Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

ONLINE Konflikt na Ukrajine: Rusko sa dostáva do sporu s NATO, Biden varoval Putina pred inváziou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (11)
Ilustračné foto (Zdroj: koláž TASR/AP/Ukrainian Defense Ministry Press Service)

KYJEV - Situácia na Ukrajine naďalej eskaluje. Na jednej strane stojí Rusko, na druhej celý západný svet na čele s USA a NATO. Krajina je vo vážnom stave od roku 2014, kedy Rusi anektovali polostrov Krym. V súčasnej dobe sa na jej východnom pohraničí sústreďuje ruská armáda, ktorú západ považuje za hrozbu a formu provokácie. Rusi namietajú, ich jednotky sa môžu pohybovať po ruskom území, podľa pokynov z Moskvy.

  • Rusko začalo od jesene minulého roku zhromažďovať svoje jednotky na pohraničí Ukrajiny. Moskva to vysvetľovala ako formu výcviku a všetkých ubezpečovala, že sa nechystá žiadna invázia.
     
  • Podľa informácií z Kremľa malo ísť len o zabezpečenie hraníc, pretože NATO ponúklo Ukrajine vstup do aliancie už v roku 2014.
     
  • Západné mocnosti na čele s USA a NATO vidia tento akt Ruska ako hrozbu a vyhlásili, že v prípade invázie na Ukrajinu zasiahnu. 
     
  • Posledné rokovania medzi stranami nič nepriniesli. Moskva požaduje, aby sa NATO nerozširovalo ďalej na východ. NATO reagovalo, že je otvorené v otázke vstupu akejkoľvek krajiny do aliancie.
     
  • Kanada a Dánsko sa priklonili na stranu Ukrajiny. Kanada vyslala na západ krajiny špeciálne jednotky a Dánsko poskytlo 22 miliónov eur na obranyschopnosť Ukrajiny.
     
  • Ukrajina vidí hrozbu aj na pohraničí s Bieloruskom. Lukašenko provokuje západný svet svojou migračnou politikou. 

Vojna na Ukrajine je na spadnutie! Kanada posiela svoje jednotky, Dánsko financuje ukrajinskú obranu

16:21 Západné krajiny trvajú na tom, že budú jednotne reagovať na akýkoľvek ruský útok na Ukrajinu, uvádza Reuters. Reakcia prichádza po vyhlásení amerického prezidenta Joea Bidena ktorý navrhol, ako v takomto prípade postupovať.

16:07 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril podporu Ukrajine počas telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským."Prezidentovi Zelenskému som v rozhovore potvrdil silnú podporu NATO pre Ukrajinu v prípade hrozby z Ruska. Spojenci vyzývajú Moskvu, aby okamžite stiahla svoje jednotky z pohraničia. Sme pripravení zapojiť sa do ďalšieho dialógu, ale nebudeme robiť kompromisy v kľúčových princípoch," vyjadril sa na Twitteri.

15:55 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa počas oficiálnej návčtevy Ruska vyjadrila, že hromadenie ruských jednotiek v blízkosti Ukrajiny "nemá žiadny pochopiteľný dôvod a je ťažké nepovažovať takýto stav za hrozbu", uvádza Deutsche Welle. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zase odsúdil škody spôsobené protiruskými náladami v Bruseli a "skupinou protiruských krajín v EÚ".

ONLINE Konflikt na Ukrajine:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP/Russian Foreign Ministry Press Service)

15:40 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell sa v stredu večer v Poľsku zúčastnil na prvom štvorstrannom telefonickom rozhovore s ministrom zahraničných vecí USA Anthonym Blinkenom, generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a úradujúcim predsedom OBSE Edim Ramom, uvádza UNN. Diskutovali o prítomnosti ruských jednotiek na pohraničí s Ukrajinou, ako aj o pokračujúcich bilaterálnych a medzinárodných diplomatických vzťahoch súvisiacich s ruskými pokusmi o zmenu bezpečnostných mechanizmov v Európe. Opätovne potvrdili potrebu dodržiavať základné princípy existujúcej európskej spolupráce v oblasti bezpečnosti. 

Josep Borrell rokoval s
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kevin Wolf)

15:10 Rusko sa obáva, že americké hrozby voči Moskve môžu rozpútať na Ukrajine ďalšiu občiansku vojnu, uvádza TASS. "Kroky USA môžu u niektorých ukrajinských predstaviteľov vzbudiť falošnú nádej, ktorá by vyústila do novej občianskej vojny," vyjadril sa hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. 

14:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Senát USA, aby podporil zákon o sankciách voči plynovodu Nord Stream 2. "Ukrajina žiada všetkých svojich priateľov v Senáte USA, aby hlasovali za implementačný zákon o energetickej bezpečnosti S.3436 na ochranu Európy," uviedol.

ONLINE Konflikt na Ukrajine:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Dmitry Lovetsky)

14:34 Ruské námorníctvo uskutoční počas januára a februára vojenské cvičenia vo všetkých sférach vplyvu, uvádza ruská tlačová agentúra TASS. "V súlade s plánom výcviku ruských ozbrojených síl v roku 2022 sa v mesiacoch január až február uskutoční séria námorných cvičení vo všetkých sférach vplyvu pod vedením hlavného veliteľa ruského námorníctva," vyjadril sa Admirál Nikolaj Jevmenov. Hlavným účelom cvičenia je umožniť námorníctvu a letectvu precvičiť operácie na ochranu ruských národných záujmov vo Svetovom oceáne a tiež odolávať vojenským hrozbám pre Rusko na mori.

ONLINE Konflikt na Ukrajine:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

14:13 Ukrajina varovala, že Rusko "takmer dokončilo" budovanie síl, ktoré by mohli byť použité na ofenzívu. Tým sa znásobili aj obavy, že Moskva môže kedykoľvek spustiť inváziu, píše CNN. Podľa najnovšieho spravodajského hodnotenia ukrajinského ministerstva obrany Rusko rozmiestnilo v regióne viac ako 127 000 vojakov. "Plná sila pozemných ozbrojených síl RF AF (Ozbrojené sily Ruskej federácie) v pohraničí s Ukrajinou je 106 000 príslušníkov. Spolu s námornou a vzdušnou pechotou je celkový počet vyše 127 000 vojakov," uvádza ministerstvo obrany. Situáciu označil rezort za "zložitú" a dodal, že Ukrajina môže len dúfať, že Rusko sa takýmto zastaršovaním "pokúša rozdeliť a oslabiť Európsku úniu a NATO".

14:08 Týždeň pred prebiehajúcou európskou cestou amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena vyslal Washington do Berlína a Kyjeva riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama Burnsa. Šéf rozviedky v tichosti rokoval s európskymi činiteľmi o podpore Ukrajiny a reakcii v prípade ruskej invázie. S odvolaním sa na nemenovaných amerických a nemeckých činiteľov to dnes napísal denník The Wall Street Journal (WSJ). Podľa informácií denníka Burns preberal rôzne scenáre aj s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Údajne mu povedal, že Nemecko by malo opustiť projekt nedávno dokončeného plynovodu Nord Stream 2, ak by Rusko napadlo Ukrajinu. 

14:00 "Rusko sa musí posunúť vpred a prestať snívať o rekonštrukcii Sovietskeho zväzu", povedal ukrajinský veľvyslanec pri EÚ Vsevolod Čentsov. Rusko sa podľa neho musí pretvoriť na moderný štát. "Už je to preč," povedal o sovietskom zväze, ktorý sa rozpadol v roku 1991.

13:40 Nahromadenie ruských jednotiek v blízkosti Ukrajiny podnecuje obranu NATO v Európe, ktorú chce prezident Vladimir Putin rozložiť, uvádza Reuters. Severoatlantickej aliancii to však dáva pocit obnovy po neúspechoch v Afganistane. 

Samovražedný atentátnik zaútočil na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

13:11 Ministerstvo zahraničných vecí USA povolilo Litve, Lotyšsku a Estónsku, aby Ukrajine poskytli rakety a iné zbrane vyrobené v Spojených štátoch a dodané do Pobaltia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje na ministerstve zahraničných vecí USA. Vysvetlila, že za súčasných podmienok kontroly obehu zbraní vyrobených v USA musia štáty pred prevodom vojenského vybavenia tretej strane získať súhlas ministerstva zahraničných vecí USA. "Dohoda umožní Estónsku prepraviť protitankové systémy Javelin na Ukrajinu a Litve bude môcť poslať rakety Stinger," uviedla agentúra Reuters.

12:48 Kremeľ nevylučuje "nový kontakt" Vladimira Putina s Joeom Bidenom po tom, ako Spojené štáty odpovedia na návrhy Ruska týkajúce sa bezpečnostných záruk. Podľa agentúry TASS to vo štvrtok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Okrem iného uviedol, že "signály z Washingtonu" o pripravenosti diskutovať o téme nerozmiestňovania zbraní na Ukrajine hodnotí Moskva ako "pozitívny fakt". "Washington a NATO signalizujú určitú ochotu diskutovať o niektorých otázkach súvisiacich s touto situáciou, čo je pravdepodobne pozitívne," povedal hovorca Kremľa.

12:10 Ruskí okupanti sa postarali o únik chemikálií v Gorlovke. Mohol by to byť zámer na rozšírenie ozbrojenej agresie proti Ukrajine, píše server Militarnyi. Podľa Vojenského spravodajstva Ukrajiny boli oblasti, kde operujú ruské jednotky, dovezené cisterny s amoniakom od PJSC Concern Stirol. Do ovzdušia z nich začali postupne unikať rôzne chemikálie. Táto situácia môže viesť k environmentálnej katastrofe na východe Ukrajiny.

V prístave v Bejrúte
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Felipe Dana)

11:52 Hovorkyňa ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Maria Zhakarova sa vyjadrila, že Západ si neuvedomuje žiadnu geopolitickú príbuznosť Ukrajiny smerom k Rusku. Túto krajinu len využíva ako nárazník. Prozápadné ukrajinské sily vyvolali v rokoch 2013-2014 civilnú vojnu len pre nejaký údajný sľub od EÚ, že sa Ukrajina stane ďalším členským štátom.  

11:30 Ukrajinská armáda informuje, že dobrovoľníci charitatívnej organizácie "Come back alive" jej darovali počítače a ďalšie vybavenie v hodnote 680 000 hrivien (21 080 eur). Informáciu poskytol savelife. Na náklady nadácie bola zakúpená kancelárska a komunikačná technika, ktorá pomôže čo najskôr nasadiť novovytvorené velenie vojsk. 

11:10 Predstavitelia administratívy a spojenci NATO nemôžu byť spokojní s tým, že Biden tak verejne a jasne vysvetľoval rozdiely v NATO. Neúnavné verejné posolstvo bolo o jednote. Prezident však odhalil trhliny pod tým, čo vyvolalo otázku, či dáva Putinovi povolenie na inváziu, uvádza BBC. Biden jasne povedal to, čo všetči už dávno tušili: "NATO je jednotné v tom, aká by mala byť odpoveď na inváziu, ale nechce nikoho napadnúť." Panujú rôzne názory v tom, čo sú krajiny ochotné urobiť v závislosti od ďaslších krokov Ruskej federácie.

ONLINE Konflikt na Ukrajine:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool, Getty Images)

10:50 Taliansky diplomat Európskej únie Stefano Sannino obvinil Rusko, že neberie Brusel vážne, a povedal, že sa to pravdepodobne obráti proti Moskve, píše CNBC. EÚ je čoraz viac frustrovaná z toho, že bola vynechaná z oficiálnych rozhovorov s Ruskom. Hoci sú niektoré krajiny EÚ aj členmi NATO, vrcholoví diplomati EÚ neboli do týchto priamych rozhovorov s Moskvou zaradení. "Rusko sa tak trochu obzerá na koniec 19. storočia, možno začiatok 20. storočia, namiesto toho, aby sme sa pozerali na súčasný svet a na to, čím dnes je Európska únia," dodal.

ONLINE Konflikt na Ukrajine:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Getty Images)

10:30 Prezident Joe Biden neplánuje odpovedať na ďalšiu ruskú inváziu na Ukrajinu vyslaním bojových jednotiek, uvádza AP News. Dôvod, prečo sa priamo nezapojiť do rusko-ukrajinskej vojny, je jednoduchý. Spojené štáty nemajú voči Ukrajine žiadne zmluvné záväzky a vojna s Ruskom by bola obrovským hazardom. Minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý je tento týždeň v Európe, aby sa stretol s predstaviteľmi Ukrajiny, konzultoval aj so spojencami v NATO. V piatok sa má stretnúť so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Záväzok USA voči suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny zostáva podľa jeho slov nemenný. Hranice tohto záväzku však Blinken verejne nedefinoval.

ONLINE Konflikt na Ukrajine:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA/AP/Alex Brandon, Pool)

10:10 Prezident Joe Biden v stredu varoval svojho ruského kolegu Vladimíra Putina, že pokiaľ Rusko napadne Ukrajinu, jeho krajina za tento akt zaplatí zbytočnými stratami na životoch a možným odpojením od globálneho bankového systému.

9:55 Ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo žiadosti Estónska, Lotyšska a Litvy o prevoze niektorých zbraní vyrobených v USA na Ukrajinu. Informuje o tom Politico s odvolaním sa na svoje zdroje v americkej administratíve. Podľa amerických médií ide o prejav pomoci západných spojencov v dôsledku hrozby invázie ruských vojsk na viacerých frontoch. USA však odmietli špecifikovať konkrétne zbrane, ktoré je povolené prenášať. V najbližších týždňoch začína Bidenova administratíva s dodávaním protitankových raketových systémov, munície a ďalšieho vybavenia na Ukrajinu v hodnote 200 miliónov dolárov. 

ONLINE Konflikt na Ukrajine:
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Getty Images)

9:15 V rámci rozmiestnenia systému územnej obrany na Ukrajine bude vytvorených viac ako 150 práporov. Informoval o tom Militarnyi s odvolaním sa na ministerstvo obrany Ukrajiny. V rámci Síl územnej obrany (TDF) pokračuje formovanie 25 brigád (jeden kraj – jedna brigáda), v ktorých bude viac ako 150 práporov (jeden prápor na okres). 

9:00 Ukrajina v dôsledku vyvolanej migračnej krízy na hraniciach Bieloruska a krajín EÚ výrazne zintenzívnila úpravu severného úseku hranice, informuje server Militarnyi. Na ukrajinsko-bieloruských hraniciach neustále pracujú asi tri desiatky vojakov, aby tam vybudovali plot z pletiva či prenosné zábrany. Je potrebné poznamenať, že podľa nariadenia vlády O prideľovaní finančných prostriedkov na realizáciu opatrení súvisiacich s posilnením obranyschopnosti štátu pridelila Štátna pohraničná stráž Ukrajiny 21 miliónov UAH (ukrajinských hrivien), teda 651 000 eur. 

 

 

Viac o téme: SituáciaPohraničieKonflikt Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu