Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Taliansko si zvolilo prezidenta: Mattarellu zvolili na druhé funkčné obdobie

Počítanie hlasov v siedmom kole voľby nového prezidenta Zobraziť galériu (2)
Počítanie hlasov v siedmom kole voľby nového prezidenta (Zdroj: SITA/Remo Casilli/Pool Photo via AP)

RÍM – Taliansky parlament v sobotu úradujúceho prezidenta Sergia Mattarellu potvrdil v tejto funkcii i na druhé sedemročné obdobie, informovala agentúra AP.

Mattarella sobotu popoludní v ôsmom kole voľby získal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov (505) od 1009 členov oboch komôr talianskeho parlamentu. Tí o novej hlave štátu hlasovali od pondelka 24. januára. Mattarella (80) opätovnú kandidatúru opakovane odmietol.

Talianske vládnuce strany ho však v sobotu požiadali, aby zostal v úrade druhé funkčné obdobie po tom, ako sa pri hlasovaní o novej hlave štátu v parlamente nepodarilo od začiatku týždňa nájsť kompromisného kandidáta.

Mattarella do úradu nastúpil 3. februára 2015 po víťazstve v hlasovaní z 31. januára. Jeho predchodca Georgio Napolitano viac ako dva týždne (14. januára) predtým odstúpil z dôvodu vysokého veku. Mal vtedy 89 rokov.

Mattarella sa narodil 23. júla 1941 v Palerme na Sicílii. Do politiky vstúpil po tom, ako jeho brata v roku 1980 zastrelili mafiáni, a pôsobil v nej do roku 2008. Tento vdovec a otec troch detí sa v roku 2011 stal sudcom ústavného súdu.

Sergio Mattarella
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Patová situácia pri voľbe nového prezidenta

Voľba nového prezidenta Talianska prebieha od pondelka. V zbore voliteľov, ktorými je 1009 členov oboch komôr parlamentu a zástupcov regiónov, však nastala patová situácia, keďže hlavné politické bloky neboli schopné dohodnúť sa na kandidátovi so širokou podporou.

Za najvhodnejšieho kandidáta sa považoval súčasný predseda vlády Draghi. O post prezidenta sa aj chcel uchádzať, hlavné strany to však odmietli sčasti pre obavy, že náhla zmena vo vedení kabinetu by mohla viesť k rozpadu koalície a predčasným voľbám.

Prezident je v Taliansku vplyvnou osobnosťou, ktorá vymenúva premiérov a ktorú často povolávajú na riešenie politických kríz v krajine, kde vlády v priemere "vydržia" pri moci sotva jeden rok, približuje Reuters.

Mattarella súhlasil, že zostane vo funkcii na druhé obdobie

Úradujúci taliansky prezident Sergio Mattarella v sobotu súhlasil, že vo funkcii zostane aj na druhé volebné obdobie. Informovali o tom agentúry AP, Reuters a stanica BBC na svojej webovej stránke. Prezidentovu ochotu zotrvať vo funkcii potvrdila aj talianska ministerka pre vzťahy s regiónmi Mariastella Gelminiová, píše agentúra Reuters.

Mattarellov úrad sa k situácii bezprostredne nevyjadril. Šéf sociálnych demokratov (PD) Enrico Letta však uviedol, že Mattarella súhlasil s opätovným pôsobením v úrade v prípade, že bude zvolený.

Viac o téme: PrezidentVládaFunkciaTalianskoSergio Mattarella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu