Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Silné tropické búrky na Filipínach: Vyžiadali si už 40 obetí

(Zdroj: TASR/AP/Gonzaga MDRRMO)

MANILA - Dovedna 40 ľudí zahynulo a 18 ďalších zostalo nezvestných v dôsledku zosuvov pôdy a záplav či povodní, ktoré v uplynulých dňoch vyvolala na Filipínach tropická búrka Kompasu. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšiu civilnú ochranu.

O strechu nad hlavou prišlo v priebehu tohto týždňa pri vyčíňaní prírodného živlu Kompasu viac než 43.000 ľudí, pričom zničených bolo dovedna 7399 domov. Najvyšší počet obetí na životoch – 14 – hlási provincia Ilocos na filipínskom severe, kde ľudia zahynuli väčšinou pri povodniach. Päť ďalších osôb tam zostalo nezvestných. 

Deväť osôb našlo v búrke smrť v susednej provincii Benguet; zahynuli prevažne pri zosuvoch pôdy. V provincii Pangasinan zase sedem obyvateľov zahynulo jednak pri zosuvoch zeminy, jednak zásahom elektrického prúdu, alebo sa utopili. Na západe Filipín, v provincii Palawan, sa piati utopili, a takisto päť ľudí zomrelo na území severofilipínskych provincií Ilocos Norte, Cagayan a La Union.

Škody na poľnohospodárstve a celkovej infraštruktúre sa odhadujú na na vyše 3,22 miliardy pesos (55,6 milióna eur). Filipínske súostrovie zasiahnu každoročne v priemere dve desiatky tropických cyklónov. Najsilnejším tajfúnom, aký kedy Filipíny zasiahol, bol v novembri 2013 tajfún Haiyan, ktorý usmrtil vyše 6300 ľudí a viac než štyrom miliónom ďalším vzal strechu nad hlavou.

Viac o téme: ObeteBúrkyFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu