Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Rusko oznámilo, že nabudúce bude strieľať priamo na lode narušujúce hranice

Sergej Riabkov Zobraziť galériu (3)
Sergej Riabkov (Zdroj: SITA/AP)

RUSKO - Rusko je pripravené mieriť priamo na vojenské lode narušujúce jeho hranice, ak tieto plavidlá nebudú reagovať na varovania. Vysokopostavený ruský diplomat Sergej Riabkov to uviedol vo štvrtok v ostrom vyhlásení po incidente v Čiernom mori, počas ktorého britský torpédoborec plával neďaleko Krymského polostrova v oblasti, ktorú Rusko pokladá za svoje teritoriálne vody.

Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Rusko uviedlo, že jedna z jeho vojenských lodí vypálila v stredu varovné výstrely a vojenské lietadlo zhodilo bomby na trasu britského torpédoborca Defender, aby ho vyhnala z oblasti neďaleko Sevastopola. Británia tento popis situácie poprela a trvala na tom, že na jej loď sa nestrieľalo, pričom sa plavila v ukrajinských vodách. Británia, tak ako väčšina medzinárodného spoločenstva, považuje Krym sa ukrajinské územie aj napriek jeho anektovaniu Ruskom v roku 2014, pripomína AP.

Tento incident bol prvým prípadom od studenej vojny, keď Moskva priznala použitie ostrej munície na odstrašenie vojenskej lode Severoatlantickej aliancie (NATO). To len zdôrazňuje, že v tomto období napätia medzi Ruskom a Západom rastie hrozba vojenských zrážok. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Riabkov vo štvrtok vyhlásil, že "neporušiteľnosť ruských hraníc je absolútny imperatív". Dodal, že budú chránené "všetkými prostriedkami, diplomatickými, politickými a aj vojenskými, ak bude treba".

HMS Defender
Zobraziť galériu (3)
HMS Defender  (Zdroj: profimedia.sk)

Sarkasticky poznamenal, že britské námorné sily by mali premenovať svoj torpédoborec z Defender (Obranca) na Aggressor (Útočník), a varoval, že "tí, čo sa pokúšajú testovať našu silu, veľmi riskujú". Na otázku, čo Rusko urobí, aby zabránilo narušovaniu hraníc loďami v budúcnosti, Riabkov reportérom odpovedal, že bude pripravené strieľať do terčov, ak varovania nebudú stačiť.

"Môžeme apelovať na rozum a žiadať rešpektovanie medzinárodného práva. Ak to nepomôže, možno zhodíme bomby a nielen na trasu, ale priamo na cieľ, ak kolegov inak nedonútime," citovala Riabkova ruská tlačová agentúra Interfax. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odsúdil incident ako "zámernú a dobre pripravenú provokáciu" Británie a dodal ostré varovanie.

HMS Defender
Zobraziť galériu (3)
HMS Defender  (Zdroj: profimedia.sk)

"Ak sa budú neprijateľné provokačné akcie opakovať, ak tieto akcie zájdu príliš ďaleko, žiadne možnosti legitímnej obrany hraníc Ruskej federácie nemožno vylúčiť," povedal Peskov v telefonáte s reportérmi. Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok už skôr uviedol, že britský torpédoborec, po ktorom ruská strana údajne vypálila varovné výstrely pri pobreží Krymského polostrova, legálne operoval v medzinárodných vodách. "Myslím si, že bolo úplne primerané využiť medzinárodné vody," povedal Johnson novinárom. "Dôležité je to, že neuznávame ruskú anexiu Krymu," dodal.

Viac o téme: HraniceLodeRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu