Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Raketové testy v Severnej Kórei sú hrozbou: Zasadne Bezpečnostná rada OSN

Kim Čong-un Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Líder KĽDR Kim Čong-un slovne odsúdil ponuku USA na dialóg a administratívu amerického prezidenta Joea Bidena obvinil, že voči KĽDR pokračuje v nepriateľskej politike. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Rokovania medzi Washingtonom a Pchjongjangom sú pozastavené od februára 2019, keď stroskotal druhý summit Kima Čong-una s vtedajším šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom vo Vietname, a to z dôvodu nezhody v otázke prípadného zmiernenia sankcií USA voči KĽDR. USA v posledných mesiacoch opakovanie navrhli stretnutie s predstaviteľmi Severnej Kórey, ktoré sa podľa nich môže uskutočniť kdekoľvek a kdekoľvek. Cieľom má byť úsilie o dosiahnutie denuklearizácie.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Kim Čong-un však tieto vyhlásenia označil za "masku", ktorá má zakryť klamstvá a nepriateľské činy Spojených štátov. Takisto podľa neho ide o pokračovanie nepriateľskej politiy predchádzajúcej americkej vlády, napísal denník vládnucej robotníckej strany Rodong sinmun. Vojenské hrozby a politika nepriateľstva USA sa podľa severokórejského lídra počas pôsobenia novej americkej vlády vôbec nezmenili, sú len viac "ľstivé".

Severná Kórea oznámila, že počas tohto týždňa otestovala novú hypersonickú strelu Hwasong-8. V reakcii na túto raketovú skúšku vo štvrtok zasadne Bezpečnostná rada OSN (BR OSN), píše AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Bezpečnostná rada OSN zasadne v reakcii na raketové testy KĽDR

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) vo štvrtok zasadne s cieľom prerokovať situáciu v Severnej Kórei po tom, ako Pchjongjang oznámil, že otestoval novú hypersonickú strelu Hwasong-8. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Odpálenie hypersonickej strely v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

O toto zasadnutie podľa diplomatického zdroja požiadali Británia, Francúzsko a USA. Uskutočniť by sa malo vo štvrtok ráno za zatvorenými dverami. Predmetná strela krátkeho doletu bola vypálená z vnútrozemia KĽDR smerom na východ nad Japonské more v utorok okolo 06.40 h miestneho času (v pondelok o 23.20 h SELČ).

Rezolúcie OSN pritom zakazujú Severnej Kórei uskutočňovať skúšky balistických rakiet, ktoré by mohli v závislosti od svojej konštrukcie niesť aj jadrovú hlavicu. Na túto izolovanú krajinu boli navyše za jej jadrový program uvalené prísne medzinárodné sankcie.

Viac o téme: StrelaUSAKim Čong-unSeverná KóreaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu