Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Nákupná panika v Británii: Boj o palivo! Tisíce prázdnych púmp, vláda chce nasadiť armádu

Tisíce čerpacích staníc vo Veľkej Británii sú prázdne. Zobraziť galériu (4)
Tisíce čerpacích staníc vo Veľkej Británii sú prázdne. (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Hromadné nákupy v súčasnosti vyvolávajú stav núdze na britských čerpacích staniciach. Podľa Asociácie maloobchodných predajcov benzínu, ktorá zastupuje približne 5 500 nezávislých čerpacích staníc, už zhruba dve tretiny jej členov nemajú žiadne palivo. Dopyt je v súčasnosti až o 500 percent vyšší, uviedol šéf asociácie Brian Madderson pre stanicu BBC Radio 4. Prázdnych je podľa neho 50 až 90 percent čerpacích staníc, ostatným hrozí, že čoskoro "vyschnú".

Na mnohých čerpacích staniciach vo Veľkej Británii je v súčasnosti nedostatok benzínu a nafty, niekoľko dní tu panoval panický nákup a dlhé rady. Dôvodom je obrovský nedostatok vodičov nákladných automobilov, ktorý predtým viedol aj k prázdnym regálom supermarketov.

Dobrá správa: Británia zjednodušuje pravidlá pre medzinárodné cestovanie

Vzhľadom na pandémiu koronavírusu bolo odložených mnoho hodín vodičského výcviku a testov. Okrem toho kvôli brexitu emigrovalo asi 20 000 kvalifikovaných pracovníkov, predovšetkým z východnej Európy - súčasne však imigrácii bránia nové, prísne imigračné pravidlá.

VIDEO Nákupná panika v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Dominic Lipinski/PA via AP)

V pláne sú víza pre 5 000 zahraničných vodičov kamiónov

Na boj proti problémom vláda plánuje okrem iného vydať pracovné víza až pre 5 000 zahraničných vodičov kamiónov. Šéf asociácie Madderson kritizoval, že vládny projekt zaostáva. Predseda vlády Boris Johnson dlho odolával oslobodeniu od vízovej povinnosti, pretože jedným z cieľov brexitu bolo ukončenie voľného pohybu.

VIDEO Nákupná panika v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vojaci majú zaskočiť ako vodiči kamiónov

V rámci balíčka opatrení chce teraz vláda umožniť aj desaťtisíce dodatočných vodičských skúšok ročne. Okrem toho sa majú zlepšiť pracovné podmienky. Ako píše denník The Times, vojaci majú v krátkom čase zaskočiť ako vodiči kamiónov. Hovorí sa, že to môže trvať aj týždeň, kým budú pripravení na nasadenie.

Počet občanov EÚ žijúcich v Británii za rok rapídne klesol: Dôvodmi sú KORONAVÍRUS aj brexit

VIDEO Nákupná panika v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Minister: Problémy s dodávateľskými reťazcami

V nedeľu večer minister hospodárstva Kwasi Kwarteng pozastavil pravidlá hospodárskej súťaže, aby priemysel mohol spolupracovať v boji proti nedostatkom. „Existujú dlhodobé pohotovostné plány na spoluprácu s priemyslom, aby zásobovanie palivom bolo zabezpečené a aby v prípade vážneho narušenia prebehli ďalšie dodávky,“ povedal Kwarteng. Zdôraznil, že paliva je dosť, priznal však problémy s dodávateľskými reťazcami.

Viac o téme: KamiónyBritániaČerpacie staniceNedostatok palivaPanické nákupy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu