Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalá dlhoročná nemecká kancelárka Merkelová odmietla pracovnú ponuku z OSN

bývalá dlhoročná nemecká kancelárka Angela Merkelová
bývalá dlhoročná nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BERLÍN - Bývalá dlhoročná nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla ponuku generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby sa stala predsedníčkou poradného orgánu OSN pre globálne verejné statky. Pre agentúru DPA to v stredu potvrdila Merkelovej kancelária.

Uviedla, že Merkelová minulý týždeň o tejto ponuke telefonicky hovorila s generálnym tajomníkom OSN, poďakovala sa a oznámila mu, že ju neprijme. Zdroje z OSN predtým uviedli, že Guterres navrhol Merkelovej, aby viedla poradný orgán, na čele ktorého stoja spravidla niekdajší prezidenti či šéfovia vlád.

Merkelová skončila svoje pôsobenie v aktívnej politike vlani 8. decembra

Merkelová (67) odišla z úradu kancelárky Nemecka vlani v decembri; jej miesto zaujal sociálny demokrat Olaf Scholz, ktorý prevzal kormidlo na čele trojkoalície so Zelenými a probiznisovými liberálmi zo Slobodnej demokratickej stranoy (FDP). Merkelovej dlhoročná spolupracovníčka Beate Baumannová v decembri prezradila, že sa pracuje na Merkelovej politických memoároch, čo je projekt, ktorý bude trvať dva až tri roky.

Guterres adresoval spomínanú ponuku priamo Merkelovej formou listu, uvádzajú zdroje z OSN. Pravdepodobnosť, že ju prijme, je však, ako uvádzajú, skôr nízka. Oficiálni predstavitelia svetovej organizácie správu o Gutteresovej ponuke pre Merkelovú nekomentovali. Spomínaná poradná rada zohráva dôležité miesto v Guterresových víziách na reformu OSN, ktorá by mala prispieť k posilneniu spolupráce medzinárodného spoločenstva.

Viac o téme: KancelárkaNemeckoAngela MerkelováOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu