Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Zakladateľ (†75) známej spoločnosti spáchal vo väzení samovraždu

John McAfee Zobraziť galériu (2)
John McAfee (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

BARCELONA - Vo veku 75 rokov zomrel vo väzení v Španielsku John McAfee, britsko-americký podnikateľ a zakladateľ softvérovej spoločnosti McAfee. Podľa hovorkyne katalánskych väzníc zrejme spáchal samovraždu, informovala agentúra AFP.

"Našli ho v jeho cele mŕtveho, zrejme spáchal samovraždu," povedala hovorkyňa bez uvedenia bližších podrobností. Katalánska vláda vo vyhlásení uviedla, že bezpečnostný personál väznice Brians 2 neďaleko Barcelony sa McAfeeho pokúsil oživiť, avšak neúspešne, informovala agentúra AP. 

Úrady McAfeeho vo vyhlásení nemenovali, napísali len to, že ide o 75-ročného amerického občana, ktorý mal byť vydaný do USA. Nemenovaný zdroj z prostredia katalánskej vlády však pre AP potvrdil, že ide o McAfeeho. Správa prichádza len niekoľko hodín po tom, ako španielsky súd v stredu rozhodol o vydaní McAfeeho do Spojených štátov, kde bol stíhaný pre daňové úniky.

Hrozil mu 30-ročný trest

Začiatkom júna počas výsluchu McAfee argumentoval tým, že obvinenia proti nemu sú politický motivované, a v prípade, ak sa vráti do USA, strávi zvyšok svojho života vo väzení. McAfeeho zatkli vlani v októbri na letisku v Barcelone. V USA ho obvinili z daňového úniku po tom, ako v rokoch 2016 až 2018 nezdokladoval svoj príjem. Ak ho uznajú za vinného, hrozí mu až 30-ročný trest odňatia slobody.

John McAfee
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alan Diaz)

Zosnulý podnikateľ založil jednu z prvých firiem na tvorbu antivírusových programov, keď v roku 1987 založil spoločnosť, ktorú pomenoval po sebe. Niekoľko rokov po založení však z firmy odišiel a odvtedy sa v nej neangažuje. Predpokladá sa však, že naďalej ročne zarába milióny dolárov predajom kryptomien, ako aj prednášaním a konzultáciami. McAfee mal aj v minulosti opletačky so zákonom, v roku 2012 ho na ostrove Belize dokonca vyšetrovali v súvislosti s vraždou.

Viac o téme: John McAfee
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu