Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čínsky gigant opäť bližšie ku krachu: Hrozí celosvetová ekonomická kríza? Slová o vplyve na eurozónu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

PEKING - Čínske úrady požiadali miestne vlády, aby sa pripravili na možný pád zadlženej developerskej skupiny China Evergrande. Informoval o tom vo štvrtok americký denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na zdroje z vlád oboznámené so situáciou. Podľa nich cieľom tohto kroku je "pripravenosť na možnú búrku". Vývoj situácie okolo firmy pozorne sleduje celý svet. Existujú totiž obavy, že by prípadný krach mohol spôsobiť ďalšiu medzinárodnú ekonomickú krízu. Prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) si však nemyslí, že je v primárnom nebezpečenstve aj eurozóna.

Čínsky gigant vyvolal paniku: Otrasy na burzách a obavy z kolapsu! Hrozí svetu nová ekonomická kríza?

Miestne vládne agentúry a štátne podniky dostali pokyn zasiahnuť len na poslednú chvíľu, ak by skupina Evergrande nedokázala vyriešiť svoje problémy sama, napísal WSJ. Miestne vlády majú za úlohu predchádzať nepokojom a snažiť sa zabrániť, aby problémy Evergrande nezasiahli aj kupcov nehnuteľností a širšiu ekonomiku.

Čínsky gigant opäť bližšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andy Wong)

Zahraniční veritelia Evergrande nedostali svoje peniaze

Nektorí držitelia dlhopisov developerskej spoločnosti China Evergrande Group v zahraničí nedostali zaplatené úroky vo štvrtok v termíne ich splatnosti. Uviedli to dvaja ľudia oboznámení s touto záležitosťou. To zvyšuje obavy o osud developera.

Lehota na zaplatenie úrokov z dlhopisov vo výške 83,5 milióna dolárov (71,28 milióna eur) vo štvrtok vypršala bez komentára spoločnosti Evergrande, ktorej kopa dlhov straší svetové trhy. Spoločnosť teraz vstúpi do 30-dňovej ochrannej lehoty a v prípade, že neuhradí svoje záväzky, hrozí jej bankrot.

Evergande dlhuje obrovskú sumu

Hovorca Evergrande na žiadosti o komentár neodpovedal. Skupina je druhým najväčším developerom v Číne s viac ako 200.000 zamestnancami, 1300 projektmi v 280 mestách a majetkom 2,3 bilióna jüanov (304,06 miliardy eur). Veriteľom dlží zhruba 2 bilióny jüanov a investori sa obávajú platobnej neschopnosti

Ostatní veľkí developeri, ako sú napríklad Vanke Co., štátna spoločnosť Poly Group a Wanda Group, podobné problémy nehlásili. Ale stovky menších stavebných firiem skončili po tom, ako regulačné úrady začali v roku 2017 sprísňovať kontrolu nad financovaním. Minulý piatok investori, ktorí sa zhromaždili pred sídlom Evergrande v Šen-čene, uviedli, že spoločnosť súhlasila s telefonickým rozhovorom.

Čínsky gigant opäť bližšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Obavy z domino efektu

V stredu  Evergrande dohodol s domácimi držiteľmi svojho dlhopisu na splatení úrokov. A zároveň čínska centrálna banka vložila do bankového systému hotovosť, čím dočasne upokojila obavy z bezprostredného šírenia "nákazy", pretože oneskorenie platieb by mohlo vyvolať tzv. domino efekt v ekonomike. Veľa čínskych finančných inštitúcií je totiž spojených s Evergrande prostredníctvom priamych pôžičiek a nepriamych holdingov.

Obmedzený vplyv na eurozónu?

Potenciálny kolaps problémového čínskeho realitného gigantu Evergrande bude mať "obmedzený" vplyv na eurozónu. Uviedla to prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová na otázky novinárov. „Ako som povedala, v tejto chvíli vidíme, že vplyv a expozícia sú zamerané na Čínu,“ povedala Lagardová v rozhovore pre americkú televíznu stanicu CNBC, ktorý bol zverejnený v piatok. „Za Európu môžem povedať, že priama expozícia je obmedzená.“

Čínsky gigant opäť bližšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

„Mám veľmi živé spomienky na nedávny vývoj na akciových trhoch v Číne, ktorý mal vplyv na celý svet,“ povedala Lagardová pre CNBC. „Ale v Európe a najmä v eurozóne by bola priama expozícia obmedzená,“ poznamenala.

Evergrande potrebuje získať peniaze na zaplatenie pohľadávok bankám, dodávateľom a držiteľom dlhopisov v termíne splatnosti. Skupina je taká veľká, že niektorí odborníci sa obávajú „rizika nákazy“ v rámci čínskej ekonomiky aj mimo nej. ECB monitoruje vývoj, vyhlásila Lagardová.

Viac o téme: Ekonomická krízaChina EvergrandeDeveloperský gigant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu