Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ukrajinský minister prosí o pomoc NATO: Voči Rusku by sa mali prijať odstrašujúce opatrenia

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

KYJEV - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu požiadal NATO, aby prijalo odstrašujúce opatrenia na zastavenie možnej ruskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Kuleba žiadal jasnú komunikáciu s Moskvou, prípravu balíčka sankcií a zvýšenie vojenskej podpory Kyjevu.

"Sme presvedčení, že ak spojíme úsilie, ak zosúladíme svoje kroky, budeme schopní (ruského prezidenta Vladimira) Putina odstrašiť a odradiť ho od výberu najhoršieho možného scenára – ktorým je vojenská operácia," povedal Kuleba na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v Rige.

Rusko zaplatí vysokú cenu

Témou dvojdňových ministerských rozhovorov je reakcia na kroky Ruska, ktoré zhromažďuje vojakov a vojenskú techniku blízko ukrajinských hraníc.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po utorkových rozhovoroch povedal, že Rusko zaplatí "vysokú cenu", ak spustí vojenskú operáciu proti Ukrajine. Členské krajiny NATO podľa Stoltenberga môžu proti Rusku zaviesť sankcie. NATO samotné o sankciách nerozhoduje, pripomína AFP. Členské krajiny však poskytujú Ukrajine vojenskú podporu.

Ruské manévre vzbudili vášne

Obavy medzinárodného spoločenstva vzbudili už tohtoročné vojenské manévre Ruska, v rámci ktorých vyslala Moskva na prelome marca a apríla do oblastí pri hraniciach s Ukrajinou tisíce vojakov.

Zúčastnili sa tam na vojenskom cvičení považovanom za najväčšie od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov, respektíve odvtedy, ako začalo podporovať separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

Moskva akékoľvek tvrdenia o príprave možného útoku na Ukrajine odmieta.

Zelenskyj chce rokovať s Putinom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu žiadal priame rokovania s Ruskom s cieľom ukončiť osem rokov trvajúci vojenský konflikt s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

"Je potrebné povedať pravdu, že bez priamych rozhovorov s Ruskom nebudeme schopní túto vojnu ukončiť," povedal Zelenskyj pred poslancami ukrajinského parlamentu – Najvyššej rady.

Ukrajinský minister prosí o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Rusko zhromaždilo 115.000 svojich vojakov na polostrove Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, a do dvoch regiónov na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

"Buďme úprimní, vojna v Donbase trvá už osem rokov. Osem rokov, odkedy Rusko anektovalo Krym," povedal Zelenskyj. Prezident dodal, že "nemá strach" hovoriť priamo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Viac o téme: RuskoNATOUkrajinaDmytro Kuleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu