Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nová štúdia odhalila: Prvá dávka očkovania vás pred KORONAVÍRUSOM takmer vôbec neochráni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Tí, ktorí dostali iba prvé očkovanie, musia byť opatrní. Britská štúdia ukazuje, že prvá dávka vakcíny je proti koronavírusu takmer neúčinná. Až s druhým očkovaním prichádza na rad úplná ochrana.

Očkovanie populácie stále napreduje. Stále viac a viac ľudí dostalo svoju prvú dávku - a sú šťastní. Ale pozor! To neznamená, že nákazu koronavírusom treba brať na ľahkú váhu. Tí, ktorí boli očkovaní prvýkrát, sa môžu stále nakaziť. Pretože prvá injekcia takmer neposkytuje žiadnu ochranu. Vyplýva to z britskej štúdie na Francis Crick Institute v Londýne.

KORONAVÍRUS Prípady smrti po zaočkovaní: Štúdia odhalila krutú pravdu o vakcinácii starších ľudí

Pre túto štúdiu bola analyzovaná krv 250 testovaných osôb, ktoré už dostali prvé alebo druhé očkovanie od spoločnosti Pfizer/Biontech. Vedci chceli zistiť, ako budú protilátky v krvi reagovať na rôzne koronavírusy. V experimente bola krv spolu s vírusmi nanesená na kultivačné platne. Po štyroch dňoch sa vzorky preskúmali a zistilo sa, koľko koronavírusov sa na platniach ešte nachádza. Jednoducho povedané, ako dobre fungovali protilátky.

Nová štúdia odhalila: Prvá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Protilátky nemali šancu proti variantom koronavírusu

V skutočnosti sa našli vážne rozdiely. Zatiaľ čo pôvodný koronavírus nemal veľkú šancu, u mutácií to vyzeralo úplne inak. Protilátky z prvého očkovania prakticky nemohli nič urobiť proti variantom z Indie a Južnej Afriky. Protilátky boli účinné iba proti variantu z Anglicka, aj keď s veľkými ťažkosťami.

Vážne ochorenie po očkovaní proti KORONAVÍRUSU: Toto si o ňom myslí odborník!

Iná situácia však bola u ľudí, ktorí dostali druhé očkovanie. Ich protilátky boli schopné vyhrať tiež proti variantom. „Aj keď jedna dávka môže stále ponúkať podstatne väčšiu ochranu ako žiadne očkovanie, ľudia, ktorí boli očkovaní iba raz, sú pravdepodobne menej chránení proti variantom Sars-CoV-2,“ uvádza sa v závere štúdie, ako píše Tages-Anzeiger.

Výskum teda ukazuje: Prvá injekcia nestačí. Plnú ochranu dosiahnete až pri druhej.

Viac o téme: ŠtúdiaOčkovanieVakcínaVariantyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu