Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Orbán rokoval s Le Penovou: Európska pravica sa dohodla na spolupráci proti vonkajšej hrozbe

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

MADRID - Na spolupráci proti vonkajšej hrozbe sa dohodli v sobotu v Madride predstavitelia 15 európskych pravicových strán z 12 krajín Európy. Medzi účastníkmi podujatia boli aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, poľský premiér Mateusz Morawiecki i francúzska prezidentská kandidátka a šéfka ultrapravicového Národného zhromaždenia (RN) Marine Le Penová, informovala agentúra MTI.

Podľa vyjadrenia hovorcu na schôdzke zaznelo, že v Európskej únii v súčasnosti milióny voličov vyznávajúcich klasické kresťanské a národné hodnoty nemajú svoje zastúpenie, preto je potrebná úzka spolupráca pravicových strán kontinentu.Orbán s Le Penovou vyhodnotili stav budovania európskeho konzervatívneho spojenectva, ktorého proces sa začal vlani, ale hovorili aj o príslušných úlohách blízkej budúcnosti.

Schôdzku zvolal šéf španielskej pravicovej strany

Maďarský ministerský predseda pricestoval do španielskeho hlavného mesta na schôdzku lídrov európskych konzervatívnych strán, ktorú zvolal šéf španielskej pravicovej strany Vox Santiago Abascal. Účasť potvrdil aj predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki.

Abascal už viackrát navštívil Maďarsko aj Poľsko, aby sa podelil o svoju víziu s európskymi spojencami. Naposledy bol vo Varšave, kde avizoval, že viacerí konzervatívni lídri Európy prijali jeho pozvanie do Madridu. Ďalšími pozvanými okrem Le Penovej sú talianska predsedníčka Strany európskych konzervatívcov a reformistov Giorgia Meloniová či bývalý estónsky minister financií Martin Helme. Orbán z Madridu odcestuje do Paríža, kde sa stretne s francúzskym exprezidentom Nicolasom Sarkozym.

Orbán po schôdzke novinárom povedal, že spolu s predsedom poľskej vlády zdôraznili, že hoci udalosti na rusko-ukrajinských hraniciach nemajú priamy vplyv na život v Madride, pre obyvateľov krajín strednej Európy je to veľmi dôležitá otázka. V ukrajinsko-ruskom konflikte je podľa jeho slov potrebné dosiahnuť deeskaláciu a mierové riešenie, pričom vyzval účastníkov stretnutia, aby sa postavili na stranu mierového riešenia.

Maďarský ministerský predseda ďalej kritizoval bruselskú klimatickú politiku Európskej únie, ktorá podľa jeho slov zlyhala a žiadal, aby bolo zabránené plánom Bruselu uvaliť nové dane na majiteľov áut a bytov.

Poslanec Európskeho parlamentu zo španielskej pravicovej strany VOX Jorge Buxadé povedal, že ruské vojenské akcie na východných hraniciach Európy hrozia vojnou. "Je potrebná solidarita, odhodlanie a obranná spolupráca medzi európskymi národmi," zdôraznil španielsky europoslanec.

V spoločnom vyhlásení schôdzky účastníci tiež uviedli, že európske národy nepovažujú diplomaciu Únie za účinnú. Prítomní predstavitelia európskych pravicových strán sa ďalej dohodli, že v Bruseli zriadia koordinačnú kanceláriu.

Viac o téme: Rokovanie Viktor OrbánSpojenectvoMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu