Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vo vojnovej zóne prichádza k uvoľneniu: Kresťania z pásma Gazy budú môcť zavítať do Betlehema

Obyvatelia pásma Gazy pri vianočnom stromčeku
Obyvatelia pásma Gazy pri vianočnom stromčeku (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa, File)

JERUZALEM - Izraelské úrady povolia 500 členom malej kresťanskej komunity v palestínskom pásme Gazy, aby počas Vianoc vstúpili na územie Izraela a na okupovaný západný breh Jordánu.

Informovala o tom agentúra AP, ktorá spresnila, že Izrael aj v minulosti umožňoval kresťanským obyvateľom Gazy, aby počas Vianoc navštevovali pútnické miesta, ale vlani bol tento postup zmrazený kvôli pandémii koronavírusu SARS-CoV-2.

Betlehem, ktorý kresťania uctievajú ako miesto Ježišovho narodenia, sa nachádza na západnom brehu rieky Jordán. Mesto je silne závislé od cestovného ruchu, ale miestne úrady sa obávajú, že tento rok tam v dôsledku pretrvávajúcich účinkov pandémie opäť pricestuje málo návštevníkov.

V pásme Gazy žije asi tisícka kresťanov

Je to nepatrný zlomok z dvoch miliónov obyvateľov územia. Väčšina z nich sa hlási ku gréckokatolíckej cirkvi. Katolíci tvoria asi štvrtinu tejto malej komunity.

Islamistické militantné hnutie Hamas, ktoré v pásme Gazy vládne, považuje kresťanov za chránenú menšinu, uviedla AP. V prvých rokoch prevzatia moci Hamasom síce došlo k niekoľkým útokom na kresťanov zo strany islamských fanatikov, no islamské hnutie odvtedy pracuje na tom, aby sa takéto útoky nestávali, konštatovala AP.

Od roku 2007, keď sa moci v pásme Gazy chopilo hnutie Hamas, uvalili Izrael a Egypt prísnu blokádu. Obyvatelia tohto územia potrebujú na vycestovanie povolenie úradov.

Uvoľnenie obmedzení

V posledných mesiacoch však Izrael začal niektoré obmedzenia uvoľňovať a udelil niekoľkým tisícom obyvateľov Gazy povolenia na prácu v Izraeli. Ide o súčasť opatrných pokusov Egypta o sprostredkovanie dlhodobého prímeria medzi Hamasom a Izraelom, analyzuje agentúra AP.

Viac o téme: KresťaniaVianoceIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu