Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zemanova manželka prosí o toleranciu a čas: Stav prezidenta nešpecifikovala

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Prezident Miloš Zeman podľa svojej manželky Ivany prechádza liečbou, ktorá si vyžaduje čas. Médiá požiadala o trpezlivosť a potrebný čas, aby mal možnosť nabrať sily. Ivana Zemanová to bez podrobností k zdravotnému stavu prezidenta povedala na brífingu, pri ktorom jej po boku stála dcéra Kateřina. Špekulácie o zdravotnom stave označila za minimálne neetické. Novinári nemali možnosť klásť otázky.

"Môžem len potvrdiť, že v súčasnej dobe podstupuje liečbu, ktorá si vyžiada čas. Špekulácie o diagnózach a prognózach považujem prinajmenšom za veľmi neetické," povedala Zemanová k zdravotnému stavu svojho muža. Zdravie každého človeka označila za citlivú a vážnu vec. "Zo všetkého najviac si želám, aby sa môj manžel uzdravil," dodala.

Manželka prezidenta Zemana poprosila o trpezlivosť a potrebný čas

Médiá poprosila o trpezlivosť a potrebný čas, aby mal Zeman možnosť nabrať silu. "Nie je jediným prezidentom, ktorý v čase výkonu svojej funkcie ochorel, a preto vás znovu prosím o toleranciu," uviedla. Dodala, že bude informovať, až bude známy ďalší vývoj. Zároveň požiadala všetkých, ktorí majú Zemana radi, aby na neho mysleli.

Zemanova manželka prosí o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Zemanová pred asi štyri desiatky novinárov predstúpila spoločne s dcérou Katařinou, obe boli oblečené v tmavom oblečení. Prvá dáma svoje pripravené vyjadrenie prečítala, Kateřina nehovorila. Stretnutie s novinármi sa konalo pred sochou prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka v Rothmayerovej sále na Pražskom hrade.

Zemanová s médiami komunikuje minimálne. Podobne ako dnes s pripraveným vyhlásením pred novinárov predstúpila dvakrát v roku 2017, kedy oznamovala podrobnosti o zbere podpisov na podporu Zemanovej prezidentskej kandidatúry.

Prezident je hospitalizovaný už päť dní

Tlačové vyjadrenie prvej dámy sa konalo v piaty deň hospitalizácie prezidenta, o ktoré jeho okolí verejnosti podrobnosti neposkytlo. Pražský hrad čelí za informovanie o zdravotnom stave hlavy štátu dlhodobej kritike. Kvôli nedostatku informácií sa na kancelára Vratislava Mynář obrátil aj predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chce vedieť, aká je prognóza ďalšieho vývoja prezidentovho zdravia. Podľa niektorých politikov by sa Parlament mal zaoberať tým, či prezidenta kvôli neschopnosti zastávať úrad nezbaví právomocí. Podľa niektorých ústavných právnikov je takýto postup niekoľko dní po začiatku hospitalizácie predčasný.

 

Viac o téme: Zdravotný stavMiloš ZemanManželka Ivana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu