Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

MIMORIADNE Streľba na univerzite v Rusku: VIDEO Najmenej šesť mŕtvych!

Na univerzite sa strieľalo Zobraziť galériu (6)
Na univerzite sa strieľalo (Zdroj: VK/Timur Bekumansurov, YouTube/RBK)

MOSKVA - Najmenej šesť mŕtvych si vyžiadala dnešná streľba na Permskej štátnej univerzite, informujú tlačové agentúry s odvolaním sa na ruské ministerstvo zdravotníctva. Vyšetrovací výbor skôr uviedol, že na mieste zostalo osem mŕtvych. Ďalšie tri desiatky ľudí sú podľa úradov zranené. V univerzitnom areáli strieľal útočník, ktorého vyšetrovací výbor identifikoval ako študenta tejto školy. Polícia ho podľa ruských médií zadržala. Pri zatýkaní sa bránil a bol zranený, píše agentúra TASS. Jeho motív je zatiaľ nejasný.

K streľbe v areáli univerzity prišlo v pondelok okolo 11.00 h miestneho času. "Neznámy človek prenikol na pôdu univerzity a začal strieľať na študentov a učiteľov. Sú tam mŕtvi a ranení," povedal agentúre Interfax jej zdroj. Ruské ministerstvo vnútra informovalo, že pri streľbe prišlo o život niekoľko ľudí, ich počet však nešpecifikovali. Podľa údajov ruského ministerstva zdravotníctva sa pri streľbe zranilo najmenej 24 ľudí a sedem z nich hospitalizovali. Stav jedného z hospitalizovaných je pritom kritický. Ranení však neutrpeli iba strelné poranenia, niektorí sa totiž zranili aj pri tom, keď v panike vyskakovali z okien, uvádza agentúra Interfax.

Strelca zneškodnil dopravný policajt z posádky, ktorá prišla na univerzitu v Perme ako prvá, píše TASS s odvolaním sa na hovorkyňu ministerstva vnútra Irinu Volkovú. "Vošiel do hlavného objektu, zatiaľ čo jeho kolega (...) začal organizovať evakuáciu občanov," uviedla Volková. Policajt podľa nej v budove zbadal ozbrojeného muža, ktorý niekoľkokrát vystrelil jeho smerom. "Dopravný policajt opätoval paľbu a zločinca zranil. Pribehol k nemu, zneškodnil ho, a potom mu začal poskytovať prvú pomoc," opísala hovorkyňa.

MIMORIADNE Streľba na univerzite
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anastasia Yakovleva)

Študenti z časti univerzity boli evakuovaní. Univerzita prostredníctvom svojho oficiálneho účtu na sociálnej sieti VKontakte vyzvala študentov, aby sa zamkli v učebniach a ostali na svojich miestach. Osoby, ktoré sa nachádzali v areáli univerzity, mali univerzitný kampus opustiť, ak to bolo možné. "Ak sa v tejto chvíli nachádzate v univerzite a ste v učebni, prosím zamknite zvnútra dvere a zostaňte na mieste," píše sa v príspevku univerzity. Mesto Perm na východe európskej časti Ruskej federácie je vzdialené asi 1100 kilometrov od Moskvy.

MIMORIADNE Streľba na univerzite
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Anastasia Yakovleva)

Na jednom zo záberov je vidieť muž v čiernom, so zakrytou tvárou a s puškou, ako prichádza k jednej z budov areálu. Podľa agentúry TASS útočník strieľal z loveckej pušky, ktorú si legálne zaobstaral v máji. Rusko má relatívne prísne pravidlá a strelnú zbraň možno legálne získať len ťažko. Civilisti si podľa agentúry Reuters môžu zaobstarať napríklad lovecké pušky alebo športové zbrane, a to za predpokladu, že prejdú testami a splnia predpísané požiadavky.

Pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť aj ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň nariadil premiérovi Michailovi Mišustinovi, aby do Permu vyslal ministra školstva Valerija Faľkova i ministra zdravotníctva Michaila Muraška, ktorí tam majú organizovať pomoc pre zranených a pozostalých obetí, oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

MIMORIADNE Streľba na univerzite
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Identita strelca odhalená

V univerzitnom areáli strieľal útočník, ktorého vyšetrovací výbor neskôr identifikoval ako študenta tejto školy. Polícia ho podľa ruských médií zadržala. Pri zatýkaní sa bránil a bol zranený, píše agentúra TASS. Tlačová služba univerzity agentúre Reuters skôr povedala, že bol zabitý. Jeho motív je zatiaľ nejasný.

Podľa spravodajského portálu RBK  je strelcom 18-ročný Timur Bekmansurov, ktorý zverejnil status na sociálnej sieti. V ňom píše, že nejde o teroristický útok. Nebol členom žiadnych extrémistických či náboženských organizácií a svoj čin vykonal na vlastnú päsť. Proti útočníkovi začala polícia trestné stíhanie pre vraždu.

MIMORIADNE Streľba na univerzite
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: VK/Timur Bekumansurov)

"Premáha ma hnev, chcem zničiť všetko, čo mi stojí v ceste, zanechať na tomto svete čo najviac bolesti, tí, ktorých nemôžem zabiť, si tento deň navždy zapamätajú. Všetky tie roky som znášal všetkých ľudí okolo seba, len kvôli tejto chvíli. Pohŕdam sebou aj všetkými vami. Je také dobré, že sa všetko čoskoro skončí..." píše Bekmansurov.

Viac o téme: StreľbaUniverzitaRuskoPermŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu