Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Omikron je rozšírený už na celom svete: Prvé prípady hlási Brazília aj Nigéria

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Lekári bez hraníc/Mariana Abdalla)

BRAZÍLIA - Nová mutácia koronavírusu, ktorú vedci pomenovali omikron sa šíri už po celom svete. V Brazílii zaznamenali v utorok prvé dva prípady nákazy koronavírusovým variantom omikron. Ide pritom o vôbec prvé potvrdené prípady nákazy týmto novým variantom na území Latinskej Ameriky, informovali v noci na stredu agentúry Reuters a AP.

Brazílsky regulačný úrad pre lieky (Anvisa) uviedol, že variant omikron potvrdili u manželského páru - ide o muža vo veku 41 rokov a 37-ročnú ženu.

Podľa agentúry Reuters muž koncom novembra priletel do brazílskeho mesta Sao Paolo z Juhoafrickej republiky, pričom jeho žena s ním necestovala. Muž priletel do Brazílie 23. novembra s negatívnym výsledkom testu na koronavírus. O niekoľko dní neskôr sa však pár nechal otestovať pred ďalšou cestou do zahraničia a 25. novembra im obom vyšiel pozitívny výsledok testu. Ich testy boli následne poslané na ďalšiu analýzu, ktorá určila, že manželia sú nakazení variantom omikron.

Manželský pár sa v súčasnosti nachádza v izolácii pričom ich testy budú odoslané na ďalšiu analýzu.

Muž pricestoval do Brazílie ešte predtým ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala varovanie v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron a predtým, ako Brazília v piatok 26. novembra zakázala lety z Juhoafrickej republiky a ďalších piatich krajín ležiacich na juhu Afriky.

Prvé prípady zaznamenala aj Južná Kórea

Južná Kórea v stredu oznámila, že na svojom území zaznamenala prvých päť prípadov nového koronavírusového variantu omikron, píše agentúra AP. Kórejský úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb (KDCA) informoval, že nákaza sa potvrdila u páru, ktorý sa 24. novembra vrátil z afrického štátu Nigéria a u priateľa, ktorý dvojicu viezol domov z letiska. Infikované novým variantom boli aj dve ženy, ktoré tiež cestovali do Nigérie a do Južnej Kórey sa vrátili 23. novembra.

Južná Kórea od nedele zakázala vstup zahraničným krátkodobým návštevníkom prichádzajúcim z Juhoafrickej republiky (JAR) a siedmich ďalších krajín južnej Afriky v snahe zamedziť šíreniu omikronu. Juhokórejskí občania musia po príchode z týchto krajín absolvovať najmenej 10-dňovú karanténu bez ohľadu na to, či sú proti koronavírusu zaočkovaní alebo nie.

Írsko potvrdilo prvý prípad

Írsko zaznamenalo prvý prípad nákazy novým koronavírusovým variantom omikron. Ide o osobu, ktorá sa vrátila "z jednej zo siedmich juhoafrických krajín". V stredu to oznámil Národný tím pre mimoriadny stav verejného zdravia (NPHET). Informoval o tom denník The Irish Times.

"Jedna z ôsmich doteraz sekvenovaných vzoriek bola identifikovaná ako omikron. Prípad (nákazy) súvisí s cestou do jednej z dotknutých krajín," uviedol NPHET v tlačovej správe. "Ak ste od 1. novembra cestovali z Botswany, Eswatini, Lesotha, Mozambiku, Namíbie, Juhoafrickej republiky alebo Zimbabwe do Írska, mali by ste sa izolovať a objednať sa na PCR test bez ohľadu na to, či máte symptómy," vyzval občanov írsky hlavný hygienik Tony Holohan.

Krajina od piatka zavedie sprísnený režim na letiskách a v prístavoch. Cestujúci sa musia ešte pred nástupom do dopravného prostriedku preukázať testom na COVID-19 s negatívnym výsledkom. PCR testy nesmú byť staršie ako 72 hodín. Pre antigénové testy platí lehota 48 hodín. Povinnosť preukázať sa testom majú aj osoby, ktoré boli zaočkované alebo ktoré prekonali COVID-19. Nezaočkovaným nebudú stačiť antigénové testy, ale musia sa preukázať testom PCR.

Návštevníkovi veľkého koncertu v Dánsku potvrdili nákazu variantom omikron

Osoba nakazená novým koronavírusovým variantom omikron sa v sobotu 27. novembra zúčastnila na veľkom koncerte s 1600 prítomnými divákmi. V stredu to oznámil Dánsky úrad pre bezpečnosť pacientov, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Infikovaný bol jedným z 1600 návštevníkov koncertu dánskeho dídžeja Martina Jensena v meste Aalborg na severe Dánska. Dánsko už potvrdilo štyri prípady nového variantu omikron, pričom všetci títo ľudia predtým cestovali do Juhoafrickej republiky (JAR). Tá ako prvá zistila na svojom území nový variant koronavírusu. Hovorca Dánskeho úradu pre bezpečnosť pacientov potvrdil, že infikovaný návštevník koncertu tiež predtým podnikol cestu – hovorca však podľa Reuters odmietol povedať, kam.

Prvý prípad v Nigérii

Nigéria v stredu oficiálne potvrdila prvé prípady nákazy variantom omikron. Ide o dvoch cestujúcich, ktorí pricestovali minulý týždeň z Južnej Afriky (JAR). Informovalo o tom Nigérijské centrum pre kontrolu chorôb (NCDC). Správu priniesla agentúra Reuters.

"Vzhľadom na vysoko pravdepodobnú možnosť rýchleho šírenia variantu omikron je nevyhnutné zaviesť opatrenia s cieľom zamedziť ďalšiemu prenosu," uviedlo NCDC vo vyhlásení.

V Japonsku majú viac prípadov

V Japonsku potvrdili druhý prípad nákazy novým variantom vírusu SARS-CoV-2 s názvom omikron. V stredu o tom informovala miestna televízia Fuji News Network.

"Viacerí vládni predstavitelia nám potvrdili, že osoba infikovaná variantom omikron pricestovala do Japonska 29. novembra z Peru," uviedla televízia.

Nakazená osoba nebola v blízkom kontaktne s mužom, ktorý pricestoval z Namíbie a u ktorého nákazu novým variantom koronavírusu potvrdili v utorok.

Prvé prípady aj v Perszkom zálive

Saudská Arábia v stredu oznámila, že zaznamenala prvý prípad nového koronavírusového variantu omikron na svojom území. Štátna tlačová agentúra SPA uviedla, že nákaza sa potvrdila u občana, ktorý sa "vrátil z krajiny severnej Afriky". V správe sa uvádza, že infikovaná osoba a jej blízke kontakty sú v karanténe.

Agentúra AP pripomenula, že ide o prvý známy prípad nákazy novým variantom omikron v oblasti Perzského zálivu. Nový variant bol doteraz zaznamenaný v 20 krajinách sveta.  Saudská Arábia už v nedeľu pozastavila lety z juhoafrických krajín v snahe zamedziť šíreniu tohto doteraz nepreskúmaného variantu vírusu SARSCoV2.

Nórsko hlási prvé prípady novou mutáciou

Nórsko v stredu potvrdilo dva prípady nákazy novým variantom koronavírusu. Ide o dve infikované osoby, ktoré sa vrátili z Juhoafrickej republiky (JAR). Informoval o tom starosta ostrovnej samosprávnej oblasti Öygarden s tým, že obe osoby sa momentálne zotavujú z infekcie. Správu priniesla agentúra Reuters.

V oblasti, kde žije zhruba 40.000 obyvateľov, úrady nedávno zaznamenali nárast počtu potvrdených prípadov iných variantov COVID-19.

Nórsko už v piatok zaviedlo povinnosť karantény po príchode do krajiny pre všetkých cestujúcich prichádzajúcich z Juhoafrickej republiky a ďalších afrických krajín.

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe v utorok oznámil zavedenie nových opatrení a vyzval občanov, aby sa dali zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti SARS-CoV-2.

Francúzsko od soboty ruší zákaz letov z južnej Afriky

Francúzsko v stredu oznámilo, že od soboty 4. decembra umožní letom z juhu Afriky pristávať na svojom území, ale s "drastickými" obmedzeniami – vystúpiť na francúzsku pôdu budú môcť len obyvatelia Francúzska a Európskej únie, ako aj diplomati a posádky lietadiel. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Títo cestujúci budú musieť mať pri príchode test na ochorenie COVID-19, ale aj pri negatívnom výsledku testu budú musieť absolvovať sedemdňovú karanténu. Pasažieri s pozitívnym testom budú mať povinnosť ísť do karantény na desať dní. Po pravidelnom týždennom zasadnutí francúzskeho kabinetu to uviedol jeho hovorca Gabriel Attal. Dôvodom pôvodného pozastavenia letov do Francúzska bol nový koronavírusový variant omikron, ktorý prvýkrát zistili v Juhoafrickej republike (JAR) a následne v regióne južnej Afriky.

Vedci omikron podrobne skúmajú

Variant omikron prvýkrát identifikovali minulý týždeň v stredu (24. november) v Juhoafrickej republike, avšak dáta naznačujú, že tento variant sa začal šíriť ešte predtým, ako bol objavený. Jeho výskyt totiž v uplynulých dňoch potvrdili už vo viacerých krajinách sveta. V utorok sa potvrdili prvé prípady tohto variantu napríklad vo Francúzsku a Japonsku.

Vedci z celého sveta sa v súčasnosti snažia prísť na to, či je omikron, ktorý má oproti ostatným variantom o poznanie väčšie množstvo mutácií, nákazlivejší, smrteľnejší alebo, či dokáže odolávať očkovaniu.

Medzičasom mnohé krajiny sveta zaviedli nové reštriktívne opatrenia súvisiace s cestovaním, pričom ide najmä o zákazy letov z Juhoafrickej republiky. 

Viac o téme: PandémiaBrazíliaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu