Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z Afriky sa šíri zatiaľ najzmutovanejší variant KORONAVÍRUSU: Už je aj v Európe!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V Južnej Afrike bol v máji zachytený ďalší variant koronavírusu. Môže byť ešte nákazlivejšia a čo je najhoršie, mohla by byť schopná vyhnúť sa protilátkam. Jej označenie je C.1.2 a je už rozšírená vo viacerých krajinách sveta. Objavili ju už aj vo Veľkej Británii, vo Švajčiarsku, v Portugalsku, na Novom Zélande a ďalších krajinách

Ako píšu novinky.cz, experti varovali, že tento variant má až 16 mutácií a zatiaľ je najviac odlišný od pôvodného vírusu z čínskeho Wu-chanu. Takéto rýchle mutácie môžu spôsobiť, že koronavírus bude môcť obísť protilátky, ale aj vyhnúť sa imunitnej odpovedi organizmu.

KORONAVÍRUS Hrozí nám nová katastrofa? Vedec sa obáva horšej supermutácie ako delta variant, bude smrteľnejšia!

O tom, že situácia je vážna, svedčí aj vyhlásenie anglického úradu verejného zdravotníctva. Ten vyhlásil, že vedci venujú tomuto variantu pozornosť.

Variant skúmali juhoafrickí vedci z juhoafrického Národného inštitútu pre nákazlivé choroby a z Kwazulsko-natalskej platformy pre sekvenovanie a inovácie výskumu.

Z Afriky sa šíri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Popisujeme novo objavenú líniu SARS-CoV-2 s niekoľkými mutáciami na (genetickej informácii o) S-proteíne, ktorá sa objavila v hlavnej metropolitnej oblasti Južnej Afriky po prvej vlne epidémie. Teraz sa rozšírila na niekoľko miest v dvoch susedných provinciách. Ukazuje sa, že táto línia rýchlo expandovala a stáva sa dominantnou v troch provinciách v rovnakej chvíli, kedy opäť rýchlo pribudlo chorôb," píše sa v správe, ktorá konštatuje, že tento variant má 16 mutácií. Ostatné majú najviac 14 až 15 mutácií.

"Aj keď význam mutácií ešte nie je známy, genetické a epidemiologické údaje naznačujú, že tento variant má selektívnu výhodu danú buď vyššou prenositeľnosťou, či schopnosťou vyhnúť sa imunitnej reakcii alebo platia obe možnosti," vysvetľujú experti.

Viac o téme: VariantMutáciaŠvajčiarskoVeľká BritániaJužná AfrikaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu