Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusku hrozia od USA bezprecedentné sankcie: Zmrazenie Putinovho majetku, zacielia na plynovod aj banky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Kremeľ označil nedávne rokovania o bezpečnostných otázkach medzi Ruskom, Spojenými štátmi a NATO ako neúspešné. V zásadných témach sa strany nedokázali dohodnúť. Informoval o tom hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Prípadné uvalenie sankcií zo strany Washingtonu na hlavu Ruskej federácie Vladimíra Putina, by bolo podľa Peskova zásadným konaním, porovnateľným s prerušením vzťahov medzi krajinami. Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov vyhlásil, že nateraz nevidí dôvod pre ďalšie kolo rozhovorov. Peskov skritizoval plán amerických demokratov, ktorí zverejnili návrh podoby sankcií pre Rusko v prípade, ak ruské jednotky prekročia hranicu Ukrajiny. Návrh sa týka aj plynovodu Nord Stream 2, zmrazenia majetku ruského prezidenta, premiéra a ďalších vysokých predstaviteľov či najväčších ruských bánk. Kremeľ to označil ako formu nátlaku. 

REPORTÁŽ Rusko posilňuje svoje jednotky na pohraničí s Ukrajinou! Ako sa situácia vyvíja podľa experta?

Moskva by v takomto prípade jednala adekvátnym spôsobom. "Je to nezmysel, pretože sa hovorí o sankciách, ktoré sa dajú vo svojej podstate a s ohľadom na nevyhnuteľnú reakciu chápať ako prerušenie vzťahov. Takéto vyhlásenia a dokumenty hodnotíme samozrejme veľmi negatívne," uvádza Peskov. Jednania, ktoré prebehli medzi krajinami a alianciou počas tohto týždňa, označil Peskov za neúspešné. "Rozhovory mali za cieľ odpovedať na zásadné otázky, lenže objavili sa tu nezhody," pokračoval. 

Rusku hrozia od USA
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ako bude Rusko postupovať?

Rjabkov na stanici RTVi vyhlásil, že rozhovory troch strán sa dostali do slepej uličky. Pokiaľ Rusko nebude mať jasno v tom, že na Západe existuje určitá rezerva vo flexibilite, ďalšie stretnutie nemá podľa neho žiadny zmysel. Jednania sa však odohrávajú na nižších úrovniach. Vojenskí experti predkladajú Putinovi rôzne možnosti pre prípad, že sa situácia na Ukrajine zhorší. "Je však treba dať ešte šancu diplomacii," uviedol Rjabkov. Na otázku, či sa Rusko zvažuje rozmiestnenie svojich jednotiek vo Venezuele alebo na Kube len dodal, že nechce nič potvrdzovať ani vylúčiť. "Všetko sa bude odvíjať od jednaní na americkej strane." 

Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov sa podľa Reuters vyjadril, že šance na rozhovory s USA a NATO budú závisieť od toho, ako sa zachová Západ na návrhy Moskvy, ktoré krajina očakáva už budúci týždeň. Hmatateľným výsledkom jednaní je podľa neho pripravenosť Washingtonu a NATO diskutovať o raketách krátkeho a stredného doletu na európskom kontinente. Americké sankcie označil za arogantné a absurdné a Rusko by podľa neho v prípade ich uvalenia určite reagovalo. "Moskva nie je ochotná diskutovať s USA o stiahnutí vojsk z pohraničia Ukrajiny," reagoval šéf ruskej diplomacie. Peskov podotkol, že "USA nemôžu diktovať Rusku ako a kam má presunúť svoje vojsko na vlastnom území". 

Rusku hrozia od USA
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Sebastian Apel/U.S. Department of Defense, via AP)

NATO je v prípade Ukrajiny stále otvorené

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleb avyzval v dnešných hodinách, aby sa "napriek neuspokojivému týždňu veľkej diplomacie pokračovalo v dialógoch, ktoré by dokázali, že spory sa dajú riešiť diplomatickou cestou". Šéf americkej diplomacie Antony Blinken len zopakoval, že "NATO zostáva otvorené v prípade vstupu nových členov do aliancie aj napriek tomu, že Rusko požaduje, aby Ukrajina tak nekonala". 

americký minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA - (Olivier Douliery/Pool via AP))

Rjabkov rokoval počas tohto týždňa v Ženevě so zástupkyňou šéfa americkej diplomacie Wendy Shermanovou. V stredu po prvýkrát od roku 2019 rokovala aj Rada NATO-Rusko. Dalšie rozhovory sa odohrali pod hlavičkou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Stretnutie bolo zamerané na viacero požiadaviek z hľadiska bezpečnosti, ktoré Moskva vzniesla voči Západu, zatiaľ čo posilňuje svoje jednotky v blízkosti ukrajinských hraníc. Spojené štáty požiadavky Moskvy odmietli, ale Washington a NATO uviedli, že sú ochotní viesť s Ruskom rozhovory o kontrole zbrojenia, rozmiestnenia rakiet a opatreniach s cieľom budovania dôvery. 

Viac o téme: PlynovodSankcieRuskoUSAPutin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu