Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švajčiari hlasujú v referende o manželstve osôb rovnakého pohlavia: Na svete sú prvé výsledky

Švajčiari hlasujú v referende o manželstve osôb rovnakého pohlavia Zobraziť galériu (4)
Švajčiari hlasujú v referende o manželstve osôb rovnakého pohlavia (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/Michael Buholzer)

BERN - Švajčiarski voliči hlasujú v nedeľu v referende o tom, či môžu páry rovnakého pohlavia uzavrieť manželstvo, informovala agentúra DPA. Väčšina Švajčiarov už odovzdala svoj hlas vopred poštou, volebné miestnosti sa zatvoria o 12.00 h.

Švajčiarsky parlament vlani v decembri schválil zákon o zavedení manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Jeho odporcovia však okamžite iniciovali referendum, aby dosiahli zrušenie tejto legislatívnej úpravy.

Švajčiari hlasujú v referende
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/Michael Buholzer)

Odporcovia homosexuálnych sobášov z radov zástancov tzv. tradičnej rodiny vystupujú najmä proti tomu, aby bolo gejom a lesbám priznané právo na umelé oplodnenie či adopciu detí. Registrované partnerstvá sú vo Švajčiarsku legálne od roku 2007, k čomu došlo taktiež na základe výsledkov referenda. Veľká väčšina Švajčiarov podľa prieskumov uzákonenie homosexuálnych manželstiev podporuje.

Švajčiari hlasujú v referende
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/Michael Buholzer)

Švajčiari tiež v nedeľu hlasujú o návrhu na zvýšenie daní pre bohatých, ktorý predložili mladí socialisti. Prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že ani tento návrh nezíska väčšinovú podporu.

Švajčiari podľa odhadov odobrili manželstvá osôb rovnakého pohlavia

Švajčiarski voliči v referende významnou väčšinou podporili uzákonenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Vyplýva to z prvých odhadov, ktoré v nedeľu zverejnil Inštitút pre prieskum verejnej mienky Gfs.bern. Informovala o tom agentúra AFP. Približne 64 percent voličov podporilo zákon, ktorý umožňuje vo Švajčiarsku uzatvárať manželstvá osobám rovnakého pohlavia. Proti sa vyslovilo 36 percent ľudí, píše agentúra AP. Väčšina Švajčiarov ešte pred nedeľným referendom odovzdala svoj hlas vopred poštou, volebné miestnosti sa zatvorili o 12.00 h.

Švajčiari hlasujú v referende
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/Michael Buholzer)

Švajčiarsky parlament vlani v decembri schválil zákon o zavedení manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Jeho odporcovia však okamžite iniciovali referendum, aby dosiahli zrušenie tejto legislatívnej úpravy. Odporcovia homosexuálnych sobášov z radov zástancov tzv. tradičnej rodiny vystupujú najmä proti tomu, aby bolo gejom a lesbám priznané právo na umelé oplodnenie či adopciu detí. Registrované partnerstvá sú vo Švajčiarsku legálne od roku 2007, k čomu došlo taktiež na základe výsledkov referenda.

Vo väčšine krajín západnej Európy sú manželstvá osôb rovnakého pohlavia legálne. Švajčiari tiež v nedeľu hlasovali o návrhu na zvýšenie daní pre bohatých, ktorý predložili mladí socialisti. Podľa predbežných odhadov sa proti tomuto návrhu vyslovilo 66 percent ľudí.

Viac o téme: ReferendumManželstvoŠvajčiarskoLGBTI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu