Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

MIMORIADNY ONLINE Ruská invázia sa už začala: Lavrov spochybnil suverenitu Ukrajiny, Nemecko stoplo Nord Stream 2

Ruské manévre v Bielorusko Zobraziť galériu (18)
Ruské manévre v Bielorusko (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Twitter.com/Joyce Karam)

KYJEV/MOSKVA - Vývoj udalostí mal v pondelok rýchly spád, keď Putin v rozsiahlom prejave k národu oznámil uznanie separatistických oblastí na východe Ukrajiny - Spojené štáty a Európska únia následne zareagovali vyhlásením, že za tento krok uvalia na Rusov sankcie. Následne Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, aby "udržiavali mier" v separatistických oblastiach. Situáciu sledujeme online.

archívne video

Rusko začalo ďalšie cvičenia v Čiernom mori, pripravuje sa na obranu Krymu (Zdroj: profimedia.sk)


  • Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty
  • Západní lídri na čele s USA a EÚ hrozia sankciami
  • Putin nariadil vyslanie vojakov na Ukrajinu
  • Mimoriadne zasadá Bezpečnostná rada OSN

21:44 Rumunsko by mohlo prijať až 500.000 utečencov z Ukrajiny, ak by došlo k zhoršeniu tamojšej situácie vzhľadom na hrozbu invázie zo strany Ruska. V utorok to oznámil rumunský minister obrany Vasile Dincu. Minister Dincu však neočakáva, že by veľké množstvo utečencov z Ukrajiny smerovalo práve do Rumunska, avšak v prípade potreby budú schopní prijať až 500.000 Ukrajincov. "Toto je počet, na ktorý sme pripravení," povedal novinárom minister.

20:40 Americký prezident Joe Biden oznámil v utorok uvalenie rozsiahlych sankcií na ruské banky a oligarchov. Biely dom tiež avizoval posilnenie prítomnosti amerických vojakov v pobaltských krajinách. 

Americký prezident upozornil, že ide len o prvú sériu sankcií, ktoré budú v konečnom dôsledku oveľa rozsiahlejšie, ako tie uvalené na Rusko v roku 2014 v reakcii na anexiu Krymu. Cieľom Washingtonu je totiž podľa Bidena úplne odrezať Rusko, v reakcii na jeho kroky voči Ukrajine, od "západných finančných inštitúcií." "Uvaľujeme sankcie na ruský štátny dlh. To znamená, že sme odrezali ruskú vládu od západného financovania," povedal americký prezident. Sankcie zasiahnu aj "vojenskú banku" Ruska aj jeho štátnu rozvojovú banku VEB, dodal Biden.

20:00 Rusko, počínajúc utorkom 22. februára, nadviazalo diplomatické styky so samozvanými proruskými republikami na východe Ukrajiny - Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou. Uvádza sa to v správe, ktorú v utorok zverejnilo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

19:50 Ruská vláda ľutuje, že Nemecko sa rozhodlo pozastaviť proces certifikácie plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2), povedal v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "S poľutovaním," odpovedal Peskov na otázku, ako Kremeľ vníma vyjadrenie spolkového kancelára Olafa Scholza, že Berlín až do odvolania zastavuje schvaľovací proces tohto plynovodu, ktorý je už dostavaný a čaká len na uvedenie do prevádzky.

19:40 Slovenský rezort diplomacie odovzdal ruskému veľvyslanectvu protestnú nótu.

19:28 Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian zrušil pozvanie na rokovanie v Paríži pre svojho ruského rezortného kolegu Sergeja Lavrova. Uviedol to spravodajský web France Info. Ako dôvod zrušenia schôdzky, pripravovanej na tento piatok, Le Drian uviedol fakt, že Rusko uznalo separatistické regióny na východe Ukrajiny ako nezávislé a suverénne štáty.

19:08 Šéf poľskej vládnej strany Právo a Spravodlivosť Jaroslaw Kaczyňski v utorok vyhlásil, že sankcie Západu voči Rusku by mali zahŕňať aj samotného ruského prezidenta Vladimira Putin a tiež s ním spriaznených ruských oligarchov.

19:05 Ministri zahraničných vecí členských krajín skupiny G7 jednomyseľne vyjadrili v utorok podporu Ukrajine po tom, čo Rusko vyslalo vojakov do separatických oblastí na jej východe. Uviedla to šéfka britskej diplomacie Liz Trussová. "Naša podpora územnej celistvosti Ukrajiny je neochvejná," napísala Trussová na Twitteri po konferenčnom hovore so svojimi rezortnými kolegami z krajín G7, na ktorom sa zhodli, že Rusko porušilo svoje medzinárodné záväzky.

19:01 Rusko v utorok oznámilo, že pre opakované vyhrážky evakuuje personál zo svojich diplomatických misií na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Interfax s tým, že evakuácia sa uskutoční v najbližšom čase.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že od roku 2014 sú ruské veľvyslanectvo v Kyjeve a generálne konzuláty v Odese, Ľvive a Charkive vystavené opakovaným útokom. Ruskí diplomati boli terčmi vyhrážok o použití fyzického násilia. Došlo údajne aj k podpáleniu ich vozidiel, píše sa vo vyhlásení.

18:40 Členské štáty Európskej únie sa v utorok jednomyseľne zhodli na prijatí sankčného balíka voči Rusku v súvislosti s krízou okolo Ukrajiny. Na spoločnej tlačovej konferencii v Paríži to oznámili šéf európskej diplomacie Josep Borrell a francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Informuje o tom agentúra AP.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (18)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

18:25 Všetko nasvedčuje tomu, že ruské vojská pokračujú v prípravách na útok na Ukrajinu, povedal v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Sme svedkami toho, že z táborov prúdi stále viac (ruských) síl a sú v bojových formáciách a pripravené zaútočiť," povedal Stoltenberg na tlačovej konferencii. "Všetko nasvedčuje tomu, že Rusko pokračuje v plánovaní celoplošného útoku na Ukrajinu," povedal Stoltenberg.

18:06 Rusko uznalo Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku v rámci hraníc stanovených v ich ústavách, povedal v utorok novinárom v Moskve ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že ich ústavy definujú tieto hranice v rámci Doneckej a Luhanskej oblasti v čase, keď obe entity boli súčasťou Ukrajiny. Putin to podľa agentúry TASS uviedol na brífingu po rokovaní s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom.

18:03 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že dohody z Minska, ktoré boli zamerané na urovnanie konfliktu v Donbase, "už neexistujú". Vyslovil sa za demilitarizáciu súčasnej Ukrajiny a zdôraznil, že Ruská federácia je kategoricky proti prijatiu Ukrajiny do NATO. Najlepším riešením by podľa Putina bolo, keby sa samotný Kyjev vzdal vstupu do aliancie.

MIMORIADNY ONLINE Ruská invázia
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

17:44 Námestník ruského ministra obrany Nikolaj Pankov v utorok oznámil, že vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu v Donbase Rusko musí chrániť obyvateľov tamojších samozvaných proruských republík. Pripomenul, že mnohí z nich, "státisíce, sú občanmi Ruskej federácie".

Podľa agentúry Interfax tiež Pankov uviedol, že Ukrajina sústredila na hraniciach s Doneckou ľudovou republikou a Luhanskou ľudovou republikou, ktoré Rusko v pondelok uznalo ako nezávislé štáty, "60-tisícovú skupinu s ťažkou technikou": ťažkými obrnenými vozidlami, raketovými systémami či raketometmi.

MIMORIADNY ONLINE Ruská invázia
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

17:41 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval v utorok členské štáty Európskej únie, aby Ukrajine prisľúbili budúce členstvo v EÚ, a to v reakcii na snahy Ruska o jej medzinárodnú izoláciu. "Vyzývam EÚ, aby dala bokom akékoľvek zaváhanie, všetku zdržanlivosť i skepticizmus, ktoré  panujú v európskych hlavných mestách a aby dala Ukrajine prísľub budúceho členstva v EÚ. Nadišiel čas," povedal Kuleba, ktorý je v utorok na návšteve USA.  

17:30 Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, v utorok vyhovela žiadosti prezidenta Vladimira Putina a dala svoj súhlas na nasadenie ozbrojených síl mimo územia Ruska. Podľa agentúry AP by tento súhlas mohol pripraviť pôdu pre útok na Ukrajinu.

Ako informovala agentúra TASS, jednotlivé výbory Rady federácie pred hlasovaním odporučili udeliť súhlas na použitie ruských ozbrojených síl v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike, pričom navrhli, aby príslušný výnos nadobudol účinnosť hneď v utorok.

17:24 Otázka hraníc Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky je vecou budúcnosti a bude sa riešiť, uviedla v utorok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Vo vysielaní televízie Dožď dodala, že "teraz musíme vyriešiť ďalšie problémy. A tento problém bude určite (tiež) nejako vyriešený". Poznamenala, že otázku delimitácie a demarkácie hraníc "nemôžete vyriešiť za hodinu. A otázka hranice dnes nevznikla."

17:21 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v utorok počas návštevy Litvy vyhlásila, že Berlín je pripravený vyslať do tejto pobaltskej krajiny ďalších vojakov. "NATO ďalej posilnilo naše spoločné krízové opatrenia pre NRF (Sily rýchleho nasadenia NATO) a Nemecko je pripravené poskytnúť ďalšie pozemné, námorné a vzdušné sily ako posilu," uviedla Lambrechtová na litovskej vojenskej základni Rukla na spoločnej tlačovej konferencii so svojím rezortným kolegom Arvydasom Anušauskasom.

17:11 Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin v utorok požiadal hornú komoru ruského parlamentu o súhlas na nasadenie ozbrojených síl mimo územia Ruska. Podľa agentúry TASS to oznámila predsedníčka Rady federácie Valentina Matvijenková.

17:00 Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v utorok kritizoval rozhodnutie Ruska uznať samozvané republiky v ukrajinskom Donbase ako nezávislé a suverénne štáty. Navaľnyj ho prirovnal k vyslaniu Sovietskej armády do Afganistanu. Ako Navaľnyj napísal na sociálnych sieťach, v pondelok sledoval prenos zo "zasadnutia (ruskej) Bezpečnostnej rady", ktoré označil za "zhromaždenie senilov a zlodejov".

16:52 Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila v utorok znepokojenie z rozhodnutia Ruska uznať separatistické republiky na východe Ukrajiny a upozornila, že vojenská eskalácia výrazne zvýši riziko závažného porušovania ľudských práv. "Každá významná vojenská eskalácia vytvára zvýšené riziko závažného porušovania ľudských práv, ako aj porušovania medzinárodného humanitárneho práva," povedala Bacheletová.

16:45 Biely dom v utorok privítal rozhodnutie Nemecka zastaviť schvaľovací proces plynovodu Nord Stream 2, ktorý má zaistiť dodávky ruského plynu do Európy. Berlín týmto krokom reagoval na skutočnosť, že ruský prezident Vladimir Putin pondelkovým výnosom uznal nezávislosť dvoch separatistických oblastí. 

Americký prezident Joe Biden "jasne povedal, že ak Rusko napadne Ukrajinu, budeme konať v súčinnosti s Nemeckom, aby sme zaistili, že Nord Stream 2 nebude napredovať. V noci (z pondelka na utorok) sme (tieto udalosti) úzko konzultovali s Nemeckom a vítame ich oznámenie. Dnes predstavíme naše vlastné opatrenia," uviedla na Twitteri hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Joe Biden
Zobraziť galériu (18)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/The White House via AP)

16:40 Ukrajina si doteraz neprevzala 5000 vojenských prilieb, ktoré sa Nemecko rozhodlo Kyjevu darovať. Dnes to na otázku novinárov oznámilo nemecké ministerstvo obrany, podľa ktorého sú helmy už niekoľko dní pripravené na odber.

16:29 Rusko vyzýva ostatné štáty, aby nasledovali jeho príklad a uznali nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, uviedlo v utorok vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Medzičasom nevylúčilo, že v blízkej budúcnosti bude vyriešená aj otázka vymenovania ruských veľvyslancov v DĽR a LĽR. Podľa agentúry Interfax to v utorok povedal  námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko.

16:13 Európska únia v reakcii na žiadosť Ukrajiny aktivuje svoju kybernetickú jednotku rýchlej reakcie, ktorá má pomôcť Kyjevu čeliť ruským kyberútokom. V utorok to na Twitteri oznámil námestník litovského ministra obrany Margiris Abukevicius. Litva, ktorá tomuto tímu predsedá, a jeho ostatní členovia, "aktivujú kybernetickú jednotku rýchlej reakcie, aby pomohli ukrajinským inštitúciám vysporiadať sa s rastúcou hrozbou kybernetických útokov," napísal Abukevicius.

16:01 Vlády mnohých európskych krajín si kvôli postupu Moskvy voči Ukrajine predvolali ruských veľvyslancov, aby im odovzdali formálny protest. Predvolanie dnes dostali napríklad veľvyslanci v Británii, Rakúsku či Holandsku. Ukrajina povolala kvôli konzultáciám do Kyjeva svojho moskovského chargé d'affaires.

15:50 Ruské jednotky sa musia stiahnuť z povstaleckých území na východe Ukrajiny, ich vyslanie nie je mierovou misiou. V spoločnom vyhlásení to dnes uviedlo vedenie nemeckej postkomunistickej strany Ľavica. Ostrý postoj Ľavice vyvolal pozornosť nemeckých médií, pretože strana sa doteraz stavala ku kritike Ruska zdržanlivo.

15:46 Český Senát podľa predsedu Miloša Vystrčila (ODS) podporí všetky kroky, ktoré povedú k zastaveniu ruskej agresie na Ukrajinu. Vystrčil to dnes uviedol pri vyvesení ukrajinskej vlajky na sídle hornej komory na znamenie solidarity a podpory východoeurópskemu štátu. Senát podľa predsedu senátneho zahraničného výboru Pavla Fischera (nezávislý) budúci týždeň na svojom zasadnutí zrejme odporučí čo najtvrdšie sankcie. "Podporou Ukrajiny chránime Česko, chránime Európu, chránime slobodu," dodal Vystrčil v zhode s ukrajinským veľvyslancom v ČR Jevhenom Perebyjnisom.

15:44 Ukrajinský parlament v utorok vyzval cudzie štáty a medzinárodné organizácie, aby neuznali nezávislosť samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, odsúdili rozhodnutie Ruskej federácie o ich legalizácii a uvalili na Ruskú federáciu tvrdé sankcie.

Najvyššia rada zároveň vyzvala vlády a parlamenty cudzích štátov, medzinárodné organizácie a ich parlamentné zhromaždenia, aby odsúdili rozhodnutie Ruskej federácie uznať nezávislosť oboch administratívnych oblastí Ukrajiny za nezákonné.

15:35 Britský premiér Boris Johnson v utorok uviedol, že Británia uvalí sankcie na päť ruských bánk a troch miliardárov blízkych Kremľu: Gennadija Timčenka a Borisa a Igora Rotenbergovcov. Medzi sankcionovanými finančnými inštitúciami sú Benk Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank a Black Sea Bank. Zmieneným podnikateľom bude zmrazený všetok majetok, ktorý majú v Spojenom kráľovstve, a budú mať zakázané tam cestovať, uviedol Johnson s tým, že ďalšie sankcie budú nasledovať.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (18)
Britský premiér Boris Johnson  (Zdroj: SITA/Tolga Akmen/Pool via AP)

15:31 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok uviedol, že Rusko uznalo nezávislosť povstaleckých regiónov na východe Ukrajiny "v hraniciach, ktoré existovali, keď (tieto subjekty) v roku 2014 vyhlásili" svoju nezávislosť. Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ruská federácia uznáva Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku v rámci hraníc, "v ktorých ich orgány vykonávajú svoje právomoci".

Peskov na otázku novinárov, či Rusko obe entity z Donbasu uznáva v súčasných faktických hraniciach, alebo v bývalých administratívnych hraniciach, hovorca Kremľa uviedol, že "v tých hraniciach, v ktorých sa vyhlásili" za štáty.

15:20 Ukrajina poslala Maďarsku zoznam vybavenia, ktoré potrebuje na posilnenie svojich obranných schopností. V rozsiahlom rozhovore to potvrdila veľvyslankyňa Ukrajiny v Budapešti Ľubov Nepopová.

Okrem streliva rôzneho kalibru, prilieb, nepriestrelných viest, rôznej vojenskej výbavy, vrátane bezpilotných leteckých obranných zariadení, optických sledovacích prostriedkov, digitálnych komunikačných zariadení, špeciálnych lekárskych vozidiel a ďalších, žiada ukrajinská strana aj vojenské potravinové balíčky, mobilné kuchyne, stany, prenosné stanice na čistenie vody či dieselové generátory. "Neočakávame, aby ktokoľvek bojoval za nás, avšak s vhodným vybavením sa dokážeme skôr vzoprieť," podčiarkla veľvyslankyňa.

15:15 Maďarsko nasadí vojakov blízko hranice s Ukrajinou, čiastočne v rámci príprav na plnenie humanitárnych úloh. Dnes to na facebookovom profile vlády uviedlo maďarské ministerstvo obrany.

"Bezpečnosť Maďarska je najdôležitejšia, posilňujeme ochranu maďarsko-ukrajinskej hranice," uvádza sa vo vyhlásení. Ministerstvo nešpecifikovalo, koľko vojakov plánuje k hranici poslať. Podotklo len, že vzhľadom na krízu medzi Ukrajinou a Ruskom je rovnako dôležitá obrana hraníc i príprava na humanitárnu misiu.

15:10 Rusko svojimi krokmi voči Ukrajine posilňuje debatu o možnom vstupe Fínska do NATO. Podľa agentúry AFP to dnes uviedol fínsky prezident Sauli Niinistö. Prezident severskej krajiny, ktorá s Ruskom zdieľa spoločnú hranicu, už v pondelok večer odsúdil rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina uznať obe povstalecké republiky na východe Ukrajiny a vyslať do nich armádu.

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe dnes uviedol, že plánované vojenské cvičenie NATO prebehne v Nórsku budúci mesiac podľa plánu. Oslo sa tiež podľa neho pripojí k chystaným sankciám EÚ proti Rusku.

15:03 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok telefonicky rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorému vyjadril obavy z aktuálneho vývoja situácie na Ukrajine. "Maďarsko, ako susedná krajina s obavami sleduje vývoj na Ukrajine," zdôraznil Orbán. Ukrajinského prezidenta informoval, že Maďarsko v rámci koordinovanej európskej reakcie bude podporovať snahy o spoločné vyriešenie situácie.

14:57 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil v utorok za "neakceptovateľné" rozhodnutie Ruska uznať separatistami ovládané oblasti Ukrajiny a vyzval všetky zúčastnené strany na dodržiavanie medzinárodného práva. "Toto rozhodnutie považujeme za neakceptovateľné. Opakujeme našu výzvu na návrat k zdravému rozumu a rešpektovaniu medzinárodného práva," uviedol Erdogan počas letu do afrického Senegalu.

14:45 Vodca Doneckej ľudovej republiky (DLR) povedal, že Rusko uznalo jej nezávislosť v hraniciach celej Doneckej oblasti, teda vrátane územia, ktoré separatisti teraz nekontrolujú. Informovala o tom agentúra Reuters. "Otázka hraníc nie je jednoduchá, rozhodne sa o nej neskôr," povedal Denis Pušilin ruskej štátnej televízii. Vodca Luhanskej ľudovej republiky sa zatiaľ k tejto veci nevyjadril.

14:39 Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že získala informácie o plánovanom teroristickom útoku na svätostánky spravované pravoslávnou cirkvou moskovského patriarchátu v Charkove. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina to potvrdila tlačová hovorkyňa SBU v Charkovskej oblasti. "Môžeme potvrdiť, že sme zaznamenali telefonický hovor o príprave teroristických útokov v Charkove. Útoky sa mali odohrať v kostoloch moskovského patriarchátu... Osoba, ktorá mala útoky vykonať, bola identifikovaná. Vykonávame teraz škálu nutných úkonov," povedala Lila Domašenková.

14:13 Česká Bezpečnostná rada štátu zasadne v stredu v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Oznámila to ministerka obrany ČR Jana Černochová, ktorá zároveň načrtla, kam by sa mohli presunúť českí vojaci v rámci NATO, informuje spravodajská stanica ČT24. Ministerstvo obrany predloží Bezpečnostnej rade štátu návrhy, ako riešiť problematické otázky v súvislosti s pondelkovým rozhodnutím Ruska uznať nezávislosť samozvaných republík na východe Ukrajiny, uviedla Černochová po veliteľskom zhromaždení armády.

14:05 Maďarské opozičné strany Demokratická koalícia, Jobbik a Maďarská socialistická strana vydali v utorok vyhlásenie, v ktorom požadovali, aby do programu najbližšieho zasadnutia branného a bezpečnostného výboru parlamentu bolo zaradené prerokovanie situácie na Ukrajine.

"Domnievame sa, že v tejto situácii je oprávnené očakávať, aby členovia branného a bezpečnostného výboru získali oficiálne informácie o vojnových udalostiach susedného štátu od ministra obrany, a nie z médií," píše sa v dokumente troch opozičných strán.

13:48 Balík sankcií proti Rusku zo strany Európskej únie bude formálne predložený v utorok večer. V spoločnom vyhlásení to uviedli šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. V texte sa spomínajú konkrétne navrhované opatrenia. EÚ sa chce zamerať na osoby, ktoré sa podieľali na "nezákonnom rozhodnutí" uznať východoukrajinské separatistické regióny.

Ursula von der Leyenová a Charles Michel
Zobraziť galériu (18)
Ursula von der Leyenová a Charles Michel  (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File)

13:42 Ruský prezident Vladimir Putin poprel v utorok tvrdenia o tom, že sa Rusko snaží obnoviť svoje hranice z čias Ruskej ríše v súvislosti s uznaním separatistických ukrajinských regiónov. Informuje o tom agentúra Interfax.

"Včera Rusko prijalo rozhodnutie uznať suverenitu dvoch ľudových republík na Donbase. Predvídali sme špekulácie na tému, že Rusko sa snaží obnoviť impérium v rámci ríšskych hraníc... Toto absolútne nezodpovedá pravde," uviedol Putin počas stretnutia s kazašským prezidentom Ilhamom Alijevom.

13:09 Ruskej agresii treba odpovedať tvrdými sankciami. Potrebujeme Ukrajinu demokratickú, slobodnú a prosperujúcu, lebo jej budúcnosť sa dotýka zblízka tej našej. Vyhlásila to šéfka európskeho výboru Národnej rady (NR) SR Vladimíra Marcinková (klub SaS) v reakcii na udalosti na východe Ukrajiny. Podľa jej slov nestačí len vyvíjať solidaritu s Ukrajinou.

12:37 Sankcie proti Rusku po jeho uznaní separatistických republík na východe Ukrajiny musia byť tvrdé a po rozhodnutí Moskvy je teraz potrebné posilniť východné krídlo NATO. Po konzultáciách s ministrami to povedal poľský prezident Andrzej Duda.

12:35 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok spochybnil, či má Ukrajina právo na suverenitu, pretože povedal, že vláda v Kyjeve nezastupuje jednotlivé zložky krajiny, uviedla tlačová agentúra Interfax.

12:10 Nemecká vláda až do odvolania zastavuje schvaľovací proces rusko-nemeckého plynovodu Nord Stream 2. Potvrdil to v utorok v Berlíne aj kancelár Olaf Scholz.

11:56 Ruskí zákonodarcovia v utorok odhlasovali ratifikáciu dohôd, ktoré v pondelok večer podpísal prezident Vladimir Putin s predstaviteľmi samozvaných separatistických republík ležiacich na východe Ukrajiny. Informujeo tom agentúra AFP.

11:52 Rusko garantuje bezpečnosť samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), ktoré ležia na východe Ukrajiny. Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova táto povinnosť Rusku vyplýva zo zmlúv o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci, ktoré v utorok ratifikovali parlamenty DĽR a LĽR, informuje agentúra RIA Novosti.

11:34 Podľa agentúry AFP Zelenskyj počas utorkovej tlačovej konferencie po boku estónskeho prezidenta vyzval na úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 2 (Severný prúd 2).

11:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že zváži prerušenie diplomatických vzťahov s Ruskom. Vyzvalo ho na to ukrajinské ministerstvo zahraničia. Podľa agentúry Unian to prezident povedal na spoločnej tlačovej konferencii s estónskym kolegom Alarom Karisom. 

11:16 Český prezident Miloš Zeman sa v utorok vyjadril k situácii na východe Ukrajiny. Vstup ruskej armády na územie oboch východoukrajinských separatistických republík podľa neho zvyšuje riziko vojenského konfliktu.

11:15 Rusko uznaním separatistických území na Ukrajine hrubo porušilo medzinárodné právo a svoje medzinárodné záväzky. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) považuje za závažný aj politický postoj Ruska, podľa ktorého Ukrajina nemá nárok na vlastnú existenciu. Verí, že posledné udalosti budú začiatkom vlastnej sebareflexie, časť slovenskej verejnosti chce dostať z geopolitickej dezorientácie.

11:11 Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Andrew Wood v utorok pre televíziu BBC uviedol, že diplomatické riešenie ukrajinskej krízy nebude možné, pokiaľ bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin.

"(Putin) nedokáže rozpoznať, aké by bolo diplomatické riešenie," uviedol Wood, ktorý bol v rokoch 1995 až 2000 veľvyslancom v Moskve a ktorý bol neskôr poradcom vtedajšieho britského premiéra Tonyho Blaira v otázke ruských investícií.

11:08 Reakcia Západu je očakávaná, uviedol dnes minister zahraničia Sergej Lavrov v ruskej televízii. Moskva je podľa neho na sankcie uvaľované Západom zvyknutá, píše agentúra Reuters.

10:46 Situácia na slovensko-ukrajinskej hranici je pokojná. Slovensko nezaznamenalo nárast cestujúcich ani migračné tlaky. Na sociálnej sieti to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Deklaruje, že rezort vnútra situáciu na hranici monitoruje. Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru komunikuje s ukrajinskou stranou, s partnermi v Európskej únii, ako aj ostatnými bezpečnostnými zložkami v SR.

10:45 Ukrajina v žiada prísne sankcie voči Rusku, informuje o tom agentúra AFP. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas návštevy Washingtonu povedal, že "spolupracuje so západnými priateľmi Kyjeva" s cieľom zaviesť voči Rusku prísne sankcie.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (18)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

10:42 Sýria podporila rozhodnutie spojeneckého Ruska uznať nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny. Uviedol to dnes sýrsky minister zahraničia Fajsal Mikdád, ktorého dnes citovala sýrska televízia.

10:31 Príslušné výbory ruskej Štátnej dumy dnes ráno jednomyseľne odporučili dolnej komore parlamentu ratifikovať dohody s Doneckou a Luhanskou ľudovou republikou, informovala agentúra TASS.

10:23 Parlamenty samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), ležiacich na východe Ukrajiny, ratifikovali v utorok zmluvy o priateľstve, spolupráci a vzájomnej pomoci s Ruskom. Oba parlamenty tieto dohody schválili jednohlasne, píše agentúra Interfax.

10:18 Všetky dôkazy nasvedčujú tomu, že ruský prezident Vladimír Putin chce vykonať plnú inváziu na Ukrajinu, povedal dnes britský premiér Boris Johnson. Rusko podľa neho narúša ukrajinskú suverenitu a porušuje medzinárodné právo a Británia preto voči nemu okamžite zavedie medzinárodné sankcie.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (18)
Britský premiér Boris Johnson  (Zdroj: SITA/Tolga Akmen/Pool via AP)

10:10 K zahraničnej kritike, ktorú vyvolalo rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina uznať obe povstalecké republiky na východe Ukrajiny a vyslať do nich armádu, sa pripojila Austrália aj Nový Zéland. Austrálsky premiér Scott Morrison vyzval Rusko, aby prestalo ohrozovať svojich susedov. Rešpektovanie ukrajinskej suverenity žiada aj Južná Kórea.

10:06 Poľský prezident Andrzej Duda uistil ukrajinského lídra Volodymyra Zelenského o plnej podpore Poľska v súvislosti s ruskou "agresiou". Informovala o tom v utorok agentúra PAP. Duda a Zelenskyj hovorili spolu ešte v pondelok večer po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorým uznal nezávislosť separatických ukrajinských regiónov, Doneckého a Luhanského. Putin neskôr tiež nariadil vyslanie vojakov na tieto územia, aby tam "udržiavali mier".

09:41 Španielsko a Grécko sa pripojili k mnohým západným krajinám, ktoré odsúdili pondelkové rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina uznať nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny. Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová a grécke ministerstvo zahraničia tento krok dnes tiež označili za porušenie medzinárodného práva.

09:21 Európska únia pracuje na návrhu sankcií proti Rusku po uznaní nezávislosti separatistických regiónov na východe Ukrajiny Moskvou. Vyhlásil to dnes šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, podľa ktorého by zástupcovia krajín EÚ mohli o sankciách rozhodnúť už dnes popoludní. O možných postihoch budú už dopoludnia hovoriť veľvyslanci členských krajín.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
Zobraziť galériu (18)
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

08:47 Turecko v utorok kritizovalo pondelňajšie rozhodnutie Ruska uznať samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) za nezávislé štáty. TASR správu prevzalo od agentúry AP. Turecko postup Ruska označilo ako "jasné porušenie politickej jednoty, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny".

08:46 Pri ostreľovaní zo strany proruských separatistov zomreli na východe Ukrajiny za posledných 24 hodín dvaja vojaci, ďalších 12 ich bolo zranených. S odvolaním sa na ukrajinskú armádu o tom informovala agentúra Reuters. Predstaviteľ separatistickej Doneckej ľudovej republiky naopak podľa agentúry Interfax obvinil "ukrajinských sabotérov" zo smrti troch civilistov, ktorých podľa neho zabila nálož umiestnená pri ceste medzi mestami Doneckom a Horlivkou.

08:45 Ruská invázia na Ukrajinu sa už začala a Británia preto na Rusko uvalí sankcie, uviedol dnes britský minister zdravotníctva Sajid Javid. Vo vysielaní stanice Sky News vplyvný člen vlády povedal, že Európa sa prebudila do temného dňa a je jasné, že ruský prezident Vladimír Putin sa rozhodol zaútočiť na suverenitu Ukrajiny. Viac info tu

08:45 Mapa zobrazuje konflitky, frontovú líniu a pravdepodobne aj nové hranice LĽR a DĽR, ktoré ruský prezident včera vyhlásil ako nezávislé. 

Mapa konfliktov na Ukrajine s frontovou líniou
Zobraziť galériu (18)
Mapa konfliktov na Ukrajine s frontovou líniou  (Zdroj: Twitter/Christopher Miller)

08:41 Japonský premiér Fumio Kišida v utorok kritizoval Rusko za porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Uviedol, že jeho krajina bude s medzinárodným spoločenstvom diskutovať o možných "prísnych krokoch" vrátane sankcií. Informovala o tom agentúra AP.

08:25 Premiér Eduard Heger (OĽANO) zvolal na utorok mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR. Hlavnou témou bude situácia na Ukrajine. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

08:20 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa v pondelok večer telefonicky spojil s predsedom  Európskej rady Charlesom Michelom, ktorému v súvislosti s vývojom rusko-ukrajinského konfliktu dal jednoznačne najavo, že Maďarsko zdieľa spoločný postoj Európskej únie. Agentúru MTI o tom informoval Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

08:12 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov je stále pripravený na rokovania so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom, a to aj po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin príkazom vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, ruských vojakov. V utorok to vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Sergej Lavrov
Zobraziť galériu (18)
Sergej Lavrov  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

08:03 Čínsky minister zahraničia Wang I po telefonickom rokovaní s americkým náprotivkom Antonym Blinkenom vyjadril obavy o ďalší vývoj situácie na Ukrajine. Suverenita a teritoriálna integrita Ukrajiny musí byť podľa Wanga zachovaná, uviedol v noci na dnešok hovorca amerického ministerstva zahraničia.

07:56 Moskva musí najprv ratifikovať zmluvy o spolupráci, ktoré podpísal prezident Vladimír Putin s dvoma povstaleckými republikami na východe Ukrajiny, a až potom bude možné rokovať o otázkach, ako je vymedzenie presných hraníc týchto území. Podľa agentúry Ria Novosti to dnes uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Putinovo rozhodnutie o uznaní povstaleckých republík majú dnes potvrdiť obe komory ruského parlamentu.

"Nechajme našich zákonodarcov, aby dnes zohrali svoju úlohu a nechajme prebehnúť právny proces (ratifikáciu dohody)," odpovedala Zacharovová na otázku, aké hranice povstaleckých republík na východe Ukrajiny vlastne Rusko uznáva.

06:56 Americkí diplomati, ktorí sa v minulých dňoch presunuli kvôli hrozbe ruskej invázie z Kyjeva do západoukrajinského Ľvova, z bezpečnostných dôvodov strávili dnešnú noc v Poľsku.

05:55 Nikaragujský prezident Daniel Ortega ako jeden z prvých svetových lídrov podporil rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina uznať nezávislosť dvoch proruských separatistických regiónov na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Zatiaľ čo západné krajiny posledné počínanie Kremľa odsúdili, Ortega vyhlásil, že ruská hlava štátu urobila správne.

05:44 Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN na čele so Spojenými štátmi odsúdila kroky Ruska, ktoré v pondelok oznámilo uznanie nezávislosti separatistických republík na východe Ukrajiny a vyslanie "mierovej misie" do Donbasu. Čína vyzvala všetky strany na zdržanlivosť.

05:21 Ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v utorok nadránom na mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady vyhlásil, že Moskva je stále "otvorená diplomacii", ale zdôraznil nutnosť brániť separatistické oblasti na východe Ukrajiny pred "ukrajinskou agresiou". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Viac info tu.

04:25 Bezpečná rada OSN začala v utorok nadránom mimoriadne zasadnutie o prehlbujúcej sa ukrajinskej kríze. "Máme do činenia s veľmi, veľmi dramatickou situáciou," povedal novinárom pred vstupom do rokovacej sály francúzsky veľvyslanec pri OSN Nicolas de Riviere.

Mimoriadne zasadnutie BR OSN
Zobraziť galériu (18)
Mimoriadne zasadnutie BR OSN  (Zdroj: SITA/Evan Schneider/United Nations via AP)

03:37 Nové zmluvy Moskvy o priateľstve so samozvanou Doneckou ľudovou republikou (DĽR) a Luhanskou ľudovou republikou (LĽR) na východe Ukrajiny umožňujú Rusku zriadiť a prevádzkovať tam vlastné vojenské základne. Informovala o tom v utorok nemecká tlačová agentúra DPA.

03:20 Spojené štáty v pondelok večer oznámili, že posielajú všetkých svojich diplomatov na Ukrajine do Poľska - dôvodom sú obavy o ich bezpečie. Oznámenie USA prišlo niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie ruských vojakov do dvoch povstaleckých oblastí na východe Ukrajiny. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra AFP.

02:52 Svedok tlačovej agentúry Reuters na východe Ukrajiny oznámil, že v utorok nadránom videl kolóny vojenských vozidiel vrátane tankov na okraji Donecka, hlavného mesta jednej z dvoch separatistických oblastí na východe Ukrajiny, ktoré predtým ruský prezident Vladimir Putin uznal za samostatné štáty.

Reportér agentúry Reuters videl na okraji Donecka v kolóne približne päť tankov a ďalšie dva tanky v inej štvrti mesta. Na tankoch nebolo viditeľné žiadne označenie, ale objavili sa niekoľko hodín po tom, čo Putin podpísal s oboma separatistickými oblasťami, Doneckou a Luhanskou, zmluvy o priateľstve a nariadil tam vyslanie ruských vojakov - Moskva to označila za "mierovú operáciu". Reportéri Reutersu nevideli v Donecku v predchádzajúcich dňoch žiadne tanky v uliciach.

02:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal v prejave v noci na utorok Západ o "jasnú podporu", pretože Rusko uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a potom nariadilo svojim vojakom, aby tam "chránili mier". Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a AP. Zelenskyj mal prejav k národu po mimoriadnych konzultáciách so svetovými lídrami, počas chaotického dňa, keď sa Rusko zrejme už blíži k invázii na Ukrajinu, píše AP. Viac info tu.

00:47 Spojené štáty zvolili v pondelok vyčkávajúci postoj k nariadeniu ruského prezidenta Vladimira Putina vyslať ruských vojakov do separatistických oblasti na východe Ukrajiny. USA uviedli, že rozhovory s Moskvou sú možné "dovtedy, kým sa nezačnú valiť tanky". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

00:25 Spojené štáty a spojenci vrátane Francúzska požiadali v pondelok večer o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN po tom, čo Rusko uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatov.

00:05 Francúzsko v pondelok označilo prejav ruského prezidenta Vladimira Putina o Ukrajine za paranoidný a obvinilo ruského lídra z porušenia sľubov daných francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Putinov prejav k národu, v ktorom uznal za nezávislé dve ukrajinské oblasti, Luhanskú a Doneckú, bol zmesou "nekompromisných a paranoidných myšlienok", uviedol predstaviteľ z francúzskeho prezidentského úradu. Dodal, že ruský líder "nerešpektoval sľuby dané" Macronovi.

23:52 Pobaltské štáty žiadajú "rýchle sankcie" EÚ voči Rusku po tom, ako Moskva v pondelok uznala samozvané odštiepenecké republiky na východe Ukrajiny za samostatné štáty. Riga navyše už v utorok dodá Ukrajine prenosný protilietadlový raketový systém Stinger, potvrdil v pondelok večer pre agentúru Reuters hovorca lotyšského ministerstva zahraničných vecí.

Estónsko, Lotyšsko a Litva už 21. januára uviedli, že Kyjevu poskytnú protipancierové a protilietadlové rakety vyrobené v Spojených štátoch, niekoľko dní po tom, ako dostali príslušné povolenie na export od ministerstva zahraničných vecí USA.

Americký minister obrany Lloyd Austin a ministri obrany Litvy, Lotyšska a Estónska
Zobraziť galériu (18)
Americký minister obrany Lloyd Austin a ministri obrany Litvy, Lotyšska a Estónska  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Litva poslala Ukrajine rakety typu Stinger už 13. februára a Estónsko v piatok zaslalo Kyjevu protipancierové strely Javelin.

23:09 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres sa domnieva, že Rusko porušilo územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny tým, že v pondelok uznalo dva odštiepenecké regióny na východe Ukrajiny za nezávislé entity. Uviedol to hovorca OSN Stéphane Dujarric, ktorého citovala agentúra Reuters.

Šéf OSN António Guterres
Zobraziť galériu (18)
Šéf OSN António Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar, File)

"OSN v súlade s príslušnými rezolúciami Valného zhromaždenia naďalej plne podporuje suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc," uviedol vo vyhlásení Dujarric.

23:04 Dvaja ukrajinskí vojaci a jeden civilista prišli v pondelok o život pri ostreľovaní dedín ležiacich na frontovej línii v Donbase. Informovala o tom ukrajinská polícia, z vyjadrenia ktorej citovala agentúra AFP.

Vojaci boli podľa polície zabití v dedine Zajceve, ležiacej asi 30 kilometrov severne od separatistami kontrolovanej bašty Doneck. Ďalší traja ukrajinskí vojaci utrpeli zranenia. Zabitého civilistu identifikovali ukrajinské úrady ako 51-ročného obyvateľa obce Novoluhanske, ktorá je od zmienenej dediny vzdialená približne desať kilometrov na východ.

23:02 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, aby "udržiavali mier" v separatistických oblastiach, Luhanskej a Doneckej, ktoré Moskva v pondelok uznala za nezávislé štáty. Informovali o tom v pondelok neskoro večer tlačové agentúry DPA a AP. Zatiaľ nie je jasné, či a kedy vojaci vstúpia na územie Ukrajiny, píšu svetové agentúry.

22:45 Slovenskí politci na čele s prezidentkou sa pridávajú k západu a odmietajú akékoľvek uznanie nezávislosti separatistických republík, tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Podľa nich je to len podpora násilia a nenávisti. Viac info tu.

22:07 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg odsúdil rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny - Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR). Uviedol pritom, že takýto krok je porušením tzv. minských dohôd, informuje agentúra AFP.

Obyvatelia Donecka oslavujú

Obyvatelia mesta Doneck vyšli v pondelok večer do ulíc, aby oslávili uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR) zo strany Ruska, ktorého prezident v pondelok podpísal príslušné výnosy. Agentúra RIA Novosti informovala, že obyvatelia Donecka mávajú ruskými vlajkami a odpaľujú ohňostroje.

Ľudia v Donecku oslavujú vyhlásenie nezávislosti ruským prezidentom
Zobraziť galériu (18)
Ľudia v Donecku oslavujú vyhlásenie nezávislosti ruským prezidentom  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

V reakcii na krok Moskvy mal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer sériu telefonátov s viacerými západnými lídrami - vrátane prezidenta USA Joea Bidena -, zvolal zasadnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany a ešte v pondelok večer prednesie prejav k národu.

Ľudia v Donecku oslavujú vyhlásenie nezávislosti ruským prezidentom
Zobraziť galériu (18)
Ľudia v Donecku oslavujú vyhlásenie nezávislosti ruským prezidentom  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Vedenie Krymu, ktorý sa stal subjektom Ruskej federácie na základe medzinárodne neuznaného referenda, deklarovalo, že podporuje uznanie DĽR a LĽR, lebo je to "jediné možné riešenie", ktoré "ukončí genocídu ľudí v Donbase".

Západ je pobúrený

Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov v pondelok odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať separatistické oblasti na východe Ukrajiny, Luhanskú a Doneckú, za nezávislé štáty a označili to za "jasné porušenie minských mierových dohôd". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a americký prezident Joe Biden sa zhodli, že "tento krok nezostane bez odpovede". V oznámení zverejnenom po spoločnom rozhovore lídrov to uviedol úrad nemeckého kancelára.

Traja západní spojenci sa tiež zaviazali, že sa budú ďalej zastávať územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny.

Lídri ocenili zdržanlivosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v najnovšom vývoji udalostí a dodali, že "urobia všetko, čo je v ich moci, aby zabránili ďalšiemu vyostrovaniu situácie".

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok už predtým takisto odsúdil krok Ruska uznať dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty - podľa neho je to znak toho, že prezident Vladimir Putin nemal záujem o diplomaciu.

"Toto rozhodnutie znamená úplné odmietnutie záväzkov, ktoré pre Rusko vyplývajú z minských dohôd, úplne protirečí tvrdeniam Ruska, že je oddané diplomacii, a je to jasný útok na nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny," napísal Blinken v oznámení. "Rozhodnutie Ruska je ďalším do očí bijúcim príkladom toho, ako prezident Putin nerešpektuje medzinárodné právo a normy," dodal.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaBoris JohnsonJoe BidenVolodymyr ZelenskyjOlaf Scholtz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu