Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Historická schôdzka najmocnejších mužov sveta: Putin a Biden oznámili výsledky rokovania

Prezidentov Ruska a USA čakajú dlhé rokovania. Zobraziť galériu (29)
Prezidentov Ruska a USA čakajú dlhé rokovania. (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

ŽENEVA - Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa dnes zišli na rokovaní o rozsiahlej škále tém v Ženeve. V mestskej vile La Grange ich uvítal švajčiarsky prezident Guy Parmelin. Biden a Putin sa osobne stretávajú prvýkrát po tom, čo sa prezident USA v januári ujal funkcie. Štátnikov čakajú niekoľkohodinové rozhovory, po ktorých skončení by mali vystúpiť pred novinármi. Putin sa poďakoval Bidenovi za iniciovanie schôdzky.

Veľké stretnutie v Bruseli: Nový americký prezident bol s Čaputovou, hlava štátu sa pochválila s FOTO

Lietadlo s ruským prezidentom pristálo na ženevskom letisku dnes o 12.27 h. SELČ. Lietadlo s Bidenom tam pristálo už v utorok popoludní. Putin dnes odišiel z letiska hneď po prílete; podľa denníka Neue Zürcher Zeitung (NZZ) si oficiálne privítanie neprial. Na miesto rokovania ruský prezident následne dorazil ako prvý. Prezidentský summit sa začal krátko pred 13.30 h. po príchode Bidena z hotela.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool)

Prezidenti v spoločnom vyhlásení hovoria o spolupráci napriek napätiu

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin ukázali, že aj v čase zvýšeného napätia medzi svojimi krajinami sú schopní spolupracovať na dosiahnutí spoločných cieľov. Obaja lídri to uviedli v spoločnom vyhlásení po dnešnom americko-ruskom summite v Ženeve. Vyzdvihli v ňom tohtoročnej predĺžení jednej z dohôd uzavretých s cieľom regulovať arzenál jadrových zbraní na oboch stranách.

"Nedávne predĺženie dohody Nový ŠTART je príkladom nášho odhodlania vo veci kontroly jadrových zbraní. Dnes sa znovu hlásime k princípu, že nukleárna vojna nemôže mať víťaza a nikdy nesmie byť vedená," citovala z komuniké agentúra Reuters.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Odzbrojovanie bolo jednou z hlavných tém dnešného summitu. Putin po ňom na tlačovej konferencii avizoval rokovania o možných zmenách nedávno predĺženej zmluvy Nový ŠTART, kým podľa Bidena sa už dnes plány súvisiace s kontrolou zbraní detailne preberali. Americký prezident pred odletom zo Švajčiarska uviedol, že USA a Rusko pracujú na významnej dohode v tejto oblasti.

Podľa spoločného vyhlásenia Biden a Putin ukázali, že "aj v časoch napätia sú schopní robiť pokroky v našich zdieľaných cieľoch". Ako spoločné záujmy uviedli snahu zabezpečiť "predvídateľnosť v strategickej sfére" a obmedzenia rizík ozbrojených konfliktov.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Biden varoval Rusko pred zasahovaním do demokracie v USA

Americký prezident Joe Biden na stredajšej tlačovej konferencii po stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Ženeve vyhlásil, že Washington nebude tolerovať zasahovanie Kremľa do demokracie v USA. Informovala o tom agentúra AFP.  "Atmosféra celého stretnutia... bola dobrá, pozitívna," povedal Biden novinárom s tým, že prezidenti si neadresovali "nijaké vyhrážky". Putinovi však dal jasne najavo, že "nebudeme tolerovať pokusy o narušenie našej demokratickej suverenity či podkopanie našich demokratických volieb a budeme na to reagovať".

Šéf Bieleho domu poznamenal, že Putin vie, že ak by  zo strany Ruska došlo k opätovnému zasahovaniu do volieb v USA alebo k ďalším kybernetickým útokom, "bude to mať následky", píše stanica CNN. Putinovi dal Biden zoznam 16 subjektov kritickej infraštruktúry USA, ktoré by sa nemali stať terčom kybernetických či iných útokov. Americký prezident vyjadril zároveň presvedčenie, že Putin bude jeho varovania rešpektovať. "Myslím si, že posledná vec, ktorú (Putin) teraz chce, je studená vojna," vyhlásil.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Biden povedal, že Spojené štáty budú vždy hovoriť o téme dodržiavania ľudských práv a o prípadoch, keď dochádza k ich porušovaniu. "Upozornil som ho, že preto budeme vyjadrovať naše obavy v takýchto prípadoch, ako je Alexej Navaľnyj," uviedol. V tejto súvislosti dodal, že ak by Navaľnyj vo väzbe zomrel, dôsledky "pre Rusko by boli zničujúce".

Kritiku ľudských práv v USA zo strany Putina nazval Biden "smiešnou". Medzi vpádom prívržencov exprezidenta Donalda Trumpa do Kapitolu a pokojným pochodom za slobodné a spravodlivé voľby je veľký rozdiel, zdôraznil. Reagoval tak na výroky Putina, ktorý väznenie Navaľného prirovnal k obvineniam voči útočníkom na Kapitol, ktorí boli podľa neho uväznení za svoje "politické požiadavky".

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Biden pripomenul "pevný záväzok" svojej administratívy vi veci suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Putin predtým vyhlásil, že prípadný vstup Ukrajiny do NATO nie je otázkou, o ktorej by sa malo rokovať. Obaja lídri hovorili i o spolupráci v súvislosti s Iránom a sťahovaní amerických vojsk z Afganistanu. Biden vyjadril nádej, že "existuje skutočná šanca na významné zlepšenie" vzťahov medzi USA a Ruskom. Spojené štáty sa však nevzdajú svojich princípov a hodnôt.

Putin hovoril aj o Navaľnom

Ruský prezident Vladimir Putin po stredajšom summite v Ženeve vyhlásil, že kritik Kremľa Alexej Navaľnyj sa vrátil do Ruska s vedomím, že ho zatknú, keďže porušil ruské zákony a podmienky podmienečného trestu. Informovala o tom agentúra AFP. "Tento človek vedel, že porušuje ruské zákony. Bol dva razy odsúdený," uviedol Putin bez toho, aby Navaľného menoval. Podľa Putina Navaľnyj v nemocnici v Berlíne, kam ho previezli po otrave novičkom, "dával na internet svoje videá... a vedome chcel porušiť zákon". "Spravil presne to, čo chcel," povedal Putin s tým, že ignoroval zákon.

Navaľného zadržali v januári po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z pokusu o otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok. Z tohto činu obviňuje ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské tajné služby. Kremeľ akúkoľvek úlohu pri otrave popiera. Väznenie Navaľného prirovnal Putin k obvineniam voči vzbúrencom, ktorí sa podieľali na útoku na americký Kapitol zo 6. januára, pri ktorom zomreli piati ľudia. Putin argumentoval, že podporovatelia exprezidenta Donalda Trumpa prišli do sídla Kongresu "s politickými požiadavkami" a následne boli za to uväznení.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/Denis Balibouse/Pool Photo via AP)

Britský denník The Guardian v tejto konštatoval, že zatiaľ čo sa Navaľnyj a jeho stúpenci bojujú za slobodné a spravodlivé voľby v Rusku, ľudia, ktorí vtrhli do Kapitolu, sa pokúsili zvrátiť právoplatné výsledky prezidentských volieb v Spojených štátoch. Putin na kritiku porušovania ľudských práv v Rusku reagoval odsúdením násilností s použitím strelných zbraní v USA a tiež útokov dronmi. Na predošlý výrok Bidena, ktorý ho nazval "vrahom", Putin reagoval, že vo veľkých amerických mestách sú ľudia zabíjaní strelnými zbraňami každý deň.

Prezidenti hovorili aj o možnej výmene väzňov

Na margo zvýšeného napätia medzi Ruskom a USA a ich spojencami vo vojenskej oblasti a obáv Washingtonu z ruských vojenských aktivít Putin povedal, že Rusko robí cvičenia na svojom území rovnakým spôsobom, ako Spojené štáty na svojom území. Moskva však "neťahá" svoju vojenskú techniku a vojakov k hraniciam USA. "Bohužiaľ, naši americkí partneri to robia. 'Obavy'  z tejto situácie by preto nemala vyjadrovať americká strana, ale ruská," konštatoval Putin.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/Denis Balibouse/Pool Photo via AP)

Téma vstupu Ukrajiny do NATO sa podľa Putina preberala len okrajovo, pretože podľa neho "nie je o čom rokovať". Putin uviedol, že s Bidenom hovorili i o možnej výmene väzňov. Ako poznamenal, možné sú "kompromisy". Americký občan Paul Whelan, odsúdený v Rusku za špionáž na 16 rokov odňatia slobody, vyzval Bidena, aby zariadil výmenu väzňov. Ako tvrdí, stal sa obeťou zajateckej diplomacie. Ďalším väzneným americkým občanom je Trevor Reed odsúdený na deväť rokov za útok na ruských policajtov.

Moskva by zase mohla žiadať o vydanie známeho ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta a zmluvného pilota a údajného pašeráka drog Konstantina Jarošenka.

Biden vraj s Putinom hovoril o základných pravidlách

Spojené štáty a Rusko musia mať "určité základné pravidlá cesty". Taký bol podľa amerického prezidenta Joea Bidena jeden z jeho hlavných odkazov pre ruského prezidenta Vladimira Putina pri ich dnešnom stretnutí v Ženeve. Biden povedal, že sa hovorilo aj o návrhu, aby isté druhy kľúčovej infraštruktúry boli mimo dosahu kybernetických útokov.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Americký prezident sa na úvod svojej tlačovej konferencie dotkol tiež témy kontroly zbraní. Dvaja lídri sa podľa neho v tejto veci dostali ku konkrétnym bodom a dohodli sa na spustení "bilaterálneho dialógu o stabilite". USA a Rusko by mali byť schopní spolupracovať v oblastiach, kde majú spoločné záujmy a vzájomné vzťahy by mali byť stabilné a predvídateľné, uviedol Biden.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

"To hlavné je, že som povedal prezidentovi Putinovi, že musíme mať nejaké základné pravidlá cesty," povedal šéf Bieleho domu po svojej prvej schôdzke s Putinom od svojho januárového nástupu do čela USA. Spomínal pritom kybernetické útoky, z ktorých Washington viní skupiny operujúce v Rusku, prípadne rovno zložky ruského štátu. Moskva všetky obvinenia v tomto smere odmieta, rovnako ako závery amerických vyšetrovateľov, že sa Rusko snažilo ovplyvňovať verejnú debatu v USA okolo posledných dvoch prezidentských volieb.

"Povedal som prezidentovi Putinovi, že moja agenda nemieri proti Rusku ani nikomu inému. Je tu pre americký ľud," povedal americký prezident. Podľa neho jeho ruský náprotivok chápe, že akási nová studená vojna "zjavne nie je v nikoho záujme".

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Okrem uisťovania o tom, že bude vždy vo vzťahoch s Ruskom obhajovať suverenitu americkej demokracie, Biden povedal, že "na stole" budú vždy tiež ľudské práva. USA vraj budú naďalej vyjadrovať obavy v súvislosti s prípadom ruského opozičného lídra Alexeja Navalného, ​​ktorý bol vlani otrávený a teraz je vo väzení po odsúdení za spreneveru. Ak by Navalnyj zomrel, následky pre Rusko by boli "zničujúce", ​​dodal prezident USA.

Putin oznámil návrat veľvyslancov

Ruský prezident Vladimir Putin po skončení dnešného americko-ruského summitu v Ženeve na tlačovej konferencii oznámil, že sa dohodol so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom na návrate ruského veľvyslanca do Washingtonu a amerického ambasádora do Moskvy. Tón rokovania so šéfom Bieleho domu označil za konštruktívny, nie nepriateľský.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/Denis Balibouse/Pool Photo via AP)

Obaja veľvyslanci boli začiatkom roka povolaní ku konzultáciám v dôsledku rastúceho napätia vo vzťahoch medzi USA a Ruskom. "Vracajú sa na miesto svoje služby. Kedy sa tak stane, je rýdzo technickou otázkou," vyhlásil Putin. Obaja veľvyslanci, ruský Anatolij Antonov a americký John Sullivan, sa podľa agentúry TASS zúčastnili dnešnej druhej časti americko-ruského summitu, v ktorej sa k prezidentom pripojili ich delegácie.

Šéf Kremľa ďalej oznámil, že Moskva a Washington začne rokovania o možných zmenách nedávno predĺženej zmluvy Nový START o kontrole jadrových zbraní. Konzultácie podľa neho obe krajiny začnú aj na tému kybernetickej bezpečnosti. V tejto súvislosti Putin vyhlásil, že "najväčší počet kybernetických útokov na svete pochádza z priestoru Spojených štátov". Washington naopak dlhodobo z hackerských útokov proti USA viní Rusko.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/Denis Balibouse/Pool Photo via AP)

Putin tiež povedal, že dnešné rokovanie s Bidenom nebolo poznamenané nepriateľstvom a že obaja hlavní protagonisti vyjadrovali túžbu pochopiť stanoviská toho druhého. Rozhovory v ženevskej vile La Grange trvali približne 3,5 hodiny. Biden potom miesto schôdzky opustil a pred novinárov by mal ešte dnes predstúpiť samostatne.

Prezidenti prídu pred novinárov osobitne

V Ženeve skončilo rokovanie amerického prezidenta Joea Bidena a jeho ruského kolegu Vladimira Putina. Prezidenti sa stretli najprv v menšom a neskôr v rozšírenom formáte, na ktorom sa zúčastnili viacerí predstavitelia z oboch rokujúcich strán. Prvé kolo rokovaní trvalo necelé dve hodiny a druhé približne 65 minút, pričom medzi nimi bola 45-minútová prestávka. Summit tak trval kratšie než sa pôvodne očakávalo. Počítalo sa totiž so štyrmi až piatimi hodinami rokovaní.

Ukončenie rokovania oznámil Biely dom, podľa ktorého ide zároveň o koniec dnešného americko-ruského summitu. Teraz sa čakajú tlačovej konferencie, obaja štátnici by mali predstúpiť pred novinárov každý zvlášť.

Príhovor švajčiarskeho prezidenta

Guy Parmelin prezidentov privítal v "meste mieru" Ženeve, a poprial im plodné rozhovory. "Švajčiarsko je poctené tým, že vás môže privítať na tomto summite, a je potešené, že môže podporiť dialóg a vzájomné porozumenie," povedal Parmelin stojaci medzi Bidenom a Putinom. "Prajem vám obom, páni prezidenti, plodný dialóg v záujme vašich dvoch krajín a sveta," dodal.

Vila La Grande
Zobraziť galériu (29)
Vila La Grande  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Guy Parmelin
Zobraziť galériu (29)
Guy Parmelin  (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Putin sa poďakoval Bidenovi

Biden s Putinom si po stručnom príhovore švajčiarskeho prezidenta krátko potriasli rukou. Pri uvítaní na schodisku vily sa obaja štátnici tvárili skôr vážne. Samotná vrcholná schôdzka sa potom začala v knižnici vily z 18. storočia za prítomnosti ministrov zahraničia oboch veľmocí Antonyho Blinkena a Sergeja Lavrova. "Pán prezident, chcel by som vám poďakovať za iniciatívu vedúcu k dnešnej schôdzke," povedal Putin Bidenovi v prvých minútach venovaných fotoreportérom. "Dúfam, že naše stretnutie bude produktívne," povedal ďalej pred fotografmi a kameramanmi, ktorí boli krátko vpustení na úvod rokovania.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

"Viem, že ste mal ďalekú cestu. A veľa práce. Napriek tomu sa v rusko-amerických vzťahoch nahromadilo veľa otázok, ktoré vyžadujú diskusiu na najvyššej úrovni," pokračoval ruský prezident. "Ja si myslím, že je vždy lepšie stretnutie tvárou v tvár," odpovedal Biden, ktorý sa častejšie ako jeho náprotivok pokúšal o úsmev pred fotoreportérmi.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel/Pool Photo via AP)

Program rokovania

Oboch prezidentov najskôr čakajú bilaterálne rokovania a potom rozhovory v rozšírenom formáte. Na večer sú naplánované oddelené tlačové konferencie oboch štátnikov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes v ruskej televízii povedal, že nemožno vylúčiť dlhšie trvanie rozhovorov, než sa pôvodne plánovalo. Program rokovania je podľa Peskova taký komplexný, že bude ťažké ho vtesnať do štyroch alebo piatich hodín. Len prezidenti rozhodnú o tom, ako dlho spolu budú hovoriť. "Hlavná je otázka účelnosti," zdôraznil Peskov.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Hovorca však tiež upozornil, že rokovania nebudú ľahké a nie je pravdepodobné, že by priniesli prelomové výsledky. Okrem toho avizoval, že Putin počas rokovaní s Bidenom "ako vždy" jasne načrtne "červené čiary", ktoré sú pre Rusko zásadné.

Prípravy na stretnutie Trumpa
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: TASR/ AP / Peter Klaunzer)

Prezidenti by počas stretnutia mali podľa Peskova hovoriť okrem iného o možnom návrate veľvyslancov oboch krajín do Moskvy, resp. Washingtonu. Rusko svojho veľvyslanca z Washingtonu stiahlo potom, čo Biden súhlasil s označením Putina slovom "zabijak". Neskôr Moskva vyzvala amerického veľvyslanca k návratu domov po rozšírení amerických sankcií voči Rusku.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

"Ani za sovietskych čias sme nikdy nemali taký nedostatok kontaktov," povedal dnes Peskov agentúre TASS k neuspokojivému stavu rusko-amerických vzťahov. Putin aj Biden už pred stretnutím pripustili, že vzťahy oboch krajín sú kvôli rôznym konfliktným témam najhoršie za dlhú dobu.

Výsledky rokovaní sú otázne

Vzhľadom k napätosti vzťahov oboch krajín pozorovatelia od summitu neočakávajú konkrétne výsledky. Washington prehlasuje, že jeho cieľom je naladiť stabilné a predvídateľné vzájomné vzťahy. Pre Moskvu je podľa expertov stretnutie predovšetkým otázkou prestíže.

Historická schôdzka najmocnejších mužov
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Washington v posledných rokoch uvalil sankcie na vysokých ruských činiteľov kvôli radu sporov, ktoré sa týkajú anexie Krymu z roku 2014, obvinení zo zasahovania do amerických volieb, či rozsiahlych kybernetických útokov proti americkým firmám a úradom, za ktorými podľa Washingtonu stoja hackeri spojení s Moskvou. Tá však obvinenia odmieta a tvrdí, že celým Západom zmieta protiruská hystéria.

Viac o téme: StretnutieRuskoUSAVladimir PutinŽenevaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu