách. Rusko sa k tomu ešte rozhodlo pre pozemnú operáciu údajne preto, lebo sa im nepodarilo dobyť počas včerajších bojov letisko pri Kyjeve.

11:21 Pri hraniciach Ukrajiny s Bieloruskom a na Kryme sa podľa posledných informácii agentúry Unian presúvajú nové jednotky, ktoré sú pripravené posilniť pôvodné jednotky. Potvrdzujú to vraj viaceré zábery, ktoré boli natočené na hraniciach.

11:18 Ukrajinské veľvyslanectvo v Izraeli pracuje na pomoci Ukrajincom postihnutým vojnou.

11:06 Ukrajinská armáda podľa všetkého zaútočila na ruské letisko v Millerove v Rostovskej oblasti. 

11:03 Ukrajinská armáda vyzvala v piatok na sociálnej sieti Twitter všetkých civilistov, aby sa bez ohľadu na svoj vek pripojili k bojom proti prenikajúcim ruským jednotkám. Výzva sa pravdepodobne vzťahuje dokonca aj na neplnoletých civilistov, informovala britská spravodajská stanica BBC. "Ukrajina dnes potrebuje všetko. Všetky procedúry potrebné k pripojeniu sú zjednodušené. Prineste len svoj pas a identifikačné číslo. Nie sú žiadne vekové obmedzenia," uvádza sa v príspevku na Twitteri, pripisovanom veliteľovi Jurijovi Haluškinovi.

11:02 Slovensko poskytne Ukrajine na humanitárnu pomoc jeden milión eur. Rozhodla o tom vláda SR na piatkovom mimoriadnom rokovaní.

10:56 Pri Charkove v týchto chvíľach prebiehajú ťažké boje. Videá zachytávajú mnoho ruskej vojenskej techniky, ktorá je na uliciach zničená.

10:53 Okoloidúci občania v Obolone pomáhajú staršiemu mužovi pri vyprosťovaní z auta, ktoré prešlo ruské armádne vozidlo. Video z tohto incidentu sa šírilo sociálnymi sieťami len pred niekoľkými minútami.

10:50 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ráno telefonovala s prezidentom Zelenskym. Uistila ho o solidarite a podpore počas týchto ťažkých časov.

10:42 Lotyšský prezident Egils Levits v piatok vyhlásil, že žiada ešte ďalekosiahlejšie represívne opatrenia proti Rusku ako odvetu za ruskú inváziu na Ukrajinu. "Najdôležitejšie je izolovať tento zločinecký režim od sveta podobne ako Severnú Kóreu. Pretože takýto režim ohrozuje nielen Ukrajinu, ale aj Európu a celý svet," povedal Levits.

10:39 Taliban vyzval cez urgentnú výzvu obidve strany: Rusko aj Ukrajinu na dialóg, ktorý by mal mať prednosť pred konfliktom. Agentúra Associated Press v piatok hlásila streľbu v blízkosti vládnej štvrti v Kyjeve. Podľa ukrajinského ministerstva obrany už prvé ruské vojenské jednotky vstúpili do Kyjeva.

10:37 Viacerí novinári a analytici v Ukrajine očakávajú, že Kyjev zrejme čoskoro padne do moci Ruska.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Twitter.com/Wajahat Kazmi)

10:29 Moskva v piatok zakázala vstup do svojho vzdušného priestoru všetkým lietadlám spojeným z Britániou vrátane tranzitných letov po tom, čo po ruskom vojenskom útoku na Ukrajinu zabránili ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot prelety nad Spojeným kráľovstvom. Informovala o tom agentúra AFP.

10:26 Do mesta Kyjev už podľa českého portálu echo24 dorazil prvý ruský tank. Blízko letiska Antonov neďaleko Kyjeva je tiež napätá situácia.

10:22 Mesto Charkov bolo podľa posledných správ nateraz od ruských vojsk ochránené.

10:16 Ruské jednotky a tanky podľa všetkého už prišli do mesta Kyjev. Výbuchy a explózie počuť aj zo severnej časti mesta.

10:13 Kyjevom sa opäť rozozvučala siréna. V meste Obolon sa dejú hrozivé veci. Na jednom z videí je zachytený tank, ktorý fyzicky prešiel cez oprotiidúce auto.

10:06 V obytnej štvrti na severe Kyjeva sa ozýva streľba, uviedli miestne médiá. Ministerstvo obrany požiadalo obyvateľov, aby zostali doma a hlásili pohyby ruskej techniky. Streľba bola podľa agentúry AP dnes počuť aj pri vládnej štvrti v centre ukrajinskej metropoly.

9:52 Explózie a streľba vypukli v piatok vo štvrti v severnej časti ukrajinského hlavného mesta Kyjev, keď sa k nemu približovali prenikajúce ruské jednotky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich reportérov, ktorí sa nachádzali na mieste. V kyjevskej štvrti Obolonskyj sa ozývala streľba z ručných zbraní a výbuchy - chodci sa rozbehli hľadať bezpečný úkryt. Väčšie explózie bolo počuť až do centra ukrajinskej metropoly.

9:42 Kyjev je podľa slov poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka pripravený rokovať s Ruskom o neutralite; žiada však bezpečnostné záruky. TASR o tom informuje na základe piatkových správ stanice BBC a agentúry Unian.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/AP//Emilio Morenatti)

Ukrajina podľa Podoľaka vždy mala priestor na rozhovory a má ho aj teraz - keď Rusko začalo totálnu inváziu. "Túto vojnu je potrebné ukončiť. Tieto bojové kroky je potrebné zastaviť," povedal Podoľak. Moskva podľa poradcu ukrajinského prezidenta vyjadrila záujem o rozhovory. "Ak chcú o neutralite hovoriť oni, u nás nie je strach pred takými rokovaniami," povedal. Otázka je však podľa neho v tom, kto a ako môže zaručiť bezpečnosť Ukrajiny a naplnenie dohôd zúčastnenými stranami.

9:35 Hrôzostrašné zábery zo Starobilska v Luhanskej oblasti. Takto vyzerá po ostreľovaní ruskou armádou.

9:25 Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že zničilo 118 objektov ukrajinskej vojenskej infraštruktúry, podľa agentúry TASS hlási okrem iného zničenie 18 tankov a obrnených vozidiel. Ukrajinské ministerstvo vnútra podľa agentúry Reuters ráno oznámilo, že ruské sily za posledných 24 hodín zasiahli na Ukrajine 33 civilných objektov a zomreli dve deti.

Zničené mesto Kyjev po bombardovaní
Zobraziť galériu (30)
Zničené mesto Kyjev po bombardovaní  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

9:18 Ukrajinská armáda zajala ruských vojakov pri Ochtyrke.

Ukrajinská armáda zajala ruských vojakov pri Ochtyrke
Zobraziť galériu (30)
Ukrajinská armáda zajala ruských vojakov pri Ochtyrke  (Zdroj: Informačná pechota Ukrajiny)

9:05 Rusku sa počas prvého dňa svojej invázie na Ukrajinu nepodarilo dosiahnuť ani jeden zo svojich hlavných cieľov a stratilo viac ako 450 vojakov. TASR tieto informácie získala z webovej stránky stanice Sky News.

Zničené mesto Kyjev po bombardovaní
Zobraziť galériu (30)
Zničené mesto Kyjev po bombardovaní  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

9:03 Okolo 4:30 počuli obyvatelia hlavného mesta dva silné výbuchy v oblasti Osokorkiv. Bolo zostrelené nepriateľské lietadlo.

Okolo 4:30 počuli obyvatelia hlavného mesta dva silné výbuchy v oblasti Osokorkiv
Zobraziť galériu (30)
Okolo 4:30 počuli obyvatelia hlavného mesta dva silné výbuchy v oblasti Osokorkiv  (Zdroj: Facebook/Українська правда)

8:56 Ukrajinská armáda v piatok uviedla, že bojuje proti prenikajúcim ruským jednotkám severozápadne od hlavného mesta Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP. "Výsadkové útočné jednotky ukrajinských ozbrojených síl bojujú v oblastiach obcí Dymer a Invankiv," uviedla ukrajinská armáda na svojom účte na sociálnej sieti Facebook. Dymer sa nachádza 45 kilometrov severne a Ivankiv zhruba 60 kilometrov severozápadne od ukrajinskej metropoly, spresňuje AFP.

 

Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine генерал-лейтенант Валерій Залужний / Lieutenant General Valerii...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Thursday, February 24, 2022

8:26 Ukrajinská metropola Kyjev dnes ráno vyhlásila letecký poplach, miestne úrady vyzývajú obyvateľov, aby sa presunuli do najbližších protileteckých krytov. Podľa denníka The New York Times sa varovné sirény rozozneli aj v Ľvove na západe krajiny.

Rusko bombarduje Kyjev
Zobraziť galériu (30)
Rusko bombarduje Kyjev  (Zdroj: Facebook/Euromaidan)

Na Kyjev v noci na dnešok dopadli najmenej dve ruské rakety. Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok neskoro večer varoval, že ukrajinská metropola je zrejme hlavným cieľom ruskej invázie, k mestu sa podľa správ médií prebíjajú ruské tanky, ktorým teraz zrejme ku Kyjevu zostáva asi 30 kilometrov.

8:25 Udržiavať pri živote šancu na dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo spustil inváziu na Ukrajinu, je užitočné, uviedol v piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP. Macron po summite lídrov Európskej únie (EÚ) povedal, že "popri odsúdení, popri sankciách" zostáva užitočné "nechať túto cestu otvorenú a keď príde deň, keď budú splnené podmienky, môžeme dosiahnuť ukončenie nepriateľských akcií".

K Putinovi zavítal Macron
Zobraziť galériu (30)
K Putinovi zavítal Macron  (Zdroj: SITA/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

8:23 Americký minister obrany Lloyd Austin vo štvrtok telefonicky hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Olexijom Reznikovom v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informovala o tom v noci na piatok stanica CNN. Austin svojmu ukrajinskému partnerovi povedal, že Spojené štáty podporujú suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny a budú pokračovať v poskytovaní obrannej pomoci Kyjevu navzdory ruskej "neodôvodnenej a nevyprovokovanej vojne".

Možný minister obrany USA Lloyd Austin,
Zobraziť galériu (30)
Možný minister obrany USA Lloyd Austin,  (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

8:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na piatok povedal, že útočiace ruské sily sa zameriavajú na oblasti obývané civilistami. Svojich krajanov pochválil za ich "hrdinstvo" a potvrdil, že Kyjev robí "všetko, čo je v jeho silách", aby ich ochránil. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

 

Жилой дом в Киеве после ночной воздушный атаки. Путин - убийца!

Posted by Антон Геращенко on Thursday, February 24, 2022

7:39 Sankcie, ktoré v posledných dňoch na Moskvu uvalili západné krajiny, nie sú dostatočné, povedal dnes ráno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dôkazom je podľa neho stále pokračujúca ruská agresia proti jeho krajine. Dodal, že svet naďalej pozoruje dianie na Ukrajine z diaľky, uviedli ukrajinské médiá.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: TASR/AP)

7:33 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo štvrtok oznámila, že z Ukrajiny dočasne evakuuje zahraničných členov svojej misie z dôvodu zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Z dôvodu prebiehajúcich bojov a zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie na Ukrajine... Som sa rozhodla dočasne evakuovať všetkých zahraničných členov misie z Ukrajiny tak rýchlo, ako to len bude možné." uviedla generálna tajomníčka OBSE Helga Schmidová.

7:22 V Ukrajinskom hlavnom meste Kyjeve je oäť rozozvučal letecký poplach. 

Rusko bombarduje Kyjev
Zobraziť galériu (30)
Rusko bombarduje Kyjev  (Zdroj: Facebook/Euromaidan)

7:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil správy o niekoľkých ruských raketových útokoch, ktoré v piatok ráno zasiahli ukrajinské hlavné mesto. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba prirovnal tieto útoky k útoku nacistického Nemecka z roku 1941 na Kyjev. TASR o tom informuje na základe správ televízie CNN a agentúry DPA.

Zelenskyj uviedol, že k útokom na Kyjev prišlo okolo 4.00 h miestneho času, pričom ukrajinskej armáde sa podarilo zastaviť postup ruských vojakov. "Strašné raketové útoky mierili na Kyjev. Naposledy naše hlavné mesto zažilo niečo podobné v roku 1941, keď ho napadlo nacistické Nemecko. Ukrajina toto zlo (vtedy) porazila a porazí ho aj teraz," napísal Kuleba na sociálnu sieť Twitter.

7:03 Traja ukrajinskí pohraničníci prišli v noci na dnešok o život, keď ich stanovište v juhovýchodnej Záporožskej oblasti zasiahla ruská raketa, píše denník The New York Times s odkazom na ukrajinskú pohraničnú stráž.

6:22 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) bude v piatok hlasovať o rezolúcii, ktorá by "najdôraznejšie" odsúdila ruskú vojenskú agresiou mierenú proti Ukrajine. Rezolúcia má  tiež žiadať okamžité zastavenie ruskej invázie a stiahnutie všetkých ruských vojakov z Ukrajiny. Informovala o tom v noci na piatok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Bieleho domu.

Zničené radary pri ukrajinskom meste Mariupol
Zobraziť galériu (30)
Zničené radary pri ukrajinskom meste Mariupol  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

6:20 Európska únia sa dohodla na sankciách, ktoré zasiahnu 70 percent ruského bankového trhu a kľúčové ruské štátne spoločnosti. Oznámila to v noci na piatok predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti Twitter, z ktorej TASR túto informáciu získala. "Balík silných a cielených sankcií schválených dnes v noci ukazuje ako veľmi je Európska únia zjednotená" uviedla von der Leyenová na Twitteri. Predsedníčka Európskej komisie ďalej spresnila, že tento balík sankcií zasiahne prevažnú väčšinu ruského bankového trhu a je mierený tiež na kľúčové ruské štátne spoločnosti.

6:10 Ukrajinská armáda zostrelila v piatok skoro ráno nad Kyjevom lietadlo nepriateľa. To následne pri páde narazilo do deväťposchodovej obytnej budovy, ktorá začala horieť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka. Podľa Reuters nie je jasné, či išlo o pilotované alebo bezpilotné lietadlo.

Heraščenko na sociálnej sieti Telegram však uviedol, že v dôsledku pádu stroja vypukol požiar v deväťposchodovej obytnej budove, pričom podľa poradcu bude na mieste "istotne mnoho obetí". Poradca ukrajinského ministerstva vnútra zároveň uviedol, že na mieste zasahujú hasiči.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko neskôr vyvrátil Heraščenkove predpoklady o obetiach, pričom uviedol že na budovu dopadli úlomky rakety a pri incidente utrpeli zranenia traja ľudia - z toho jeden je vo vážnom stave. "Záchranári vezú ľudí do nemocnice. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Dom horí a hrozí, že sa zrúti," napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.  

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: Profimedia)

6:06 Niekoľko novinárov počulo v piatok v skorých ranných hodinách v Kyjeve hlasné výbuchy. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. Reportérka tohto denníka Emma Grahamová Harrisonová potvrdila, že v Kyjeve počula niečo, čo je možné prirovnať k sérii hlasných výbuchov.

VIDEO Vyľudnené mesto Buča v Kyjevskej oblasti na Ukrajine po ruskej invázii

Vyľudnené mesto Buča v Kyjevskej oblasti na Ukrajine po ruskej invázii (Zdroj: profimedia.sk)

"Práve pokračujú útoky raketami s plochou dráhou doletu alebo balistickými raketami. Počul som dva silné výbuchy," napísal na sociálnej sieti Telegram poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko, píše agentúra AFP. Podobnú informáciu na svojom účte na Telegrame zverejnil aj bývalý ukrajinský veľvyslanec v Rakúsku Olexandr Ščerba. Ten uviedol, že počul dva hlasné výbuchy o 4:20 h miestneho času. 

VIDEO Ruský útok na ukrajinské mesto Čuhujiv, budovy sú po ostreľovaní úplne zničené

Ruský útok na ukrajinské mesto Čuhujiv, budovy sú po ostreľovaní úplne zničené (Zdroj: profimedia.sk)

6:05 Medzinárodná hackerská skupina Anonymous vyhlásila v noci na piatok "kybernetickú vojnu" proti ruskej vláde. TASR o tom informuje na základe správy ruskej verzie stanice Deutsche Welle (DW). "Kolektív Anonymous je oficiálne vo vojne proti ruskej vláde," uviedla skupina na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Skupina ďalej na Twitteri oznámila, že napadla a znefukčnila oficiálnu webovú stránku ruského kanálu RT News, ktorý skupina Anonymous označila za "propagandistický". Krátko na to oddiel ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pre kybernetickú bezpečnosť vyhlásil kritický stupeň ohrozenia, píše DW.      

6:03 Na protestoch proti ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré sa vo štvrtok uskutočnili vo viacerých ruských mestách, bolo zadržaných vyše 1700 ľudí. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io s odvolaním sa na nezávislé združenie OVD-Info. Meduza spresňuje, že k zatknutiu účastníkov týchto protivojnových protestov prišlo celkovo v 53 ruských mestách.

Najviac ľudí zadržali v Moskve, a to najmenej 955. V druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad polícia zadržala asi 425 ľudí, v meste Krasnodar zadržala 57 ľudí a v Jekaterinburgu 39. Vo všetkých ostatných mestách bolo zadržaných menej ako 30 ľudí.

6:01 Ukrajine sa podarilo znovu získať vo štvrtok večer kontrolu nad letiskom Hostomeľ neďaleko Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a televízie BBC. O toto strategicky významné letisko, ktoré by sa v prípade obsadenia mohlo stať pre ruskú armádu bránou do Kyjeva, prebiehajú boje celý deň. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského boli ruské jednotky nachádzajúce sa na letisku Hostomeľ zastavené. Podľa ukrajinského lídra bolo zničených niekoľko ruských vojenských lietadiel a ozbrojených vozidiel. Prezident tiež uviedol, že ukrajinská armáda zajala niekoľko ruských vojakov, avšak odmietol špecifikovať ich presný počet, píše AP.

Vojna na Ukrajine
Zobraziť galériu (30)
Vojna na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

6:00 Ukrajinská vláda požiadala vo štvrtok Radu OSN pre ľudské práva (UNHRC), aby bezodkladne zorganizovala diskusiu o ľudských právach na Ukrajine. Dôvodom je podľa Kyjeva "ruská agresia". Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov OSN. Predseda UNHRC Federico Villegas dostal list od ukrajinského veľvyslanca pri OSN, ktorý radu pre ľudské práva požiadal, aby sa táto diskusia začala "čo najskôr".

Putin tvrdí, že útočí iba na vojenské objekty

Ukrajinský prezident poprel tvrdenia Ruska, že útočí iba na vojenské objekty. Zelenskyj uviedol, že "nepriateľ" útočí na celom území Ukrajiny, a to aj na civilné objekty a "zabíja ľudí". "Je to podlé a nikdy im to neodpustíme," uviedol Zelenskyj, ktorého cituje agentúra UNIAN. "Dnes sme stratili 137 našich hrdinov, vojakov i civilistov," uviedol Zelenskyj a ďalej spresnil, že ranenia celkovo utrpelo 316 ľudí.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (30)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Líder je cieľom číslo jeden 

Zelenskyj tiež informoval o smrti všetkých pohraničníkov na Haďom ostrove, ktorým bude posmrtne udelený titul Hrdinu Ukrajinu. Ukrajinskí líder zároveň poprel tvrdenia, že opustil Kyjev. "Ostávam v hlavnom meste a moja rodina tiež. Podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, ma nepriateľ označil za cieľ číslo jeden a moju rodinu za cieľ číslo dva. Chcú Ukrajinu zničiť politicky, chcú zničiť hlavu štátu," vyhlásil Zelenskyj. Ten poďakoval zahraničným lídrom za podporu, zároveň však upozornil na to, že Ukrajina ostala pri bránení svojej krajiny "sama".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (30)
 (Zdroj: SITA/Sergey Dolzhenko/Pool Photo via AP)

"Kto je pripravený bojovať spolu s nami? Nikoho takého nevidím. Kto je pripravený nám garantovať vstup do NATO? Všetci sa boja," zhodnotil ukrajinský prezident. Podľa Zelenského je dôležité rokovať o ukončení "invázie a o zastavení paľby", pričom zdôraznil, že Ukrajina je pripravená hovoriť o bezpečnostných zárukách pre svoju krajinu a jej "neutrálnom statuse".

Rusko zaútočilo na Ukrajinu vo štvrtok ráno 

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území. 

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu