Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Poľsku pribudlo rekordných vyše 36-tisíc prípadov infekcie KORONAVÍRUSOM

Koronavírus v Poľsku Zobraziť galériu (2)
Koronavírus v Poľsku (Zdroj: TASR/AP )

VARŠAVA - V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín rekordných 36.665 prípadov nákazy koronavírusom (vo štvrtok vyše 32.800) a 248 súvisiacich úmrtí. Informovalo o tom v piatok ministerstvo zdravotníctva vo Varšave.

Poľské zdravotnícke úrady očakávajú, že v priebehu budúceho týždňa môže denne pribúdať až 50.000 infikovaných. Námestník poľského ministra zdravotníctva Waldemar Kraska v piatok uviedol, že najnovšia bilancia zahŕňa aj 1390 prípadov vysoko nákazlivého variantu omikron. Poľsko má v súčasnosti k dispozícii približne 31.000 nemocničných lôžok pre covidových pacientov a 2733 pľúcnych ventilátorov.

Koronavírus v Poľsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Marques)

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 13.624 pacientov, z toho 1270 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Podľa mnohých zdravotníkov nie je Poľsko pripravené na súčasnú piatu vlnu nákazy, ktorá môže neprimerane zaťažiť už aj tak preťažené zdravotníctvo zápasiace s nedostatkom a vyčerpaním lekárov a sestier.

Poľsko zaznamenalo od začiatku pandémie približne 4,4 milióna prípadov nákazy a viac než 103.000 úmrtí. Proti koronavírusu je úplne zaočkovaných takmer 57 percent z 38 miliónov obyvateľov a viac než deväť miliónov ľudí dostalo aj posilňujúcu dávku vakcíny. V karanténe je aktuálne zhruba 747.000 obyvateľov.

Viac o téme: RekordPoľskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu