Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vojna na Ukrajine je na spadnutie! Kanada posiela svoje jednotky, Dánsko financuje ukrajinskú obranu

Ruské jednotky na pohraničí Ukrajiny. Zobraziť galériu (3)
Ruské jednotky na pohraničí Ukrajiny. (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

OTTAWA/KYJEV/KODAŇ - Kanada vysiela na Ukrajinu malý kontingent špeciálnych jednotiek. Spravila tak po minulotýždňových neúspešných rozhovoroch medzi Západom a Ruskom o zmiernenie napätia na ukrajinsko-ruskej hranici. Dánsko zas poskytlo Ukrajine milióny eur na obranyschopnosť. Čerešničkou na torte je kybernetický útok na ukrajinské vládne servery. Svet už otvorene hovorí o ďalšom vojenskom konflikte.

Kanadské špeciálne jednotky od jesene minulého roka pravidelne podporujú ukrajinské bezpečnostné zložky, informovala kanadská stanica Global News. Kanadská ministerka zahraničia Mélanie Jolyová v utorok uviedla, že Ottawa prijme včas rozhodnutie o prípadnom vyslaní vojenského vybavenia na Ukrajinu. 

Ticho pred búrkou: Podivný let britských lietadiel, presun ruských vojakov do Bieloruska a stiahnutie diplomatov

Rusko zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou tisíce vojakov. Kyjev tvrdí, že sa Moskva pripravuje na možnú inváziu na Ukrajinu. Okrem toho má aj pripravovať provokácie, ktoré majú podobnú operáciu odôvodniť. Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, popiera, že by chystalo útok proti svojmu susedovi. Moskva zároveň požaduje, aby sa NATO zaviazalo neprijať Ukrajinu za členský štát aliancie. 

O čo sa NATO pokúša? 

Prítomnosť kanadskej jednotky pre špeciálne operácie je súčasťou snahy NATO odradiť Rusko od agresie voči Ukrajine a identifikovať spôsoby, ako podporiť ukrajinskú vládu, uviedlo Global News s odvolaním sa na bližšie neuvedené zdroje. Jednotka má taktiež za úlohu pomôcť s vypracovaním evakuačného plánu pre kanadský diplomatický personál v prípade ruskej invázie v plnom rozsahu.

Stanovisko Kanady je jasné

Šéfka kanadskej diplomacie zahájila týždennú návštevu Kyjeva. S ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom rokovala o možnostiach odvrátenia "agresívnych akcií" Ruska. Na tlačovej konferencii so svojím ukrajinským kolegom Dmytrom Kulebom diplomatka prehlásila, že akákoľvek ofenzíva Ruska voči Ukrajine "bude mať vážne dôsledky vrátane veľmi prísnych a koordinovaných sankcií zo strany spojencov". Ohľadom vyslania vojenského vybavenia na Ukrajinu ešte dodala: "Zreteľne sme počuli požiadavky zo strany ukrajinskej vlády. Zvažujeme možnosti a včas prijmeme rozhodnutia." 

Vojna na Ukrajine je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Ukrainian National Guard Press Office/AP)

Kanada, kde žije po Ukrajine a Rusku tretia najväčšia populácia Ukrajincov na svete, udržuje od roku 2015 na západnej Ukrajine výcvikovú misiu v počte 200 vojakov, pripomenula agentúra Reuters. Koncom minulého týždňa vyzvala Kanada svojich občanov, aby sa vzhľadom na možnú "ruskú agresiu" vyvarovali zbytočných ciest na Ukrajinu. 

Dánsko poskytne peniaze na obranu

Európska krajina vyčlení 22 miliónov eur na posilnenie obrannej schopnosti Ukrajiny, informuje server Militarnyi. Uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. 

"Ďakujem, drahý priateľ Jeppe Kofod (dánsky minister zahraničných vecí pozm. red.), za vašu včasnú návštevu, ktorá dokazuje solidaritu Dánska v čase provokačných a neprijateľných hrozieb zo strany Ruska. Rozhodnutie vyčleniť ďalších 22 miliónov eur na posilnenie ukrajinského bezpečnostného sektora je prejavom skutočného priateľstva."

Nový program pre Ukrajinu 

Dánsko tiež podrobne opísalo svoj nový komplexný program pomoci pre Ukrajinu. Je to nová fáza dánskeho mierového a stabilizačného programu pre Ukrajinu na obdobie rokov 2022-2025. Z 22 miliónov poskytuje ministerstvo zahraničných vecí Dánska 10,75 milióna eur a ministerstvo obrany 11,3 milióna. "Ukrajinu v súčasnosti ohrozuje masívne a neprijateľné hromadenie ruskej armády v blízkosti ukrajinských hraníc. Na vlastné oči som videl, ako vážne tento konflikt zasiahol ukrajinský ľud. Dánska vláda sa nebude len nečinne prizerať. Touto formou pomoci vysielame jasný signál. Ukrajinský ľud musí vedieť, že v boji za suverenitu a nezávislosť nie je všetko sám," uviedol Kofod.

Okrem toho je cieľom dánskej pomoci aj zlepšenie dialógu medzi konfliktnými stranami. USA okrem toho koncom decembra zrealizovala pridelenie dodatočnej bezpečnostnej pomoci Ukrajine vo výške 200 miliónov dolárov.

Začal sa už útok? 

Bezpečnostná služba Ukrajiny spolu so Štátnou špeciálnou komunikačnou službou a štátnou políciou pokračuje vo vyšetrovaní kybernetického útoku na webové stránky ukrajinskej vlády a niekoľkých rezortov, ku ktorému došlo v noci z 13. na 14. januára 2022, uvádza portál empr. media. Hackeri zverejnili svoju správu v troch jazykoch - ukrajinčine, ruštine a poľštine.

Vojna na Ukrajine je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bezpečnostná služba Ukrajiny vo vyhlásení uviedla, že obsah webových stránok sa nezmenil a nedošlo k úniku osobných údajov. "S najväčšou pravdepodobnosťou môžeme povedať, že došlo k takzvanému útoku na dodávateľský reťazec. Hackeri prenikli do serverov komerčnej spoločnosti, ktorá mala prístup k webovým zdrojom. Prípad je naďalej vo fáze vyšetrovania. Všetky podrobnosti sú zdokumentované v rámci už začatého trestného konania. Existujú určité náznaky, že hackerské skupiny mohli mať prepojenie s tajnou službou Ruskej federácie."

Viac o téme: RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu